IPBIPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> Problem z netem grając w ET!!, IDSN w Dialogu
Gucio
post 18:03, 10 02 2004
Post #1

Feldwebel
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 1081

Mam pewien irytujący problem z netem grając w ET. Po jakimś czasie gry na jakimś serwie (czasami po 1 min czasami po 3 godz.) dostaje nagłego laga "999'' ktory zwykle kończy sie wyrzuceniem z serwa.Po wyjściu do windozy mimo ze wolf jest już wyłączony mam jakiś dziwny upload .W tym wypadku pomaga tylko rozłączenie z netem i ponowne połączenie (mam ISDN w Dialogu).Mam 2 modemy więc wątpie żeby to byla wina modemu.Dzieje się tak tylko w Wolfie (czasami pogrywam w Q3 w necie i jest ok) .Może ktoś spotkał się z takim problemem .Z góry dzięki za porady .
Go to the top of the page

+Quote Post
ArmaGedoN
post 14:38, 11 02 2004
Post #2

Hauptmann
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 265

Próbowaliście zmianę komend dotyczących łącza? cool.gif

- rate xxxxx (5000-25000)
- snaps xx (20-40)
- cl_maxpackets xx (30-90)
- cl_timenudge xx (niekiedy da się zmienić "-50"-0, a nie kiedy musi być 0)
- cl_packetdup x (0-1)

Na moje oko ISDN jest zasłabe. Jeden gracz z mojego klanu miał taki problem, ale jego łącze podczas gry w ET miało przeciążenie i go wywalało...

P.S.
Podaj wersję systemu, oraz czy podczas gry masz coś włączone np. Gadu-Gadu...

Pozdrawiam ArmaGedoN ph34r.gif

+Quote Post
Gucio
post 22:12, 11 02 2004
Post #3

Feldwebel
Ikona Grupy

Wiem że ISDN nie jest za mocne ale na więkrzości serwów mam ping 50-120 (na Dialogowskim nawet 30) .Co do systemu to cały czas używam winXP Pro, nic nie włączam podczas grania w necie ,no może TeamSpeaka czasami .Virusa na 100 % nie mam żadnego .

+Quote Post
blacktyger
post 10:32, 12 02 2004
Post #4

Generalmajor
Ikona Grupy

Grupa: Half ProPlay0r
Nr użytkownika: 318

Hmm a mi każdy mówi ze jestem Warper a moze wiecie dlaczego ? dlaczego niby mnie tak szarpie itd. jak pingi mam dobre i w ogóle .. od jakich uatwień internetowych to zależy ?? co mam zmienić ?? z góry thx za pomoc smile.gif

+Quote Post
dNkN!
post 20:19, 12 02 2004
Post #5

Nr użytkownika: 200

najlepszy warper jakiego znam to cc|logres, ale jemu nic nie pomoga. często warpy są wynikiem packet lostów, bardzo niestabilnego pingu, maksymalnie skaczących fpsów, miąchania dyskiem podczas gry, totalnie poronionych ustawień sieci. jeżeli chodzi o te ostatnie to powiem ci, że 'rate' niewiele ma z tym wspólnego (mam na myśli polskie serwery ffa, gdzie sv_maxrate jest w granicach 11-12k), 'snaps' także niewiele ci da, a nawet jeśli to różnica będzie minimalna. wydaje mi, że się wszystko rozbija się o cl_maxpackets (30-100) i timenudge (ustaw na 0!)... celowo na początku powiedziałem o logresie, próbowaliśmy z nim wszystkiego co sprawdzone i nic nie dało rady - możesz być podobnym przypadkiem smile.gif

+Quote Post
Gucio
post 19:48, 14 02 2004
Post #6

Feldwebel
Ikona Grupy

Już myślałem że po radzie Dankana problem zniknął a tu Zonk .Może ktoś ma inne propozycje??

+Quote Post
Go��_keNOOBie|PL
post 4:58, 16 02 2004
Post #7

Goście

hhe.. dupa Dankan... wszystko jest ok u mnie.. i jedynie z tylka mam granie na lublinie.. wchodze i po 30 sec mam unknown reason... i lipton z gry..

Pozdrawiam

+Quote Post
dNkN!
post 6:46, 16 02 2004
Post #8

pozostaje więc ostatnio opcja - macie łacza z dupy - nic się nie poradzi :S hrhr

....swoją drogą, lublin też ma nienajlpesze łącze. dzisiaj przydarzyło nam się coś bardzo ciekawego, jedynie ja, sayetan i zis (daminet-jg) mogliśmy bez problemu łączyć się z serkiem 18net, pozostałe postacie, a dokładnie 5 (od nas) i kilka z (WoW) miały z tym problem, naszym pomagał (uwaga kur.wa!) vid_restart w trakcie zmiany mapy. problem ten nie występował kiedy na serku była oaza, z kolei na golda wogóle nie mogli się wbić - sprawdzałem to dwa razy. niezły lol, co? jakieś sugestie?

+Quote Post
VISTORANTE
post 12:07, 16 02 2004
Post #9

Feldwebel
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 568

Hm mi nie warpuje (jak mam dobry ping ofkz) a miałem hunksmeg na 64 i zonemegs na 24 chociaż mam 512 ramu. biggrin.gif

A logres (aka loldres) faktycznie warpi nieźle, duele wyglądają tak że strzelasz do ducha i dostajesz heady z miejsca w którym go jeszcze nie było biggrin.gif

+Quote Post
Gucio
post 17:41, 17 02 2004
Post #10

Feldwebel
Ikona Grupy

Łącze jest dupne to fakt .Ale dlaczego mogę godzinami grać w necie w Q3 ,Call of Duty ,Medala i Unreala i tylko w ET mam takie dziwne problemy??

+Quote Post
Go��_keNOOBie|PL
post 4:02, 21 02 2004
Post #11

Goście

DANKAN a jezeli lacze nie jest do posladow, bo mam CHELLO i jedne z lepszych pingow miedzy ludzmi patrzac... praktycznie zawsze mniejsze od 100...

ta sprawa z lublinem jest dziwna.. i zauwazylem, ze coraz wiecej osob ma ten problem... juz nie tylko na lublinie.. co gorsza komunikat widza tylko ci co zostali na serwku.. czyli PB init failure sad.gif(( hmm... PB jest updateowane na maxa.. a wyglada wszystko tak, jakby serwer PB nie wyrabial dla wszystkich graczy??? ...

Pozdrawiam

+Quote Post
Schmidt
post 0:56, 23 02 2004
Post #12

Gefreiter
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 1105

http://cdi.dialog.net.pl/
moze sterowniki powinienes zaktualizowac. mi pomoglo
zazdroszcze tylko pingow 50-100 ja mam na cdi+ 90-150

+Quote Post
dNkN!
post 10:53, 23 02 2004
Post #13

hehe...

słuchajcie, ten problem trzeba rozgraniczyć na 4 konkretne akcje bo inaczej nie dojdziemy do porozumienia. tak więc, problemy z siecią to:

1. Wszędzie mam duże pingi / wszędzie mam duże skaczące pingi
to najpoważniejszy problem. konfiguracja et, zmiana sterowników nic, kompletnie nic nie da ponieważ to typowy problem z łączem. nawet jeżeli na jakimś ut, mohaa twoje pingi są mniejsze / rózne względem tych z et to tylko dlatego, że silniki tych gier różnią się diametralnie / detalami. czasami duży flux (tj. skoki pingów) jest efektem działania wirusów, robaków, adware, które nieustannie trzepią cookie i pewne obszary dysku w poszukiwaniu mejli, po czym bez przerwy rozsyłają się nawiązując setki połączeń z serwerami poczty we względnie krótkim czasie, co objawia się w postaci skaczącego pingu, packetlostów.

solucja:
zmień providera

2. Pingi mam względnie normalne ale gra mi szarpie i przeskakuje (packetlosty) / rozłącza mnie po pewnym czasie pomimo dobrego pingu (packetlosty)
oto kolejny z poważniejszych problemów. w dużej mierze przyczyną po raz kolejny jest specyfika twojego łącza. nie da się tu (po raz kolejny) nie wspomnieć, że różne gry mają różne silniki, nawet jeżeli mówi się, że ta i ta gra jest na engine'ie kłejka. na jednej grze możesz mieć 1%PL , na innej 10%PL, z kolei na jeszcze innej 3%PL. także tutaj przeinstalowanie sterów i cfg et niewiele daje. tak jak wspomniałem wyżej - przyczyną pewnej części PL mogą być wirusy, trojany, robakim adware - jeżeli masz kompa wolnego od tego gówna możesz jedynie sprawdzić gdzie tak naprawdę tracisz te pakiety, ale i to jest tylko do własnej świadomości.

solucja:
zmień providera

3. Mam normalne pingi, zero packetlostów a jednak mnie wywala z serwerów
w tym przypadku przyczyn może być naprawdę wiele, zarówno tych bliżej określonych jak i nieokreślonych. nie ma sensu wałkować tego jeszcze raz od początku więc zachęcam do lektury topica poświęconego temu zagadnieniu na forum

solucja:
milion i zero solucji

4. Mam dobre pingi, zero packetlostów ale po wbiciu do gry po chwili / kilku minutach ping drastycznie rośnie do granicy 500-999
to najłagodniejszy problem. przyczyną tego w 95% nie jest ani łącze, ani wirusy, ani adware, ani tez etcfg - a konfiguracja twojego kompa.
- mało wydajny komputer (np. celeron 500, 512ram, riva tnt 2 32mb)
komp, który pomimo tego, że jest w stanie udźwignąc cięzar grafy et nie ma siły zarządzać ruchem w sieci.

solucja:
modernizacja kompa

- wirtualna pamięc
bardzo często przyczyną jest także zbyt mały obszar wirtualnej pamięci (przypominam! et potrzebuje około 400mb vm) i nawet przy lepszych kompach może występować ten sam problem.

solucja:
zwiększenie obszaru wirtualnej pamięci.
rozsądna alokacja pliku stronnicowania na dysku - początek systemowej partycja, zaraz po mbr, etc.

- słaby / dobry komp w roli serwera udostępniającego połączenie
nawet jeżeli masz pr0kompa, na którego ojciec wydał więcej niż na cokolwiek w ciągu 40lat swojego życia możesz mieć okazję spotkać się z tym problem jeżeli udostępniasz połączenie za pomocą dowolnego softu pod windows. otóz, w winx nie problem o s(słowo na p)enie routingu jeżeli procek przy okazji dostanie jakiekolwiek bardziej wymagające zajęcie jak np. odpalenie et.

solucja:
zakup muzealnego kompa z kartą sieciową, instalacja dowolnej dystrybucji linucha, udostępnienie połączenia.

to chyba tyle, jeżeli o czymś zapomniałem to sobie przypomnę i dopisze. bye

+Quote Post
Gucio
post 18:51, 23 02 2004
Post #14

Feldwebel
Ikona Grupy

No widzisz Dankan ja mam tak jak napisałeś w przypadku 4 czyli gram troche nagle 999.Tylko jeżeli mój Athlon XP 2400+@3000+,GF 4 TI4800 i 1024 RAMu to za mało na ET to jaki komp temu sprosta?? Co do pingów Schmidt to na tym Dialogowskim modemie faktycznie pingi są nieciekawe , dużo lepsze pingi są na wewnętrznych ISDNach gdyż tam masz 128/128 a w Dialogowskim Intracomie 128/64.

+Quote Post
dNkN!
post 22:52, 27 02 2004
Post #15

hmm...

kompa masz imho za!@#iści mocnego, o tyle o ile nie udostępniasz połączenia, a twój komp nie jest serwerem to sprawa robi się coraz bardziej dziwna. tzn, chodzi o to, że nawet przy tych 128kbitach downloadu i 64 uploadu nie powinno być większych problemów bo z tego co widziałem u siebie i u innych et przy rate =<13000 zjada około 8kB/s downloadu i 4kB/s ulpoadu (w zależności od ilości slotów - ja mam na myśli około 24 sloty). jesteś pewien , że twój komp jest wolny od wirów, trojanów i innych badziewi? używasz kazy? używasz toolbarów do IE? instalowałeś jakieś dialery? proponuję ci przeskanować kompa po kątem wirusów i adaware za pomocą:
- strony i silników mksa (kliknij)
- programów do usuwania adaware (kliknij; kliknij)

to naprawę dziwny problem, i chyba nie na moim poziomie - bardziej niż dotychczas raczej nie jestem w stanie ci pomóc :C

+Quote Post
Gucio
post 15:25, 13 03 2004
Post #16

Feldwebel
Ikona Grupy

OK już rozwiązałem problem.A mianowicie przy każdym łączeniu się z netem dostaje IP dynamicznie za każdym razem inne .Z tego co zauważyłem to w Dialogu IP zaczynają się na 62.xxx.xxx.xxx ,217.xxx.xxx.xxx oraz 81.xxx.xxx.xxx .Problem znika gdy dostaje IP 81.xxx.xxx.xxx więc to chyba coś w Dialogu jest nie tak.Teraz gdy nie dostane właściwego IP wystarczy że rozłącze z netem i jeszcze raz połącze , z reguły za 3 lub 4 razem trafiam i moge grać w ET do woli. Dziękuje wszystkim za porady . biggrin.gif

+Quote Post
Estaloth
post 9:44, 17 03 2004
Post #17

Hauptmann
Ikona Grupy

Grupa: Half ProPlay0r
Nr użytkownika: 1257

Jeżeli chodzi o problemy na 18net to chyba mam rozwiązanie. Pomogło wielu osobom i stosuję go teraz na każdym serverze. /pb_security "0" i /pb_system "1" . Wcześniej na 18net też miałem warpy, lagi, pingi ok. 500 i po minucie był server disconnect for unkown reason. Komendy te podał DasieX w innym topicu.
Dzieki nim
- FPSy mi nie spadaja drastycznie na kilka sekund co chwilę;
- lagi, warpy i pingi są w normie
Mimo, iż komendy te są od PB to jednak mi i wielu osobom pomogły. Polecam wypróbować.

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi