IPBIPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Zawieszanie się komputera - rozwiązanie?
zimne_piwo
post 8:15, 24 07 2006
Post #1


Schutze


Grupa: Użytkownicy
Postów: 4
Dołączył: 24-07-2006
Nr użytkownika: 6846



Hey!

Tak, było wiele takich tematów, ale nie dość, że są stare to do tego w każdym jest takie samo rozwiązanie. Wszyscy się upierają, że to sterowniki (wymieniłem nic nie dało, choć wcześniej grałem na sterownikach dołączonych z płytą i się gra nie zawieszała), zasilanie (nic nie wymieniałem, a wcześniej mogłem grać po 10 godzin na upartego i zawieszeń nie było), temperatura procka (wczoraj odkurzyłem komputer i temperatura spadła o jakieś 10stopni. teraz jest 50-60 czyli nie aż taka zła).

Szukam problemu w jakimś update albo patchu, który ściągałem do gry czy też do windowsa (xp).

Nie podaje jaki mam sprzęt, bo skoro wcześniej grałem bez problemów to chyba raczej nie sprzęt wink.gif

Problem zaczął się z pół roku temu i od tamtego momentu walczę z tym =\ (widać, bo innych tematach, że nie tylko ja...czyli to jakiś problem ogólny).

Jeżeli ktoś jest w stanie mi pomóc to bardzo dziękuję!

Pozdrawiam zimne_piwo

p.s. Komentarze typu 'to już było', 'też mam taki problem' są naprawdę zbędne ;p
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kaurz
post 20:00, 24 07 2006
Post #2


Major
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Postów: 584
Dołączył: 17-11-2004
Skąd: położenie horyzontalne
Nr użytkownika: 3234



Albo jestem slepy, albo nie opisales problemu.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
zimne_piwo
post 10:57, 25 07 2006
Post #3


Schutze


Grupa: Użytkownicy
Postów: 4
Dołączył: 24-07-2006
Nr użytkownika: 6846



QUOTE(kaurz @ 20:00, 24 07 2006) [snapback]58438[/snapback]

Albo jestem slepy, albo nie opisales problemu.


Problem jest w temacie tongue.gif

Zawiesza się komputer, różnie to bywa od kilku do kilkunastu minut gry i zawiecha sad.gif Pomaga tylko twardy restart komputera =\

Dziś jeszcze zaczął mi się rozmazywać obraz na ET (po wymianie wiatraczka na karcie graficznej) oO
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kaurz
post 11:05, 25 07 2006
Post #4


Major
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Postów: 584
Dołączył: 17-11-2004
Skąd: położenie horyzontalne
Nr użytkownika: 3234



Tak, w temacie nazwales problem, ale go nie opisales.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
zimne_piwo
post 16:22, 25 07 2006
Post #5


Schutze


Grupa: Użytkownicy
Postów: 4
Dołączył: 24-07-2006
Nr użytkownika: 6846



QUOTE(kaurz @ 11:05, 25 07 2006) [snapback]58451[/snapback]

Tak, w temacie nazwales problem, ale go nie opisales.


No nie wiem jak mogę opisać zawieszenie się komputera -.-"" Spróbuję. Gram, gram i po kilku(nastu) minutach komputer się zawiesza. Nie reaguje na nic, dźwięk i wszelki ruch ustaje, a pomaga tylko restart komputera.

Wystarczy?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Swiety
post 2:33, 26 07 2006
Post #6


General
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Postów: 6661367
Dołączył: 26-09-2003
Skąd: z dupy
Nr użytkownika: 306



ROTFL człowieku. To tak jakbyś rozmawiał przez telefon z lekarzem i powiedział mu "Panie doktorze jestem chory - niech mnie pan natychmiast wyleczy".

Nie dziwne że walczysz z tym pół roku skoro nawet nie podajesz jaki masz sprzęt ? nie wspominając o wersjach sterowników, wersji systemu itd itp etc.

Wszystko na ten temat zostało powiedziane w FAQ (czytałeś ?) oraz w innych topikach. I w 99% rady z tych topików i FAQ sprawdzają się. W 1% są inne problem (które najczęściej w 100% są nierozwiązywalne poprzez forum).

Inny na twoim miejscu rozpierdoliłby całe pudło albo przynajmniej próbował niewiem np oddać do jakiegoś serwisu skoro przez pół roku nikt na róznych forach nie potrafi ci pomóc.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
zimne_piwo
post 8:12, 26 07 2006
Post #7


Schutze


Grupa: Użytkownicy
Postów: 4
Dołączył: 24-07-2006
Nr użytkownika: 6846



QUOTE(Swiety @ 2:33, 26 07 2006) [snapback]58461[/snapback]

ROTFL człowieku. To tak jakbyś rozmawiał przez telefon z lekarzem i powiedział mu "Panie doktorze jestem chory - niech mnie pan natychmiast wyleczy".

Nie dziwne że walczysz z tym pół roku skoro nawet nie podajesz jaki masz sprzęt ? nie wspominając o wersjach sterowników, wersji systemu itd itp etc.

Wszystko na ten temat zostało powiedziane w FAQ (czytałeś ?) oraz w innych topikach. I w 99% rady z tych topików i FAQ sprawdzają się. W 1% są inne problem (które najczęściej w 100% są nierozwiązywalne poprzez forum).

Inny na twoim miejscu roz(słowo na p)iłby całe pudło albo przynajmniej próbował niewiem np oddać do jakiegoś serwisu skoro przez pół roku nikt na róznych forach nie potrafi ci pomóc.


Pole Wartość
Komputer
System operacyjny Microsoft Windows XP Professional
Dodatek service pack systemu operacyjnego Dodatek Service Pack. 1
DirectX 4.09.00.0904 (DirectX 9.0c)

Płyta główna
Typ procesora AMD Athlon XP, 1800 MHz (13.5 x 133) 2200+
Nazwa płyty głównej Shuttle AK32A (5 PCI, 1 AGP, 2 SDR DIMM, 2 DDR DIMM, Audio)
Mikroukład płyty głównej VIA VT8366A Apollo KT266A
Pamięć fizyczna 512 MB (PC2700 DDR SDRAM)
Typ BIOS'u Award (01/20/03)
Port komunikacyjny Port komunikacyjny (COM1)
Port komunikacyjny Port komunikacyjny (COM2)
Port komunikacyjny Port drukarki (LPT1)

Ekran
Karta wideo NVIDIA GeForce4 MX 440 (64 MB)
Akcelerator 3D nVIDIA GeForce4 MX 440
Monitor LG 775FT Plus [17" CRT] (1304119750)

Multimedia
Karta dźwiękowa VIA AC'97 Enhanced Audio Controller

Magazyn
Kontroler IDE VIA Bus Master IDE Controller
Kontroler SCSI/RAID A347SCSI SCSI Controller
Napęd dyskietek Stacja dyskietek
Dysk fizyczny ST340014A (40 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/100)
Napęd dysków optycznych AXV CD/DVD-ROM SCSI CdRom Device (Virtual DVD-ROM)
Napęd dysków optycznych HL-DT-ST CD-RW GCE-8520B (52x/24x/52x CD-RW)
Napęd dysków optycznych HL-DT-ST DVD-ROM GDR8162B (16x/48x DVD-ROM)
Status dysków SMART OK

Partycje
C: (NTFS) 10001 MB (3167 MB wolne)
D: (FAT32) 28147 MB (881 MB wolne)
Rozmiar całkowity 38148 MB (4048 MB wolne)

Urządzenia wejściowe
Klawiatura Standardowa klawiatura 101/102 klawisze lub Microsoft Natural Keyboard PS/2
Mysz Mysz zgodna z PS/2

Sieć
Karta sieciowa D-Link AirPlus DWL-G520 Wireless PCI Adapter(rev.cool.gif (192.168.12.142)

Problemy i Sugestie
Problem Jest tylko 3% wolnego miejsca na dysku D:.



Pole Wartość
Właściwości czujnika
Typ czujnika Winbond W83697HF (ISA 290h)

Temperatury
Płyta główna 33 °C (91 °F) [po dłuższej pracy osiąga 40]
Procesor 47 °C (117 °F) [ dochodzi max do 55-60]
Seagate ST340014A 33 °C (91 °F) [max do 50]

Wentylatory
Procesor 3000 RPM

Wartości napięć
Napięcie rdzenia procesora 1.66 V
+3.3 V 3.30 V
+5 V 4.92 V
+12 V 12.77 V
-12 V -13.52 V
-5 V -5.85 V
+5 V podczas wstrzymania pracy 4.90 V
VBAT baterii CMOS 3.28 V
Debug Info F E1 FF FF
Debug Info T 33 47 255
Debug Info V 68 00 CE B7 D2 11 25 (01)


Sterowniki do karty są najnowsze jakie znalazłem na stronie producenta.
Zasilacz: Codegen 300XI 230V 50-60Hz

Coś jeszcze?

Tylko, że ja na tym sprzęcie grałem bez problemu. Sądzę, że to coś z grą, ale aktualizowałem, przeinstalowałem i nic =\

Tak, czytałem faq, ale nie bardzo wiem, czy wypisanie możliwych problemów, albo napisanie: musisz sprawdzać po koleji sprzęt komuś pomoże sad.gif Nie wszyscy są bogaci, żeby pozwolić sobie na wymianę tego czy tamtego =\

Dziękuję za pomoc Zimne_piwo
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Swiety
post 10:49, 26 07 2006
Post #8


General
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Postów: 6661367
Dołączył: 26-09-2003
Skąd: z dupy
Nr użytkownika: 306



Poprostu jeśli uważasz że to patch do ET (co raczej mało prawdopodobne poza tym przecież człowiek nie bedzie się cofał w rozwoju i grał na wcześneijszych wersjach bo każdy normalny gra na najnowszej)
to poprostu zainstaluj ET od nowa i sprawdź czy wtedy wszystko działa.

Jeśli podejrzewasz patch do systemu (możliwe) to poprostu nie pozostaje ci nic innego niż przeinstalować system i wtedy sprawdzić czy wszystko OK.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
D!z3l
post 9:28, 28 07 2006
Post #9


Hauptmann
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Postów: 264
Dołączył: 19-03-2004
Skąd: Warszawa
Nr użytkownika: 1539



A ja bym raczej podpowiadał że to być może wina zasilacza, na -12v masz -13,52v. Powinno być max -12,7v. Ogólnie to Codegeny to totalny shit, sam się o tym przekonałem bo miałem już ze 4 i wszystkie się po jakimś czasie spalały ^^. Więc lepiej zainwestować i kupić porządny zasilacz żeby póżniej nie obudzić się z ręką w nocniku tongue.gif kiedy popali ci płyte procka lub coś innego w kompie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
pieczarki
post 10:53, 1 09 2006
Post #10


Schutze


Grupa: Użytkownicy
Postów: 1
Dołączył: 1-09-2006
Nr użytkownika: 6997



Nie będę zakładał nowego tematu, mam ten sam problem. Obszukałem wszystko to co było na forum/całe google, żąglowałem sterownikami, zmieniłem zasilacz do kompa, kupiłem lepsze chłodzenie na proca/karty grafiki, wyjmowałem/wpinałem różne kości ram, formatowałem dysk, aktualizowałem pb, wyrzucalem smieci z etmain, zmieniałem cfg słowem: ROBIŁEM WSZYSTKO. Gra wiesza mi sie nadal.
PS. Zauważyłem, że ET wiesza mi sie od ostatniej aktualki pb.
PS2. Wiesza sie tylko et, żadne inne gry online się nie wieszają.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ziezie
post 18:21, 30 09 2006
Post #11


Schutze


Grupa: Użytkownicy
Postów: 5
Dołączył: 23-09-2006
Nr użytkownika: 7061



Mi podobnie sie robi ale co ok. 1 godz. Hmmm... moim zdaniem to wina wieku sprzętu, w końcu nic nie jest wiecznie młode tongue.gif Moja płyta główna ma 6 lat noi czasy jej świetności dawno minęły. Mimo że mój komp spełnia wszystkie wymagania to tnie sie bo sprzęt jest już stary i zużyty. Nadszedł czas by przeżucić sie na nowego, "młodego" kompa. dry.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gracjan_ciastko
post 15:54, 31 12 2007
Post #12


Schutze


Grupa: Użytkownicy
Postów: 1
Dołączył: 31-12-2007
Nr użytkownika: 9029



CYTAT(Ziezie @ 18:21, 30 09 2006) *
Mi podobnie sie robi ale co ok. 1 godz. Hmmm... moim zdaniem to wina wieku sprzętu, w końcu nic nie jest wiecznie młode :P Moja płyta główna ma 6 lat noi czasy jej świetności dawno minęły. Mimo że mój komp spełnia wszystkie wymagania to tnie sie bo sprzęt jest już stary i zużyty. Nadszedł czas by przeżucić sie na nowego, "młodego" kompa. <_<


Wracając do tematu:

Zdaję się, że odkryłem przyczynę zwisów. Nie jest to wina sprzętu ( jeszcze jakiś rok temu śmigało jak trzeba, a sprzęt ten sam. )
Stąd wniosek: jedyne, co się zmieniło, to winda, konkretnie doinstalowałem sp2.
Stąd prosta odpowiedź => przyczyną zwisów wolfa jest service pack 2 !!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Jarenty
post 17:24, 13 01 2008
Post #13


Schutze


Grupa: Użytkownicy
Postów: 4
Dołączył: 10-01-2008
Nr użytkownika: 9039



Ja mam ten sam problem co Zimne_Piwo

Tzn po mniej wiecej 10 minutach gry wszystko sie zawiesza i pomaga sie tylko reset. Gralem wczesniej bez problemu a teraz nagle zaczelo sie all psuc i nie wiem w czym problem

Z Gory Dziekuje Jarenty banana.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
matelan
post 15:50, 4 03 2008
Post #14


Schutze


Grupa: Użytkownicy
Postów: 5
Dołączył: 23-03-2007
Nr użytkownika: 7616



Cholera go wie czy komuś z Was udało się to już rozwiązać ale miło by było gdyby tak też się stało. Tyle, że ja NIC nowego nie instalowałem jeśli o jakieś patche czy inne bajery dla windowsa bądź ET. I mam ten sam problem ofc, kiedyś też go miałem, wystarczyło odkurzyć kompa lub też sam po jakimś czasie nagle znów zaczął normalnie działać. Ostatnio np odkurzyłem go dokładnie, no głębiej nie mogłem, ok było spoko pograłem z 3h, poszedłem spać. Następnego dnia pograłem 15 minut i co? ehh już mnie to naprawdę irytuje.. aha i jeśli ma ktoś jeszcze zamiar pisać, że to wina "starego sprzętu" to naprawdę niech sobie daruje bo o takie gówniane rady mogę się psa spytać. Więc jakieś pomysły czy dalej nikt nic nie widział nikt nic nie słyszał?
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



Wersja Lo-Fi