IPBIPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Problemy z PB, Punk Buster
mess
post 22:54, 30 10 2003
Post #1

Schutze

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 567

jak w topicu, mam najnowszego pb... zarowno w q3 jak i w ET po dolaczeniu sie do serva komp przestaje odpowiadac... WTF? moze ktos pomoc?
Go to the top of the page

+Quote Post
12 Stron V   1 2 3 > »   
Start new topic
Odpowiedzi (1 - 19)
TheAbyss
post 1:11, 31 10 2003
Post #2

Feldwebel
Ikona Grupy

Grupa: ProPlay0r
Nr użytkownika: 343

To nie jest wina najnowszego pb, tylko najnowszych Detonatorów (just a wild guess).

+Quote Post
mess
post 16:32, 31 10 2003
Post #3

Schutze

WOW, jestem pod wrazeniem, !!! miazga... naprawde zainstalowalem nowe detonatory 52.16 , szok, wiec wracam na jakies inne, mam nadzieje ze pomoze :-) ciekawi mnie tylko, dlaczego moge grac na servach bez pb? ohmy.gif

anyway thx

+Quote Post
TheAbyss
post 3:11, 1 11 2003
Post #4

Feldwebel
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 343

To siakiś konflikt nowy PB + nowe detonatory. Nie wiem dokładnie osochodzi, nie wnikałem, nie wiem, co ma sterownik karty graficznej do oprogramowania antyczitowego (może przy testowaniu drivera przed wallhackami się jakoś wiesza?), ale wiem, że dopiero zainstalowanie detków z serii 4x pomogło :\ (EDIT: ja chcę moje backslashe!) (na 52.13 jeszcze wywalał).

+Quote Post
mess
post 12:48, 1 11 2003
Post #5

Schutze

uzywam teraz 45.23 (na 40.72 textury w unreal2 sie psuly), jest good

+Quote Post
blinkkin
post 23:26, 29 11 2003
Post #6

Grupa: Half ProPlay0r
Nr użytkownika: 547

ostatnio sciagnelem aktualizacje, najnowszego pb. ku mojemu zaskoczeni mam teraz niesamowite pingi. na kazdym servie jest prawie tak samo, lag ciagly (magiczna liczba 999). moze ktos wie czym jest to spowodowane. raz, ze wywala mnie z wielu serverow, druga sprawa z pingami, czy najnowszy pb ma wieksze ograniczenia, jakies bledy? moze ktos wie.

+Quote Post
Zaskroni3c
post 23:44, 29 11 2003
Post #7

Gefreiter
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 828

sprawdz swoje ustawienia sieciowe

/rate
/cl_maxpackets
/snaps

i dostosuj do optimum
ja mam kablowke 128kbs i gram na :
/rate 25000 jak mam ping 50 jak skacze mi powyzej 90 zmieniam na 11000
/cl_maxpackets 60 jak ping powyzej 90 zmieniam na 30
/snaps 40 jak ------||------ zmieniam na 20

Swiety akka Szlagier pewnie zaraz zacznie pierolic ze jestem lamer :C
ale nie wiem czemu na rate 25000 maxpacketach 60 i snaps 40 gra mi sie lepiej niz na optymalnych ustawieniach dla danego loncza

+Quote Post
blinkkin
post 2:07, 30 11 2003
Post #8

Nr użytkownika: 547

chodzi mi o to, ze config jest ten sam z tym ze na nowym pb mam strasznie wysokie pingi.

+Quote Post
Killeros
post 22:00, 11 12 2003
Post #9

Schutze

Grupa: Cziter z listy ACA
Nr użytkownika: 504

Mój problem jest o tyle ciekawy, że mało kto może pomóc. Pytałem się już wielu osób o jakieś logiczne wyjaśnienie, ale mimo dobrych chęci, nie potrafiły mi one pomóc sad.gif
W takim razie postanowiłem poprosić o pomoc szanownych użytkowników tego forum- zacznę więc od początku smile.gif
Otóż dwa dni temu zaktualizowałemswoje PB do wersji 1.057, a zrobiłem to za pomocą PBWEB (program sam aktualizuje PB, pod warunkiem że umieścimy go w katalogu pb). Wszytko było pięknie do czasu aż postanowiłem zagrać. Wtedy właśnie się zaczęło: otóż po kilku(nastu) minutach gry zosatwałem wyrzucany z serwera bez uprzedniego WARNINGU. Grałem na różnych serwerach (głównie polskie), na których był włączony PB. Dla próby postanowiłem zagrać na tenbicie- zjawiska owego Disconnectu nie uświadczyłem...
Tak więc zacząłem kojarzyć fakty i pomyślałem, że problem jest związany z nową wersją PB. Jako, że żaden warning się nie pojawiał, postanowiłem poprosić o pomoc znajomych, którzy odnotowali komunikat towarzyszący mojemu kickowi, a który brzmi następująco:

QUOTE ("PB")

PunkBuster Client: Removing 'Killeros/SoA' (0 minutes) General PB Client
Authentication Failure - Reinstall PB if pro

Cóż- takie oto info ukazało się moim znajomym zaraz potym jak zostałem wykopany z serwera. Co dalej? Otóż postanowiłem sprawdzić czy ma to związek z moją grą (która mogła byc uszkodzona or smthg), więc zagrałem na ET mojego brata (mamy 2 wersje ET na jednym kompie, tak żeby nie było niepotrzebnych problemów z configami etc.), ale musiałem zaktualizować PB do v.1.057. Jak się okazało- problem tutaj także sie powtórzył mad.gif
Co więc postanowiłem zrobić? Odinstalowałem ET, a następnie wszystko zainsatlowałem od nowa ( patch, cfg, PB itd.). Ku mojemu zdziwieniu problem nadal się powtórzył ... Dodam jeszcze, że uzywam WinXp Pro ( a dotychczas nie miałem żadnych problemów z ET czy też z PB).
Tak jak już wcześniej wspomnialem- wszystko zaczęlo się od aktualizacji PB...
Jeżeli ktoś z forumowiczów spotkał się z podobnym problemem, lub wie (domyśla się) jak temu zaradzić, to proszę o pomoc.

+Quote Post
Swiety
post 14:08, 12 12 2003
Post #10

General
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 306

Spróbuj z następującymi komendami

/pb_system 1
/pb_security 0

+Quote Post
Jędras
post 19:01, 12 12 2003
Post #11

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 305

U mnie tez pojawił się dziwny problem jeżeli chodzi o Punkbustera. Otóż po zainstalowaniu najnowszego PB 1.057, przy wejsciu na niektóre serwery np. Kicior pojawia mi się komunikat: "*WARNING* PunkBuster Reports PB Server Running Old Version Cl.054" po czym wywala mnie z serwera po jakiejś minucie.
Usunąłem zatem najnowszy plik PB z folderu pb i też nic nie pomogło.
Odinstalowałem wolfa, usunąłem stare foldery (pb też) i zainstalowałem na nowo i problem zniknał, ale tylko na kilka godzin, dopóki nie wszedłem na serwer po raz drugi.
Nie wiem co robić. Moze mam znowu zaktualizować PB?
Na szczęście ten problem pojawia się na nielicznych serwerach, ale istnieje sad.gif

+Quote Post
hxs
post 19:28, 12 12 2003
Post #12

Oberschutze
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy pbm
Nr użytkownika: 406

Ja nie sciagalem nowej werscji PB, albo to sie samo zrobilo, bo misie nie pojawiaja zadne Warningi... Choc rpzyznam, ze raz zdarzylo mi sie Warning, który pisał, żemam starsza wersje PB, ale pokazalo to mi sie z 3 razy i zniknelo a ja gralem dalej smile.gif

+Quote Post
fastnick
post 0:07, 13 12 2003
Post #13

Gefreiter
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 804

Ello!
Mi tez sie !@#ie cos z PB nie wiem co jak wlaze m.in. na DoD lub SzMER to mam jakies bledy "Warning costam costam " nie pamietam dokladnie jak zapisze to podam na forum.
Nie wiem dlaczego tak sie dzieje instalowalem et jeszcze raz i nic. Wpisywalem komendy podane przez Wolfa
i tez nic blink.gif . Narazie h.. polozylem na te servy. Ale dziala mi np serwer 4 Fun i teraz tam gram tongue.gif.
A tak po za tym pozdrowienia dla WOLFszLAGIERa tongue.gif i dla calej reszty tongue.gif.
Jak macie jakies rozwiazania to piszcie!! tongue.gif (nie bac sie tongue.gif)

+Quote Post
Swiety
post 6:02, 13 12 2003
Post #14

General
Ikona Grupy

Spróbujcie aktualizować PB nie przez pbweb.exe tylko ściągać recznie z www.evenbalance.com wsyztkie pliki do ET

+Quote Post
Killeros
post 18:28, 13 12 2003
Post #15

Schutze

Grupa: Cziter z listy ACA
Nr użytkownika: 504

Dzięki za odpowiedzi, jednakże to nie rozwiązało mojego problemu. Otóż zaznaczę, że nie pojawiają mi się żadne warningi, aczkolwiek wiem jaki jest komunikat, gdy PB mnie kopnie ( cały czas taki sam jak w moim poprzednim poście). Grę odinstalowałem, zdefragmentowałem dysk, wyczyściłem rejestr. Następnie zainstalowałem grę na nowo, dodając patcha i to wszystko. Grałem na defaultowym configu (zupełnie inna gra biggrin.gif ) i tym samym na starej wersji PB. Jednakże w międzyczasie PB sam się zaktualizował, po czym wyleciałem z serwera ( a grałem 3-4 kampanie 3 mapowe i nagle kick). Cóż- postanowiłem sprawdzić jak to wygląda u innych. Po wpisaniu w konsoli

/pb_plist

wyświetlają się informacje o poszczególnych graczach (a raczej info o ich klientach PB). Tak więc zrobiłem zrzut z konsoli do pliku txt, co by pokazać na przykładzie jak wygląda sytuacja:

QUOTE ("/pb_plist")

pb_plist
PunkBuster Client: Player List: [Slot #] [GUID] [Status] [Auth Rate] [Recent SS] [Name]
PunkBuster Client: 1  ba961834(?) OK   2.9 0 kuzynkiller
PunkBuster Client: 2  f9397e48(?) OK   3.0 0 dyha
PunkBuster Client: 3  6fac89a3(?) OK   3.0 0 Piecja
PunkBuster Client: 4  7061319b(?) OK   2.8 0 Czosneq
PunkBuster Client: 5  99d68542(?) OK   3.0 0 Thoms
PunkBuster Client: 6  0a3a16f7(?) OK   3.0 0 adam
PunkBuster Client: 7  8698d9b5(?) OK   3.0 0 cpt_underpants
PunkBuster Client: 8  ae210f79(?) OK   2.8 0 DANIEL<pl>
PunkBuster Client: 9  7ace6604(VALID:2) OK   0.4 0 K1ll3r0s
PunkBuster Client: 10 15e587eb(?) OK   2.9 0 Crusher
PunkBuster Client: 11 b299322b(VALID:91) OK   2.9 0 John Smith
PunkBuster Client: 12 2e140653(VALID:27) OK   2.9 0 Buzka -=GoP=-
PunkBuster Client: 13 522650a4(VALID:183) OK   3.0 0 etplayer
PunkBuster Client: End of Player List (13 Players)
Server disconnected for unknown reasonResolving etmaster.idsoftware.com
etmaster.idsoftware.com resolved to 192.246.40.60:27951
PunkBuster Client: Not Connected to a Server

(Akurat zaraz po wyświetleniu się tej listy zostałem wykopany dry.gif )

Jak wnioskuję- mój problem może dotyczyć GUIDA, ale wydaje mi się, że raczej zależy to od Auth Rate. Dlaczego tak twierdzę? Otóż jeżeli zwrócimy uwagę na:

PunkBuster Client: 13 522650a4(VALID:183) OK 3.0 0 etplayer

to zaobserwujemy, że etplayer ma "trochę" więcej Validów niż ja, a grał sobie dalej... (wiem, bo wchodziłem na ten serwer po każdym wykopaniu).
Cóż- zostaję wykopywany za Autha, ale zauważyłem, że jego wartość jest zmienna (grając na innym serwerze miałem Autha 1.2 , a pozostali gracze 3.0 lub 2.9). Od czego to zależy? Jak sprawić, żeby Auth był w normie (czyli około 3.0)? Z góry dzięki za pomoc.
-------------

Święty: co do komend które mi podałeś- niestety nie rozwiązały problemu, ale thx. A co do ściągania plików prosto ze strony EVEN BALANCE- to także nie pomogło.

Fastnick: co do warningów: jeżeli dotyczą one jakiś ustawień, tzn. że musisz sobie dopasować config do wymogów jakie stawia PB. Jeżeli pamiętasz treśc tych ostrzeżeń, to możesz wpisać w konsoli wartość jakiej czepia się PB (must be equal to " XX")- wpisujesz tą wartość której PB oczekuje zamiat tej którą masz.

Innym rozwiązaniem jest pomoc techniczna Even Balance- sam napisałem do nich list w mojej sprawie, po czym otrzymałem odpowiedź. Jednakże polecili mi zaktualizować PB poprzez PBWEB mimo, że zaznaczyłem w liście, że w ten sposób aktualizowałem PB kilkanaście razy blink.gif Jeszcze jedna wada- znajomość angielskiego , ale to chyba nie będzie stanowiło dla was przeszkody. Bo jak Evenbalance nie pomoże to już nie wiem... W każdym bądź razie nie zaszkodzi się zapytać o pomoc: pytania kierujcie pod ten adres: [email protected]. Jeżeli już macie jakieś problemy z PB to jedna ważna rada: OPISUJCIE DOKŁADNIE na czym wasz problem polega, bo bez tago ani rusz.
Pozdrawiam smile.gif

+Quote Post
qBa3oo3
post 20:41, 13 12 2003
Post #16

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 729

"*WARNING* PunkBuster Reports PB Server Running Old Version Cl.054"
Wynika z tego jasno ze SERWER z ktorym chcecie sie polaczyc ma starego PB odpalonego, a nie wy!
Czyli brakuje wam starszych plikow od PB, dokladniej cl001054.htm (chyba wink.gif ) ktory powinien sie znajdowac w katalogu *.*/enemy territory/pb/htm Niestety na punkbuster.com nie ma tego..... trza poszukac, np. na google.
Powodzenia !

+Quote Post
Swiety
post 8:23, 14 12 2003
Post #17

General
Ikona Grupy

etmaster.idsoftware.com resolved to 192.246.40.60:27951

Problemy z authem to zazwyczaj problemy z połączeniem z serwerem autoryzacji.
Mam coś takiego od dłuższego czasu ciągle w RTCW co dziwne w ET i innych grach ID nie mam tego ale też zdarza się to czasami.
A ping do serwera autha działa bez problemu :/

Pisałem do adminów swojej sieci niestety nie mogą rozwiązać tego problemu.
Serwery autha działają zazwyczaj na dziwnych niestandardowych portach, które mogą być poblokowane lub w jakiś inny sposób ograniczona komunikacja z tym ip i z tym portem.

Najlepiej samemu sprawdzić (jesli mamy firewalla) czy wszystko jest ok (adres,port), albo napisać do swojego providera o skontrolowanie ruchu na tym ip i porcie. Może będziecie mieli więcej szczęścia niż ja u swojego providera :/

+Quote Post
GenQcide
post 20:25, 14 12 2003
Post #18

Feldwebel
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy pbm
Nr użytkownika: 892

Jeżli ktoś ma problemy z PB (czyli wchodzi na serw i pisze ,że ma starego PB a po chwili go wywala) to powinien wejść do pliku z grą (czyli tam gdzie ją zainstalował smile.gif ) i tam powinien być plik pb, kliknąć na niego dwukrotnie smile.gif i nacisnąć (dwukrotnie) na plik pbweb....zaczną mu się ściągać pliki, a po około 10 min może grać, PB jest już nowy...

PROSTE CO NIE tongue.gif smile.gif

PB-Punk Buster

+Quote Post
Thoro
post 20:14, 19 12 2003
Post #19

Major
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 519

Problem nie jest w tym, ze gracz ma starego PB, tylko w tym ze ma nowego :/. Wielu graczy nie omze grac na niektorych serwerach nie moze grac bo ich wywala dlatego, ze serwer jest uruchomiony na starej wersji PB, a gracz ma nowa, a nie odwrotnie, wiec twoja rada nie przyniesie ulgi wiekszosci graczy. Ja na szczescie nie mialem jeszcze tego problemu, bo a starego PB i nie ma na razie zamiaru go aktualizowac biggrin.gif (aczkolwiek nie jestem pewien czy czasami on nie aktualizuje sie sam), b nie chce miec takich problemow. Niestety czesc graczy z mojego klanu ma czasami ten problem i to kopmliuje sprawy. Najsmieszniejsza sytuacja miala miejsce wczoraj. Wchodzimy na jeden serwer, gdzie miala byc klanowka i 2 wywala, bo maja za nowego PB :/. Niektorzy tez dostali warnign z tego powodu, ale tylko raz i nie wywalo ich. Zmienilismy serwer i tamci dwaj, ktorzy mieli problem teraz dostali jeden warning i spokoj, za to inni z drugiego klanu byli wywalani z powodu swojego nowego PB :/. Czy kazdy serwer sprawdza sobie wyrywkowo kilku graczy??? Bo inaczej nie moge sobie tego wytluaczyc :/

+Quote Post
mrluki3
post 16:38, 20 12 2003
Post #20

Gefreiter
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 550

PungBuster Client: Warning: PB Kicks for Non-standard Characters and All PB Restrictions on this Serwer

Ludzie piszcie co to znaczy moz eprzez to wink.gif ohmy.gif wink.gif piszcie coś bo nie moge grac jak wychodzi z gry co kilka minut POMOCY!!!!!

+Quote Post

12 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi