![]() ![]() |
14:48, 16 06 2006
|
|
|
Feldwebel Grupa: Użytkownicy Postów: 58 Dołączył: 28-05-2006 Skąd: Wrocław Nr użytkownika: 6469 |
Istnieje jakiś sposób na automatyczny restart serwera ET pod linuxem o okreslonej porze ,np. codziennie o 5 rano??
Szukałem na forum tego ale nie znalazłem. |
|
|
|
0:13, 17 06 2006
|
|
|
Oberst Grupa: Moderatorzy Postów: 1267 Dołączył: 9-08-2003 Nr użytkownika: 79 |
przy pomocy samego et nie. trzeba napisac skrypt w linuxie. ja sie nie podejmuje. w kazdym razie juz na poczatku trzeba by (chyba) stworzyc skrypt ktory uruchamia et...
|
|
|
|
10:17, 17 06 2006
|
|
|
General Grupa: Użytkownicy Postów: 6661367 Dołączył: 26-09-2003 Skąd: z dupy Nr użytkownika: 306 |
W unixie jest polecenie AT, które powoduje uruchomienie dowolnego procesu o określonej godzinie i dacie.(nawiasem mówiąc w Windowsie XP też jest).
Parametrem tego polecenia może być np skrypt który robi KILL danego procesu (np serwera) i następnie powołuje go do życia. Ponadto w Unixie jest coś takiego jak CRONTAB. W skrócie można powiedzieć że pilnuje on aby program w nim umieszczony był zawsze uruchomiony, np po padnięciu kompa i resecie systemu aby automatycznie się załadował. |
|
|
|
12:26, 17 06 2006
|
|
|
Feldwebel Grupa: Użytkownicy Postów: 58 Dołączył: 28-05-2006 Skąd: Wrocław Nr użytkownika: 6469 |
czyli próżno szukac takiego skryptu na sieci- trzeba go samemu stworzyc.
Dzieki za informacje. |
|
|
|
15:41, 17 06 2006
|
|
|
Oberst Grupa: Moderatorzy Postów: 1267 Dołączył: 9-08-2003 Nr użytkownika: 79 |
Jesli Ci cos pomoze... wymyslilem, ze warto napisac to w c.
Program musi skladac sie z funkcji, ktora przechwytuje pid swojego potomka (get_pid) wywolywanego przez exec. Wylapujemy pid wrzucamy go (przez funkcje system) do funkcji podanej przez Swietego (at). Koniec petli |
|
|
|
19:48, 3 07 2006
|
|
|
Gefreiter Grupa: Użytkownicy Postów: 22 Dołączył: 26-06-2005 Nr użytkownika: 4504 |
ja to bym zrobił to na chłopski rozum
np touch /etc/scrypty/restart_et joe /etc/scrypty/resstart_et QUOTE #!/bin/sh echo "Restart etded ... l) " killall -kill eted.x86 # gdzie etded.x86 to nazwa procesu /usr/sbin/etded # tutaj ścieżka do serwera et ;echo " done potem chmod +x /etc/scrypty/restart_et potem edytujesz wpisy w crontab: echo 0 5 * * * /etc/scrypty/restart_et >> /etc/crontab potem restartujesz crontab-a: crontab /etc/crontab I masz codzienny restart o 5 rano Mozna takie coś jeszcze o wiele bardziej rozbudować... ;-) Jakies pytania to pisz... POzdrawiam p.s2 Po krótkim namyśle stwierdziłem że ładniej by było gdyby zarówno stop, restart jak start serwera był w jednym pliku. Dlatego napisałem taki scrypt: CODE #!/bin/sh # created by ayV!en echo "Użyj opcji start | restart | stop" function koniec { echo "Zamykanie etded" killall -kill etded.x86 echo "done..." } function startuje { cd "/usr/local/games/enemy-territory/" #scieżka tam gdzie jest zaintsalowany etded export LD_LIBRARY_PATH=$LD_LIBRARY_PATH:. exec ./etded.x86 "$@" +set fs_game etpro +exec server.cfg # i jeszcze inne opcje } if [ "$1" == "restart" ]; then koniec delay 1 start fi if [ "$1" == "stop" ]; then koniec fi if [ "$1" == "start" ]; then startuje fi Oczywiście jeszcze: ln -s [tutaj ścieżka do pliku ze scryptem] /usr/sbin/etded2 echo " 0 5 * * * etded2 restart" >> /etc/crontab crontab /etc/crontab |
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi |