IPBIPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Moździeżowe pytanie, Jak grać mortarem ?
MoVo
post 15:58, 24 09 2003
Post #1

Feldwebel
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 290

Przeważnie gram inżynierem ale chciałbym spróbować żołnierzem z Mortarem. Jak go skutecznie używać?
(tylko nie mówić mi aby strzelać pod kątem 90)
Go to the top of the page

+Quote Post
s1ayer
post 16:29, 24 09 2003
Post #2

Feldwebel
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 282

no zabawy z mortarem wymagaja wprawy i doswiadczenia.

pare uwag na poczatek:

1. nalezy miec mortar (calkiem sie przydaje)
2. nalezy miec amunicje do mortara (nie tak przydatna jak sam mortar ale moze byc)
3. nalezy miec zaprzyjazionego fieldopsa (badz niezaprzyjaznionego - nie probowalem z wrogim field opsem)

Teraz duzo ciezsza czesc

Jak znalesc miejsce do strzelania z mortara.

1. Musi byc blisko monopolowego (bo mortar sie laduje wolno)
2. Musi byc dobrze osloniete
3. Dobrze by bylo widziec cel
4. !!! Important !!! musi byc w miare plaskie. Dlaczego? Poniewaz rozstawiajac mortara na pochylym gruncie zmiejsza sie wartosc katowa pod jaka bedziemy mogli strzelac.
5. (Update) bardzo wazna jest roznica poziomow, pomiedzy celem a strzelajacym. Z mojego bogatego (gram niecaly miesiac happy.gif) doswiadczenia w zabawach mortarem wynika ze o wiele latwiej sie strzela do celu ktory jest polozony wyzej. Mozna to zobaczyc na mapie Seawall Battery - alianci moga spokojnie ostrzeliwac pozycje axis z dosc duza precyzja. Natomiast axis maja utrudnione zadanie poniewaz kat musi byc okolo 85-87 stopni zeby w cos trafic.

Jezeli dobrnales do tej czesci to znaczy ze jestes szczesliwym posiadaczem rozstawionego mortara z amunicja - i do monopolowego tez masz niedaleko
Wiec: jak strzelac?
Odpowiedz jest bardzo prosta - w wiekszosci przypadkow nalezy nacisnac fire.
No wiec ale jak strzelac celniej...sleep.gif' to juz trudniejsze.

Po pierwsze nieoceniona okaze sie mapa taktyczna (default "g"). Po wystrzeleniu pocisku wyciagamy mape taktyczna i patrzamy gdzie pojawi si znacznik tary - jest to miejsc gdzie udezy mortar. Dalej nalezy odpowiednio modyfikowac kat wyrzutu i ogolny kierunek coby trafiac w cos.

(poprawki sa nanoszone w momencie znalezienia bledu)

+Quote Post
Swiety
post 0:32, 26 09 2003
Post #3

General
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 306

QUOTE (s1ayer @ Sep 24 2003, 02:29 PM)
3. nalezy miec zaprzyjazionego fieldopsa (badz niezaprzyjaznionego - nie probowalem z wrogim field opsem)

Field ops stojący wciąż za mortarem to jest lameria.
Lepiej się przyda dając ammo medykom lub rzucając arty lub naloty inaczej jego przydatnośc dla teamu jest znikoma.
Po prostu jak mortarowi kończy się ammo to powinien dać kill.

Pobegaj sobie samemu po mapie na localu poszukaj najlepszych miejsc (jak najbliżej swojego respa ale takie gdzie przeciwnik ma małe szanse zabić cię) strzelaj, zapamiętaj kąty pod jakim strzelałeś wprowadzaj poprawki.
Możesz sobie też zrobić tabelkę z miejscami i kątami na każdą mapę (jeśli nie pamiętasz) i wtedy nawet nie musisz patrzeć na mapę żeby od razu wykosić respa przeciwnika smile.gif
Musisz się zorientować też kiedy przeciwnik ma respawn (i chyba logiczne co ile).
Sama mapa taktyczna też ma podziałkę - co ułatwia strzelanie.

Filed ops przydaje się rzucając arty - wtedy na celowniku mortara pojawia się krzyżyk - to jest miejsce w które tój field rzucił arta co pomaga lepiej celować.

+Quote Post
s1ayer
post 7:09, 26 09 2003
Post #4

Feldwebel
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 282

@modes:
rzeczywiscie, pisalem szybko (bo mi mortar stygl i musialem sie przebiec do monopolowego smile.gif), powinno byc g :/
@Wolfszlagier
Tak oczywiscie - ale skolei np. na takim Battery ten field powinien od czasu do czasu zajrzec do mozdzierza, nie mowie o staniu non stop za nim biggrin.gif

+Quote Post
Trybut
post 16:30, 28 09 2003
Post #5

Schutze

Nr użytkownika: 99

tak w ogole gdy field ops daje arty to na mapie taktycznej u moździerza pojawia się kułeczko z krzyzykiem dzięki czemu łatwiej jest się wcelować (góra 2 strzał już w celu biggrin.gif ).

+Quote Post
Dariush00
post 0:48, 29 09 2003
Post #6

Gefreiter
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 187

Na poczatku jak chcialem zagrac mortarem to za chiny nie wiedzialem jak sie gra i strzelalem na slepo (pewnie jak wiekszosc graczy) i moze z jeden raz kogos zabilem (na nieszczescie byl to gracz z mojego teamu) wink.gif
Pamietam jak pojawial mi sie krzyzyk to usilnie na niego celowalem ale nikogo nie zabijalem (bo dobieralem zly kąt). Juz mialem pisac posta na forum o pomoc w objasnieniu gry mortarem, ale wystarczylo przeczytac opis broni dostepny na www.enemyterritory.pl i wszystko jasne biggrin.gif
Teraz na niekotrych planszach nie moge sie obyc bez proby grania mortarem (Rhine, Fuel, itd.)
Pozatym zauwazylem ze jak sie przebywa wysoko i strzela sie do celów polozonych nizej to czesto naboje nie docieraja do celu (czyli ziemi) i wybuchaja w powierzu. Czy tez to zauwazliscie??

+Quote Post
Modes
post 8:19, 29 09 2003
Post #7

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 263

QUOTE (Dariush00 @ Sep 28 2003, 10:48 PM)
Pozatym zauwazylem ze jak sie przebywa wysoko i strzela sie do celów polozonych nizej to czesto naboje nie docieraja do celu (czyli ziemi) i wybuchaja w powierzu. Czy tez to zauwazliscie??

To nie jest zalezne od miejsca przebywania, lecz od tego, ze celujesz pod zly katem i pocisk trafia w ... DACH biggrin.gif (tak to mozna nazwac). Mapy w ET (i wiekszosci mapach tego typu, czyli terenu otwartego) sa ograniczone:
1. Ograniczenie z dolu, czyli zazwyczaj podloga, ziemia.
2. Ograniczenie z boku, czyli wszelakiego rodzaju sciny, zapory, lecz takze zdarzaja sie niewidoczne sciany (np. na Oasis jest kilka takich, widzisz przed soba pulke ale nie mozesz do niej doskoczyc bo walisz w "sciane".
3. Ograniczona z gory przez "niewidoczne sciany".
Jesli pocisk wybucha w locie, to znaczy ze trafiles w "sufit" mapy (mi sie czesto tak zdarzalo jak probowalem strzelac w Fuel Dump przez najwieksza gore na czolg przejezdzajacy kolo Command Posta alies).

Ps. Raz sie smielem z goscia ktory na fuelu respawnal sie w frocie axis i probowal morterem oslaniac most przed zbudowaniem, oczywiscie wszystkie jego pociski trafialy w 'dach'.

+Quote Post
Bobin
post 23:53, 25 05 2004
Post #8

Hauptmann
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 496

Do sedna sprawy. Mam pytanie do zaawansowanych mortarowcow oraz ludzi majacych "ciekawe sposoby" na gre mortarem. Mianowicie chodzi mi o to, czy uzywacie roznego rodzaju tabelki itp., czy strzelacie z pamieci. Jest jeszcze trzecia mozliwosc - wyliczenie o ile przesuniecie powiekszy odleglosc =] Najlepiej by bylo gdyby wpisali sie tu mortar-mani pokroju Pyto albo Krizza, ale chyba za duzo wymagam biggrin.gif Sam od pewnego czasu przygotowuje sobie "tabelke" (nie dokonca ale bedzie cool cool.gif ) Najwazniejsza sprawa - ten temat nie ma posluzyc jako dyskusja na temat mortara, poniewaz wiadome jest, ze ma on zastosowanie tylko w niektorych sytuacjach, nie zawsze mozna nim strzelac - eot (zreszta ile mozna w jednym miejscu siedziec wink.gif ) Prosze, wiec o wpisywanie sie tylko na wyzej wymieniony watek smile.gif

+Quote Post
Thoro
post 0:19, 26 05 2004
Post #9

Major
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 519

Moj sposob:

Wchodzilem na lana/pusty serw i szukalem najodpowiedniejszego miejsca, z ktorego wygodnie sie strzela (nie bedzie sie zaczepiac o rozne z dupy daszki). Pozniej obralem sobie pewne miejsca i strzelalem. Jak trafialem to sobie zapisywalem na karteczce namiary. Pozniej w celu "kosmetycznych" poprawek wszedlem z kolegami na serw i kazalem im sie ustawiac w miejscach, w ktore celowalem i mowili mi czy zostali zgibowani czy nie, a jak nie to jak poprawic. Z czasem karteczka przestaje byc potrzebna, bo po prostu zapamietuje sie namiary.

To tyle ode mnie.

Nie mowie, ze to idealny sposob (moze nawet z dupy), ale ja tak sie uczylem.

+Quote Post
Go��_keNOOBie|PL
post 1:18, 26 05 2004
Post #10

Goście

Hmm.. imo to jest juz moj ulubiony topik biggrin.gif

Q: hmm.. jaka tabelka o co chodzi... jestem tym zaciekawiony...

A: Ja jak bawie sie w latajace rybki.. to:

1) wynajduje sobie miejsce.. w ktore mam walic....

2) bezpieczne miejsce z ktorego mam walic.. oraz ewentualny dostep do ammo/spawna/

3) jezeli stale miejsce to wiem jaki kat/ a poziomo to albo patrze na tekstury przed soba, albo na mapke :DDD

4) przy ewentualnych potrzebnych zmianach... nic nie wyliczam wiem o ile machnac myszka...

Hmmm.. jeszcze raz.. o so chodzi z tabelka o_0

Pozdrawiam

+Quote Post
TgcRap4
post 14:06, 26 05 2004
Post #11

Hauptmann
Ikona Grupy

Grupa: ProPlay0r
Nr użytkownika: 54

Mortara mozna zbindowac, rozkladamy mortara w wczesniej ustalonym miejscu, wciskamy jeden przycisk i juz mamy koordynant na respa axis, dzialo itp...

+Quote Post
xed2
post 16:16, 26 05 2004
Post #12

Schutze

Nr użytkownika: 1893

Podstawą jest wysunięcie sobie podręcznej mapki (domyślnie G) po każdym strzale z mortara widać gdzie trafił. Ja zawsze robię pierwszy strzał próbny i potem dostosowuję sobie kąt. Najczęściej walę u allies na battery (nad ramp, tam gdzie axis biegają najczęściej) i gold rush (tylko na początku, tam gdzie stoi czołg, a potem ew przy wyjściu z respa axis na dole).

Ważną rzeczą jest sobie znaleźć dobre miejsce gdzie cię wróg nie dorwie - najlepiej w respie (na battery można się jeszcze dodatkowo cofnąć).

Po rozstawieniu zwykle zaczynam na 70 stopni a potem reguluję. Jeśli pocisk wali za daleko to trzeba lufę przesuwać do góry, czyli mysza do siebie. Gdy za blisko, to na odwrót. Nie można robić gwałtownych ruchów, bo zwykle nawet przesunięcie celownika o mm zmienia tor lotu.

Co do toru lotu to należy wspomnieć o tym, że na drodze TY-WRÓG nie może być żadnego dachu drzewa itp, ale można to zobaczyć na mapce, że się w coś trafia po drodze i nie dolatuje. Wtedy wystarczy zmienić pozycję strzelania na jakąś bardziej odsłoniętą.

Ponadto na twojej mapce field-opsi (przy okazji spuszczania nalotu albo ARTA) mogą zaznaczać punkty w które możesz celować, jeśli chcesz ofcors.

+Quote Post
Bobin
post 16:53, 26 05 2004
Post #13

Hauptmann
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 496

Hehe xed2 ja umiem strzelac mortarem =], ale to bardzo dobrze, ze napisales jak sie strzela, poniewaz ktos kto nie umie bedzie mogl sobie zobaczyc smile.gif Bardzo wazna rzecz - jezeli macie zamiar strzelac w respa przeciwnika dosyc potrzebne sa wam namiary na respa (np. 06/36 itp.) poniewaz wiecie kiedy macie strzelic =] Wiadomo nie zawsze mozna, ale jak mozna to wtedy sprobujcie je podlukac ^^

Btw. kenOObie - tabelka, czyli nic innego jak taki szablonik z namiarami ^^ Naprzyklad wchodzisz w Worda i piszesz :

TC_BASE

mostek axis - 145/80 (przykladowo
resp axis - 160/17
blablabla...

Btw. tabelka jest dobra, ale i tak bede mial cos lepszego tongue.gif Wlasnie przygotowuje ksiazeczke ;] Wiecej nie bede zdradzal, bo to nowy prO trick (na jednym zagranicznym serwerze juz sie ludzi przekonali biggrin.gif )

TgcRap jasniej prosze smile.gif

+Quote Post
FarSight
post 9:24, 27 05 2004
Post #14

Hauptmann
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 92

Nie jestem moze pr0 mortarowcem jak Krizz ... ale imo istotne jest aby z jednej pozycji mozna bylo strzelac we wszystkie interesujące nas cele. Np allies na oasis w N działo, dojscie do N, dojsci do S, okolice command posta, MG, resp lub na goldzie allies na 1 zapore, 2 zapore, za most, do respa axis i kilka punktów na placu przed bankiem .... Pozatym na wielu mapach wazne sa strzaly na 1 respa przeciwnika czyli oddane w 5-10 sek po rozpoczęciu meczu (tc_base, railgun) co wymusza wybranie pozycji do natychmiastowego rozstawienia mortara.

+Quote Post
Stopa ::
post 13:35, 30 06 2004
Post #15

Schutze

Grupa: Użytkownicy pbm 3
Nr użytkownika: 2196

Ja ciągle gram w Axis na Fueldumpie. Na początku wybiegam z respa i rozstawiam moździerz nad głównym wejściem do bazy. Wybieram kąt 50 stopni i celuje w czołg. Jak dobrze pójdzie to niszczę go zanim "wychynie" zza góry. I tak ciągle dopóki nie zainteresuje się mną jakiś snajper . I nigdy mi się to nie nudzi. biggrin.gif W ten sposób można dłuuugo przytrzymać allies, zwłaszcza jeśli cię osłaniają koledzy. Jak brakuje amunicji po prostu wpisuję /kill tuż przed respem.

+Quote Post
j!mmy
post 22:49, 9 07 2004
Post #16

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 1276

QUOTE (TgcRap4 @ 13:06, 26 05 2004)
Mortara mozna zbindowac, rozkladamy mortara w wczesniej ustalonym miejscu, wciskamy jeden przycisk i juz mamy koordynant na respa axis, dzialo itp...

hmmm, ale w jaki sposób?
Jak juz rozstawisz mortar to masz zaznaczone gdzie są poszczególne cele?
Jeśli mógłbyś to napisz jak wygląda taki bind smile.gif
Pozdro! wink.gif

+Quote Post
JC
post 20:23, 28 07 2004
Post #17

Oberschutze
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 2431

Wczesniejsze sposoby znalem [ja akurat preferuje (narazie) sposob z zapisywaniem na kartce.

A z tym zbindowaniem........mozna cos takiego zrobic:?

Pozdro

+Quote Post
TgcRap4
post 8:42, 29 07 2004
Post #18

Hauptmann
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 54

Mortara sie binduje w identyczny sposob jak bidnuje sie np. obrót o 180 stopnie. Do poruszania w poziomie sluzy left i right do poruszania w pionie lookup i lookdown. EOT.

+Quote Post
Go��_keNOOBie|PL
post 15:06, 29 07 2004
Post #19

Goście

Hmm.. imo czit tongue.gif moglbys zapodac takiego binda.. interesuje mnie jego budowa... bo wiadomo.. czas obrotu zalezny jest od ilosci klatek (imo) a z tym roznie... (chodzi mi tutaj o konkretny bind, nie o teoretyczne wyjasnienie... moze to byc pierwszy lepszy cel.. wszystko jedno)

Pozdrawiam

+Quote Post
Ow!cZ
post 11:12, 31 08 2004
Post #20

Oberschutze
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy pbm
Nr użytkownika: 2696

CYTAT (JC @ 19:23, 28 07 2004)
Wczesniejsze sposoby znalem [ja akurat preferuje (narazie) sposob z zapisywaniem na kartce.

A z tym zbindowaniem........mozna cos takiego zrobic:?

Pozdro

Eee, raczej nie sam urzywam czasami moździerza i mi sie to udaje ( Dużo ćwicze dry.gif ) Ktoś chce demko lub Skreny ze sposobami posługiwania sie moźdizerzem ( takie tam miejsca i konty ) To prosze na priva !
pozdro ! cool.gif

+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi