IPBIPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

4 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Kilka pytań o komendy ustawienia (com_maxfps), Jak uzyskać więcej fps, wyższe skoki itp
blacktyger
post 7:41, 23 12 2003
Post #1

Generalmajor
Ikona Grupy

Grupa: Half ProPlay0r
Nr użytkownika: 318

Ehh kolejny Topic który być może wyjaśni męczące mnie pytania, albo przez który zostane zjechany ... zaczynamy ..

1. Może mi ktoś powiedzieć dlaczgo warto ustawiać max fps ? czy kiedy fps mają jakąś określoną liczbe lepiej się gra... poza tym mógłby ktoś z łaski swojej, prośby mojej podać mi tu comende tego bo niechce mi się szukać dry.gif ( aha i jescze komende na wyswietlanie fps bo znów gdzieś ją zgubiłem i nie zapamiętałem a nowego profila zrobiłem laugh.gif )

2. Czy 520. DDR'u starczy aby móć cieszyć się prawie wpełni działającym wolfem ? smile.gif bo narazie różnice zauważam jedną ... szybciej mi z gry wychodzi ph34r.gif no i może więcej fps nie wiem bo nie sprawdzałem jeszcze bo jak już wyżej napisałem ...

3. Dajmy na to że nagram swój własny filmik gdzie moge go umieścić w necie ? istnieją jakieś stronki które mogły by to zamieścić bo napewno niechce mi się własnej robić sad.gif

4. Nie widziałem jescze na oczy myszki logitecha MX 500 ale ze zdjęć na allegro wygląda jak sczur nie myszka !! czy jej się nie steruje dwoma rękami ? biggrin.gif a tak na serio jak można zwinnie i dobże sterować czymś większym od głowy ? ph34r.gif pytam bo mam zamiar kupić .....

5. czy mógł by mi ktos podać linka do poradnika trick, streaf i speed jumpów który "podobno" znajduje się na forum (jedna osobo mówiła mi że tak jest ... KID pzdr smile.gif )

6. Nie czaje ściągniętego spwn temera z linka na forum technicznym ... wygląda na to że pierwszego respa axis bądź alies sam musze wykryć ..... aby on później dobrze pokazywał .... ciut mi się nie chce ph34r.gif (wiem że to kilkanaście s roboty ale jakoś ja nigdy nie potrafie trafić blink.gif )

7. mógłby mi ktoś powiedzieć co zrobić jak ściągne jakiegoś confinga albo coś ? mianowicie rozpakowywuje to po czym ukazuje się moim oczom multum plików gdzieje wsadzić co zrobić ? z góry dzięki smile.gif

To chyba wszystko jeśli ktoś będzie na tyle cierpliwy i dobroduszny prosze o odpowiedź smile.gif
Go to the top of the page

+Quote Post
r33tosław
post 8:17, 23 12 2003
Post #2

Feldwebel
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 390

1. Niektorzy twierdza, ze ze stalym FPS (o jakiejstam wartosci) szybciej sie biega/skacze... Ile w tym prawdy to nie wiem, ale pewnie ktos, kto dluzej gra w gry na enginie Q3 ci powie, czy to przypadkiem nie bajka ohmy.gif Ogolnie maxFPSy ustawia sie po to, zeby nie bylo zbyt duzych roznic pomiedzy najmniejsza i najwyzsza wartoscia. Jak przy jakiejs wieksze akcji liczba fpsow spadnie z 75 do 50, to nie ma problemu, za to przy spadku z, przykladowo, 125 do 50 roznica bedzie bardziej zauwazalna i znacznie bardziej wyczuwalna... Ja mam akurat na 75 ustawione FPSy, bo tyle wyciagam praktycznie caly czas z moimi r33t ustawieniami, przy ktorych ET nie wyglada jeszcze jak zmurszale gowno rozsmarowane na ekranie...

MaxFPSy w configu: seta com_maxfps "75"
Wyswietlanie: cg_drawfps 0/1

2. Tak... Wiecej ramu wplywa na szybsze ladowanie sie mapek i o ile reszta komputera nie smierdzi, nie powinienes miec problemow z doczytywaniem z dysku podczsa gry.

4. Mozesz zawsze sprobowac czegos innego ''z gornej polki''... Ja sie bawilem MX500, ale stwierdzilem, ze moj wysluzony Intelli Explorerek 3.0 lepiej mi pasuje do lapki:

7. Najlepiej przeanalizowac i zrobic swojego ohmy.gif

Na reszte moze ktos inny ci odpowie. Ja ide spac...

+Quote Post
Swiety
post 9:00, 23 12 2003
Post #3

General
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 306

To jest troche wk#!@iające gdy odpowiada sie kilka razy na te same pytania bo komuś nie chce się przejrzeć w kilka minut archiwum. Sory to nie jest jakiś call-center gdzie miła pani 500 raz odpowie na takie samo pytanie.

Ale ponieważ idą święta:

1. W grach na engine Q3 istnieją conajmniej takie 4 "magiczne" wartości com_maxfps przy których poruszanie i skoki wychodzą najlepiej - 43, 75, 125, 333. Poza tym com_maxfps 41 to najmniejszy możliwy odrzut snajperki.

3. Może dowiedz się na www.swertcw.com. Jeśli twój film będzie wystarczająco dobry to moze go zamieszczą biggrin.gif

6. Tak pierwszy spawn musisz samemu okreslić. Inaczej byłby to trochę czit. Z drugiej strony określenie dokładnego czasu spawna wroga nie jest takie trudne. Nawet nie widząć spawna możemy zaobserwować kiedy przeciwnik daje killa i na tej podstawie w przybliżeniu wyznaczyć czas spawna.
Dokładnego czasu spawna nie zna się tylko na samym początku gry. Czym gramy dłużej tym mamy większą szansę dokładnie zaobserwować spawn. Po za tym spawny są zawsze mniej więcej tak samo i różnice są kilkusekudnowe.

Z drugiej strony w Q1 i Q2 gracze mają możliwość wyciągania informacji ile czasu zostało do powerupów (np do Quada) i to nie jest uznawane za czit.

+Quote Post
blacktyger
post 19:14, 23 12 2003
Post #4

Generalmajor
Ikona Grupy

Święty dzieks (tobie r33 też wink.gif ) sorki zę pisałem to samo, zamieściłem pare pytań na które raczej odpowiedzi bym nie znalazł a przy okazji te na które odpowiedzi nie chciało mi szię szukać ph34r.gif jescze raz thx za prezent na święta smile.gif święty daje prezent na święta laugh.gif a tak w ogóle jeszcze jedno pytanko ....
czy wam również wydaje się że ściąganie map przez wolfa jest o 100% wolniejsze niż jakimś flash getem czy choćby zwykłym zapisz jako ze stronki ? smile.gif np. ściągam mapke której nie mam wchodząc na jakiś servver to mam stransfer 5-45 kb/ s biggrin.gif ściągam ze stronki albo ftp 60-100 kb's ph34r.gif co do mojego 3 pytania raczej film nie będzie dobry biggrin.gif bo mam zamiar zrobiś swój pierwszy smile.gif .... najparwdopodobniej będzie on poświęcony moim granatobiciem biggrin.gif ostatnio zabilem 34 osoby granatami na radarze biggrin.gif ale nie zrobiłem z tego demka dry.gif ale jeśli raz mi tak poszło to i więcej razy pójdzie biggrin.gif ok sorki ze tak zszedłem z torów tematu smile.gif Wesołych Świąt i duuuuużych prezentów smile.gif (tylko trzeba do nich mówić biggrin.gif < reklama POP'a> )

+Quote Post
Swiety
post 1:15, 24 12 2003
Post #5

General
Ikona Grupy

Oczywiście że ściąganie map z serwera Wolfa jest wolniejsze.
Bezpośrednie ściąganie map z serwera o bardzo nieduży transfer ograniczony rate.

Jesli jest włączona odpowiednia opcja na serwerze to z poziomu Wolfa wchodząc na serwer mozesz ściągnąć mape z jakieś strony www. Serwer automatycznie zacznie ściagąć odpowiednią mapę z odpowiedniego http://. Jest to o wiele szybsze ale i tak wolniejsze niż gdybyś pezpośrednio ściągał z jakiegoś ftpa.

+Quote Post
green
post 2:34, 24 12 2003
Post #6

Gefreiter
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 106

na ->tej<- stronce znajdziesz dokladny spis, jak poszczegolne wartosci fps wplywaja na wysokosc skoku ( jesli przy otwieraniu zapyta czy instalowac jezyk koreanski daj anuluj smile.gif )

+Quote Post
billy
post 10:52, 24 12 2003
Post #7

Gefreiter
Ikona Grupy

Grupa: ProPlay0r
Nr użytkownika: 206

Przyjrzyjmy się bliżej wpływowi com_maxfps na pewne aspekty gry. Z doświadczenia wiadomo, że rzeczywiście ustawienie stałej wartości com_maxfps pomaga. Ale dlaczego? I dlaczego akurat przy pewnych magicznych numerach? Jedyne wytłumaczenie jakie przychodzi do głowy jest takie, że gdzieś na etapie obliczania jakichś wartości w kodzie ET dochodzi do zaokrąglania liczb rzeczywistych do liczb całkowitych. Najlepiej zilustruje to konkretny przykład. Co prawda nie mam dostępu do kodu, więc wszystko o czym tu piszę wyleciało z rękawa i możliwe że można o kant dupy potłuc.
Weźmy pod uwagę wysokość odrzutu po strzale ze snajperki. Załóżmy, że gdzieś w kodzie jest jakaś zmienna, która mówi ile tego odrzutu standardowo powinno być. Niech to będzie 100 w jednostkach wysokości odrzutu. Załóżmy również że odrzut trwa tyle samo czasu, niezależnie od fps u klienta. Jak taki odrzut zaimplementować? Otóż należałoby dla każdej klatki obliczyć przyrost odrzutu i przesunąć punkt celowania o ten przyrost. Aby uzyskać przyrost dla każdej klatki trzeba podzielić cały odrzut przez ilość klatek jakie trzeba zrenderować w ciągu całego czasu trwania tego odrzutu. Dla uproszczenia przyjmijmy, że czas ten wynosi 1s. Zatem trzeba wyświetlić fps klatek. Czyli nasz drobny przyrost wynosi 100/fps i jest on dodawany fps razy. Mając ustawione stałe 41 fps, przyrost będzie wynosił około 2.44 i dodany będzie 41 razy. I niech tutaj następuje zaokrąglenie wartości przyrostu do liczby całkowitej, w tym przypadku 2. Zaokrąglenie to może mieć różne przyczyny, ale najbardziej prawdopodobne, że ciężko byłoby przesunąć celownik o 2.44 piksela, a dużo łatwiej o 2 piksele. Czyli dodane zostanie w sumie 2*41, a więc 82 w jednostkach wysokości odrzutu.
Przyjmijmy z kolei, że nasze com_maxfps jest ustawione na 60 i cały czas tyle osiągamy. Wobec tego drobny przyrost wynosi 100/60 = 1.66, co w zaokrągleniu daje również 2. Czyli dodajemy w sumie 2*60, a więc 120. Tym sposobem dla różnych wartości fps osiągneliśmy różny sumaryczny odrzut. Oczywiście ani czas nie wynosi 1s, ani standardowy odrzut 100, możliwe również że wartości nie są zaokrąglane, lecz obcinane do części całkowitej. Niemniej jednak powyższy wywód tłumaczy dlaczego pewne wartości fps znalezione doświadczalnie, bądź przez osoby dysponujące kodem, są lepsze niż inne.
Czy ktoś coś zrozumiał?
Wesołych świąt.

+Quote Post
blacktyger
post 11:12, 24 12 2003
Post #8

Generalmajor
Ikona Grupy

billy dzięki za parce włożoną w tą odpwowiedź ale ja mało zrozumiałem ph34r.gif mniejsaza o to .... mam jescze jedno pytanie ... zauważyłem że confingi prawie wszystkich dobrych graczy są cholernie jasne czyli gamma .... dałem se na maksa obraz mam dośc jasny czy nie przesadziełem aby ? biggrin.gif aha jescze coś ... chciałbym się dowiedzieć na jakich kalwiszach klawiatury usstawiacie bindy typu need a medic itd. ja osobiście zbindowane mam:

na e lornetke
na F1 thanks
na F2 sorry
na q good game ( biggrin.gif)
na z greate shot
na F3 need medic

reszte jakoś bradzo szybko wstukuje na vchacie ale chcialbym jescze komendy które nie są dostępne ... gdzie najwygodniej je zbindować unsure.gif z góry dzięki i smacznego jajka na śwęta ph34r.gif i duuuuzo prezentów biggrin.gif

+Quote Post
DaBi
post 20:12, 24 12 2003
Post #9

Hauptmann
Ikona Grupy

Grupa: Moderatorzy
Nr użytkownika: 19

4. Nie widziałem jescze na oczy myszki logitecha MX 500 ale ze zdjęć na allegro wygląda jak sczur nie myszka !! czy jej się nie steruje dwoma rękami ?  a tak na serio jak można zwinnie i dobże sterować czymś większym od głowy ?  pytam bo mam zamiar kupić .....

Nie za bardzo rozumiem przecież ta mysza nie jest jakaś niezwykła. Grałem nia sobie wczoraj u kumpla i normalna mysza bardzo dobrze leżaca w dłoni nie za duża nie za mała - jak dla mnie ma normalne wymiary ^^

+Quote Post
Bobin
post 23:18, 24 12 2003
Post #10

Hauptmann
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 496

Witam. Green lub ktoś kto rozumi angielski tongue.gif - prosze o wytłumaczenie tej tabelki tym mnie obeznanym w temacie ( tyczy sie to mnie ohmy.gif - czyli tym co nie umia anglika) Patrząc na com_maxfps to dla mnie sprawa jest oczywista i powiedziana wiele razy a mianowicie pozwala to na "ustabilizowanie" fps. Czyli jesli komp wyciaga w granicach NP : 50-90 FPS to wg. mnie należy ustawic maxa na 76 , ktory bedzie tak jakby ciagnal fps do wyznaczonego punktu i nie bedzie "rwania" cool.gif tongue.gif . Jesli sie myle to niech ktos mnie poprawi:) . W przypadku ktory opisalem wyzej ( 50-90 ) nie ma oczywiscie rwania i powiedzialem to w formie przyklady ale jakosc plynnosci napewno sie poprawi smile.gif

Pozdro laugh.gif

+Quote Post
blacktyger
post 23:19, 24 12 2003
Post #11

Generalmajor
Ikona Grupy

Dabi -- powiedziałem że nie widziałęm jej na oczy ale po tych zdjęciach myślałem że ona jest jakaś większa od monitora biggrin.gif mam jedno pytanie (które już chyba pdło na forum smile.gif ) jaką inną mysz polecacie (oczywiście optyk) oprócz MX500 za około 200zł ?tongue.gif (bo tyle mam ponieważ dostałem na święta 150zł laugh.gif )

+Quote Post
green
post 0:19, 25 12 2003
Post #12

Gefreiter
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 106

ETboy:) interesuja nas tylko 3 tabelki: Height(in wu) - podaje wysokosc na jaka mozna skoczyc (mierzone w "jednostkach swiata q3" - world units), tabelki Lower(fps) i Upper(fps) podaje najmiejszy i najwiekszy fps na jakim mozna osiagnac dana wysokosc skoku. Na przyklad wysokosc skoku 65 wu mozna osiagnac majac fps na poziomie 72 i 76.

BTW. com_maxfps nie musi ograniczac sie do jednej liczby, wystarczy oddzielic poszczegolne wartosci przecinkiem np. com_maxfps "76, 43", lub com_maxfps "125, 76". Jest to przydatne gdy nasza maszynka wyciaga duzo wiecej klatek w zamknietych pomieszczeniach niz na otwartym terenie.

Pozdrawiam.

+Quote Post
blacktyger
post 0:43, 25 12 2003
Post #13

Generalmajor
Ikona Grupy

Witam smile.gif

mam jescze pytanie ... czy zna ktoś program po polsku do konwertowania .tga na avi tak jak virtual dub ? smile.gif nie umiem się na tym programie poznać :/

po drugie .. czy mógłby mi ktoś jasno i klarownie wytłumaczyć co mam zrobić aby moje ustawienie nie wracały do defaultowych .. są już odpwiedzi na ten temat ale ja nic z nich nie kapuje ( wytłumaczcie to jak kolesiowi grającemu soldierem z thompsonem dry.gif )

po trzecie czy naprawde warto tracić całą grafike gry na rzecz dobrego czyli takiego confingu na którym wszystko widać .. widziałem np. config gatesaa i zwątpiłem przecież to wygląda jak GTA1 ... czy naprawdę warto ?

po czwarte czy jeśli nikt nie zna linka do poradnika skakania mógł by mi mnienj lub więcej (raczej to 2) wytłumaczyć jak się wykonuje strafe jumpy ? smile.gif speed już się nauczyłem z poradnika Dankana (pzdr)

z góry dzięki i wesołych Świąt

+Quote Post
Swiety
post 18:40, 27 12 2003
Post #14

General
Ikona Grupy

Link który podał green
http://www.quakexpert.com/q3tricks/tutoria...s/framerate.htm
wszystko mi wytłumaczył.

Nie widziałem kodu ET (pewnie nawet nie chciałoby mi sie w nim grzebać) ale wydaje mi się że to co mówi Billy o zaokrąglaniu wartości pasuje do rubryki w kolumnie height (in word units).
Całość przypomina sinusoidę tylko jedno ale - skoro wartości są zaokraglane to dlaczego nie ma tylko dwóch np 63 i 64 a są również 61 62 65 itd - to już raczej chyba nie wynika z zaokrągleń.

Faktycznie dla 76 fps mamy height 65 a dla 125 height 66 (czyli najwyższe z możliwych w tych przedziałach)
co tłumaczy dlaczego przy tej wartości fps nie ma problemów ze wskakiwaniem na wyższe półki, skrzynie - poprostu przy takim fpsie wyżej się skacze.

Jak widać najwyższe skoki mamy przy fps w przedziale pomiędzy 251 a 333. To tłumaczy dlaczego w RTCW na mapie do trenowania skoków dzm_trickjump jest możliwe doskoczenie przy 333 fps do ostatniej flagi.

Jeszcze można wspomnieć o komendzie pmove_fixed.

Pmove_fixed 1 miało w założeniu w Q3 wyrównać szanse w skokach ludzi z mniejszym i większym fps.
Jednak to się raczej nie sprawdziło i większość skacze lepiej z pmove_fixed 0 niż pmove_fixed 1.
Dodatkowo przy pmove_fixed 1 w RTCW są problemy z leanem (wychylaniem się) a w ET przy pmove_fixed 1 szaleje mg42 i mortar.
Co dziwne mam wrażenie że w ET przy pmove_fixed 1 bez względu na fps skacze się dużo lepiej niż pmove_fixed 0 - czyli odwrotnie niz w innych grach na engine Q3.
Pozatym pmove_fixed możan ustawić zarówno od strony serwera jak i klienta. Jeśli na serwerze jest pmove_fixed 0 to u klienta samo ustawienia pmove_fixed 1 mało daje.

Natomiast co do odrzutu snajperki to nie sądzę żeby tutaj istotny wpływ miały jakieś zaokrąglenia.
Poustawiajcie sobie różne wartości fps i zobaczcie jaki jest odrzut snajperki.
Przy dość dużym fps obojętnie czy mamy go 100 czy 200 czy 300 (jeśli ktoś taki wyciągnie) odrzut jest mniej więcje taki sam.
Natomiast przy fps<50 odrzut drastyczni spada w dół.
Wygląda to tak jakby odrzut snajperki był stały na każdą klatkę - czyli mniej fps to mniejszy odrzut.
Ale nie dzieje się to przy wysokich fpsach ! Tak jakby przy 80 czy 120 fpsach było bez znaczenia dla odrzutu ile mamy fps
- Może jakiś ogranicznik ? bo gdyby ktoś miał 900 fps i odrzut nie był ograniczony oraz zależał tylko od fps
to takiego koleś po strzale zrobiłby wielokrotne salto w powietrzu biggrin.gif.

+Quote Post
hawk
post 15:59, 31 12 2003
Post #15

Feldwebel
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 555

Cześć.

Mam pytanie co zrobić aby przydzielić grze wiencej pamienci niż 250 mb,widziałem w configach innych że można(maja 256,384 i inne ).
Podczas prób podania wyrzszej wartości niż 250 wyświetla coś takiego:
Hunk data failed to allocate xxx megs.(xxx=wartość wyrzsza od 250).

Nienapisałem ile mam pamięci ,mam 768 ramu.Więc to że jest za mało nie wchodzi w gre.

Ten post edytował hawk 21:08, 1 01 2004

+Quote Post
Swiety
post 6:35, 1 01 2004
Post #16

General
Ikona Grupy

Jak chcesz przydzielić więcej pamięci Wolfowi za pomocą komendy com_hunkemgs - więcej niż posiadasz w komputerze to pojawia się taki komunikat.
Nawet pojawia się ten komunikat jak przydzielisz trochęmneij pamięci Wolfowi niż posiadasz w komputerze - Przecież komputer oprócz Wolfa musi obsługiwać setki innych procesów, system operacyjny itp

Dlatego zaleca się ustawiać com_hunkmegs na wartość równą od 1/2 do 2/3 pamięci posiadanej w komputerze. Czyli przy 512 MB RAM to jest od ok 250 do 350 - powyżej Wolf może wywalać się z tym komunikatem.

Oprócz com_hunkmegs, które odpowiada za całkowitą ilość RAMU przydzielonego na potrzebu Wolfa jest jeszcze
com_soundmegs - Przy 128 Mb Ram ustawiamy 16. Powyżej 256 MB RAM ustawiamy 32 (więcej nie ma sensu).
Com_soundmegs odpowiada za przydzielania pamięci na potrzeby dźwięku

com_zonemegs - szczerze mówiąć dokładnie nie wiem za co to dopowiada ale ustawiamy je podobnie jak com_soundmegs

+Quote Post
blacktyger
post 6:40, 1 01 2004
Post #17

Generalmajor
Ikona Grupy

hmm to jeśli ja mam 512DDR to ile on mi bez żadnego mieszania przydziela wolfowi ??
aha i jak ta komenda ma wyglądac?

com_hunkmegs "320"

np. tak ? smile.gif

+Quote Post
Swiety
post 7:00, 1 01 2004
Post #18

General
Ikona Grupy

QUOTE (blacktyger @ 9:12, 24 12 2003)

.... mam jescze jedno pytanie ... zauważyłem że confingi prawie wszystkich dobrych graczy są cholernie jasne czyli gamma .... dałem se na maksa obraz mam dośc jasny czy nie przesadziełem aby ? biggrin.gif

Jasność ustawiasz sobie tak żeby jak najwięcej widzieć. Jak ustawisz sobie za ciemno to będziesz gówno widział. Jak ustawisz sobie za jasno też możesz gówno widzieć.

Może wtedy gra wygląda mniej realistycznie ale imo Wolf to nie jest gra w chowanego.
Wiem że jest duża grupa osób które chciałyby żeby wszyscy grali na defaulcie ale imo to jest śmieszne.
O wygranej nie decyduje wtedy skill zawodników (chyba o to chodzi w grach fps) a decyduje to kto pierwszy kogoś zauważy.

Ogólnie za tzw jasność odpowiada

r_gamma
r_intensity
r_overBrightBits
r_mapoverBrihts
r_ignorehwgamma

Najważniejsze są dwie pierwsze komendy, istnieje jeszcze pare innych komend ale ich wpływ na widoczność jest ograniczona w ET (te komendy to pozostałość po engine Q3 jak np r_rmse) czy ograniczona przez PB.

Ja r_gamma mam 2.9 ale równie dobrze gra mi się na r_gamma 2.
Ustawienie r_gamma powyżej 3 nie ma sensu bo i tak maksymalna możliwa wartosc to jest 2.99999 a każda wyższa jest automatycznie obcinana do tej wartośći.

r_intensity jest znowu limitowane przez PB. Max wartość to w CB 1.5. Gdyby nie limitowanie przez PB r_intensity można by ustawiać na jakieś kosmiczne wartości - Niektórzy tak kiedyś grali w RTCW ale osobiście duże wartości r_intensity mi nie pasują.

Oprócz tego można się posiłkować programem typu PowerStrip, rozjaśnianiem w strownikach karty graficznej czy też rozjasnianie samego monitora biggrin.gif

aha jescze coś ... chciałbym się dowiedzieć na jakich kalwiszach klawiatury usstawiacie bindy typu need a medic itd.

Boshe. Bindy ustawiasz sobie tak żeby było ci najwygodniej. Czyli żeby były jak najbliżej klawiszy sterujących gdyż wtedy wciska się je najszybciej i nie potrzeba odrywać palców od sterowania żeby wcisnąć
jakis bind.
Przy graniu na kursorach klawisze bindów są mniej dostepne niż przy graniu np na awsd.
Jeśli ktoś do chodzenie do przodu używa prawego klawisza myszy (jest dużo takich osócool.gif to nie ma z tym problemu bo może jednocześnie poruszać się i swobodie operowac bindami

Podstawowa zasada - Bindy najczęściej używane jak najbliżej klawiszy sterujących.
W pierwszej kolejności dotyczy to bindów do zmiany broni, wyrzucania aptek, min strzykawki itp - one pownny być jak najbliżej.
Dlatego niektóre defualtowe bindy przesunąłem na klawiaturze bliżej awsd (np expandmap) a inne rzadziej używane jak np vote yes czy vote no (domyślnie pod F1 i F2) przesunąłem w inne miejsce.

U mnie awsd - chodzenie
q - zmiana broni pomiędzy mp40/luger lub l43/luger lub pf/luger (skrypt)
e - zmiana pomiędzy apteczka/strzykawka lub ammo/nalot lub mina/dynamit
2 - granat
4 - strzykawka lub nalot.
5 - noż
r - reload
t - expandmap
g- use (otwieranie drzwi, czołg mg42)
c - alternatywny tryb broni
shift - kucanie
alt - sprint
F1 i F2 needmedic i needammo
Najważniejsze bindy typu vsay_team to needammo i przede wszystkim needmedic. Reszta jest mniej potrzebna, żadko używana i grając na TSie obywa się bez nich. Dobre klany używające TSa są tak zgrane że właścwie nie muszą żadnych bindów używać.

po trzecie czy naprawde warto tracić całą grafike gry na rzecz dobrego czyli takiego confingu na którym wszystko widać .. widziałem np. config gatesaa i zwątpiłem przecież to wygląda jak GTA1 ... czy naprawdę warto ?

Musisz sobie odpowiedzieć na jedno pytanie
Czy grasz w Wolfa po to żeby podziwiać widoki ? (ile można podziwiać widoki grając po kilka h dziennie w tą samą gre)
Czy grasz w Wolfa po to żeby kogoś zabbijać, wykonywać objective do czego potrzeba jest dobra widocznosć i duża ilosć fps.
Tak naprawdę większość ludzi gra na tweakowanych configach po to żeby mieć dużo fpsów.

po czwarte czy jeśli nikt nie zna linka do poradnika skakania mógł by mi mnienj lub więcej (raczej to 2) wytłumaczyć jak się wykonuje strafe jumpy ? smile.gif speed już się nauczyłem z poradnika Dankana (pzdr)

Jest to bardzo trudno opisać słowami. Albo ktoś to umie albo nie. Albo się nauczy albo nie.

Najłatwiej strafe jumpa nauczyś się w Quakeach szczególnie w Q1 - Tam strafe jumpy są niczym nie ograniczone.

W RTCW była świetna mapa do jumpów dmz_trickjump - Czekam na jej konwersje do ET - Może ktoś się podejmie ?
W ET mamy np gammajump, na goldrushu można ćwiczyć np na radarze wybiegająć jako allies z command post czy na goldrush wybiegając ze spana po przejęciu czołgu. Tylko nie ćwiczcie tego na FFA po wk#!@icie innych a róbcie to u siebie w domu na lokalu biggrin.gif

I ćwiczyć ćwiczyć ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć. Dobrego poruszania nie da się nauczyć w 1 dzień. Niektórzy na to pracują całymi tygodniami żeby wykonać niektóre tricki.

Jak wykonać strafe jump ?
- Naciskamy jednocześnie klawisz do przodu i klawisz w bok (strafe). Trzymamy je cały czas !.
- Naciskamy skok.
- Robimy w tym samy czasie zamach myszką w stronę przeciwną niż kierunek poruszania się w bok.
Zamach te może być o kilkanaście stopni lub o kilkadziesiąt stopni (zamaszysty strafe jump).
- Puszczamy skok
- Lecimy w powietrzu po skoku cały czas trzymając kierunek do przodu (i w bok też)
- Myszką kierujemy tak żeby posuwać się do przodu a nie po skosie (w przeciwną stronę niż wcześniejszy zamach myszką)

O ile strafe jump w Q1 Q3 wychodzi ładnie to już w Wolfie jest ograniczenie. Sam strafe jump bez użycia sprintu mało się przydaje w Wolfie.
Dlatego trzeba używać sprintu i strafe jump w połączeniu ze sprintem nazywa się speed jump.
I to własnie dzieki speed jump możemy szybciej poruszać się od idącego normalnie, możemy przeskoczyć przez coś co wydaje się nie do przeskoczenia (np mur na oasis)

Trzeba jeszcze rozsądnie używać sprinta. Naciskamy go zaraz przed skokiem i zaraz po skoku puszczamy.
Nie ma sensu trzymać sprinta cały czas. Dzięki temu wystarczy go nam na więcej speed jumpów.
Z drugiej strony czym dłużej trzymamy sprint tym dłuższy speed jump.

Model fizyczny tego wygląda tak
W poruszaniu się mamy dwie składowe (wektory) do przodu i w bok.
Napewno wiecie z lekcji fizyki w szkole podstawowej że sumująć dwa wektory o różnych kierunkach otrzymujemy 1 wektor dłuższy ale tez o innym kierunku niż pozostałe.
Oczywiście w Wolfie to jest troche inaczej ale zasada jest bardzo podobna.
Kierunke tego wektora określamy przez odpowiedni ruch myszką. Długość tego wektora określa właśnie trzymanie cały czas kierunu do przodu i kierunku w bok. Jesli puścimy klawisz kierunku do przodu to cały zabieg na nic.
W Quakeu dodatkwo można było zwiększać długość tego wektora poprzez obroty myszką ale w Wolfie to już nie działa i mysz służy tylko do nadawania kierunku.

Nastepna sprawa - speed jumpy po pochyłych powierzchniach.

Skacząć po pochyłej powierzchni możemy uzyskać jeszcze większe skoki i większą prędkość.
W modelu fizyczny oznacza to dodatkową trzecią składową - tym razem poziomą.
Przy czym pochyła powierchnia to moze być cokolwiek - np jakiś wystający słupek powyżej poziomu podłogi, którego używamy do wybicia sie z większej wysokości.

Podstawowa zasada przy poruszaniu się po pochyłych powierzchniach
Wasze nogi mają jak najkrócej stykać się z ziemią. Po opadnięciu momentalnie odbijacie się znowu. Inaczej wasza prędkość spadnie.

czy mógłby mi ktoś jasno i klarownie wytłumaczyć co mam zrobić aby moje ustawienie nie wracały do defaultowych .. są już odpwiedzi na ten temat ale ja nic z nich nie kapuje ( wytłumaczcie to jak kolesiowi grającemu soldierem z thompsonem dry.gif )

Ustaw sobie to co chcesz ale WE WSZYSTKICH CONFIGACH etconfic.cfg i autoexec.cfg i twoej wałsne configi (w katalogu profiles, etmain, shrub. etpro)
Na wszelki wypadek nadaj im atrybut read only.

+Quote Post
blacktyger
post 8:42, 1 01 2004
Post #19

Generalmajor
Ikona Grupy

Uffff ja się spociłem przy czytaniu to jak ty wyglądasz po napisaniu tego ? biggrin.gif wiesz .... tak jak napisałeś będe ćwiczył .. nagrywał demka i oglądał jak ładnie mi to nie wychodzi ... poza tym osattnio problem ze sprowadzaniem do defaultu usatwień znikną ... hmm dziwne tongue.gif WILKIE THX za odpowiedzi .. żeby więcej takich ludzi było na tym boardzie ... biggrin.gif (bez słodzenia tongue.gif) najgorsze i tak jest oduczenie się korzystania ze scrolla :/ ciekawe ile mi to zajmie ... ehh tye złe nawyki tak szybko wchidzą w krew ...

+Quote Post
Jędras
post 16:33, 1 01 2004
Post #20

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 305

QUOTE (WOLFszLAGIER @ 4:35, 1 01 2004)
com_zonemegs - szczerze mówiąć dokładnie nie wiem za co to dopowiada ale ustawiamy je podobnie jak com_soundmegs

Zonemegs odpowiada o ile pamiętam za ilość pamięci przydzielanej na kompas/mapkę.

+Quote Post

4 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi