![]() ![]() |
3:24, 31 01 2004
|
|
|
Oberschutze Grupa: Half ProPlay0r Postów: 18 Dołączył: 13-01-2004 Nr użytkownika: 1097 |
Coraz częściej widzę że polskie klany ET się albo rozpają albo przechadzą w hibernacje. Co się dzieje ? Niemowie tu o klanach które w polskim laddersie zajmują ostatnie pozycje bo te klany z reguły się rozpadaja po kilku dniach. Chodzi mi tu o klany z wyszego szczebla.
|
|
|
|
4:46, 31 01 2004
|
|
|
Major Grupa: ProPlay0r Postów: 852 Dołączył: 24-10-2003 Skąd: Płock Nr użytkownika: 551 |
iMO podobny topic juz byl, ale to sie zobaczy czy go skasuja czy nie..
A czemu klanu sie rozpadaja?? To chyba latwe pytanie... klan to przeciez jest zespol skladajacy sie z przyjaciol/znajomkow/kumpli jak zwal tak zwal.. czasem sie zdarza tak, ze np kilku kolesi odejdzie.. z przyczyn osobistych czy tez niezaleznych od nich... niektorzy ludzie jak to sie mowi "wyrasta z gry" (imo to bullshit, gra bynajmniej dla mnie to zabawa, czyli jak mozna z zbawy wyrosnac?? :F)... Czasami, gracze przerzucaja sie na inne gierki.. na jakies nowosci.. (btw wyjdzie cs condition zero, to nam troche ludzi ze sceny upadni, glownie chodzi o tych zagorzalych csowcach co poprzylazili do et, a teraz wjdzie nowy super hiper shitory cs i oleja nas et'wcow Czasami dobry CL z klanu odchodzi, to klanowicze nie moga wybrac drugiego i klan dzieli sie na zwolennikow pana A i pana B wtedy powstaja 2 nowe klany Tak jak juz pisalem... nie wszyscy maja az tak wielkie zaciecie do gry, ci co odchodza juz raczej nie wracaja.. ale na szczescie przychodza nowi, ktorzy przyjda kiedys do tych lepszych klanow i beda byc moze w przyszlosci tworzyc czlolowke polskiej reprezentacji Imo ja sie tak nie przejmuja ze padaja klany... jest i tak ich tak duzo ze zawsze sie kogos znajdzie do gry... szkoda ze tylko tak niewiele klanow prezentuje ten sredni poziom... Ale nie ma co sie zalamywac... glowy do gory, jutro wstaje nowy dzien! |
|
|
|
11:37, 31 01 2004
|
|
|
Hauptmann Grupa: Moderatorzy Postów: 304 Dołączył: 3-07-2003 Skąd: Lublin Nr użytkownika: 19 |
Ale jednak mówisz o ladderze. Bo skoro mówisz o hibernacji to chyba tego dotyczy Twój post. Jak dla mnie nie dzieje sie nic szczególnego po prostu te klany które były tworzone na siłe i nie miały zbyt wielkiej racji bytu bo były za małe za słabo zorganizowane itp. Się rozsypują przechodzą gracze do innych zespołów itp.
A co do hibernacji w Polskim ladderze to pewnie jest ona wywołana tym że ten ladder nie każdemu odpowiada. Co by nie było tak smutno że wszyscy się wypisują z niego to powiem że 4FuN właśnie się zapisało i zaczyna grać mecze. |
|
|
|
12:31, 31 01 2004
|
|
|
Generalmajor Grupa: Half ProPlay0r Postów: 2750 Dołączył: 27-09-2003 Skąd: tychy Nr użytkownika: 318 |
Ehh wkółko macieja wciąż to samo ..
Topiców takich jak ten było setki .. czy naprawde tak każdy troszczy się o tą polską scene ET ? to moze najpierw coś dla niej zrobi .. siedzieć z boku i krytykowac każdy potrafi .. jest propozycja wileu konkursów każdy mówi ze fajny pomyśł a jednak .. nikt nic z tym nie robi ? Co do upadku polskiej sceny co Ty w ogóle bredzisz? jeśli nie pojawi się ET 2 to ta scena będzie istaniała bo do RTCW nikt już nie wraca a takiej gry jak ET na multi nie ma ..zawsze będą jej zwolennicy Pozatym nie wiem czy wy zdajecie sobie z tego sparwe ale zach. klany nie mają się lepiej .. my słyszymy tylko o takich jak Plan B czy innych najlepszych ... zapewniam was tam też są takie FM, PZ ACOS i inne ... tylko że o nich się nie mówi za granicą ... mysle że najważniejsze jest iż wciąż powstjaą nowe klany i choćby na 10 nowych jeden będzie dłużej niż miesiąc sie utrzymywał to i tak dobrze .. To na tyle Kończe .. Pzdr |
|
|
|
15:04, 31 01 2004
|
|
|
Oberschutze Grupa: Half ProPlay0r Postów: 18 Dołączył: 13-01-2004 Nr użytkownika: 1097 |
OK sorki niewiedziałem ze były juz takie tematy bo jestem nowym userem na tym forum i poprostu niewiedziałem.
Pozdrawiam |
|
|
|
17:53, 31 01 2004
|
|
|
Oberschutze Grupa: Użytkownicy Postów: 11 Dołączył: 25-01-2004 Nr użytkownika: 1151 |
Ja wam tylko tyle napisze - bez paniki. Polskiej scenie ET NIC nie grozi. Nawet jak jakas czesc klanow odchodzi to pojawia cala masa - nowych i swiezych klanow, wiec powodu do paniki jakos nie widze
|
|
|
|
21:57, 31 01 2004
|
|||||
|
General Grupa: Użytkownicy Postów: 6661367 Dołączył: 26-09-2003 Skąd: z dupy Nr użytkownika: 306 |
Wcale nie było takich topiców. Były takie sprawy częściowo poruszane off-topic w kilku innych topicach. Poza tym ten topic jest konkretnie o upadku sceny i taki topic ma prawo napisać każdy. a to jak walczyć z upadkiem takiej sceny (jesli ona wogóle upada) to już całkiem inna sprawa. To że ktoś siedzi z boku i krytykuje to też cłąkiem inna sprawa.
hahahaha Blackytyger jaki ty naiwny jesteś. Albo mało się znasz na scenach różnych gier/ nie byłeś na żadnej innej. Każda giera pada po jakimś czasie. Prawidłowym pytaniem jest nie czy giera padnie tylko kiedy padnie ? Padnięcie sceny gry nigdy nie oznacza że nikt już nie gra. Jedne giery tracą popularność bardzo szybko, inne w dłuższym czasie. Ta szybkosć zależy to od tego jak dobra jest gra (jakość), jak dużo ludzi w nią gra (popularność) i czy nie pojawia się jakiś nowy tytuł na który ludzie przechodzą (konkurencja). Przy czym nie zawsze duża popularność jest równa dużej jakości. Jedne gry padają z wielkim hukiem gdzie nagle połowa graczy odchodzi z gry (np scena RTCW w Polsce) inne sceny gier zmniejszają swoją liczebnosć stopniowo miesiącami a nawet całymi latami (np sceny Kwaka) I prawie zawsze ten upadek to jest takie koło zamknięte. Zmniejsza się liczba serwerów - zmniejsza się liczba graczy bo mniej serwerów, i tak wkółko. Ludzie mówią że może by i grali dalej ale coraz mniej ludzi/klanów czyli odchodzą powodująć że jeszcze coraz mniej jest ludzi i klanów co powoduje odchodzenie znowu innych itd. Właściwie jedyną grą której nie grozi upadek jest dość stary CS. Gra w niego tak dużo ludzi (czasami w Cs-a na sieci gra więcje ludzi niż we wszystkie inne gry), że wydaje się niemożliwe aby ta giera padłą w przeciągu kilku kolejnych lat. Złożę się że w szkole czy w pracy macie więcej kolegów którzy grali w Cs-a niż w ET. A jak ktoś słyszy ciągle Cs Cs to też zaczyna się nim interesować :/ Ale nawet w tego Cs-a za 5 czy za 10 lat chyba mało kto będzie grał, bo prędzej czy później wyjdzie jego następca lub konkurenycjna gra dużo lepsza od Cs-a Tak jak wcześniej powiedziałem, są trzy podstawowe czynniki mające wpływ na żywotność sceny - jakość gry, popularność gry i konkurencja innych gier. Wszystkie są powiązane ze sobą mniej lub bardziej. Np komuś się nudzi po miesiącach czy latach ET, spada dla niego atrakycjność (jakość) i w tym czasie jakaś firma wypuszcza nowy (konkurenycjny) produkt - przerzuca się na nową grę. O ile nic się nie zmieni (nie powstaną nowe ciekawe mapy grane np na klanówkach, jakieś nowe mody lub nowe ich wersje itp) to daję ET jeszcze 2 lata życia. To jest wystarczająco dużo czasu aby większości znudziło się ET i żeby ktoś wypuścił grę lepszą od ET (lub następcę ET). Zauważcie że rzadko który gracz gra w jakaś grę dłużej niż rok-dwa. Ci którzy mówią że będą grać w ET do końca świata i o jeden dzień dłużej i że ET nigdy im się nie znudzi to gratuluje doskonałego sampoczucia. Chciałbym ich zobaczyć za 5 lat ET ma bardzo ważną cechę, która może mu pomóc przed upadkiem lub ten upadek przełożyć znacznie w czasie - jest darmowy co przekłada się na popularność. ET bardzo często jest drugą co do popularności grą (po CS-ie) www.gamespy.com/stats - warto co jakiś czas zajrzeć i zobaczyć ile ludzi średnio gra w różne gry. Jednak można zobaczyć jakieś symptomy jeśli nawet nie upadku sceny to jej starzenia się: - Coraz częściej zdarza się że w nocy FFA jets puste - wcześniej tak nie było - widocznie ET nudzi się nawet maniakom którzy wcześniej grali całymi nocami. - Coraz więcej klanowców wogóle nie gra FFA - Brak jakiejkowliek polskiej ligi ET (jest tylko CB i rtcw.no) - Kiepska jakość serisów o Wolfie w PL. - W clan-wars granych jest praktycznie tylko kilka postawowych map i 1 konwersja z RTCW, na FFA podobnie. - Wydaje mi się że w kolejnych miesiącach coraz mniej jest nowych (ale to raczej normalne dla gry z ponad półrocznym stażem jak ET Natomiast to co świadczy przeciwko upadkowi albo odroczeniu jego w czasie to: - Tak jak powiedziałem wcześniej darmowość gry z czym wiąże się popularność (Duża liczba graczy, serwerów, klanów itp) - Bani pracuje ciężko nad kolejnymi wersjami etpro starajać się ulepszać ET. Z drugiej strony oznacza to że jak strasznie ET jest grą nie dopracowaną i zabugowaną - ciągle coś zmieniane. a to xp a to ilość min itd. No ale dobrze, że ktokolwiek pracuje nad lepszym ET. - Coraz więcej ludzi dysponuje coraz lepszymi łączami i sprzętem i może sobie komfortowo pograć w ET (ale to można powiedzieć przy każdej gierce i zawsze) |
||||
|
|
|||||
20:29, 2 02 2004
|
|
|
Hauptmann Grupa: Half ProPlay0r Postów: 356 Dołączył: 1-01-2004 Skąd: Biłgoraj Nr użytkownika: 1021 |
Wiem ze jak klan przechodzi w hibernacje to nie znaczy ze sie rozpadnie ale zeby az tyle dobrych klanow bylo w niej
|
|
|
|
21:09, 2 02 2004
|
|
|
Major Grupa: ProPlay0r Postów: 505 Dołączył: 21-12-2003 Skąd: Toruń Nr użytkownika: 952 |
Z C4 to chyba sprawa jest łatwa: nikt nie chciał z nimi grać, ze względu na to, że wszsycy myślą że z nimi przegrają. I tak po kilku tygodniach klan zapadł w hibernację, bo nie miał z kim grać w P L. Cóż, może wystarczy, coś przegrać C4 ??
|
|
|
|
22:45, 2 02 2004
|
|
|
Major Grupa: Użytkownicy Postów: 673 Dołączył: 19-10-2003 Skąd: Łódź Nr użytkownika: 519 |
Historia lubi sie powtarzac :/. Imo poison powinno co miesiac grac z C4
|
|
|
|
1:15, 3 02 2004
|
|
|
Gefreiter Grupa: ProPlay0r Postów: 28 Dołączył: 27-10-2003 Nr użytkownika: 582 |
no bierzcie sie do roboty bo co to za ladder :X jak p z c4 zmienia sie miejscami na skutek autohibernacji :C
|
|
|
|
5:20, 3 02 2004
|
|
|
Major Grupa: ProPlay0r Postów: 852 Dołączył: 24-10-2003 Skąd: Płock Nr użytkownika: 551 |
z C4 sprawa jest prosta, nie mieli z kim grac... zreszta oni maja inne sprawy na glowie niz tam jakis polski ladder w cb :/
a co do umierania sceny.. hmm... widac po tym forum ze scena ET w polsce raczej bedzie sie teraz kurczyc niz powiekszac... ludzie malo pisza.. forum umiera... ludzie robcie cos |
|
|
|
17:35, 3 02 2004
|
|
|
Leutnant Grupa: Użytkownicy Postów: 194 Dołączył: 25-09-2003 Skąd: Szczecin Nr użytkownika: 305 |
Upadek będzie to jest pewne - tylko kiedy? ET jest grą darmową więc z jednej strony mamy napływ a wręcz potop graczy, czego skutkiem jest np. powstawanie sporej ilości klanów, z drugiej jednak strony: czy zdarzyło wam się przywiązywać dużą wagę do darmowych (lub bardzo tanich) rzeczy? Np. gdy ja kupiłem sobie oryginalnego Baldur's Gate'a przeszedłem go kilka razy, starając odkrywać coraz to nowe rzeczy, przedmioty itp. Co innego z grą piracką lub przegrywaną. Zagramy, przejdziemy, może nawet kilka razy, a potem rzucimy w kąt, bo kolega przyniósł nam 24 nowe gierki za 10 zł i trzeba wszystkie przejść.
Dlatego po początkowym zachwycie ET, nadszedł czas kurczenia się sceny - zresztą wszyscy o tym wiedzą. Ale nie spodziewam się rychłego upadku sceny. Z takiej ilości klanów musi przetrwać chociażby 10%. Jeśli chodzi o polski ladder CB. Na razie jest jeszcze za duża różnica pomiędzy klanami dobrymi a średniakami i nowicjuszami. Takie jest moje zdanie. Hibernacja C4. Nie wiem czy inne klany nie chcieły z nimi grać, czy C4 nie chciało grać ze średniakami (bo po co mają wyzywać jakiś tam klan ze środka tabeli, jak wiedzą, że rozpykają ich w 5 min.). Ale ta pierwsza myśl wydaje się prawdziwa. Zresztą nie sprowadzajmy tego tematu tylko do C4. Kiedyś jakiś tam inny klan może być w podobnej sytuacji. Jakby co, to /303/ zawsze chętne na meczyk nawet z Poison czy C4, beż różnicy |
|
|
|
18:02, 3 02 2004
|
|
|
Hauptmann Grupa: Half ProPlay0r Postów: 356 Dołączył: 1-01-2004 Skąd: Biłgoraj Nr użytkownika: 1021 |
Ale gdyby w polish ladder bylo wiecej dobrych klanow to scena napewno byla by ciekawsza
BTW: Nie wiem czemu wogole nie ma demek z meczy |
|
|
|
20:01, 3 02 2004
|
|
|
Major Grupa: ProPlay0r Postów: 505 Dołączył: 21-12-2003 Skąd: Toruń Nr użytkownika: 952 |
Dobrym pomysłem byłoby rozgrywanie meczy w CB systemem kolejkowym mecz rewanż tak samo jak jest w piłce nożnej, lub żużlu
|
|
|
|
20:38, 3 02 2004
|
|||
|
Major Grupa: Użytkownicy Postów: 673 Dołączył: 19-10-2003 Skąd: Łódź Nr użytkownika: 519 |
Z tego co sie orientuje to SS i Riddle - te klany juz nie istnieja 7teens - nie gra juz od dawna w polskim ladderze 4Fun - nie jest w hibernacji, bo dopiero dolaczyli to ladder'a i jeszcze nie maja rozegranych meczy SL - przeszli w hibernacje, zeby poprawic gre, polepszyc umiejetnosci, a nie ze wzgledu na to, ze brali udzial w turniejach. SoW - przeszli calkiem niedawno w hibernacje, po 3 przegranych meczach z najlepszymi klanami i remisie ze srednim klanem. Ja nie umieszczam demek, bo nie chce, zeby sie na forum ze mnie zgrzewali, ze klan ma slaba taktyke A teraz naprawde na powaznie |
||
|
|
|||
20:58, 3 02 2004
|
|
|
Leutnant Grupa: Użytkownicy Postów: 168 Dołączył: 8-11-2003 Skąd: Będzin koło Kat. Nr użytkownika: 696 |
SS istnieje - odszedł pierwszy skład ss i powstał nowy klan dot. A w ss gra jako pierwszy skład dawniejszy drugi, i chyba już jest nowy drugi skład w-ss. Chyba nic nie poknociłem
|
|
|
|
17:05, 4 02 2004
|
|
|
Thoro wlasnie o to mi chodzi ze takie dobre klany nie graja w polish ladder
|
|
|
|
10:18, 5 02 2004
|
|
|
Leutnant Grupa: ProPlay0r Postów: 147 Dołączył: 20-10-2003 Skąd: Gliwitz Nr użytkownika: 528 |
Wpadacie w jakas za!@#ana paranoje, zastanawiam sie wlasnie jaki klan z wyzszej poki sie rozpadlo ostanio ?
Wogole Z!s zapodales jakis topic, a board'owi spamerzy odrazu wezma sie do roboty rozpisujac jakies plokti z dupy Riddle fakt nie gra juz dosc dawno, bo jednak klan w ktorym co drugi ma granie w dupie nie ma sensu. SS sie rozpieprzyli, bo jakis kolo co zmeczyl. Co do reszty historia wyssana z palca. 7Teen graja w lederze CB int i idzie im calkiem calkiem, a 4fun nie wiem jak tam stoja ale graja k#!@a robicie z igly widly P.S Moim kumplom sie nie podoba ten topic |
|
|
|
22:08, 5 02 2004
|
|
|
Zle mnie zrozumiales mi nie chodzi o europe tylko o nasz polski ladder ze coraz mniej dobrych klanow w nim gra bo wszyscy wola zagrac z kims lepszym
BTW: Mozna to powiedziec spokojnie bez nerwow |
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi |