![]() ![]() |
19:17, 26 12 2005
|
|
|
Schutze Grupa: Użytkownicy Postów: 6 Dołączył: 26-12-2005 Nr użytkownika: 5470 |
Witam
Na poczatku chcialbym zapewnic wszystkich, ze uzywalem funkcji "szukaj" na forum i korzystalem z uslug "wyroczni" (google.com), ale nie znalazlem odpowiedzi na moje pytanie (byc moze za slabo szukalem. Jesli tak, prosze o podanie linka do odpowiedzi Moj komputer (swiezo po formacie): - Pentium 4 3.00GHz - ATI Radeon 9600 - 1.00GB RAMu - sys.: Windows XP - Wolfenstein Enemy Territory z zainstalowanym patchem 2.60 i etpro 3.2.4 (reszty nie bede podawal, bo nie wydaje mi sie zeby bylo uzyteczne) Po zainstalowaniu ET mialem problem z OpenGL, ale wystarczylo zainstalowac najnowsze sterowniki i dziala jak nalezy. Teraz mam kolejny problem: po uruchomieniu gry ekran jest czarny. Po chwili slysze, ze uruchomily sie filmiki, ale nic nie widze. Klikam (aby wylaczyc filmiki) i slysze dzwiek z menu nadal nic niewidziac. Wciskam Alt+Crtl+Del i pojawia mi sie menadzer zadan, a w tle upragnione menu gry. Jednak jezeli zamkne menadzera, lub go zminimalizuje (znow przelacze na ET) to ekran znow staje sie czarny. Re-instalowalem gre - nic nie pomoglo. Zalaczam screena (imageshack - sztucznie pomniejszony). Co moze byc nie tak, i jak to naprawic? Z gory dziekuje P.S. jezeli umiescilem to w zlym dziale, to przepraszam, ale przegladajac to (pod)forum widzialem, ze userzy pisza tutaj problemy o ET. Pisalem bez polskich liter, bo mam system angielsko-jezyczny. Pozdrawiam |
|
|
|
0:39, 27 12 2005
|
|
|
Oberst Grupa: Moderatorzy Postów: 1267 Dołączył: 9-08-2003 Nr użytkownika: 79 |
Odpal gre. Potem ustaw sobie wszystko wedlug wlasnego widzimisie. Kliknij create. Bedzie gites.
|
|
|
|
1:16, 27 12 2005
|
|
|
Schutze Grupa: Użytkownicy Postów: 6 Dołączył: 26-12-2005 Nr użytkownika: 5470 |
QUOTE Odpal gre. Potem ustaw sobie wszystko wedlug wlasnego widzimisie. Kliknij create. Bedzie gites. troche to bedzie trudne, bo nic nie widze :/ albo mnie nie zrozumiales, albo uwazasz, ze to bylo zabawne?? |
|
|
|
1:43, 27 12 2005
|
|
|
Oberst Grupa: Moderatorzy Postów: 1267 Dołączył: 9-08-2003 Nr użytkownika: 79 |
No tak... nie doczytalem... Moze vid_restart?
|
|
|
|
2:14, 27 12 2005
|
|
|
QUOTE No tak... nie doczytalem... Moze vid_restart? Dzieki za zainteresowanie sie tematem niestety nie pomaga - gra sie restartuje i wracam do punktu wyjscia... |
|
|
|
3:17, 27 12 2005
|
|
|
Hauptmann Grupa: Użytkownicy Postów: 348 Dołączył: 7-11-2003 Skąd: Szczecin Nr użytkownika: 687 |
mi to by raczje wygladalo na cos ze sterownikami i/lub ustawieniami tychze ...
moze przedstawie swoj tok myslenia ... skoro cos nie dziala zanim podjalbym srodki typu hardkore sprobowalbym w sterownikach powylaczac wszystkie niepotrzebne (słowo na p)y, typu altyaliasing, filtrowanie anizotropowe itd ... wszystkei te wodotryski nie sa w zasadzie potrzebne, chyba ze ktos lubi miec ladnie na monitorze ... to moze byc potencjalna przyczyna problemow... dalej ustawienia jakosc obrazu/wydajnosc ustawilbym na optymalne (jak dobrze pamietam w catalystach jest to zalecana opcja) .... jesli to nie pomoze i dalej beda opisywane problemy wystepowaly, przyczyny bylbym sklonny szukac w odswierzaniu obrazu ... jak wiadomo aplikacja (szczegolnie gra) niekoniecznie musi startowac z odswierzaniem zgodnym z tym, co mamy na pulpicie ... wiec mamy 2 mozliwosci ... skoro profil w ET nie jest jeszcze stworzony to go stworzmy .. jak juz odpalisz gre sproboj pacnac alt+enter ... powinno ci sie ET przelaczyc w tryb okna a tym samym (zgodnie ze screenem) powinno byc widoczne menu (ET dziala wtedy zgodnie z odswierzaniem tym co mamy na pulpicie) ... stworzmy profil a nastepnie wydajmy w konsoli komende r_displayrefreshscreen xx gdzie xx to rzadana wartosc odswierzania w Hz a nastepnie vid_restart i ponowinie alt+enter zeby powrocic do full screena ... jesli kombinacje z odswierzaniem nie pomoga sklonny bylbym przeinstalowac sterowniki na jakas inna wersje (byc moze po prostu te sie gryza z ET tak, jak ktoras wersja detonatorow gryzla sie z PB jesli to by nie pomoglo ... to musialbym pomyslec .. daj znac jak to wyszlo |
|
|
|
13:02, 27 12 2005
|
|
|
QUOTE jesli to nie pomoze i dalej beda opisywane problemy wystepowaly, przyczyny bylbym sklonny szukac w odswierzaniu obrazu ... jak wiadomo aplikacja (szczegolnie gra) niekoniecznie musi startowac z odswierzaniem zgodnym z tym, co mamy na pulpicie ... wiec mamy 2 mozliwosci ... skoro profil w ET nie jest jeszcze stworzony to go stworzmy .. jak juz odpalisz gre sproboj pacnac alt+enter ... powinno ci sie ET przelaczyc w tryb okna a tym samym (zgodnie ze screenem) powinno byc widoczne menu (ET dziala wtedy zgodnie z odswierzaniem tym co mamy na pulpicie) ... stworzmy profil a nastepnie wydajmy w konsoli komende r_displayrefreshscreen xx gdzie xx to rzadana wartosc odswierzania w Hz a nastepnie vid_restart i ponowinie alt+enter zeby powrocic do full screena ... jesli kombinacje z odswierzaniem nie pomoga sklonny bylbym przeinstalowac sterowniki na jakas inna wersje (byc moze po prostu te sie gryza z ET tak, jak ktoras wersja detonatorow gryzla sie z PB tongue.gif ) uzylem tego "triku" Alt+Enter zadzialal - gra sie odpalila w oknie. (tutaj zamieszczam screena. Zastanawiaja mnie te bialo-niebieskie paski po prawej stronie...) Stworzylem profil i proboje w konsoli wpisac ta komende (r_displayrefreshscreen xx), ale gra nie rozumie o co mi chodzi (unknown command "r_displayrefreshscreen")... Na tym etapie sie zatrzymalem. Ale tak na marginesie, to problem chyba rozwiazany, bo ja i tak zawsze lubie grac w oknie. Jednak, jezeli nie sprawiloby Ci (i innym userom) problemu, to chcialbym pociagnac ten watek do konca (bo moze ktos bedzie mial ten sam problem, a nie lubi grac w oknie, i rozwiazanie tego problemu w taki sposob go niezadowala |
|
|
|
17:08, 27 12 2005
|
|
|
Leutnant Grupa: Użytkownicy Postów: 105 Dołączył: 27-08-2004 Nr użytkownika: 2676 |
bo to nie ma być displayrefreshscreen, tylko displayrefresh
imo pzdr czeluś |
|
|
|
17:22, 27 12 2005
|
|
|
QUOTE bo to nie ma być displayrefreshscreen, tylko displayrefresh biggrin.gif unknown command "displayrefresh" |
|
|
|
17:52, 27 12 2005
|
|
|
Leutnant Grupa: Użytkownicy Postów: 105 Dołączył: 27-08-2004 Nr użytkownika: 2676 |
grrrr... r_displayrefresh
|
|
|
|
18:08, 27 12 2005
|
|
|
komenda dziala, tylko teraz musze znalesc na ile ustawic
|
|
|
|
0:40, 29 12 2005
|
|
|
General Grupa: Użytkownicy Postów: 6661367 Dołączył: 26-09-2003 Skąd: z dupy Nr użytkownika: 306 |
r_displayrefresh Tyle ustawić ile może wyciągnąć odświeżania na max twój monitor lub mniej.
Jeśli grasz w roz 1024x768 to chyba najbezpieczniej będzie ustawić r_displayrefresh na 85. Te niebiekie paski to mogą być. 1) Artefakty - np z powodu przegrzewania się grafiki (poprawić chłodzenie) lub wadliwej karty graficznej (reklamować, wymienić) 2) sterowniki - wypróbować na innej wersji. 3) Problemy z odświeżaniem (raczej małe proawdopodobieństwo) We wszystkich tych przypadkach ciekawe jest to, że dotyczy to tylko krawędzi okna a nie całego ekranu lub innych jego części. |
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi |