IPBIPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> kabel za długi czy admin za głupi?, wpływ długości kabla na pingi
hjuby
post 20:28, 16 12 2003
Post #1

Gefreiter
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 670

mam radiówke i kabel między anteną na dachu a kompem jest ok. 20 m i admin serwera mówi mi że mam za długi kabel i dlatego mam takie kieppskie pingi ale mój kumpel na studiach inf. ma inne zdanie mowi mi ze dopiero po 100m ma wpływ
natomias moim zdaniem problemem są ludzie mający kazze i zapychjący port co myślicie ???????????
HELP!!!!!!!1111
Go to the top of the page

+Quote Post
KreciK
post 21:19, 16 12 2003
Post #2

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 696

admin cie w bambuko leci smile.gif to nie zależy od kabla tylko o ilości kilo dla ciebie i też od kazowiczów itp. Ja też mam radiówke :/

+Quote Post
NBK|Traktorzysta
post 23:06, 16 12 2003
Post #3

Schutze

Grupa: Użytkownicy pbm
Nr użytkownika: 929

Admin dobrze mowi kabel jest za dlugi znam sie na tym tongue.gif ten kabel dobrze dziala w dlugosci do 15 metrow bo to jest kabel niskotłumiący musiałbys dużą czaszę wstawić i dobrą tube zebys mial elegancki ping na radiowce z takim długim kablem a to co kolega ze studio informatycznych mowi to chodzi mu zapewne o zwykly kabel sieciowy jakim jest skrętka której maksymalna dlugosc jest do 150m
przekaz mu niech sobie poczyta troche o sieci wlan biggrin.gif

pozdro

+Quote Post
hjuby
post 18:41, 17 12 2003
Post #4

Gefreiter
Ikona Grupy

czyli musiał bym mieć całycas do dupy ping nie ale sęk w tym że jeszcze dwa tygodnie temu koło 22 00 miałem ping 50 a teraz o której godzinie bym nie włączył ping 400 a nawet 1000 i co ty na to hm??

+Quote Post
Switch
post 19:51, 17 12 2003
Post #5

Leutnant
Ikona Grupy

Grupa: Half ProPlay0r
Nr użytkownika: 737

zgadzm sie czym mniej kabla od anteny tym lepiej...

+Quote Post
hasior
post 20:05, 17 12 2003
Post #6

Gefreiter
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 867

Witam
Co do kabla to jezeli masz cienki kabel np H-155 to on nie powinien przekraczac 10m, 15 MAX, na grubym (srednica okolo 1 cm) np. H-1000 powyzej 10-15 ale tez bez przesady. Jezeli ty miales wczesniej dobre pingi to jezeli firma od ktorej masz net dziala na polpaku to TPSA daje w du.. (ja tak mialem na POLPAKU na starej umowie, to bylo celowe zebym przeszedl na nowa) albo twoj dostawca netu ma w nosie klientow i podpina za duzo do jednego AP wtedy jest podobny efekt no i na koniec faktycznie zapchane lacze.

Pozdrawiam
Hasior

+Quote Post
Gooral
post 21:04, 17 12 2003
Post #7

Leutnant
Ikona Grupy

Grupa: ProPlay0r
Nr użytkownika: 283

Nie mam kablówki i nie wiem jak to jest, ale może to właśnie kazowicze zapychają siec. Pogadaj z adminem, żeby poblokował w godzinach np 20 - 24 (wtedy gdy grasz biggrin.gif ) programy p2p.
a jak sie nie zgodzi, to pogadaj z kazowiczami (jak wiesz którzy to...) i powiedz, że policja chodzi i sprawdza domy w poszukiwaniu piratów laugh.gif - napewno część z nich wyniesie kompy, albo coś w tym stylu i możesz grać dowoli (chyba unsure.gif ) biggrin.gif
A jak jeszcze nie pomoże to zmień pozycję kompa tak, żeby kabel był jak najkrótszy (o ile to możliwe...)

+Quote Post
hjuby
post 23:40, 17 12 2003
Post #8

Gefreiter
Ikona Grupy

QUOTE (NBK|Traktorzysta @ 17:46, 17 12 2003)
pewnie lacze jest zapchane, ale nie przejmuj sie ja tez mam lacze zapchane mad.gif i nie mam za dobrych pingow a co do tego kabla to chodzi glownie o ping polaczenia z serwerem ale na takiej dlugosci kabla powinienes miec pink ponizej 100 oczywiscie jak lacze nie jest zapchane narx

wdze ze nie wieszo co mi chodzi rozumie cały czas mam słabe pingi ale wczesniej miałem pingi w granicach 22 00 i póżniej a teraz kiedy nie wejde mam 400 go.ściu proponował mi akces piont h.. wie co to jest ale mówi że sie opłaca tylko żę bede musiał dopłacić . co sądzice o tym pomyśle ?

+Quote Post
Artlight
post 11:07, 18 12 2003
Post #9

Feldwebel
Ikona Grupy

Grupa: Half ProPlay0r
Nr użytkownika: 765

QUOTE (hjuby @ 21:40, 17 12 2003)
wdze ze nie wieszo co mi chodzi rozumie cały czas mam słabe pingi ale wczesniej miałem pingi w granicach 22 00 i póżniej a teraz kiedy nie wejde mam 400  go.ściu proponował mi akces piont h.. wie co to jest ale mówi że sie opłaca tylko żę bede musiał dopłacić . co sądzice o tym pomyśle ?

Kabel od anteny do komputera powinien być jak najkrótszy. Przy takiej długości kabla jaką masz to być może twoja antena nie generuje już żadnego zysku (w zależności do rodzaju kabla i anteny), ale:
1. Dowiedz się od administratora jaki jest adres twojego AP dostępowego.
2. Spinguj otrzymany adres i zobacz co się dzieje. W ten sposób sprawdzisz jakość swojego linka. Jeśli pingi będą ok, to znaczy że problem leży gdzie indziej, np. zbyt słabe wyjście na świat operatora. Jeśli ping jest do niczego to są dwie możliwości:
- Twoje AP dostępowe jest obciążone zbyt dużą liczbą użytkowników,
- Twój link jest do d...y.

Reasumując jeśli okaże się, że masz dobre pingi do AP dostępowego to zakup AP do Twojego domu nie poprawi sytuacji. Jeśli pingi są złe to poprawi, ale tylko wtedy jeśli Twój link jest zły.

P.S. Jeśli nie możesz przenieść komputera w celu skrócenia kabla antenowego, to AP u Ciebie w domu daje Ci taką możliowść. Czyli AP montujesz jak najbliżej anteny, np. na poddaszu itp, a z AP do komputera lecisz zwykłą skrętką (do 100m bez najmniejszych problemów).

P.S2. Najlepiej gdybyś miał możliwość wypożyczenia od opratora AP w celu dokonania prób. Koszt nowego AP to 450zł w górę, więc dobrze by było sprawdzić czy ten zakup jest zasadny.

+Quote Post
hasior
post 11:56, 18 12 2003
Post #10

Gefreiter
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 867

Ja obstaje przy przeladowaniu AP lub samego lacza jezeli faktycznie wczesniej bylo dobrze ale i tak dziwne ze ci to dziala na takim kablu.
Czy dostawca daje ci jakiegos shella na serwerku??
Jezeli tak to sie zaloguj i pingnij jakis serwerek bezposrednio z serwerk.

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi