IPBIPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Netia 1mb - opinie, Netia czy Neostrada ?
jank3r
post 19:04, 15 06 2007
Post #1


Feldwebel
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Postów: 58
Dołączył: 7-03-2007
Nr użytkownika: 7523



Interesują mnie opinie graczy posiadajacych neta 1mb z netii po linii tepsy:/. Niedługo przyjdzie zmienic neta i zastanawiam sie, ktora opcje wybrac:
neo 512
netia 1mb
Za netia przemawia to, ze jest tańsza i ofkoz opcja wyzsza,ale jak to wyglada w ET?Jak pingi??
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sno0op
post 19:13, 15 06 2007
Post #2


Oberschutze
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Postów: 18
Dołączył: 30-03-2007
Nr użytkownika: 7649



Ja mam neo 512 i jest za!@#ioza
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jank3r
post 19:39, 15 06 2007
Post #3


Feldwebel
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Postów: 58
Dołączył: 7-03-2007
Nr użytkownika: 7523



co ***** znaczy za!@#ioza? jakie pingi? przedział?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
conish
post 19:57, 15 06 2007
Post #4


Oberst
Ikona Grupy

Grupa: Moderatorzy
Postów: 1267
Dołączył: 9-08-2003
Nr użytkownika: 79



odpowiedz sobie na pytanie takie. co jest lepsze? o,5 mbit czy 1mbit? twoj dylemat jest imo bzdurny.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jank3r
post 20:10, 15 06 2007
Post #5


Feldwebel
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Postów: 58
Dołączył: 7-03-2007
Nr użytkownika: 7523



wcale,gościu malinowy,nie jest bzdurny.Bo podobno tepsa podpina net24 pod przeciazone łącza, przez co testy na łączu netii 1mb wypadają gorzej niz na neo 512. dodatkowo w netii nie jest trzymana predkośc, tak jak w neo, co wiąze sie z czestymi spadkami transferu, wolniejszym otwieraniem przegladarek, ogolnie slabszej wydajnosci = wyzszym/dluzszym pingiem. dlatego pytam, chce poznac zdanie/opinie graczy uzywajacych netii 1mb. Wyobraz sobie rowniez, ze gdyby chodziło o samą opcję to jestem w stanie zauwazyc, ze 1 mb > 0,5 mb :o
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sno0op
post 22:30, 15 06 2007
Post #6


Oberschutze
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Postów: 18
Dołączył: 30-03-2007
Nr użytkownika: 7649



na polskich serwerach od 20 do 50 :D
Go to the top of the page
 
+Quote Post
conish
post 0:03, 16 06 2007
Post #7


Oberst
Ikona Grupy

Grupa: Moderatorzy
Postów: 1267
Dołączył: 9-08-2003
Nr użytkownika: 79



CYTAT(jank3r @ 18:10, 15 06 2007) [snapback]63078[/snapback]
wcale,gościu malinowy,itd

tak sie sklada, gosciu poziomkowy, ze pracuje dla netii i znam realia doskonale. otoz powiem Ci, ze to co piszesz to bzdury i banialuki jak kolejny pomysl na reorganizacje edukacji. z twojej wypowiedzi wprost wynika, ze nie masz pojecia o telekomunikacji, laczach internetowych i dzialaniu bitstreama netii. nie szkodzi, nie kazdy musi sie na tym znac. problem pojawia sie, gdy ktos robi z siebie alfe i omege w rzeczach, o ktorych, delikatnie mowiac, ma blade pojecie. to, ze smiem zauwazyc, jest definicja lamerstwa.
wyjasnie ci od razu bo mnie mocno wku.rwi.les. fizycznie nie ma mozliwosci podpiecia kogos na upartego pod przeciazone lacza. dlaczego? bo te same centrale obsluguja i kientow tpsa i klientow netii. dopina sie tylko do takiej centrali dodatkowa karte, sponsorowana przez netie. zauwaz rowniez, ze przeciazanie centrali (sztuczne) wiaze sie z problemami dla klientow tpsa. btw: od lutego 2007 podpielismy okolo 20 tysiecy klientow (my tzn, oddzial w katowicach, ktory mi podlega). nikt z tych klientow nie skarzyl sie na pingi, transfery itp. BO KU>RWA WSZYSCY MAJA TAK JAK W TPSA, GDYZ JEST TO NA ICH LACZACH.

edit: co znaczy, ze nie jest trzymana predkosc? w ogole jakas straszna bzdura. transfer jest gwarantowany do 2mbitow. w przypadku lacza 6mbitow bywa, ze kable netii nie daja rady i transfer jest w okoliach 5mbitow.
edit#2: jesli twoja przegladarka otwiera sie wolno zainwestuj w ram.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Swiety
post 0:42, 16 06 2007
Post #8


General
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Postów: 6661367
Dołączył: 26-09-2003
Skąd: z dupy
Nr użytkownika: 306



Powiedz mi conish czy TPSA może w jakiś sposób bardziej faworyzować swoich klientów niż klientów Netii podłączonych do centrali TPSA (transfery, ping).
Jak wygląda sprawa z łączami Netii do central TPSA ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
conish
post 1:07, 16 06 2007
Post #9


Oberst
Ikona Grupy

Grupa: Moderatorzy
Postów: 1267
Dołączył: 9-08-2003
Nr użytkownika: 79



jedyny rodzaj faworyzowania swoich klientow tpsa ma na polu kolejnosci aktywowania uslug i rozbudowy lacz. co do polaczenia netii do centrali tpsa... cos takiego (o ile dobrze rozumiem pytanie) nie istnieje. w przypadku szybkiego internetu (tak sie nazywa ta usluga w netii od kilkunastu dni) wykorzystywana jest tylko i wylacznie infrastruktura tpsa (poza karta wydzierzawiona przez netie).
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Swiety
post 1:29, 16 06 2007
Post #10


General
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Postów: 6661367
Dołączył: 26-09-2003
Skąd: z dupy
Nr użytkownika: 306



Myślałem że to działa na nastepującej zasadzie: Sieć netii podpięta bezpośrednio do central TPSA a ostatnie kilometry do klienta idą już po infrastukturze TPSA.
A tu okazuje się że wykupujesz usłgugę w Netii a cały ruch, wszystkie pakiety ani razu nie idą po infrastrukturze Netii tylko TPSA - dobrze rozumiem ?
Skoro cały ruch idzie po infrastrukturze TPSA to czy np nie mogą ustawić routingu faworyzującego bezpośrednich klientów TPSA niż Netii ? i czy Netia ma tutaj coś do gadania ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
conish
post 1:52, 16 06 2007
Post #11


Oberst
Ikona Grupy

Grupa: Moderatorzy
Postów: 1267
Dołączył: 9-08-2003
Nr użytkownika: 79



Dokladnie tak jak napisales. No i teoretycznie da sie ustawic taki routing. Ale modemy sa restartowane co 24 godziny wiec trzeba by ciagle rozpoznawac klientow i tworzyc od nowa tablice routingu. Nie wiem do konca, czy nie da sie routowac samej karty. nie jestem sobie w stanie tego wyobrazic, ale nie twierdze ze tak nie moze byc. nawiasem mowiac czesto jest tak, ze zadnej dodatkowej karty nie ma i klienci nie sa przepinani i generalnie nic sie u nich nie zmienia (zwlaszcza w przypadku exurzytkowikow neo).
Netia... hmmm.. jak kazdy dzierzawca ma cos do powiedzenia. Tyle, ze do tpsa sie ciezko mowi.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jank3r
post 11:26, 16 06 2007
Post #12


Feldwebel
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Postów: 58
Dołączył: 7-03-2007
Nr użytkownika: 7523



conish: i o to włąsnie mi chodzi, 3 posty ze swiętym i mam po problemie.Chodziło mi o to samo, patrz "faworyzowanie bezposrednich klientow tepsy przez nią włąśnie",ale źle ująlem to w słowa.Sry w sumie,ale dzieki temu mam juz wyjaśnione wiele nurtujacych mnie kwestii.dodatkowo,jesli bedziesz tak miły, mozesz mi powiedziec czy w mniejszych miastach równiez jest mozliwosc zalozenia Netii, czy taka opcja istnieje tylko w wiekszych miastach, gdzie Netia ma swoje centrale (nie wiem czy to dobre słowo, ale chyba rozumiesz o co mi chodzi)?
A co do wyzej wymienionego faworyzowania: razem z qmplami po necie sprawdzalismy wydajnosc Netii 1mb vs. neo 512 zupgreadowane na 640 i neo zachowywało sie lepiej, bo Netia gubiła transfer i tylko w niektórych godzinach (od 17-20 jakos) trzymała cały upload.stąd te wszystkie moje pytania i niepewności :/.Wiele również słyszałem o tym, że Netia nie jest w stanie nic zrobić w odpowiedzi na fochy tepsy, bo TPSA jest właścicielem linii, ktore TYLKO użycza (nie wiem za jaka oplate i na jakich regułąch-to fakt) Netii i może sobie z nimi robić co jej się podoba;/.Mozesz mi to wytłumaczyć i powiedziec, czy takie sytuacje naprawde maja miejsce?

pzdr
Go to the top of the page
 
+Quote Post
conish
post 13:53, 16 06 2007
Post #13


Oberst
Ikona Grupy

Grupa: Moderatorzy
Postów: 1267
Dołączył: 9-08-2003
Nr użytkownika: 79



Netia wydzierzawila lacza od TPSA. Zgodnie z umowa TPSA ma psi obowiazek udostepniac lacza (istniejace) Netii i w zasadzie nie ma tutaj problemu, gdyz umowa posiada klazule mowiaca o oplatach za 24 godziny zwloki (umowa mowi, ze tpsa musi w ciagu 21 dni od daty zlozenia podania udostepnic lacze). Problem jest w przypadku central nie posiadajacych modemow i tych, do ktorych podpiecie modemow jest niemozliwe (takie, ktore dzialaja w bardzo niskich czestotliwosciach). W zasadzie to jest na reke TPSA rozbudowywac swoja struktorure i robia to. Jednak zdarza sie, ze jesli nie ma mozliwosci technicznych dla Netii tpsa tego nie zrobi. Dla swoich klientow zreszta tez niespecjalnie chetnie ale juz bardziej:)

No i to faworyzowanie... nie ma mozliwosci zeby cos takiego mialo miejsce. Specjalnie sie tym dzisiaj interesowalem. Jednak nie moge mowic i reczyc za stale lacze internetowe na laczach netii (taka usluga tez istnieje).

Dostepnosc uslugi SzybkiInternet jest w zasadzie podyktowana mozliwoscia podpiecia neo. Pod tym linkiem mozesz to latwo sprawdzic. Baza danych jest TPSA (zgodnie z umowa maja rowniez obowiazek udzielac nam info o tym na jakich numerach mozna podlaczyc neta) i byla aktualizowana w poniedzialek (aktualizuje sie ja mniej wiecej raz na 50 dni). Jesli na stronie neo zobaczysz, ze nie masz mozliwosci (albo poinformuje Cie tak telefoniczna obsluga klienta) a na tej stronie masz mozliwosc to znaczy, ze tak powiedziala tpsa i maja zrobic tak by dzialalo.

pzdr
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jank3r
post 21:29, 16 06 2007
Post #14


Feldwebel
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Postów: 58
Dołączył: 7-03-2007
Nr użytkownika: 7523



KK,a co z opcją internet+telefon?Jest dostępna we wszystkich miastach tak samo jak w planie TP? Jeśli tak (bo jesli nie,to mam to w dupie) to czy można zainstalować neta z Netii na najtańszym, 20złotowym abonamencie Netii?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
conish
post 0:11, 17 06 2007
Post #15


Oberst
Ikona Grupy

Grupa: Moderatorzy
Postów: 1267
Dołączył: 9-08-2003
Nr użytkownika: 79



chyba trzeba wprowadzic pojecia wrl i preslekcja... bez tego mam wrazenie ze mowimy w dalszym ciagu o roznych rzeczach...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
southorn
post 14:34, 23 06 2007
Post #16


Feldwebel
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Postów: 50
Dołączył: 3-09-2004
Skąd: Hindenburg
Nr użytkownika: 2722



Ja mam Netie 1Mb. Pingi identyczne jak w Neo czyli w Polsce 50-60 w Europie na dobrych serwerach 50-80 (do 100 w sporadycznych przypadkach). Łącze trzyma maksymalny przesył na deklarowanym poziomie z reguły między 110-128kB/s. Jestem zadowolony, na razie żadnych awarii, połączenia stabilne. Jestem podłączony w "rejonie katowickim (0-32)".

Polecam.

...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
far
post 12:36, 29 01 2008
Post #17


Schutze


Grupa: Użytkownicy
Postów: 3
Dołączył: 26-01-2008
Nr użytkownika: 9071



Podobne Jak southorn mam Netie 1mb i jestem bardzo zadowolony..Pingi podobne 50 - 60 w Polsce i praktycznie reszte tak jak wyżej...Cieszę się rówznież z tego ze czasem mi transfer roęnie do 140kb/s. Mam ją jeden miesiac i (jeszcze) ani raz mi sie nie zrestartowala czy zerwała połączenie :P Dobra dosc tej reklamy.. :)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ser Robin
post 19:19, 29 01 2008
Post #18


Gefreiter
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Postów: 36
Dołączył: 24-08-2007
Skąd: z dupy
Nr użytkownika: 8677



Nie ma to jak odświezyć stary temat... :/
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



Wersja Lo-Fi