![]() ![]() |
21:50, 2 04 2004
|
|
|
Hauptmann Grupa: Użytkownicy Postów: 262 Dołączył: 28-09-2003 Nr użytkownika: 328 |
ciekawią mnie wasze poglądy polityczne
ja osobiście jestem raczej lewicowy, i uważam że ( bez obrazy) Giertycha i Leppera powinni powiesić za głupotę edit. to tylko mój pogląd cypis, nie musisz sie z nim zgadzać |
|
|
|
22:12, 2 04 2004
|
|
|
Feldwebel Grupa: Użytkownicy Postów: 86 Dołączył: 14-11-2003 Nr użytkownika: 730 |
A ja uwazam, ze skoro zyjemy w demokratycznym kraju, to ludzie moga popierac kogo im sie chce, nawet takich kretynow wykreowanych przez media typu lepper.
W ankiecie powinna tez byc opcja "zadna" - dla zagorzalych anarchistow Skoro jestesmy przy polityce, to komunizm rzadzi (ten teoretyczny, nie mowie tutaj o tym, ktory byl wprowadzony). Imo, bez obrazy ale topic z dupy |
|
|
|
21:49, 3 04 2004
|
|||||
|
Grupa: Half ProPlay0r Postów: -1936 Dołączył: 22-10-2003 Skąd: Białystok Nr użytkownika: 547 |
abstynecja polictyczna, a anarchizm to dwie rozne rzeczy. czlowiek noszacy A na szyi nie pozostaje obojetny. zreszta nie bede tlumaczyc.
komunizm = utopia. tez nie bede nad tym dyskutowac. |
||||
|
|
|||||
23:35, 3 04 2004
|
|
|
Feldwebel Grupa: Użytkownicy pbm Postów: 83 Dołączył: 24-09-2003 Skąd: Warszawa Nr użytkownika: 297 |
Do władzy powinna dojść partja co mysli, czyli: PiS, samoobrona lub PO.
Komunizmu- ehh... nigdy nie było i nie będzie, nikt tego nie wprowadzi, bo to doprowadzi do załamania gospodrki i społeczeństwa. Wszyscy mają wszystko, czyli nic, bo wszystko należy do wszystkich, czyli do państwa, a państwo to partia, czyli rząd. |
|
|
|
8:03, 4 04 2004
|
|
|
Gefreiter Grupa: Użytkownicy pbm Postów: 39 Dołączył: 28-09-2003 Skąd: bartoszyce Nr użytkownika: 329 |
za komuny było lepiej ...
|
|
|
|
10:04, 4 04 2004
|
|||
|
Feldwebel Grupa: Użytkownicy Postów: 88 Dołączył: 18-09-2003 Skąd: Radomsko Nr użytkownika: 232 |
O matko! a ile Ty miales wtedy lat ? moze Cie jeszcze na swiecie nie bylo ? nie mow takich bzdur ze za komuny bylo najlepiej bo ja cos nei cos pamietam i wcale mi sie to nei podobalo |
||
|
|
|||
10:12, 4 04 2004
|
|
|
Feldwebel Grupa: Użytkownicy pbm Postów: 83 Dołączył: 24-09-2003 Skąd: Warszawa Nr użytkownika: 297 |
Znajde kilka osób które powiedzą że za komuny było lepiej, bo:
1. Wszyscy mieli pracę (duża większość). 2. Wszyscy mieli pieniądze, bo nie bybło co za nie kupować.( no może to raczej minus) 3. Pewexy i pare inych rzeczy. SLD to banda komuchów!! Dlatego lepiej żeby odeszli bo zmarnują wszystko co się polepszyło do tej pory. |
|
|
|
22:54, 4 04 2004
|
|
|
Oberst Grupa: Half ProPlay0r Postów: 1087 Dołączył: 3-10-2003 Skąd: jelito grube Nr użytkownika: 367 |
Chronos jestes zakompleksiony, podajesz plusy komuny a zarazem wyzywasz lsd od komuchow...
samoobrona [2] - 25% no comment, ludzie chyba was po(słowo na p)ilo za przeproszeniem!!! To jest skrajna lewica- czyt. jeszcze wieksi idioci od sld (chociaz mamy teraz 4,5 % wzrost pkb ale bla bla bla...). Dajcie mi tu leppera na odleglosc lapy to juz wiecej nic nie powie. swoje wiem ale nie starczyloby miejsca, nerwow i sil zeby przedstawic swoje zdanie... Nie mam jeszcze jednej dobrej partii w tej sondzie. UPR- z Korwinem Mikke na przedzie Za komuny nie bylo fajnie, tyle wiem od rodzicow. Przede wszystkim nie bylo prawie prywatnej wlasnosci. Moze sie myle zylem w komunie 3 years Pozdro for prawica & centrum & lewica |
|
|
|
7:06, 5 04 2004
|
|
|
Generalmajor Grupa: Half ProPlay0r Postów: 2750 Dołączył: 27-09-2003 Skąd: tychy Nr użytkownika: 318 |
jak nrazie patrez na ludzi wtej nowej partii (Sdpl) borowski itd. to wydaje mi sie ze moga cos zwojowac
|
|
|
|
9:33, 5 04 2004
|
|
|
Leutnant Grupa: ProPlay0r Postów: 106 Dołączył: 19-09-2003 Skąd: Białystok Nr użytkownika: 253 |
1. "Do władzy powinna dojść partja co mysli, czyli: PiS, samoobrona lub PO."
PiS i PO to ci sami ludzie, którzy wcześniej nazywali się AWS i UW. Jak oni potrafią myśleć wydawałoby się każdy już wie po 4 latach katastrofy. Samoobrona to typowa partia populistyczna podobająca się ludziom prostym albo naiwnym albo po prostu mało rozwiniętym intelektualnie. Partie i politycy populistyczni wyglądają wszędzie tak samo. Obiecują wszystko i wszystkim, każde hasła, które są popularne znajdą zastosowanie. Jak wielokrotnie już praktyka w wielu udowodniła to bzdura kompletna, po prostu nie da się w ten sposób rządzić? To kolejne zagrania w stylu "Wałęsa da każdemu 100 milionów." 2. "Komunizmu- ehh... nigdy nie było i nie będzie, nikt tego nie wprowadzi, bo to doprowadzi do załamania gospodrki i społeczeństwa. " Komunizm był i doprowadził do załamania gospodarki. Gdzieś ty sie uczył historii współczesnej? Utopią jest socjalizm nie komunizm. Komunizm jest jak najbardziej realnym (choć strasznie niesprawnym 3. Iilki po zastanowieniu nie pojadę, bo właściwie ma w tej kwestii rację 4. "SLD to banda komuchów!! Dlatego lepiej żeby odeszli bo zmarnują wszystko co się polepszyło do tej pory. " Komunistów w Polsce już nie ma, ale wiadomo, że najłatwiej zwalać wszystko na kogoś innego. U nas są to żydokomuchomasoni. I tak już chyba zostanie, bo taki poziom społeczeństwa mamy. Niech odejdą, bo zmarnują, co się polepszyło - to dobre. Samo się nic nie polepszyło, ktoś to musiał zrobić. Jak podrośniesz może zrozumiesz taką prostą rzecz. Kiedy lewica przejmowała władze z rąk takich speców jak np. Suchocka miałem 11 lat, więc w zasadzie gufno wiem, ale pamiętam do dziś jak gospodarka nagle ruszyła z kopyta, w portfelu podwyżki zaczęły się pojawiać realnie nie tylko w obietnicach i we wszystkich wstąpiła nadzieja, że już będzie nieco lepiej. Potem nastały rządy fachowców prawicowych i "schładzanie gospodarki". Wszyscy chyba pamiętamy takie drobne szczegóły jak dziura budżetowa, zwijająca się gospodarkę, rosnące bezrobocie i wspaniałe sztandarowe reformy naszego państwa. Praktycznie wszystkie statystyki po 4 latach były na minus w stosunku do rządów "komuchów". Teraz znowu powoli statystki idą w górę. Gospodarka rusza, maleje bezrobocie. Niestety teraz wybory lewica przegra i znowu czeka nasz 4 lata "ulepszeń" prawicy albo samoobrony. 5. Samoobrona to nie żadna skrajna lewica. Odsyłam do punktu 1:). Polska to bardzo biedny kraj. Dlaczego? Bo zamieszkują ją polacy. |
|
|
|
14:35, 5 04 2004
|
|
|
General Grupa: Użytkownicy Postów: 6661367 Dołączył: 26-09-2003 Skąd: z dupy Nr użytkownika: 306 |
Samoobrona to imo partia ekeonomicznych analfabetów i dyletantów z wodzem Lepperem który rządi wewnątrz partii niczym władca absolutny. Przecież jak oni dojdą do władzy to kompletnie s(słowo na p)ą cała gospodarkę, która obecnie nie jest w stanie najlepszym ale odbija się powoli od dna - kompletnie się na niej nie znają a ich hasła na polepszenie gosporadrki jeżą włos na głowie każdemu kto ma o ekonomii jakieś minimalne pojęcie.
Niestety w obecnej sytuacji (20% bezrobocia) każde bezsensowne radykalne hasła biorą górę nad zdrowym rozsądkiem. Sprawne rządzenie to nie to samo co sprawne przeprowadzanie blokad i manifestacji i sprawne obrzucanie się błotem oraz zarzuty o kradzież itp. Gospodarka ma to do siebie że w jeden rok nie da się zrobić cudu, ograniczyć bezrobocia do zera, podwyższyć płac dwukrotnie itp. Na to potrzeba lat czy nawet całych dziesięcioleci. Niestety większosc chce polepszenia już od zaraz ale tak się nie da - i pod tym względem większosc społeczeństwa to idioci bo wymagają rzeczy niemożliwej, a żerują na tym partie populistyczne typu Samoobrona Niestety demokracja ma to do siebie że czasami sama sobie szkodzi i może w demokracji dojść do wybrania do władzy ludzi, którzy będą ją niszczyć (np w demokratycznych wyborach wygrał Hilter i Musolini - oczywiście nie porównuje Leppera do tych dwóch panów) Chyba że Samoobrona jak dojdzie do władzy (czarny scenariusz) to zmieni swój program a obecne hasła służą tylko na przyciągięcie rozgoryczonego elektoratu (typowe dla polityki) Dla mnie partią zdrowego rozsądku jest PO, w mniejszym stopniu PIS. Moje poglądy polityczne (jeśli chodzi o gospodarke - bo to mnie głownie obchodzi) są troszkę na lewo od PO. Również partią zdrowego rozsądku (ale troche mniej) mimo wszystko jest dla mnie SLD ale obecnie to partia przegrana więc na ten temat nie będę dyskutował. LPR dla mnie do najbardziej rozsądna partia radykalna. Giertych nie jest głupi. To jeden z niewielu ludzi którzy sensownie mówił o wadach wejścia do Unii. Mimo wszystko to dla mnie partia radykalna więc nie będę głosował. PIS - jeśli już mam głosować to wolę oddać głos na PO. |
|
|
|
17:32, 5 04 2004
|
|||
|
Komunizmu nigdy nie było jako takiego. Co może powiesz ze Polska(dawniej) i ZSRR?? No niestety i tu byś się mylił!! W rzadnym (k)raju nie wprowadzony czystego komunizmu. Były tylko nmazwijmy to odłamy jak stalinizm, leninizm. Sory ale mam bardzo dobrego nauczyciela historii i jak była lekcja o sposobach sprawowania rządu to popwiedziała że komunizmu nigdzie nie wprowadzono w czystej formi. Był socjalizm, ale komunizmu nie było. Wracając do mojej starej wypowiedzi: Napisałem, że znajde pare osób co uważają, że było dobrze, ale czy napisałem, że ja tak uważam?? SLD to banda złodziei i komuchów vel. socjalistów (PZPR i inne takie) |
||
|
|
|||
22:41, 5 04 2004
|
|||||
|
Hauptmann Grupa: Użytkownicy Postów: 262 Dołączył: 28-09-2003 Nr użytkownika: 328 |
i tu się z Tobą święty zgodzę Samoobrona to partioa krzykaczy, którzy mówią to co niedouczeni ludzie chcą usłyszeć, a nie to co pomogłoby poprawić stan państwa niedawno usłyszałem że samoobrona miuała projekt ustawy, który rzekomo miał poprawić sytuację najbiedniejszych, mianowicie minimum socjalne 900 zł, a temu kto tyle nie zarabia państwo z budżetu powinno dopłacać , więc ja się pytam, skąd skarb państwa dziurawy jak ser szwajcarski ma wziąść na to pieniądze??
Primo: co uważasz za "prawdziwy" komunizm, Podstawy Marksizmu? Nie możliwe jest wprowadzenie komunizmu czystej postaci, bo wg Marksa w kumuniźmie wszyscy ludzie pracują, nie o-(słowo na p)ją się i są szczęśliwi. Każda z wymienionych przez ciebie odmian opiera się właśnie na teori Marksa Secundo: SLD jako banda złodzieji i komuchów? Przypominam że komunizm się skończył w 1989 roku, bo już w czasie obrad okrągłego stołu większość ludzi wiedziała że komunizm nie jest akceptowany przez 90 % obywateli i zmieniali orientację na socjlademokratyczną i stąd wzieło się SLD. I skąd wiesz że to złodzieje. Tak naprawde dopiero teraz sytuacja zaczyna się poprawiać, w skutek 3 letnich rządów Millera. Jesteś na tym samym poziomie, co posłowie samoobrony, któzy twierdzą że kryzys państwa zaczął sie dokładnie w momencie objęcia władzy przez SLD-UP-PSL. A może za mniejszościowego rządu AWS z Buzkiem na na czele kryzysu nie było? Tak naprawde to co Buzek s(słowo na p)ił wyszło dopiero w latach 2001 i 2002, i odpowiedzialność spadła na SLD. Teraz kiedy gospodarka powoli rusza, chcesz, aby premierem został Lepper, który ma w partii niedouczonych cymbałów, którzy nie powiedzą o nim złego słowa, bo załatwił im dobrze płatną posadkę w sejmie, za nic. Żal patrzeć że 40 milionowy naród daje się otumanić przez ludzi pokroju Leppera i Giertycha |
||||
|
|
|||||
23:48, 5 04 2004
|
|||
|
Wiesz ale zauważ że od początku kadencji rząd mało robił, żeby coś ruszyć, wręcz nawet jeszcze pogorszył sprawę np. NFZ. era dopiero się ruszyło bo Miller zauważył że się nie utrzyma na stanowisku i chce odejść z poczuciem że coś zrobił. Dwa: jakby wcześniej nie mógł wziąc Husnera żeby wymyśłił plan ylko jakieś Kołodki co kroją chleb.
Nie mówie, że chce żeby Lepper rządził. Mówie że wo ostateczności moze być. Wolałbym Rokitę lub Ziobre lub innego z PiSu.
Proste obniżyć diety poselskie. |
||
|
|
|||
5:41, 6 04 2004
|
|||
|
Feldwebel Grupa: Half ProPlay0r Postów: 60 Dołączył: 25-10-2003 Nr użytkownika: 555 |
Cześć.
Skąd wsiąść na to kasę obniżyć podatki,akcyze na niektóre towary i usługi,obniżyć koszty pracy(ZMNIEJSZY SZARĄ STREFE) zysk dla budżetu,przykład obniżenie jakiś czas temu akcyzy na alkohol miało wielu przeciwników, którzy twierdzili,że to zmniejszy wpływy z tego tytułu do budżetu stało się inaczej(wódka zamiast kosztować 30-40 zł kosztuje 20zł wiec ludzie kupują)obniżyć diety poselskie,przestać płacić posłom,wojewodom i innym dygnitarzom za jazdę ich własnymi samochodami skoro mają samochody służbowe. Ministrami powinni zostawać ludzie znający się na danym temacie.JAK TO MOŻLIWE,ŻE PREZESI NAJWIĘKSZYCH FIRM, W KTÓRYCH MA UDZIAŁY PAŃSTWO ZARABIAJĄ PO KILKA MILIONÓW ROCZNIE, ZWYKLI PRACOWNICY OD KILKUSET ZŁOTYCH DO KILKU TYIĘCY?MAMY NJWIĘCEJ WEGLA, DLACZEGO JEGO SPRZEDAŻ JEST NIERENTOWNA (SPRZEDAWANIE ZA GRANICE PONIŻEJ KOSZTÓW WYDOBYCIA,NATOMIAST NA KRAJOWY RYNEK JEST CHOLERNIE DROGI Rząd, niepowinien w założeniach do budżetu wliczać kasy z prywatyzacji firm. Teraz pytanie, co bardziej się opłaca utrzymanie w rękach państwa zakładu,który przynosi zysk 500milionów rocznie czy sprzedaż tego zakłady za 1,5 miliarda i w ten sposób lekkie załatanie dziury w budżecie? Kłopoty z budżetem zaczęły się za pierwszych rządów SLD,kryzys się pogłębił za czasów AWS a osiągnął apogeum teraz, więc kogo obarczyć winą,najlepiej wszystkich. |
||
|
|
|||
8:03, 6 04 2004
|
|||
|
Feldwebel Grupa: Użytkownicy Postów: 86 Dołączył: 14-11-2003 Nr użytkownika: 730 |
Moj blad, chodzilo mi wlasnie o abstynecje, a nie moglem znalezc odpowiedniego slowa - tlumaczyc w kazdym razie nie musisz. Ot nauczka, nie pisac postow po pijaku A jesli ktos twierdzi, ze Lepper nie jest głupi to niech obejrzy to |
||
|
|
|||
9:16, 6 04 2004
|
|
|
Hauptmann Grupa: Użytkownicy Postów: 405 Dołączył: 15-07-2003 Skąd: Poznan Nr użytkownika: 26 |
LOL 30% chce poprzec samoobrone
Andrzej prowadz !!! Pozdro |
|
|
|
14:34, 6 04 2004
|
|||
|
Feldwebel Grupa: Użytkownicy pbm Postów: 54 Dołączył: 29-01-2004 Skąd: Salusa Secunda !;o Nr użytkownika: 1181 |
Zadnej partii nie popieram ale powiem taki slogan :
SLD .... i wiecej s(słowo na p)ic sie nie da
Powiedz to więzniom politycznym z okresu stanu wojennego oraz działaczom solidarnosci :/ |
||
|
|
|||
20:44, 6 04 2004
|
|||
|
jasne Chronos idź na premiera, to od razu wybierzesz rząd który zrobi z polski japonie. politycy to też ludzie i są omylni, a zauważ że rzadko się zdarza żeby ministrem gospodarki i finansów była jedna i ta sama osoba, było to poprostu nowe doświadczenie, bo gość który sam odpowiada sa finanse i gospodarkę- które są nierozłączne, ale jak już napisałem to wynika z doświadczenia, dlatego uważam że jeżeliby dać kolejną szansę SLD to wydobyliby państwo z kryzysu. Hawk- to nie jest takie proste nie możesz skonfiskować mienia gangsterowi, dopóki nie udowodnisz mu tego - demokracja co do reszty się zgadzam, ale czysczenie takich brudów to zajęcie na całe lata, i znowu wychodzi to że SLD powinno mieć więcej czasu |
||
|
|
|||
22:25, 6 04 2004
|
|||
|
General Grupa: Użytkownicy Postów: 6661367 Dołączył: 26-09-2003 Skąd: z dupy Nr użytkownika: 306 |
Typowe populistyczne hasło. Mydlenie oczu nieświadomemu i często głupiemu elektoratowi sprawami zastępczymi. Prosty rachunek. Policzmy pi razy drzwi posłów senatorów (i tak nie wszyscy są zawodowymi posłami - nie otrzymują takich diet) wojewodów ministrów, wyższych urzędników - razem coś około 1000 ludzi. Pomnóżmy to przez 10000 zł razy 12 miesięcy, dodatkowe koszty (samochody, biura itp). Wyjdzie coś z ponad 200.000.000 zł rocznie. To nawet nie jest pół procenta dziury budżetowej i jakieś promile całego budżetu i PKB. Prawdziwe pieniądze leżą gdzie indziej - niewydolna służba zdrowia, ubezpieczenia społeczne i świadczenia socjalne, szara strefa gospodarki, marnowanie przyznanych pieniędzy przez aparat urzędniczy, dotowanie nierentownych państwowych firm (kopalnie), utrudnienia dla przedsiębiorców (nie tyle co podatki ale wciaż zmieniające się przepisy, różne interpretacje prawa przez urzędy skarbowe, ogólne trudności z prowadzeniem działalności gospodarczej, wysokie koszty pracy itp), katastrofalna prywatyzacja (to co powinno być sprzedane nie jest sprzedawane a to co zostało sprzedane- co często mogłobyć sprzedawane w dalszej kolejności lub wogóle nie sprzedawane, często zostało sprzedawane za prawie bezcen) - Tu leżą prawdziwe miliardy złotych a nie w dietach poselskich. |
||
|
|
|||
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi |