IPBIPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> Problem z Radeonem 9800 Pro
parmezan
post 12:44, 18 05 2005
Post #1

Oberschutze
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 1811

Witam,
Mam problem z wyżej wymienioną kartą w ET. Mój komp to Celeron 1.7, 512MB Ramu. Wcześniej miałem gf4mx440 i w 800x600 z wyłączonymi particles, efektami atmosferycznymi 43fps trzymał. Po zmianie na tego radka fps skaczą mi z 90 do 15 i nie ważne czy to 800x600 czy 1280x1024 z full detalami, rożnica jest minimalna, koło 5 klatek. System winxp sp 2, czysty, stawiany od zera. Wcześniej grałem na Slackware i było git, ale sterowniki ati do linuxa to już kompletna porażka. Czy miał ktoś z was podobny problem?
Go to the top of the page

+Quote Post
Dante#
post 21:58, 18 05 2005
Post #2

Feldwebel
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 2179

Takich tematów jest dużo poszukaj a moim zdaniem jest to zasilacz sprawdź napięcia i firmę zasilacza jeżeli jest to codagon albo megabajt to już masz odpowiedź. Przy sprawdzaniu napięci ważna jest wartość 3.3V jeżeli odbiega dużo od normy to już możesz być pewien że to zasilka.

+Quote Post
Swiety
post 9:06, 19 05 2005
Post #3

General
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 306

Zasilacz nie ma żadnego wpływu na fps-y a to jest problemem autora tego topiku.
gdyby zasilacz był problemem to wolf lub system zawieszałby się. A tu gra chodzi tylko fpsy skaczą.

ATi Radeon 9800 to chociaż karta dość stara jest nadal poteżną kartą, doskonale
przetwarzającą wpsółczesne jak i starsze gry. Może nie jest tak wydajna w OpenGL jak np porównywalna z nią karta Gforce 6600 ale różnice są niewielkie a w innych grach na korzyść Ati.

Spróbuj z różnymi sterownikami do ATi.

+Quote Post
Zduneq
post 10:19, 19 05 2005
Post #4

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 869

Dante ty to wszedzie widzisz zasilacz(zasilaczomanie masz jakas biggrin.gif biggrin.gif tongue.gif)
parmezan, widze ze jestes swiezym userkiem, wiec powiem WITAJ na FORUM W:ET cool.gif
Jednoczesnie smiem podwarzyc twoj autorytet i zapytac sie ciebie czy podczas reinstalki wingrozy czy aby napewno zainstalowales stery od agp?(powinny byc dolaczone do cd od plyty glownej)Jezeli to nie pomoze(lub to zrobiles) to tak jak pisal Swiety, rozne stery ati i moze cos znajdziesz.
Pod linem fktycznie kiepsko jest jezeli chodzi o stery.Ale prawie do kazdej dystrybucji sa dolaczone odpowiednie stery.Niestety trzeba walczyc z milionem pytan, bez X blink.gif co dla mnie jest prawdziwa meczarnia laugh.gif
Pozdro

+Quote Post
parmezan
post 11:43, 19 05 2005
Post #5

Oberschutze
Ikona Grupy

Może nie dokładnie opisałem problem, fps mam skaszanione tylko w ET, inne gry śmigają aż miło (FarCry, HL2, D3 nie sprawdzałem). System był instalowany od zera z kompletem sterowników do wszystkiego co mam, stery do grafiki sprawdzałem różne, Omegi starsze i nowsze, najnowsze catalisty i różnic prawie żadnych. Co do linuxa to problem jest taki że punkbuster wywala mnie z większości serwerów, a tam gdzie nie wywala jestem jako cziter(znany problem linuxowych sterowników ati). No i wydajność jeszcze gorsza niż pod win. Zrobiłem sobie test z silnikiem ogre (www.ogre3d.org), demko terrain: linux 140fps, win opengl 200fps, win d3d 400fps. Wiem że to nie jest miarodajne do końca, ale po dodaniu do tego doświadczeń z ET wygląda mi na to że OpenGLa panowie z ATI mają kompletnie w dupie. Stąd pytanie czy to tylko ja tak mam, czy może ktoś jeszcze się z tym spotkał.

+Quote Post
Dante#
post 21:35, 19 05 2005
Post #6

Feldwebel
Ikona Grupy

CYTAT
Dante ty to wszedzie widzisz zasilacz

A więc poczytał byś troche jakieś inne forum techniczne to wiedziałbyś że radeony są bardzo wymagające jeżeli chodzi o zasilacz i małe skoki napięcia mogą powodować skoki fps a już poważne skoki napięcia zwiechy i restarty i upieram się przy tym ponieważ połowa zasilaczy w zwykłych obudowach to codagony i megabajty które są najgorsze na rynku i nie nadają sie pod taki sprzęt jak Radeon 9800 + celeron. Zresztą to jest moje zdanie i nie każdy musi sie z tym godzić ja tylko podpowiadam rozwiązanie. A czepiam się ciągle zasilacza bo jest na tym forum już dużo tematów o wydajności radeonów.

A co do twojego problemu słyszłem o wielu przypadkach gdzie et trzyma ledwo 70 fps na Radku 9600 i nie zależnie od poziomu detali jest to raczej spowodowane tym ze silnik q3 nie za bardzo lubi radeony. lub może być to spowodowane ogólną konfiguracją sprzętu. Zreszta et nie jest to gra za dobrze dopracowana i wątpie czy silnik gry przeszedł pełną optymalizacje. Skoro inne gry śmigają aż miło to raczej jest to tego wina. Może zobacz inne gry na tym silniku (q3,CoD, Medal of honor:AA) i oceń wydajność karty na tej podstawie.

+Quote Post
parmezan
post 2:09, 20 05 2005
Post #7

Oberschutze
Ikona Grupy

70 klatek, eh. Właśnie pograłem troche. W dymie 15 klatek. Jestem cholernie zły, a miało być tak pięknie. Nieważne co ustawie i jak ustawie mam 50 - 70 klatek w korytarzach jak jest pusto i np. 15 klatek z otwartej przestrzenie gdzie jest koło 10 osób. Mój stary gf4mx440 działał znacznie lepiej kur....

+Quote Post
Zduneq
post 14:55, 20 05 2005
Post #8

Leutnant
Ikona Grupy

CYTAT (Dante# @ 20:35, 19 05 2005)
A więc poczytał byś troche jakieś inne forum techniczne to wiedziałbyś że radeony są bardzo wymagające jeżeli chodzi o zasilacz i małe skoki napięcia mogą powodować skoki fps a już poważne skoki napięcia zwiechy i restarty i upieram się przy tym ponieważ połowa zasilaczy w zwykłych obudowach to codagony i megabajty które są najgorsze na rynku i nie nadają sie pod taki sprzęt jak Radeon 9800 + celeron.

Dante spierac sie nie bede na temat zasialczy poniewarz sie na nich NIE ZNAM i wcale nie mial to byc atak na Twoja osbe czy tez poglady.Poprostu zauwazylem pewna zaleznosc z forum technicznym i Twoimi postami(wszystkich nie czytalem) ale zauwazylem ze prawie zawsze z dupy jest zasilacz.Chodzi mi o to ze nie bierzesz pod uwage innych czynnikow stery, etc.
Ja sie ciesze ze jest ktos taki jak Ty,kto podchodzi od strony "sprzetu" ze to nie musi byc wina konfiguracji,niech ci Bóg w dzieciach wybagrodzi w odpowiednim czasie(mysle ze 5 starczy( biggrin.gif wink.gif tongue.gif ) za Twoja postawe.
CYTAT
70 klatek, eh. Właśnie pograłem troche. W dymie 15 klatek. Jestem cholernie zły, a miało być tak pięknie. Nieważne co ustawie i jak ustawie mam 50 - 70 klatek w korytarzach jak jest pusto i np. 15 klatek z otwartej przestrzenie gdzie jest koło 10 osób. Mój stary gf4mx440 działał znacznie lepiej kur....

Idac tropem wyzej,moze oddaj karte do serwisu bo cos mi tu smierdzi...ja mam radka 9100 i et na winsyfie smiga az milo,dzis zaczalem walczyc z X pod linuchem(aurox 10.x) bo standardowe stery oczywiscie nie maja obslugi akseleracji pod opengl'em.Podobno ten problem nie wystepuje pod gentoo,ale ja jestem za krutki na to(czyt.n00b biggrin.gif ) zeby dac sobie rade z gentoo.
Jezeli inne gry chodza jak trzeba to moze(ale nie powinno) byc wina silnika et bo i mi i wielu setka tysiaca userom et smiga jak trzeba.Duzo wiecej Ci nie pomoge bo nie mialem z tym problemow.
A jeszcze jedno, instalujesz patcha 2,60???On moze miec wplyw na gre,taki topic juz byl ludzie sie skarzyli mocno na noego,moze on jest przyczyna twoich problemow? blink.gif

+Quote Post
southorn
post 14:20, 21 05 2005
Post #9

Feldwebel
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 2722

Procesor słaby oraz jeśli miałeś wcześniej nVidię to reinstal systemu i/lub sterów płyty, grafiki itp.. Gryzą się sterowniki ATI i nVidia.

...

+Quote Post
parmezan
post 14:38, 21 05 2005
Post #10

Oberschutze
Ikona Grupy

Zmiana pamięci z 266 na 333 (tyle mogłem zmienić na szybko) i zmiana systemu na win2k nieco pomogła. Mam 43 fps. Niedługo zmienie płyte i procesor to zobacze.

+Quote Post
Dante#
post 17:26, 21 05 2005
Post #11

Feldwebel
Ikona Grupy

Zduneq nie biore tego po uwagę ponieważ bardzo czesto jest to napisane a często czepiam sie zasilacza poniważ dużo jest problemów z radeonami, które mają problemy ze słabymi zasilaczami a mało osób oprócz mnie bierze to pod uwagę. Skoro ktoś wyzej napisał o sterach to ja sie doczepiam do zasilania bo wiem ze jest to dość powszechny problem. Zresztą kurde jest sporo tematów o skaczących fps jeśli ludzie używali by opcji search częściej niż zakładali nowe tematy to nie musiał bym sie powtarzać.

+Quote Post
parmezan
post 21:02, 1 06 2005
Post #12

Oberschutze
Ikona Grupy

CYTAT (Dante# @ 16:26, 21 05 2005)
Zduneq nie biore tego po uwagę ponieważ bardzo czesto jest to napisane a często czepiam sie zasilacza poniważ dużo jest problemów z radeonami, które mają problemy ze słabymi zasilaczami a mało osób oprócz mnie bierze to pod uwagę. Skoro ktoś wyzej napisał o sterach to ja sie doczepiam do zasilania bo wiem ze jest to dość powszechny problem.

I słusznie, dzięki za sugestie. Zmieniłem zasilacz i jest o niebo lepiej. Dotąd miałem jakiegoś megabajta co zamias 3.3V miał 3.15V. Teraz i et śmiga aż miło, choć nie jest idealnie i fps nadal skaczą pod linuxem, ale jest zdecydowanie lepiej. Dzięki.

+Quote Post
Zduneq
post 23:25, 2 06 2005
Post #13

Leutnant
Ikona Grupy

I za!@#ioza.Takich ludzi jak Dante potrzeba nam wiecej co beda sie czepiac takich "(słowo na p)" jak zasilacz.a nie tylko re systemu,stery itp.Btw, jak oceniasz te napiecia Dante?I co ktore oznaczaja?Click!
Czego powinienm sie obawiac?
Mysle ze Mod team nie bedzie mial nic przeciwko jezeli zareklamuje fajne forum? biggrin.gif
FORUM laugh.gif tongue.gif
Zapraszam!
W tej chwili lezy(2.06.05) mam nadzieje ze niedlugo wstanie serw.

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi