IPBIPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> ET Source Code dostępny do pobrania, czyli ET staje się open-source
VISTORANTE
post 18:37, 28 01 2004
Post #1

Feldwebel
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 568

Dnia 2004-01-27 o godzinie 19:01:54 w servisie FileShack znalazł się 2.02MB plik o nazwie Wolfenstein: Enemy Territory Source Code. Plik jest dostępny do pobrania ("WET_Source.exe") - moge znaleźć mirrory jakby ktoś chciał. Oto deskrypcja:
CODE
Wolfenstein™: Enemy Territory™ Source Code

This is the source code for Wolfenstein: Enemy Territory. This source code is not officially supported in any capacity by id Software, Activision or Splash Damage. Below you will find very basic instructions on how to get the source code working so that you can create your own Enemy Territory mods. For online help and resources, please visit www.castlewolfenstein.com or www.splashdamage.com

The first thing you have to do is run the installer. Do this by double-clicking on the WET_Source.exe. By default, this will install the source code to the C:\WET_Source folder.

To use the source, you must have Visual C++ version 6 or greater installed. The source has been found to work with .NET edition of Visual C++, but Visual C++ 6 is recommended for better compatibility.

1. Open the src folder.
2. Double-click on the wolf.dsw file to open the project workspace.
3. In the build menu select the “Set Active Configurations” option.
a. Note: for .NET this will appear as “Configuration Manager”.
4. Select Win32 Release for all versions of the code.
5. At this point, you should be able to compile the code.

No to czekamy na opinie śmiałków którzy to rozpakują i skompilują. biggrin.gif
Go to the top of the page

+Quote Post
Guy7
post 18:50, 28 01 2004
Post #2

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 258

Nareszcie coś nowego. ET_source można ściągnąć także z FilePlanet. Jestem właśnie w trakcie czekania na pliczek, o przepraszam właśnie go ściągam. Już ostrzę sobie ząbki (a raczer pazurki) na ten smakowity kąsek. Zobaczymi co jest sekretem Et :>.

+Quote Post
VISTORANTE
post 21:04, 28 01 2004
Post #3

Feldwebel
Ikona Grupy

Nie spodziewaj sie dużo po 2 megowym pliku,to tylko text. biggrin.gif

BTW czy uważacie że opensource jest dobrym pomysłem? Z jednej strony mogą powstać niesamowite mapy i mody a z drugiej mogą powstać niesamowite czity. biggrin.gif

+Quote Post
blinkkin
post 22:09, 28 01 2004
Post #4

Grupa: Half ProPlay0r
Nr użytkownika: 547

QUOTE (VISTORANTE @ 20:04, 28 01 2004)
Nie spodziewaj sie dużo po 2 megowym pliku,to tylko text. biggrin.gif

2 mb tekstu, przelicz sobie na strony, a zobaczysz co to jest. co prawda sa to tylko kody zroflowe jezyka c, ale za to jakie daja mozliwosci. dam sobie reke uciac, ze niedlugo pojawi sie mod do et pod tytulem RTCW!!! nie mam watpliwosci, ze ktos sie o to pokusi. zreszta et jako darmowa gierka z udostepnionym kodem moze stac sie krolestwem moderow. juz zacieram raczki na modyfikacje, szczegolnie czekam na osp, ktore moze szybko wyprzec etpro. chyba zabiore sie za studiowanie c. znam javke, wiec przerobienie c nie zajmie duzo czasu. i jeszze jedna rzecz tego co wiem nie jest to pelen kod zrodlowy et, ale tylko najwazniejszy fragment.

+Quote Post
nkr
post 22:18, 28 01 2004
Post #5

Feldwebel
Ikona Grupy

Grupa: ProPlay0r
Nr użytkownika: 184

QUOTE (blinkkin @ 20:09, 28 01 2004)
juz zacieram raczki na modyfikacje, szczegolnie czekam na osp, ktore moze szybko wyprzec etpro

ROTFL !!!!!
ojezu juz dawno sie tak nie smialem :DDDDDDDDDDDDDDDD
czlowieku, et slynie z tego, ze jest pierwsza gra z wbudowanym osp biggrin.gifD
chyba duzo w et nie grales ze tego nie zauwazyles, albo tylko rzucasz haslami nie wiedzac co znacza =DD
smiech na tsie 20minut =D

+Quote Post
blinkkin
post 22:35, 28 01 2004
Post #6

Nr użytkownika: 547

zeczywisice piznelem haslo jak lysy warkoczem o kant kuli. troche za bardzo podniecilem sie tym kodem zrodlowym, nosi mnie juz od kilku dni.

rzucasz haslami nie wiedzac co znacza

osp = competion mod

ale i tak wyjde na durnia. thx nkr.

+Quote Post
Swiety
post 23:56, 28 01 2004
Post #7

General
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 306

Vistorante ty napisałeś w życiu jakiś program ? Bo już nawet napisanie jakiegoś progsa z 6 KB kodu żrodłowego to często jest sporo pracy a tu mamy 6 MB kodu źródłowego (po rozpakowaniu).

Ja bym nie podzielał waszego entuzjazmu. Nie sądzę żeby teraz tysiące mapperów zaczęło robić mapy a setki koderów nowe mody do ET.
Jak się pojawił source code do RTCW to nie było wysypu jakiś nowych modów.

Zauważyłem że aż 15 % kodu to niedokończone boty do ET smile.gif

Mnie najbardziej interesują dokładne dane na temat rozrzutu i szybkostrzelności broni (/src/game/cg_weapons.c) - próbuje coś grzebać ale bardzo trudno w tym wszystkim się połapać (I'm C++ n00b) biggrin.gif
Może teraz uzyskamy odpowiedź na tak pasjonujące pytania "czy axis skaczą wyżej od allies ?" biggrin.gif

Osobiście czekam na moda z fizyką broni i fizyką movementu jak w starym dobrym RTCW i myśle że prędzej czy później ktoś taki mod zrobi bo to nie będzie dużo roboty.

Jesli chodzi o czity to aimboty i wallhacki ludzie pisali wcześniej bez znajomości kodu ET. Teraz conajwyżej może to lekko pomóc w tworzeniu. No ale to cecha każdego open source - Ułatwia każdemu robotę łącznie z tymi co chcą psuć :/

A co do Osp - Osp jest już wbudowane w ET. Tylko zauważcie jedno - w RTCW pojawiło się osp 0.9 które wniosło kilka fajnych funkcji nieobecnych nadal w ET. Aby te funkcje były w ET, Splash Damage musiałoby wypuścić nowego patcha a imo im się do tego nie spieszy. Wogóle support gier Activison/ID w postaci kolejnych patchy jest z dupy (prawie nie istnieje).
Czyli wbudowanie osp do ET z jednej strony było dobre (bo nie potrzeba ściągać i instalować oddzielnego moda) z drugiej strony złe (bo ogranicza to możliwosć wypuszczania kolejnych wersji osp).
Rhea od czasu do czasu wypuszcza kolejne osp a to do RTCW a to do Q3 czy Sofa. Do ET nie wypuści bo Osp jest już wbudowane, chyba że dogada się ze SplahDamage albo dogada się z bani (dwóch modów naraz nie da się odpalić)

+Quote Post
Fistach
post 14:38, 29 01 2004
Post #8

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 411

mam andzieje ze przez ujawniene source code nie powstana jakies czity zasrane:/ (chociaz nei wiem czy to mozliwe - ja tam tylko w delphi ledwo cos ciagne:D)

+Quote Post
Valkir
post 19:25, 29 01 2004
Post #9

Hauptmann
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 652

Cheatów będzie na pewno więcej. Zgadzam się z wolfszlagierem, to jest masa kodu. Napisz sobie jakąś gierkę w pascalu chociażby i zobacz ile zajmuje wink.gif Są na świecie zdolni ludzie, myslę że to wyjdzie nam na dobre. No i boty będą i szybciej i lepsze.

+Quote Post
Guy7
post 22:31, 29 01 2004
Post #10

Leutnant
Ikona Grupy

QUOTE (WOLFszLAGIER @ 21:56, 28 01 2004)
(...) (/src/game/cg_weapons.c) - próbuje coś grzebać ale bardzo trudno w tym wszystkim się połapać (I'm C++ n00b) biggrin.gif (...)

WOLFszLAGIER zastanów się co ty piszesz. Plik z rozszerzeniem .c to C a nie C++ (rozszerzenie dla C++ to .cpp) cool.gif .

P.S.
Przeglądałem cały kod źródłowy i stwierdziłem, że zabrakło w nim jakiegoś kodu, który przedstawiałby lub prezentował działanie bibliotek, które zostały nam ofiarowane laugh.gif .

+Quote Post
Swiety
post 5:43, 30 01 2004
Post #11

General
Ikona Grupy

Omg będziesz sie czepiał takich pierdół ?. Różnica pomiędzy C a C++ to jest taka jak wypić flaszkę samemu lub dwie flaszki we dwoje biggrin.gif. Jakbym napisał samo C to pewnie większość userów na tym forum pomyślałaby że zrobiłem jakąś literówkę - bo większość z nich pewnie nawet nei słyszała o C i wyszłoby że jestem n00bem wogóle.
Napisałem C++ i pewnie większosć ludzi jeśli nawet nie spotkała się z tą nazwą to się zastanowi: o co mu k.urwa chodzi ? Ktoś kto nie zna C++ to również z reguły nie zna C.

Dobra, chce powiedzieć: I'm C & C++ n00b biggrin.gif

Sierpik powiedział że większosć ludzi nawet nie będzie wiedziała w czym to otworzyć. Jak to w czym ?
W notatniku !! biggrin.gif

+Quote Post
Fistach
post 9:00, 30 01 2004
Post #12

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 411

Wiedzac ze z fileplanet sie do dupy pobiera prezemntuje 2 Mirrorki (wystarczy kliknac na link):

Mirror 1
Mirror 2

+Quote Post
besti
post 9:46, 30 01 2004
Post #13

Gefreiter
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 857

Plik z rozszerzeniem .c to C a nie C++ (rozszerzenie dla C++ to .cpp) heeheheheheh a w czym kompilujesz si, lepiej się nie bierz za ten kod bo ci się bardziej w głowie pomiesza

"Przeglądałem cały kod źródłowy i stwierdziłem, że zabrakło w nim jakiegoś kodu, który przedstawiałby lub prezentował działanie bibliotek, które zostały nam ofiarowane . "

1.przecież biblioteki są w tym kodzie ,
2.kod nie prezentuje działania bibiotek tylko dokumentacja,jeżeli takowej nie ma to trzeba samemu dojść ,co przy takiej ilości kodu może ci zająć ze dwa lata hehehe
3.dlatego ten kod to dobre zajęcie dla doświadczonego programisty i oni o tym wiedzą heheheeh
4.nie atakuj Wolfszlagiera! heheeeh

Besti-panzer noob

+Quote Post
Guy7
post 11:01, 30 01 2004
Post #14

Leutnant
Ikona Grupy

QUOTE (besti @ 7:46, 30 01 2004)
"Przeglądałem cały kod źródłowy i stwierdziłem, że zabrakło w nim jakiegoś kodu, który przedstawiałby lub prezentował działanie bibliotek, które zostały nam ofiarowane  . "

1.przecież biblioteki są w tym kodzie ,
2.kod nie prezentuje działania bibiotek tylko dokumentacja,jeżeli takowej nie ma to trzeba samemu dojść ,co przy takiej ilości kodu może ci zająć ze dwa lata hehehe

W bibliotekach są zawarte deklaracje i definicje funkcji. Brakuje jakiś przykładów jak i kiedy te funkcje wywołać. Czytając kod trudno się domyślić co wszystkie funkcje robią i do czego się odwołują. Przydałaby się dokumentacja tongue.gif . Z tym się zgadzam.

Besti czytaj uważnie posty. Ja nie twierdziłem, że bibliotek nie ma! One są.

P.S.
Dla mniej wtajemniczonych:
C++ to "krok na przód" w stosunku do C (C++ to język programowania obiektowego, a C jeszcze nie).

+Quote Post
Swiety
post 18:42, 30 01 2004
Post #15

General
Ikona Grupy

No właśnie - co z dokumentacją i komentarzami w kodzie ? bez tego to rozgryzanie kodu będzie trwało do usranej śmierci.
Już łatwiej jest samemu napisać ET nić przebijać się przez 6 Mb kodu bez dokumentacji biggrin.gif.

Brak komentrzy w kodzie - czy je wykasowali, albo czy są na tyle za!@#iści w kodowaniu że nie potrzebują żadnych komentarzy ?

+Quote Post
Valkir
post 20:44, 30 01 2004
Post #16

Hauptmann
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 652

Myślę że to drugie biggrin.gif Ja też raczej jestem C nOOb, ale pascala znam, i kiedyś uczyłem się C - i na razie studiuję ten kod, ale komentarzy faktycznie nie ma...specjalnie - żeby tacy inteligenci jak my mieli problemy biggrin.gif

+Quote Post
blacktyger
post 22:09, 6 02 2004
Post #17

Generalmajor
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 318

Jeśli chodzi o temat to dla mnie jest totalne nic jeśli chodzi o udostępnienie tego kodu bo ja nie mam pojęcia i w ogóle się na tym nie znam ale z tego co wiem to nie trzeba kodu źródłowego do robienia mapek a tam ktoś o tym gadał , jeśli się myle to wybaczcie ale takiego n00b'a w tej dziedzinie to ze świeczką szukać ..

Wiem jednak tyle ze można z tego ronić mody i tego szcezrze mówiąc się obawiam .. bo zaczną nas z każdej strony mod i patch makerzy zalewać swoimi nie ukrywajmy najczęścien DENNYMI produkcjami i zrobi się bałagan a tego jescze brakuje .. no niew iem jak to będzie jak już mówiłem ja się na tym nie znam ..

+Quote Post
esto
post 1:06, 7 02 2004
Post #18

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 889

a mi sie wydaje, ze taki kod (oczywiscie po rozgryzieniu) moze byc pomocny przy pisaniu kolejnych aimbotow,wallhackow... itp. sad.gif z tego open-source moze byc wiecej szkod niz korzysci...

+Quote Post
VISTORANTE
post 13:19, 7 02 2004
Post #19

Feldwebel
Ikona Grupy

O ile dobrze kojarze, teraz gdy gracze mają source-code, możemy sie spodziewać relacji z meczów na żywo.
Wolf-TV to brzmi dumnie biggrin.gif

+Quote Post
sayetan
post 23:34, 7 02 2004
Post #20

Leutnant
Ikona Grupy

Grupa: ProPlay0r
Nr użytkownika: 1025

omg a czytales chociaz jakies topici na forum bani`ego?
pewnie nie bo bys wiedzial ze do zrobienia et tv jest potrzebny kod silnika a nie samej gry
jak sie nie myle to bani pracuje juz nad ettv bo o uszy mi sie obilo ze bani juz dostal to co bylo mu otrzebne(nie mowie ze tak est na 100%)
a et sdk to bani mial miesiace temu...

+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi