![]() ![]() |
22:14, 23 07 2007
|
|
|
Schutze Grupa: Użytkownicy Postów: 2 Dołączył: 22-07-2007 Nr użytkownika: 8402 |
Pewnego zimowego jeszcze dnia, wkurzyłem się ostatecznie na mojego A4techa (chodzacego na allegro po 14zl) który miał już swoje 2 lata i postanowiłem zakupić coś zdatnego do gry. Nie posiadałem zbyt wysokich funduszy, więc nawet nie zwracałem z początku uwagi na tak rozsławione logitechy MX518, nie mówiąc już o G5. Swoją uwagę skupiłem na czymś tańszym, pierwszym co przyszło mi pod rękę, był A4tech 750 BF. Ach te 2500dpi, coś wspaniałego, nieprawdaż? Należę do ludzi którzy zanim kupią coś z czego bedą dosyć często korzystać, 10 razy się zastanowią a 20 kalkulują inne możliwości. Na pewno, a4t 750 byłby już czymś lepszym, ale czułem że to nie to, miałem go raz w ręce i nie przypadł mi do gustu jak jakbym to chciał.
Gdy tak sie zastanawiałem, kumpel powiedział. że zna bardzo fajną mysz Microsoftu. Mówił, że jego kumpel gra na niej (starszej wersji) od 6 lat w CSa i jest naprawdę świetna. Tak się akurat złożyło, że Microsoft odmłodził swoje dzieło, gdyż swego czasu była wśród graczy bardzo popularna, podkręcił laser i ergonomię. Cena niestety mnie nie zadowalała, 130zł na allegro. Kumple z klanu twierdzili, iż dużo lepiej jest już kupić sławnego (jak już wspominałem) mxa. No ale kumpel mówił rób co chcesz, jednakże ie3.0 jest naprawdę świetna. Sprawdziłem je parametry, wydawały się tym czego oczekuje, nie potrzebny mi był mx revolution, ta miała wszystko co chciałem i wydawała się być ergonomicznie dobra do mojej dosyć dużej dłoni. Po przeczytaniu wielu za (których było zdecydowanie więcej) i przeciw, zamówiłem ową mysz wraz z (znów użyję) słynnym qck i oczekiwałem na przesyłkę. Pierwsze wrażenia jakie odniosłem, były, trudno się tu wyrazić, jakbym grał w inną grę. Chodziła (i chodzi nadal) idealnie gładko po qck-u (nie mylić z kucykiem ;p), zero przerw, co było dla mnie nowością względem starego a4techa. Co moge o niej powiedzieć po kilku miesiącach gry. Jest naprawdę bardzo dobra jak na jej cenę, leży mi świętnie w dłoni, materiał wykonania jest bardzo wytrzymały (zdarzyło mi się że kilka razy upadła z ponad metra na twardą podłogę, co spowodowało u niej jedynie 2 seksowne ryski xD), przyciski również posłużą na dłuugie godziny grania. Laser się mi jeszcze nigdy nie zgubił, testowałem ją jak to się zwykle robi w paincie, test zdała idealnie. Nie posiada co prawda zmiany dpi, ale jakoś nie czuję aby było to dla mnie przydatne, a jeżeli już coś to istnieje zmiana sensa :) Podsumowując zakupu na pewno nie żałuję, według mnie jest zbyt mało popularna jak na jej możliwości, technicznie jest lepsza od mx-a, deathaddera (droższego o 60zl, porównanie poniżej), nie ma kształtu wyglądającego tak pro jak w 518-nastce, a wątpię aby ergonomię miała gorszą. Porównanie z deathaderem: IE 3.0 DEATHADDER DPI: 400 1800 FPS: 9000 7080 Prędkośc max: 137cm/s 114cm/s Akceleracja: 25g 20g śr cena (allegro) 129 179 I jeszcze na koniec, nie posądzajcie mnie o stronniczośc :) Nigdy w rękach deathaddera czy mxa518 nie mialem, napisałem co myślę i co wiem na temat ie3.0. ![]() ![]() ![]()
|
|
|
|
2:24, 24 07 2007
|
|
|
Oberschutze Grupa: Użytkownicy Postów: 12 Dołączył: 18-07-2007 Nr użytkownika: 8366 |
Rozbawiłeś mnie końcówką ^^
"Proszę nie posądzać mnie o stronniczość" Po 1. Odniosłem wrażenie że jednak to CENA zachęciła/zmusiła cię do zakupienia intellimouse3.0 Po 2. Najpierw szydzisz z Dpi (co można uogólnić do szydzenia z parametrów myszy) a potem porównujesz itelli do deathaddera Po 3. Zostałeś oczarowany na graniu na profesjonalnej myszy u kumpla co bez wątpienia ma wpływ na to że kupiłeś inteli. Po 4. Śmieszne są twoje porównania o ergonomii skoro jak sam przyznajesz żadnej z myszek do których porównujesz inteli nie miałeś. Afaik: Czegoś takiego jak różnice w tym: Prędkośc max: 137cm/s 114cm/s Akceleracja: 25g 20g FPS: 9000 7080 Nie da się wykryć przynajmniej człowiek nie jest w stanie. Z tego wynika że Inteli jest gorsza od razera jeśli chodzi o DPI ,a lepsza jeśli chodzi o cenę. Sorry za zapis posta ale zmęczony jestem :P |
|
|
|
19:42, 25 07 2007
|
|
|
Schutze Grupa: Użytkownicy Postów: 2 Dołączył: 22-07-2007 Nr użytkownika: 8402 |
Po 1. Odniosles zle wrazenie, moglem rowniez kupic MXa518
Po 2 Szydze z dpi bo wszyscy sie nim podniecaja, a to tylko chwyt marketingowy nie majacy zadnego znaczenia. Po 3 Naucz sie czytac tekst ze zrozumieniem nic takiego nie napisalem, krytykujesz mnie wymyslajac sobie jakies wyjete z palca historie. Po 4 Czy ja porownywalem ergonomie? Napisalem, iz sadze ze mx ergonomi lepszej nie ma (SADZE, to samo co uwazam, mysle, nawet i podejrzewam, nie napisalem ze tak musi byc w rzeczywistosci) oraz ze ie3.0 ma bardzo dobra ergonomie. Co do charakterystyki, ty nie wykryjesz, ale im lepszy laser tym wieksza plynnosc, roznice nie sa minimalne. Pogodz sie z tym ze ie ma laser lepszy od deathaddera, a jezeli nie widaz roznic no to nie rozumiem po co tworzy sie myszki jeszcze lepsze od deathadderow i innych wymyslnych tworzyw ^^ po co wogole w myszach laser? Kulka przeciez tez wystarczala... intelli jest gorsza jesli chodzi o dpi, tak tylko jak juz napisalem dpi g***o daje. Z twojego porownania wynika, ze wedlug mnie lepsza myszka od deathaddera jest a4tech 750 gdyz dpi ma 2500 a cenowo jest ponad 2 razy tansza. Napisalem zalety jakie zauwazylem w ie, jak dla mnie wad ona nie ma. A Ty widziales wogole obydwie myszki "na zywo"? Miales je w rekach? I jeszcze jedno. Jak cytuyjesz to co napisalem to tego nie przekrecaj, ja nikogo wielce nie prosilem o nieposadzanie o stronniczosc, nie uzylem slowa PROSZĘ. |
|
|
|
21:28, 25 07 2007
|
|
|
Gefreiter Grupa: Użytkownicy Postów: 38 Dołączył: 21-03-2005 Nr użytkownika: 3931 |
Po 2 Szydze z dpi bo wszyscy sie nim podniecaja, a to tylko chwyt marketingowy nie majacy zadnego znaczenia. DPI ma duze znaczenie jesli gra sie na wysokiej czulosci. Z tym ze w ET faktycznie wysokie DPI nie jest zaleta... co gorsza jest to dosc spora wada. W ET przy myszkach powyzej 400 dpi pojawia sie akceleracja wsteczna. Jest to bardzo widoczne szczegolnie przy niskich czulosciach. Mozna z tym walczyc zmniejszajac ustawienia czulosci w windowsie, ale to tez w efekcie daje wlasnie zmniejszanie rozdzielczosci myszki. Po 4 Czy ja porownywalem ergonomie? Napisalem, iz sadze ze mx ergonomi lepszej nie ma (SADZE, to samo co uwazam, mysle, nawet i podejrzewam, nie napisalem ze tak musi byc w rzeczywistosci) oraz ze ie3.0 ma bardzo dobra ergonomie. Jako posiadacz obu myszek moze sie wypowiem :) Ciezko jest porownywac ergonomie, gdyz i tak kazdy stwierdzi co innego (najlepiej przejsc sie do sklepu i samemu wyprobowac zanim sie kupi) niemniej jednak odnioslem wrazenie, ze ime totalnie nie nada sie dla osob o malych rekach- w takim wypadku lepiej kupic mx518. Dla mnie ime jest nieco wygodniejsza, ale jest bardzo mala roznica. Co do charakterystyki, ty nie wykryjesz, ale im lepszy laser tym wieksza plynnosc, roznice nie sa minimalne. Pogodz sie z tym ze ie ma laser lepszy od deathaddera, a jezeli nie widaz roznic no to nie rozumiem po co tworzy sie myszki jeszcze lepsze od deathadderow i innych wymyslnych tworzyw ^^ po co wogole w myszach laser? Kulka przeciez tez wystarczala... intelli jest gorsza jesli chodzi o dpi, tak tylko jak juz napisalem dpi g***o daje. Z twojego porownania wynika, ze wedlug mnie lepsza myszka od deathaddera jest a4tech 750 gdyz dpi ma 2500 a cenowo jest ponad 2 razy tansza. Ime jest dosc niedoceniana mysza, szczegolnie przez graczy et. Co innego jest np na scenie cs-a, gdzie 75% lepszych graczy gra na tej myszce. Ale mylisz sie twierdzac, ze ime ma lepszy sensor od deathaddera. Deathadder ma obecnie mnostwo wad i ciezko mi powiedziec czy wybralbym go zamiast ime. Ale sensor ma na pewno lepszy. Po kolei: 1. Sensor optyczny w ime nie sprawdza sie na bardzo niskich czulosciach. Sprobuj takiej sztuczki: daj czulosc w windowsie na 6/11 suwak (to sprawia ze myszka dziala na swojej domyslnej czulosci 400dpi), a w ET ustaw czulosc 1.0. Zakladam, ze wiesz jak sprawdzic czy wystepuje akceleracja wsteczna... Tu sie ujawnia wada ime. Jesli grasz na bardzo niskiej czulosci, nie kupuj tej myszy. 2. Co prawda ime dziala na 500hz, ale nie ma mozliwosci ustawienia tego przez sterowniki; natomiast deathadder domyslnie dziala na 500hz. Moze dla zwyklego uzytkownika nie ma to wiekszego znaczenia, gdyz sciagnie sobie usbhz i zmieni czestotliwosc odswiezania, ale domyslne 500hz jest bardzo wazne dla graczy lanowych, gdzie nie mozna korzystac z programow zmieniajacych ustawienia innych niz sterowniki. I tak zupelnie btw... ime nie ma 'lasera'. To jest dioda LED. Z lasera korzystaja g5 i copperhead. Napisalem zalety jakie zauwazylem w ie, jak dla mnie wad ona nie ma. Nie ma obecnie myszy bez wad (wydaje mi sie ze logitech mx518 jest najblizszy idealu). Pomimo, ze ime jest bardzo dobra mysza, widac ze nie korzystales z niej dlugo i nie grasz na bardzo niskiej czulosci. Z innych wad ime moge wymienic rolke. Lepiej z niej niekorzystac i odbindowac np zmiane broni, jesli nie chce sie doswiadczyc zmian broni w czasie duela :P . Od razu zaznacze ze nie jest to wada jednego egzemplarza... Na koniec ze swojej strony dodam, ze na obu myszkach gra sie jednakowo dobrze (po przyzwyczajeniu sie). Tak naprawde nie ma pomiedzy nimi az takiej roznicy, jak np. pomiedzy myszkami logitecha, a razera (gdzie po zmianie myszki trzeba troche czasu zeby sie przyzwyczaic). Mx518 ma moze nieco wiecej zalet, gdyz nawet na bardzo niskich czulosciach sensor nie gubi sie, a rolka jest zdecydowanie lepsza od ime; z drugiej strony jest sporo drozszy. A co do DPI, to gracz ET w ogole nie powinien na to patrzec. Najwazniejsze w myszce do et jest brak akceleracji wstecznej i ergonomia... |
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi |