IPBIPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Czy polskiej scenie ET grozi Upadek ??
ZIS
post 3:24, 31 01 2004
Post #1

Oberschutze
Ikona Grupy

Grupa: Half ProPlay0r
Nr użytkownika: 1097

Coraz częściej widzę że polskie klany ET się albo rozpają albo przechadzą w hibernacje. Co się dzieje ? Niemowie tu o klanach które w polskim laddersie zajmują ostatnie pozycje bo te klany z reguły się rozpadaja po kilku dniach. Chodzi mi tu o klany z wyszego szczebla. sad.gif sad.gif sad.gif sad.gif
Go to the top of the page

+Quote Post
tranx-san
post 4:46, 31 01 2004
Post #2

Major
Ikona Grupy

Grupa: ProPlay0r
Nr użytkownika: 551

iMO podobny topic juz byl, ale to sie zobaczy czy go skasuja czy nie..

A czemu klanu sie rozpadaja?? To chyba latwe pytanie... klan to przeciez jest zespol skladajacy sie z przyjaciol/znajomkow/kumpli jak zwal tak zwal.. czasem sie zdarza tak, ze np kilku kolesi odejdzie.. z przyczyn osobistych czy tez niezaleznych od nich... niektorzy ludzie jak to sie mowi "wyrasta z gry" (imo to bullshit, gra bynajmniej dla mnie to zabawa, czyli jak mozna z zbawy wyrosnac?? :F)... Czasami, gracze przerzucaja sie na inne gierki.. na jakies nowosci.. (btw wyjdzie cs condition zero, to nam troche ludzi ze sceny upadni, glownie chodzi o tych zagorzalych csowcach co poprzylazili do et, a teraz wjdzie nowy super hiper shitory cs i oleja nas et'wcow sad.gif ). Czesc graczy sie wypala... albo sie rodzisz z talentem i jestes tha best, albo nie masz talentu i trenujesz sie do perfekcji a potem dochodzisz do kresu swoich mozliwosci, juz lepszy nie bedziesz to grasz w cos innego...
Czasami dobry CL z klanu odchodzi, to klanowicze nie moga wybrac drugiego i klan dzieli sie na zwolennikow pana A i pana B wtedy powstaja 2 nowe klany

Tak jak juz pisalem... nie wszyscy maja az tak wielkie zaciecie do gry, ci co odchodza juz raczej nie wracaja.. ale na szczescie przychodza nowi, ktorzy przyjda kiedys do tych lepszych klanow i beda byc moze w przyszlosci tworzyc czlolowke polskiej reprezentacji tongue.gif
Imo ja sie tak nie przejmuja ze padaja klany... jest i tak ich tak duzo ze zawsze sie kogos znajdzie do gry... szkoda ze tylko tak niewiele klanow prezentuje ten sredni poziom... Ale nie ma co sie zalamywac... glowy do gory, jutro wstaje nowy dzien!

+Quote Post
DaBi
post 11:37, 31 01 2004
Post #3

Hauptmann
Ikona Grupy

Grupa: Moderatorzy
Nr użytkownika: 19

Ale jednak mówisz o ladderze. Bo skoro mówisz o hibernacji to chyba tego dotyczy Twój post. Jak dla mnie nie dzieje sie nic szczególnego po prostu te klany które były tworzone na siłe i nie miały zbyt wielkiej racji bytu bo były za małe za słabo zorganizowane itp. Się rozsypują przechodzą gracze do innych zespołów itp.
A co do hibernacji w Polskim ladderze to pewnie jest ona wywołana tym że ten ladder nie każdemu odpowiada.
Co by nie było tak smutno że wszyscy się wypisują z niego to powiem że 4FuN właśnie się zapisało i zaczyna grać mecze.

+Quote Post
blacktyger
post 12:31, 31 01 2004
Post #4

Generalmajor
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 318

Ehh wkółko macieja wciąż to samo ..

Topiców takich jak ten było setki .. czy naprawde tak każdy troszczy się o tą polską scene ET ? to moze najpierw coś dla niej zrobi .. siedzieć z boku i krytykowac każdy potrafi .. jest propozycja wileu konkursów każdy mówi ze fajny pomyśł a jednak .. nikt nic z tym nie robi ?

Co do upadku polskiej sceny co Ty w ogóle bredzisz? jeśli nie pojawi się ET 2 to ta scena będzie istaniała bo do RTCW nikt już nie wraca a takiej gry jak ET na multi nie ma ..zawsze będą jej zwolennicy

Pozatym nie wiem czy wy zdajecie sobie z tego sparwe ale zach. klany nie mają się lepiej .. my słyszymy tylko o takich jak Plan B czy innych najlepszych ... zapewniam was tam też są takie FM, PZ ACOS i inne ... tylko że o nich się nie mówi za granicą ...

mysle że najważniejsze jest iż wciąż powstjaą nowe klany i choćby na 10 nowych jeden będzie dłużej niż miesiąc sie utrzymywał to i tak dobrze .. To na tyle Kończe ..

Pzdr

+Quote Post
ZIS
post 15:04, 31 01 2004
Post #5

Oberschutze
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 1097

OK sorki niewiedziałem ze były juz takie tematy bo jestem nowym userem na tym forum i poprostu niewiedziałem. sad.gif poprostu niech moderator wykasuje ten teamt i sprawa załatwiona. Dzięki za informacje bo juz uszyskałem odpowiedz na moje pytanie poprostu zle nazwłem temat sad.gif .

Pozdrawiam

+Quote Post
phant0m
post 17:53, 31 01 2004
Post #6

Oberschutze
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 1151

Ja wam tylko tyle napisze - bez paniki. Polskiej scenie ET NIC nie grozi. Nawet jak jakas czesc klanow odchodzi to pojawia cala masa - nowych i swiezych klanow, wiec powodu do paniki jakos nie widze smile.gif

+Quote Post
Swiety
post 21:57, 31 01 2004
Post #7

General
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 306

QUOTE (blacktyger @ 10:31, 31 01 2004)
Ehh wkółko macieja wciąż to samo ..

Topiców takich jak ten było setki .. czy naprawde tak każdy troszczy się o tą polską scene ET ? to moze najpierw coś dla niej zrobi .. siedzieć z boku i krytykowac każdy potrafi .. jest propozycja wileu konkursów każdy mówi ze fajny pomyśł a jednak .. nikt nic z tym nie robi ?

Wcale nie było takich topiców. Były takie sprawy częściowo poruszane off-topic w kilku innych topicach.
Poza tym ten topic jest konkretnie o upadku sceny i taki topic ma prawo napisać każdy. a to jak walczyć z upadkiem takiej sceny (jesli ona wogóle upada) to już całkiem inna sprawa. To że ktoś siedzi z boku i krytykuje to też cłąkiem inna sprawa.

QUOTE (blacktyger @ 10:31, 31 01 2004)

Co do upadku polskiej sceny co Ty w ogóle bredzisz? jeśli nie pojawi się ET 2  to ta scena będzie istaniała bo do RTCW nikt już nie wraca a takiej gry jak ET na multi nie ma ..zawsze będą jej zwolennicy
Pzdr

hahahaha Blackytyger jaki ty naiwny jesteś. Albo mało się znasz na scenach różnych gier/ nie byłeś na żadnej innej.

Każda giera pada po jakimś czasie. Prawidłowym pytaniem jest nie czy giera padnie tylko kiedy padnie ?
Padnięcie sceny gry nigdy nie oznacza że nikt już nie gra.
Jedne giery tracą popularność bardzo szybko, inne w dłuższym czasie.
Ta szybkosć zależy to od tego jak dobra jest gra (jakość), jak dużo ludzi w nią gra (popularność) i czy nie pojawia się jakiś nowy tytuł na który ludzie przechodzą (konkurencja).
Przy czym nie zawsze duża popularność jest równa dużej jakości.

Jedne gry padają z wielkim hukiem gdzie nagle połowa graczy odchodzi z gry (np scena RTCW w Polsce)
inne sceny gier zmniejszają swoją liczebnosć stopniowo miesiącami a nawet całymi latami (np sceny Kwaka)
I prawie zawsze ten upadek to jest takie koło zamknięte. Zmniejsza się liczba serwerów - zmniejsza się liczba graczy bo mniej serwerów, i tak wkółko. Ludzie mówią że może by i grali dalej ale coraz mniej ludzi/klanów czyli odchodzą powodująć że jeszcze coraz mniej jest ludzi i klanów co powoduje odchodzenie znowu innych itd.

Właściwie jedyną grą której nie grozi upadek jest dość stary CS. Gra w niego tak dużo ludzi (czasami w Cs-a na sieci gra więcje ludzi niż we wszystkie inne gry), że wydaje się niemożliwe aby ta giera padłą w przeciągu kilku kolejnych lat. Złożę się że w szkole czy w pracy macie więcej kolegów którzy grali w Cs-a niż w ET. A jak ktoś słyszy ciągle Cs Cs to też zaczyna się nim interesować :/
Ale nawet w tego Cs-a za 5 czy za 10 lat chyba mało kto będzie grał, bo prędzej czy później wyjdzie jego następca lub konkurenycjna gra dużo lepsza od Cs-a

Tak jak wcześniej powiedziałem, są trzy podstawowe czynniki mające wpływ na żywotność sceny
- jakość gry, popularność gry i konkurencja innych gier.

Wszystkie są powiązane ze sobą mniej lub bardziej. Np komuś się nudzi po miesiącach czy latach ET, spada dla niego atrakycjność (jakość) i w tym czasie jakaś firma wypuszcza nowy (konkurenycjny) produkt - przerzuca się na nową grę.

O ile nic się nie zmieni (nie powstaną nowe ciekawe mapy grane np na klanówkach, jakieś nowe mody lub nowe ich wersje itp) to daję ET jeszcze 2 lata życia.
To jest wystarczająco dużo czasu aby większości znudziło się ET i żeby ktoś wypuścił grę lepszą od ET (lub następcę ET).

Zauważcie że rzadko który gracz gra w jakaś grę dłużej niż rok-dwa. Ci którzy mówią że będą grać w ET do końca świata i o jeden dzień dłużej i że ET nigdy im się nie znudzi to gratuluje doskonałego sampoczucia. Chciałbym ich zobaczyć za 5 lat biggrin.gif

ET ma bardzo ważną cechę, która może mu pomóc przed upadkiem lub ten upadek przełożyć znacznie w czasie - jest darmowy co przekłada się na popularność. ET bardzo często jest drugą co do popularności grą (po CS-ie)
www.gamespy.com/stats - warto co jakiś czas zajrzeć i zobaczyć ile ludzi średnio gra w różne gry.

Jednak można zobaczyć jakieś symptomy jeśli nawet nie upadku sceny to jej starzenia się:
- Coraz częściej zdarza się że w nocy FFA jets puste - wcześniej tak nie było - widocznie ET nudzi się nawet maniakom którzy wcześniej grali całymi nocami.
- Coraz więcej klanowców wogóle nie gra FFA
- Brak jakiejkowliek polskiej ligi ET (jest tylko CB i rtcw.no)
- Kiepska jakość serisów o Wolfie w PL.
- W clan-wars granych jest praktycznie tylko kilka postawowych map i 1 konwersja z RTCW, na FFA podobnie.
- Wydaje mi się że w kolejnych miesiącach coraz mniej jest nowych (ale to raczej normalne dla gry z ponad półrocznym stażem jak ET

Natomiast to co świadczy przeciwko upadkowi albo odroczeniu jego w czasie to:
- Tak jak powiedziałem wcześniej darmowość gry z czym wiąże się popularność (Duża liczba graczy, serwerów, klanów itp)
- Bani pracuje ciężko nad kolejnymi wersjami etpro starajać się ulepszać ET. Z drugiej strony oznacza to że jak strasznie ET jest grą nie dopracowaną i zabugowaną - ciągle coś zmieniane. a to xp a to ilość min itd.
No ale dobrze, że ktokolwiek pracuje nad lepszym ET.
- Coraz więcej ludzi dysponuje coraz lepszymi łączami i sprzętem i może sobie komfortowo pograć w ET (ale to można powiedzieć przy każdej gierce i zawsze)

+Quote Post
Phantom
post 20:29, 2 02 2004
Post #8

Hauptmann
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 1021

Wiem ze jak klan przechodzi w hibernacje to nie znaczy ze sie rozpadnie ale zeby az tyle dobrych klanow bylo w niej sad.gif a teraz jeszcze C4!!!!!!!! Jezu swiat sie przerwaca do gory nogami lider polish ladder w hibernacji sad.gif powiedzcie co o tym myslicie bo za duzo dobrych klanow przestaje grac a poliosh ladder zmienia sie z zbiorowisko klanow majacycj po 2 dni mad.gif

+Quote Post
evil_lord
post 21:09, 2 02 2004
Post #9

Major
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 952

Z C4 to chyba sprawa jest łatwa: nikt nie chciał z nimi grać, ze względu na to, że wszsycy myślą że z nimi przegrają. I tak po kilku tygodniach klan zapadł w hibernację, bo nie miał z kim grać w P L. Cóż, może wystarczy, coś przegrać C4 ?? laugh.gif

+Quote Post
Thoro
post 22:45, 2 02 2004
Post #10

Major
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 519

Historia lubi sie powtarzac :/. Imo poison powinno co miesiac grac z C4 tongue.gif o pierwsze miejsce w polskim CB tongue.gif. Z drugiej strony polska drabinka nie jest, az tak wazna jak europejska, zreszta jak to ktos w kiedys powiedzial, w polskim ladderze dzieja sie cuda biggrin.gif. Szkoda jednak ze pierwsze miejsce nie jest wywalczone w walce, a poprzez przejscie mistrza w hibernacje. Z drugiej strony w taki sam sposob poison stracilo pierwsze miejsce 2,5 miesiaca temu. Z drugiej strony czy C4 nie moglo wyzwac kogos ze srodka tabeli?? (moze wyzwalo i nie przyjeli - nie wiem).

+Quote Post
kag
post 1:15, 3 02 2004
Post #11

Gefreiter
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 582

no bierzcie sie do roboty bo co to za ladder :X jak p z c4 zmienia sie miejscami na skutek autohibernacji :C

+Quote Post
tranx-san
post 5:20, 3 02 2004
Post #12

Major
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 551

z C4 sprawa jest prosta, nie mieli z kim grac... zreszta oni maja inne sprawy na glowie niz tam jakis polski ladder w cb :/

a co do umierania sceny.. hmm... widac po tym forum ze scena ET w polsce raczej bedzie sie teraz kurczyc niz powiekszac... ludzie malo pisza.. forum umiera... ludzie robcie cos biggrin.gif bo na moim forum klanowym dziennie wiecej postow produkujemy biggrin.gif

+Quote Post
Jędras
post 17:35, 3 02 2004
Post #13

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 305

Upadek będzie to jest pewne - tylko kiedy? ET jest grą darmową więc z jednej strony mamy napływ a wręcz potop graczy, czego skutkiem jest np. powstawanie sporej ilości klanów, z drugiej jednak strony: czy zdarzyło wam się przywiązywać dużą wagę do darmowych (lub bardzo tanich) rzeczy? Np. gdy ja kupiłem sobie oryginalnego Baldur's Gate'a przeszedłem go kilka razy, starając odkrywać coraz to nowe rzeczy, przedmioty itp. Co innego z grą piracką lub przegrywaną. Zagramy, przejdziemy, może nawet kilka razy, a potem rzucimy w kąt, bo kolega przyniósł nam 24 nowe gierki za 10 zł i trzeba wszystkie przejść.
Dlatego po początkowym zachwycie ET, nadszedł czas kurczenia się sceny - zresztą wszyscy o tym wiedzą. Ale nie spodziewam się rychłego upadku sceny. Z takiej ilości klanów musi przetrwać chociażby 10%.

Jeśli chodzi o polski ladder CB. Na razie jest jeszcze za duża różnica pomiędzy klanami dobrymi a średniakami i nowicjuszami. Takie jest moje zdanie.

Hibernacja C4. Nie wiem czy inne klany nie chcieły z nimi grać, czy C4 nie chciało grać ze średniakami (bo po co mają wyzywać jakiś tam klan ze środka tabeli, jak wiedzą, że rozpykają ich w 5 min.). Ale ta pierwsza myśl wydaje się prawdziwa. Zresztą nie sprowadzajmy tego tematu tylko do C4. Kiedyś jakiś tam inny klan może być w podobnej sytuacji.
Jakby co, to /303/ zawsze chętne na meczyk nawet z Poison czy C4, beż różnicy tongue.gif . Olać punkty - to nasza dewiza. Wszystko dla ratowania sceny biggrin.gif . Peace.

+Quote Post
Phantom
post 18:02, 3 02 2004
Post #14

Hauptmann
Ikona Grupy

Ale gdyby w polish ladder bylo wiecej dobrych klanow to scena napewno byla by ciekawsza smile.gif Takie klany jak 7teens, 4Fun, SoW, SL,SS, Riddle i wiele innych powinny brac aktywny udzial wtedy byla by zacieta walka i scena by sie ozywila. Wiem ze te klanu wola powalczyc w roznych pucharach ale gdyby wszystkie klany z gornej polki walczyly razem to bylo by wypas biggrin.gif
BTW: Nie wiem czemu wogole nie ma demek z meczy blink.gif jedyne to chyba Winter a reszta to co??

+Quote Post
evil_lord
post 20:01, 3 02 2004
Post #15

Major
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 952

Dobrym pomysłem byłoby rozgrywanie meczy w CB systemem kolejkowym mecz rewanż tak samo jak jest w piłce nożnej, lub żużlu biggrin.gif Np. W pierwszej kolejce spotyka się C4 z kimś tam, poison z kimś tam itd. To by rozwiązało problem ! Ale by stworzyło także inne jak np. : zły termin, dużo walkowerów itd. Jednak nie narzekajcie na Polski leader ! Nie jest tak źle ! Inne większe kraje mają mniej klanów w CB niż my ! ha ! wink.gif (lub mają kasę aby grać w gry płatne, COD itd blink.gif ) Powodzenia i GL & HF !

+Quote Post
Thoro
post 20:38, 3 02 2004
Post #16

Major
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 519

QUOTE (Phantom @ 17:02, 3 02 2004)
Ale gdyby w polish ladder bylo wiecej dobrych klanow to scena napewno byla by ciekawsza smile.gif Takie klany jak 7teens, 4Fun, SoW, SL,SS, Riddle i wiele innych powinny brac aktywny udzial wtedy byla by zacieta walka i scena by sie ozywila. Wiem ze te klanu wola powalczyc w roznych pucharach ale gdyby wszystkie klany z gornej polki walczyly razem to bylo by wypas biggrin.gif
BTW: Nie wiem czemu wogole nie ma demek z meczy  blink.gif  jedyne to chyba Winter a reszta to co??

Z tego co sie orientuje to
SS i Riddle - te klany juz nie istnieja
7teens - nie gra juz od dawna w polskim ladderze
4Fun - nie jest w hibernacji, bo dopiero dolaczyli to ladder'a i jeszcze nie maja rozegranych meczy
SL - przeszli w hibernacje, zeby poprawic gre, polepszyc umiejetnosci, a nie ze wzgledu na to, ze brali udzial w turniejach.
SoW - przeszli calkiem niedawno w hibernacje, po 3 przegranych meczach z najlepszymi klanami i remisie ze srednim klanem.

Ja nie umieszczam demek, bo nie chce, zeby sie na forum ze mnie zgrzewali, ze klan ma slaba taktyke tongue.gif, a tak na powaznie to bronie naszej tajnej taktyki ph34r.gif

A teraz naprawde na powaznie smile.gif : po prostu nie czuje potrzeby, zeby udostepniac demka, poza tym nie sa one najwyzszych lotow.

+Quote Post
KreciK
post 20:58, 3 02 2004
Post #17

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 696

SS istnieje - odszedł pierwszy skład ss i powstał nowy klan dot. A w ss gra jako pierwszy skład dawniejszy drugi, i chyba już jest nowy drugi skład w-ss. Chyba nic nie poknociłem smile.gif Jak tak to sorki

+Quote Post
Phantom
post 17:05, 4 02 2004
Post #18

Hauptmann
Ikona Grupy

Thoro wlasnie o to mi chodzi ze takie dobre klany nie graja w polish ladder sad.gif gdyby wszystkie graly to scena by sie ozywila i nie bylo by problemu ze nie ma wielu klanow na dobrym poziomie smile.gif

+Quote Post
EmbeZZlemEnt
post 10:18, 5 02 2004
Post #19

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 528

Wpadacie w jakas za!@#ana paranoje, zastanawiam sie wlasnie jaki klan z wyzszej poki sie rozpadlo ostanio ?
Wogole Z!s zapodales jakis topic, a board'owi spamerzy odrazu wezma sie do roboty rozpisujac jakies plokti z dupy dry.gif
Riddle fakt nie gra juz dosc dawno, bo jednak klan w ktorym co drugi ma granie w dupie nie ma sensu. SS sie rozpieprzyli, bo jakis kolo co zmeczyl.
Co do reszty historia wyssana z palca. 7Teen graja w lederze CB int i idzie im calkiem calkiem, a 4fun nie wiem jak tam stoja ale graja
k#!@a robicie z igly widly ohmy.gif

P.S Moim kumplom sie nie podoba ten topic blink.gif

+Quote Post
Phantom
post 22:08, 5 02 2004
Post #20

Hauptmann
Ikona Grupy

Zle mnie zrozumiales mi nie chodzi o europe tylko o nasz polski ladder ze coraz mniej dobrych klanow w nim gra bo wszyscy wola zagrac z kims lepszym sad.gif ale gdyby oni powrocili to nie mogli by narzekac ze nie ma z kim pograc na odpowiednim poziomie biggrin.gif
BTW: Mozna to powiedziec spokojnie bez nerwow wink.gif

+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi