IPBIPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> odwrot od et...., czyli rtcw powraca?
blinkkin
post 17:49, 16 04 2004
Post #1

Grupa: Half ProPlay0r
Nr użytkownika: 547

nie bede opisywal dokladniej wydarzen jakie mialy miejsce w ostatnich tygodniach. osoby glebiej interesujace sie scena et powinny wiedziec. nie zapodam zadnych linkow, nie opisze tego dokladniej, poniewaz nie chodzi mi o opinie osob zielonych w temacie. zadam tylko jedno zasadnicze pytanie - czy oplaca sie wiazac ze scena ET? do tego drugie pytanie pomocnicze - czy jest szansa na wielki powrot RTCW? wszystko wiaze sie bezposrednio z odejsciem kilku znanych klanow..... wiec prosze moderatorow o usuwanie postow dotyczacych polskiej sceny et - krytyka, opinie etc.

p.s. topic znalazl sie tutaj bo nie pasuje za bardzo do forum klanowego czy tez RTCW.
Go to the top of the page

+Quote Post
2 Stron V   1 2 >  
Start new topic
Odpowiedzi (1 - 19)
Kapral_Dud
post 18:12, 16 04 2004
Post #2

Leutnant
Ikona Grupy

Grupa: ProPlay0r
Nr użytkownika: 436

Blinkkin - ja szczerze wierze i licze na triumfalny powrot RTCW - z tych powodow opuscilem scene ET aby odpoczac zapomniec o nawykach zwiazanych z ET (miny itp tongue.gif), nadrobic zaleglosci w szkole i... delektowac sie prawdziwym RETURNEM! gram ponownie w RTCW, mam klan wink.gif, i traktujemy to jako zabawe wiec nie mozna chciec niczego wiecej - w ET za bardzo sie przywiazalem - pewnie w RTCW tez tak bedzie - ale jeszcze nie teraz - w tym momencie na nowo chce osiagnac cos w rtcw smile.gif a wiec wracajcie ...

+Quote Post
falubaz
post 0:15, 17 04 2004
Post #3

Oberst
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 367

zycze wam powodzenia w odrodzeniu sceny :]
really to wcale nie jest takie glupie po tym, co blinkkin chyba mial na mysli. Nie takie rzeczy w Polsce sie dzieja...

Tylko czy pastRTCWowcy beda chcieli wracac, chodz tych przypadkow jest coraz wiecej... Interesujace naprawde.
I tu do twojego pytania. Czy jest sens wizac sie na dluzej ze scena ET, hmm a czy po to ludzie sie zmienili rtcw na et by znowu do niej powrocic? Szczerze to nie widze logiki w tym. Ale to juz zalezy od tych "bylych graczy" czy beda chcieli porzucic cos co no przez jakis tam okres pielegnowali(niemoglem znalezc innego okreslenia tym stanie).

A ostatnio mi sie o uszy obilo ze RTCW oryg. po 50pln mozna kupic... rolleyes.gif rolleyes.gif
[lama:a moze wynajde jakies fundusze smile.gif]
Pozdrowienia

+Quote Post
Majin
post 0:40, 17 04 2004
Post #4

Feldwebel
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 18

imo ja gram w RtCW i w ET bo na ET przeszla wiekszosc (praktycznie RtCW w PL umarlo)... dlatego jak ludzie ktorych znam z RtCW zaczna wracac to i ja wroce.... (zreszta juz gram w ip < klan rtcw #ip.rtcw !! )

RtCW r0x !!

+Quote Post
kr0pa
post 2:42, 17 04 2004
Post #5

Feldwebel
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 1597

No na scenie ET ostatnio dużo zmian - kilka znanych klanów zmarło (LD,TeamRoyalty itp.) a do RTCW wracają starzy wyjadacze - ostatnio id ,infensus który w swoim starym skłaczie grał w NC jak swe biggrin.gif
Ostatnio z moim klanem graliśmy trening z nowo powstałym klanem skupiającym kilku ludzi z legendarnych spooks i Snaps smile.gif
Ostatnio miałem ubaw widząć Darkiego marudzącego że ET ssie biggrin.gif

+Quote Post
blinkkin
post 14:49, 17 04 2004
Post #6

coraz wiecej osob nie widzi sensu wiazania swojej przyszlosci z et. moze brzmi to troche populistycznie, ale fakty swiadcza same za siebie. zagraniczna scena rtcw nie umarla, jednak po mocnym oslabieniu wraca do formy. moze niedlugo w slady innych europejczykow pojda polacy. czesto slyszy sie slowa, 'jesli wroca innia, ja rowniez'. sila trzymajaca ludzi przy et slabnie na korzysc rtcw. moim zdaniem fakt ten jest zdecydowanie pozytywny, nie bede dalej tego tlumaczyl.

+Quote Post
incognito
post 16:57, 17 04 2004
Post #7

Gefreiter
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 1728

Nie chce byc zle zrozumiany, ale... teraz jest imo lepiej niz kiedys. Ludzi jest mniej, ale wystarczajaco by grac, znalezc sparing partnera itd. Za to wszyscy ktorzy graja, po prostu kochaja wolfa (czytaj RTCW). Nie ma juz ludzi, ktorzy graja w gre po to, zeby byc najlepszym (Ci poszli grac w ET), nie ma tez tych ktorym zalezy tylko na turniejach/pieniadzach (Ci poszli grac w CoD) no i najwazniejsze nie ma krzykaczy, ktorzy poprostu robili afery, stwarzali problemy tylko dlatego zeby zostac zauwazonym. Dlatego tez wcale jakos nie rozpaczam, ze ludzi jest mniej niz kiedys. Polska scena faktycznie ma sie slabo, ale to nie przeszkadza w czasach globalnej wioski. Jedyne czego zaluje to kilku/kilkunastu ludzi z ktorymi/przeciwko ktorym kiedys gralem, a teraz z roznych wzgledow juz nie graja.

+Quote Post
sayetan
post 16:58, 17 04 2004
Post #8

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 1025

ja ostatnio czesto dosyc gram w rtcw, prawde mowiac to codzienie po 3-4 godziny i zauwazylme ze graja starzy wyjadacze
z d-link gra czesto jeden koles, ostatnio spotkalem dwoch z 4Kings(ale c@#!e z tych kolesi)
SoLoR z insAne czesto pogrywa nocami na rTg a takze masa ludzi z dobrych klanow ktorzy graja pod fakeami
i tylko czasem kiedy maja wpadke mozna poznac kto to tak naprawde jest
tez bym chetnie pogral w jakims klanei w rtcw ale niestety lacze mi nie pozwala
w ase mam ping do serva 50 a w grze kolo 100 a ponizej 90 nei schodzi nawet w nocy
w et mam 50-70(do tego samego serva of coz)

+Quote Post
Yogi
post 18:56, 18 04 2004
Post #9

Gefreiter
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 1014

Gdy wyszlo RTCW nie mialem warunkow by grac po necie, wiec tylko podziwialem gre kolegi biggrin.gif Tak czytajac wszystkie posty jaki to Wolf jest wspanialy postanowilem ze sproboje pograc... i zobacze. Nie bedzie to z pewnoscia odwrot od ET, a chce zobaczyc jak "to było kiedys"

+Quote Post
Percy
post 21:29, 18 04 2004
Post #10

Gefreiter
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 1137

QUOTE (Xceed @ 19:11, 18 04 2004)
ps. to mój ostatni post tu!1 i już nie będę was nękał!1

Szkoda ze nie jestem moderatorem bo nie musialbym pisac nowego posta zeby skomentowac to, czyli - cieszy mnie to bardzo panie Xceed.

Skoro juz jednak pisze to w odpowiedzi na temat - ja mysle ze RTCW i ET choc to tak rozne gry to jednak sa to bardzo podobne gry i wydaje mi sie ze bardzo dobrze byloby gdyby scena RTCW (niewiem jaka ona byla bo jestem stosunkowo swiezym graczem) odrzyla i sadze ze scena ET jak i RTCW moglaby w pewien sposob wspolistniec ze soba.

+Quote Post
buzka
post 22:28, 18 04 2004
Post #11

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 1006

szczerze Percy watpie czy mogla by wspolistniec bo 80% graczy z gornej polki wrocilo by zapewne do rtcw :C

+Quote Post
Percy
post 16:14, 19 04 2004
Post #12

Gefreiter
Ikona Grupy

Byc moze masz i racje ale trzeba sobie zadac tu pytanie: skoro te 80% graczy wrociloby do RTCW to mialoby ku temu jakis powod nieprawdaz? cool.gif

+Quote Post
v0n`sky
post 11:02, 29 04 2004
Post #13

Schutze

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 1069

Imo powodem jest to co Majin powiedzial RTCW ROX!! ;]

+Quote Post
EmbeZZlemEnt
post 11:44, 30 04 2004
Post #14

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 528

QUOTE (kr0pa @ 0:42, 17 04 2004)
No na scenie ET ostatnio dużo zmian - kilka znanych klanów zmarło (LD,TeamRoyalty itp.) a do RTCW wracają starzy wyjadacze - ostatnio id ,infensus który w swoim starym skłaczie grał w NC jak swe  biggrin.gif
Ostatnio z moim klanem graliśmy trening z nowo powstałym klanem skupiającym kilku ludzi z legendarnych spooks i Snaps smile.gif
Ostatnio miałem ubaw widząć Darkiego marudzącego że ET ssie biggrin.gif

LD,TR padlo tylko dlatego ze paru graczom znudzilo sie granie - wiekszosc osob gra w et pod innymi barwami klanowymi. Prawdda jest taka ze w et wiecej zalezy od zgrania i takty niz w rtcw - a niektorym nie chce sie babarac w takie (słowo na p)y ;] W Rtcw byly dwa wejscia lub tezjedno i cheja albo umiesz strzelac albo jestes ciota ;]

BTW inco - wiem o co ci chodzi - fajnie gdyby niektorzy wroocili

+Quote Post
kr0pa
post 12:00, 30 04 2004
Post #15

Feldwebel
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 1597

QUOTE (EmbeZZlemEnt @ 10:44, 30 04 2004)
LD,TR padlo tylko dlatego ze paru graczom znudzilo sie granie - wiekszosc osob gra w et pod innymi barwami klanowymi. Prawdda jest taka ze w et wiecej zalezy od zgrania i takty niz w rtcw - a niektorym nie chce sie babarac w takie (słowo na p)y ;] W Rtcw byly dwa wejscia lub tezjedno i cheja albo umiesz strzelac albo jestes ciota ;]

BTW inco - wiem o co ci chodzi - fajnie gdyby niektorzy wroocili

Tia - ostatnio padł Plan-B ,Ocrana wycofała się z rtcw.no (za bardzo im tyłek tam obtłukli) itp.
Padliwość najlepszych klanów w ET jest zadziwiająca.

A pozatym RTCW potrzebuje moim zdaniem o wiele większego zgrania i zelażnej taktyki.Mapy są o wiele szybsze ,nie ma min ,rifle nadeow.Więc twierdzenie że do RTCW wystarczy w 90% tylko dobry aim to kłamstwo ,bo na pewnym poziomie wszyscy go mają smile.gif

+Quote Post
DaBi
post 13:06, 30 04 2004
Post #16

Hauptmann
Ikona Grupy

Grupa: Moderatorzy
Nr użytkownika: 19

Więc twierdzenie że do RTCW wystarczy w 90% tylko dobry aim to kłamstwo ,bo na pewnym poziomie wszyscy go mają

No nie jest to zupełnie tak że sam czysty skill ale twierdzenie że ET jest mniej jakoś rozbudowane i wymaga mniejszej taktyki to jest dopiero bład.
Te gry są różne i obie mają swoje wady i zalety. smile.gif

+Quote Post
incognito
post 13:14, 30 04 2004
Post #17

Gefreiter
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 1728

Dokładnie tak jak pisze kr0pa to własnie w rtcw imo potrzeba wiekszego zgrania, lepszej taktyki gdyz w ET z racji na wielkosc mapy blad w ktorejkolwiek z faz NIE przesadza meczu. Juz wyjasniam o co mi chodzi. Mapa Goldrush na przyklad: allies szybko traca czolg, ale axis ma jeszcze wiele miejsca i czasu zeby rozstawic kolejne fazy obrony: 1 bariera, most, 2 bariera czy tez kampa zlota. W rtcw rowniez jest mozlwie przesuniecie sie z beach do np war roomu, ale jest to duzo trudniejsze z racji szybkosci i wielkosci map.

EmbeZZlemEnt ja nie mowie, ze nie bylo by fajnie, moze i by bylo. Ale teraz jest tak jak powinno byc, ludzie na narzekaja, wykrecaja sie od porazek, wyzywaja sie itd. Graja Ci ktorzy traktuja to jako hobby, a nie obowiazek. Ostatnio czytalem raport chyba z EC gdzie ktos z DSKY oskarza iN o to, ze nie chcial grac na jakims tam bugfixie i robi z tego afere. Czegos takiego raczej sie juz nie spotyka w rtcw, choc zdazaja sie wyjatki =) .

+Quote Post
Percy
post 14:59, 30 04 2004
Post #18

Gefreiter
Ikona Grupy

Dobrze z tym tematem ktory teraz sie rozwinal komponuje sie post Swietego o mapkach:

http://board.enemyterritory.pl//index.php?...t=ST&f=2&t=1795

+Quote Post
blinkkin
post 16:36, 30 04 2004
Post #19

rtcw jest znacznie szybsze i zdecydowanie wymaga wiekszej koncentracji. w przeciwienstwie do et, gdzie mozna naprawic blad, pomylke w zwyklym wolfie nie mamy takiej szansy. nie ulega watpliwosci, ze jeden atak moze byc kluczowy, podczas gdy w et trzeba powtazac ofensywe.

+Quote Post
Swiety
post 21:25, 30 04 2004
Post #20

General
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 306

C4|Whatever aka Smirnoff - jeden z najlepszych graczy RTCW w PL i niezły gracz ET, kiedyś napisał na boardzie rtcw.pl, że skill w ET ma mniejsze znaczenie niż w RTCW ale to nie oznacza że taktyka w ET jest dużo ważniejsza niż w RTCW.
W 100 % podpisuje się pod tymzdaniem.

Ponieważ RTCW jest dużo szybsze niż ET daje możliwość poszczególnym graczom większego wykazania się.
Możliwe są sytuacje gdzie jeden wybitny gracz może pojechać prawie cały team przeciwnika. Takie sytuacje dają olbrzymią frajdę z gry kiedy na jednym magazynku kosicie połowę teamu przeciwnika.
W ET jest inaczej - bardzo trudno pojechać kilku gości pod rząd.
Np w RTCW bardzo dobry gracz wspomagający team przeciętniaków może poważnie zmienić oblicze takiego zespołu.

Tylko to że pojedyńczy gracz, może bardziej wykazać się w RTCW to nie oznacza że RTCW jest mniej taktyczne niż ET. Taktyka w obydwu grach to dobór klas, ustawienie w obronie, decyzja co i gdzie mamy bronić a co atakować, kiedy i w jakim kierunku. NP w obronie mając wybitnego gracza na krótkiej, jesteśmy pewni że sobie poradzi nawet kiedy atakuje tam duża liczba przeciwników i możemy np oddelegować innego gracza z krótkiej do obrony długiej - i to już jest element taktyki.

To co pisałem w topicu "radary pod RTCW" - w RTCW znaczenie obrony/ataku dwóch różnych kierunków (np długa/krótka) jest dużo ważniejsze niż w ET.

Także pozornie ET jest grą bardziej taktyczną niż RTCW ale praktycznie jest to samo albo nawet może RTCW jest bardziej taktyczne niż ET.

+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi