![]() ![]() |
11:52, 3 02 2004
|
|
|
Gefreiter Grupa: Użytkownicy Postów: 25 Dołączył: 8-01-2004 Skąd: Lublyn Nr użytkownika: 1064 |
Pewnie wielu czytajac ten temat ze chce mnie ukrzyzowac, ale juz wyjasniam o co mi chodzi.
Nie wiem czy ten problem jest lokalny,znaczy tylko u mnie, ale w 9 przypadkach na 10 forum to chodzi koszmarnie Ciekawi mnie czy inni maja podobne problemy i pytanie bezposrednio do Świetego: Na jakim sprzecie postawione jest to forum? Z wyrazami uszanowania ... |
|
|
|
12:34, 3 02 2004
|
|
|
Leutnant Grupa: Użytkownicy Postów: 192 Dołączył: 12-12-2003 Skąd: Poznań Nr użytkownika: 889 |
imo temat nie na to forum, ale jesli juz mam napisac cos sensownego to czasami najchetniej bym w ogole nie wchodzil na to forum, a ze akurat klan w ktorym jestem korzysta z niego, jestem do tego zmuszony, inna sprawa ze lepszego forum ET w polsce nie ma...
|
|
|
|
13:22, 3 02 2004
|
|
|
Feldwebel Grupa: Użytkownicy Postów: 86 Dołączył: 14-11-2003 Nr użytkownika: 730 |
Imo chodzi tu o Twoje lacze, w jakiej czesci Polski mieszkasz? ja mam dsl 1bmit na 5 osob i w czasie najwiekszego ruchu (19-20) forum laduje sie maksymalnie w 1 sekunde ...
|
|
|
|
13:43, 3 02 2004
|
|
|
Hauptmann Grupa: Użytkownicy Postów: 405 Dołączył: 15-07-2003 Skąd: Poznan Nr użytkownika: 26 |
UWAGA POST TECHNICZNY
Jak zapewne zuwazyliscie, w ostatnim czasie forum zostalo przeniesione na innego hosta. Obecnie stoi na serwerze poznanskiej firmy Etak.pl. Firma ta korzysta miedzyinnymi z lacz sieci pol34 a co za tym idzie lokalnie z Pozmana. Budowa sieci pol34 zostala rozpoczeta przez Komitet Badan Naukowych jeszcze w czasach poprzedniego systemu. Z zalozenia siec ta miala sluzyc osrodkom naukowym, uczelniom oraz urzedom lokalnych wladz. Owczesny monopolista TPSA na uzytek powstajacej sieci pol34 bezplatnie udostepnil swoje drogi kablowe oraz w niktorych miejscach wlokna swiatlowodowe jak rowniez zapewnil bez zadnych oplat bramke miedzyoperatorska do swojej sieci ( 155 mb ). Nieco pozniej projekt ten przeksztalcil sie w konsorcjum sieci miejskich MAN wraz z udzialem Tel-Energo oraz ICM. Majac do dyspozycji doskonalej jakosci lacza ktos wpadl na pomysl aby udostepniac je do celow komercyjnych co doprowadzilo do niezadowolenia pozostalych operatorow jako ze jej czesc zostala zbudowana za pieniadze panstwowe. Po szerego skarg do wladz wydzielono z sieci pol34 czesc dopuszczona do obrotu komercyjnego ktorego administrowaniem zajela sie firma GTS - dawniej Ineternet Partners. TPSA zostala postawiona w sytuacji w ktorej udostepniala potezna bramke swojemu potencjalnemu konkurentowi bez zadnych oplat. Wystosowano wiec oferte na dalsze korzystanie z zasobow TPSA ktora niestety pol34 odrzucil. W odpowiedzi TPSA obciela drastycznie transfery na styku miedzy operatorskim. WNIOSEK : Na skutek waskiej bramki pomiedzy TPSA i pol34 uzytkownicy TPSA w chwilach duzego natezenia ruchu nie moga wogole dostac sie na nasz portal lub czas polaczenia jest niezwykle dlugi. Dobra wiadomosc : Nasz sponsor firma Etak obecnie testuje lacza popak (Frame Relay) i najprawdopodobniej w najblizszym czasie sytuacja uzytkownikow TPSA ulegnie znaczacej poprawie. OMG - KK THX BYE Pozdro |
|
|
|
14:38, 3 02 2004
|
|
|
Leutnant Grupa: Użytkownicy Postów: 114 Dołączył: 18-11-2003 Skąd: Javorzno+Krakov Nr użytkownika: 764 |
Witamm!!
Jestem użytkownikiem sieci akademickiej (Cyfronet Kraków), i także czasami nie mogłem się dostać na forum :/ Mam nadzieję, że chwilowy brak dostepu do serwisu związany był z przeprowadzką na inne serwery, bo przez kilka dni była zwieszka, i żaden mój znajomy nie mógł wejść na enemyterritory.pl . Jeżeli to była chwilowa niedogodnośc, to wpożądku, jeśli będzie się to powtarzało, to dam znać, i trzeba będzie to poprawić POzdrawiam |
|
|
|
17:02, 3 02 2004
|
|
|
Major Grupa: Użytkownicy Postów: 673 Dołączył: 19-10-2003 Skąd: Łódź Nr użytkownika: 519 |
O dziwo jakis miesiac temu nie moglem w zasadzie korzystac z forum w godzinach szczytu. Wszystkie strony wczytywaly sie ok ping bardzo dobre, a forum mulilo niesamowicie. Po zmianie hosta forum dziala u mnie idealnie. Wiec ja mam odwrotna sytuacje do autora topicu i jestem happy
|
|
|
|
23:36, 3 02 2004
|
|
|
General Grupa: Użytkownicy Postów: 6661367 Dołączył: 26-09-2003 Skąd: z dupy Nr użytkownika: 306 |
Blitztrager - to forum jest darmowe, stoi dzięki uprzejmości firmy, która udostępnia łącze i hosta.
Nikogo nie stać aby z własnej kieszeni wybulił kilka czy kilkanaście tysięcy złotych na bezpośrednie łącze z Tpnetu. Gates i Kid i tak dokładają do tego interesu z własnej kieszeni bo m/n musieli wykupić domenę. Jeśli masz możliwość załatwienia lepszego łącza, hosta (za darmo) to poprostu zgłoś się do Gatesa lub Kida i przedstaw im swoją ofertę. Tutaj problemem nie jest sprzęt ani typ forum tylko łącza internetowe. Jak już Kid napisał ruch odbywa się przede wszystkim poprzez POL34 która jest za!@#istą, szybką siecią - sam jestem użytkownikiem tej sieci (tylko na uczelni gdzie studiuje, bo w domu skąd gram mam innego providera i jest dużo gorzej) i ściąganie plików z szybkością kilku Mb/s czy to z zagranicy czy to z innych zasobów POL34 i polskich MANów należy do rzeczy bardzo przyjemnych. Tylko że dzięki naszemu mnopoliście (TPSA) bramki pomiędzy TPSA a innymi operatorami (np POL34) są bardzo wąskie - TPSA rząda za bramki niebotycznych kwot - Inaczej niż w cywilizowanym świecie gdzie ruch w punktach styku pomiędzy dużymu operatorami internetu odbywa się za darmo. Dlatego użytkownicy Neo+, SDI, modemów, Dslów z TPsy i reszty łączących się bezpośrednio poprzez TPSA nie będą mieć zawsze tutaj komfortowych warunków. A to jest większość ludzi korzystających z netu w Polsce. Jak już Kid wspominał wcześniej serwer stoi w firmie etak.pl która ostatnio eksperymentuje z bezpośrednimi łączami z TPSA. Po ostatnich zmianach i przenosinach serwisu, jednak większość osób odczuła poprawę w szybkości ładowania forum. |
|
|
|
4:39, 4 02 2004
|
|
|
Major Grupa: ProPlay0r Postów: 852 Dołączył: 24-10-2003 Skąd: Płock Nr użytkownika: 551 |
mi tam forum przed i po operacji chodzi tak samo szybko :| ?
Chcialbym dodac, ze jedyne co sprawia ze to forum jest jakie jest, to ilosc ludzi piszacych swoje posty... fakt, jest sporo uzytkownikow.. ale jak na cala scene ET w Polsce to bardzo malo ludzi tu pisze.. szkoda ze nie kazdy wklada w pisanie swoich postow tyle serca co WOLF... imo mi tam forum dziala ok, moze dlatego ze jestem przyzwyczajony do czekania az sie stronki odpala... zawsze mozna cos porobic i rzucic witryne w tlo :> a mam lacze zdupy neo TPSA :/ btw jak by to forum nie chodzilo, to sie cieszcie ze takie forum wogole istnieje... jedyne porzadne forum o ET w polsce... a dla maniakow et to eszcze polecam forum na www.enemy-territory.com |
|
|
|
20:13, 5 02 2004
|
|
|
Oberst ![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1029 Dołączył: 24-06-2003 Skąd: Legnica Nr użytkownika: 2 |
No teraz powinniście odczuć wyrażna różnice w wczytywaniu się serwisu i boarda. Szczegolnie użytkownicy TP SA .
|
|
|
|
15:07, 6 02 2004
|
|||||
|
Gefreiter Grupa: Użytkownicy Postów: 25 Dołączył: 8-01-2004 Skąd: Lublyn Nr użytkownika: 1064 |
Swiety - zawsze i z przyjemnoscia czytam twoje wypowiedzi ze wzgledu na jej ton (ironia, zgryzliwosc) oraz jakosc i precyzyjnosc (slodzonko jak nic Kid - dzieki za fachowa i wyczerpujaca odpowiedz. Przynajmniej jako uzytkownik tpsa juz wiem czemu mi tak koszmarnie wczytuje sie to forum. Zaznaczam ze wszystkie inne stronki wchodza mi bardzo szybko wtedy gdy forum niekoniecznie
Mieszkam w Lublinie i mam DSL 512 na 12 osob, ale nie oto chodzi, gdyz inne stronki mi smigaja BTW IMO to forum jest najlepszym forum dotyczacym jednego tematu (ET Pozdrowienia dla wszystkich uzytkownikow tego forum |
||||
|
|
|||||
15:18, 6 02 2004
|
|
|
Feldwebel Grupa: Użytkownicy Postów: 86 Dołączył: 14-11-2003 Nr użytkownika: 730 |
czasami tepsa wyprawia rozne rzeczy ze swoimi laczami w duzych miastach, jesli cos takiego ma sie wydarzyc, mozna o tym przeczytac tutaj
|
|
|
|
1:13, 24 02 2004
|
|
|
Leutnant Grupa: Użytkownicy Postów: 172 Dołączył: 12-11-2003 Skąd: Luboń Nr użytkownika: 717 |
Mi dawniej chodzilo dobrze, teraz chodzi dobrze, jedynie przez jakiś tydzień przy zmienianiu hosta strasznie ślimaczyło. Mam własne neo from Tepsa
|
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi |