IPBIPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> entity wordlspawn
FranekDolas
post 10:59, 7 07 2004
Post #1

Oberschutze
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 2248

entity wordlspawn ... no wlasnie , z tym mam pewien problem . O ile wczesniej stosujac sie do wskazowek z tutoriali udawalo mi sie odpalic mapki jakie probowalem zrobic , o tyle teraz nie jest to mozliwe ... Radiant przy probie opisania entity wordlspawn informuje , ze nie moze tego zrobic ... do rzeczy : w jaki sposob opisac wartosci mapcoordsmins i mapcoordsmaxs , czy zaleza one od wiekosci calej mapki ??? jesli tak to ktore wartosci brac pod uwage ??? co traktowac jako mins , a co jako maxs ???? ... bo proba stworzenia malego bruscha , tak jak to opisano w tutorialu konczy sie tym samym ... you must have a selected brusch to create a entity ... wiec wybieram robie go i wybieram ... a potem czytam Can't create an entity with wordlspawn ... nie wiem czy cos pokickalem w ustawieniach ??? wiec , jakie powinny byc ustawienia samego radianta ... poza tymi o ktorych juz napisano ... i jeszcze jedno ... Easy gen ... po zrobieniu czegokolwiek , wyeksportowaniu , otwarciu w radiancie , wszystkich opisanych czynoosciach , przy eksportowaniu do pliku bsp ... wyskakuje mi na czerwono cos w stylu ... nie moge zaladowac ... nazwa.pcx ... ktos poradzi co mam zrobic ??? poza reinstalacja systemu ??? ;-)
pozdrawiam i sie klanaim .
Franek Dolas
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 16)
MoS*StiloMAN
post 12:51, 8 07 2004
Post #2

Feldwebel
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 1661

Troche żeś namieszał :]

Co do Entity WorldSpawn:
Tworzysz brusha, zaznaczasz go, na widoku 2D wybierasz z menu (prayw przycisk myszy) Worldspawn. Radiant wyświetli ten głupi komunikat, ale dajesz OK i się nie przejmujesz.

Co do zakresu mapy:
Na widoku 2D od góry masz przy krawędziach takie liczby. Patrzysz gdzie znajduje się mniej więcej koniec Twojej mapy i wpisujesz to do Keyów. Odznacz wszytsko, nacisnij N, i wpisujesz... Mapcoordsmins oraz Mapcoordsmaxs, na przykład:

Key | Value
mapcoordsmins | -1000 1000
mapcoordsmaxs| 1000 -1000

Co do EasyGena:
Podczas którejś z czynności podczas rzeźby terenu i eksportu (chyba podczas konwersji do .map) EasyGen tworzy plik z rozszerzeniem .pcx, jest to taki obrazek. Jak kompilujesz teren, musisz pamietać o uwzglednieniu tego obrazka...

Mam nadzieję, że nie ominąłem czegoś :]
Aha i BTW. zaniedługo poprawię artykuły na et.pl :]

# Pozdro

+Quote Post
FranekDolas
post 21:00, 8 07 2004
Post #3

Oberschutze
Ikona Grupy

mieszanie to moja specjalnosc ;-)
ale dziekuje za wskazowki
klaniam sie . F.D.

+Quote Post
FranekDolas
post 6:06, 9 07 2004
Post #4

Oberschutze
Ikona Grupy

No i wreszcie doszedlem sedna klopotu , plik .pcx pomimo , ze zapisac sie chce w innym , MUSI byc zapisany w katalogu ETMAIN , tylko wtedy bowiem Radiant nie ma problemu przy konwersji z jego odnalezieniem i odczytaniem .
Podpowiadam gdyby sie komus przytrafilo podobnie .
pozdrawiam i klaniam sie
F.D.

+Quote Post
MoS*StiloMAN
post 9:23, 9 07 2004
Post #5

Feldwebel
Ikona Grupy

Własnie podejrzewałem, że pcx musi być w /etmain ale nie chciałem wprowadzać cię w błąd :|

Dzięki za przypomnienie mi o tym :]

+Quote Post
Zawadzki14
post 16:06, 8 08 2004
Post #6

Schutze

Nr użytkownika: 2448

a co sie stanie jezeli sie wpisze mniejsza wartosc w value od wielkosci mapki ?? tongue.gif....

btw..ustawilem te dwa key'e na 128 [przykladowo] i teraz nie moge zmienic. jak to zmienic lub skasowac ??
odp plizz

+Quote Post
hiwer
post 16:32, 8 08 2004
Post #7

Feldwebel
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 2463

Jeśli chcesz zmienić wartości wpisz jeszcze raz z właściwymi wartościami, a program zamieni stare na nowe laugh.gif . Do kasowania jest specjalny przycisk w dolnym prawym rogu chyba delete (nie mam aktualnie programu, więc moge się mylić sad.gif )

+Quote Post
MoS*StiloMAN
post 20:21, 8 08 2004
Post #8

Feldwebel
Ikona Grupy

na przycisku pisze "Del Key/Pair"
a żeby zmienić istaniejący key:
wybierz z listy key, który chcesz zmienić, zmień teraz to co jest w polu value i daj enter

+Quote Post
Hulk
post 11:40, 14 08 2004
Post #9

Schutze

Nr użytkownika: 2575

Ja mam chyba ten sam problem (entinity worldspawn). Mimo, że robię wszystko tak jak jest opisane, olewam komunikat "can't create an entinity with worldspawn" gra i tak scina mi sie przy otwieraniu limbo menu.

Kolejnym problemem jest to, że kiedy probuje otworzyć mapę ze wszystkimi spawnami i limbo kamerą radiant mi się krzaczy. Na szczęście mogę taką mapę zimportować i wtedy wszystko jest ok. prawie wszystko bo z pewnej małej kostki pokrytą caulkiem znikaja wszystkie wpisane wartości. sad.gif

I to by było na tyle, proszę o pomoc!

+Quote Post
SzakaL
post 2:35, 15 08 2004
Post #10

Gefreiter
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 2370

Ze limbo sie nie otwiera...
Wpisales w worldspawn w key mapcoordsmaxs i mapcoordsmin z wartosciami?
Gdzies juz o tym pisalam, wiec wkleje:

"Wstawiles spawny obu teamow? wolf_t"eam_objective tez? Polaczyles je?
Wstaw team_ctf_redspawn, odznacz.
Wstaw wolf_team_objective - na zaznaczonym wcisnij N - zaznacz w polu spawnflags default axis.
Teraz... zaznacz jeszcze raz tego team_objective - potem, nie odznaczajac, zaznacz team_ctf_redspawn. Wcisnij ctrl+K.
To samo powtorz dla team_ctf_bluespawn. Wstawiasz bluespawn, potem wolf_team_objective. W N tym razem default_allies. Zamykasz okienko spod N. Zaznaczasz kolejno objective i bluespawn. Wciskasz ctrl+K. Powinny polaczyc sie linia.
Teraz spawn spect. Wstaw na mapke info/info_player_deathmatch.
Ostatnie - kamera limbo i script_multiplayer. Wstaw info/info_limbo_camera, odznacz - wstaw script/script_multiplayer."

Nie ma wyjscia, limbo menu musi dzialac.

CYTAT
Ja mam chyba ten sam problem (entinity worldspawn). Mimo, że robię wszystko tak jak jest opisane, olewam komunikat "can't create an entinity with worldspawn" gra i tak scina mi sie przy otwieraniu limbo menu.

Wstawianie worldspawn na zwykle brushe - poraz kolejny pisze - zbedna czynnosc, dlatego, ze nowo stworzony brush ma juz przypisane classname worldspawn.

CYTAT
Kolejnym problemem jest to, że kiedy probuje otworzyć mapę ze wszystkimi spawnami i limbo kamerą radiant mi się krzaczy. Na szczęście mogę taką mapę zimportować i wtedy wszystko jest ok. prawie wszystko bo z pewnej małej kostki pokrytą caulkiem znikaja wszystkie wpisane wartości.

Tzn. - zawiesza sie podczas uruchamainia? Moze za malo pamieci aby zaladowala sie mapa? Zawsze tak bylo? Jak ladujesz dolaczony sample goldrush to tez sie zawiesza? Hmm? Efekt pojawia sie przy zbyt duzej, lub zabugowanej mapie... Sproboj moze poczekac troche dluzej. Albo zanim otworzysz mape - wcisnij O - aby pokazala sie konsola - nie zamykaj jej - bedziesz wtedy obserwowal log z ladowania ie mapy - zobacz w ktorym momenciesie zawiesza - to stanowi problem. Moze cos namieszales z classname? To przypisywanie worldspawnu... czasami takie sa efekty jak sie namiesza cos przy worldspawnie...
Daj troche wiecej informacji...

+Quote Post
Hulk
post 15:40, 18 08 2004
Post #11

Schutze

No to już wiem jaki popełniałem błąd! Nie łączyłem spawnów z objectivami.
To chyba pomoże.

A ładowanie mapy.... pamięci mam chyba dosc - mapki mozna zimportowac.
To się dzieję przez moją płytę główną. Niby ASUS ale stary. Chociaż tym nie muszę się martwić bo zmieniam kompa.

Goldrush też się nie odpala.

Dzienx za pomoc! wink.gif

+Quote Post
Hulk
post 15:49, 19 08 2004
Post #12

Schutze

Sprawdziłem wczytywanie mapy. Oto ono:

"Loading map from ble ble ble
LOADED: textures/common/caulk
LOADED: textures/stone/maxdebri0_riverbed
--- LoadMapFile ---
D:/ble ble ble
7 brushes
7 entities
0.72 second(s) load time "

Jak otwieram goldrusha to pokazują się rzuty dwuwymiarowe. Rzut trójwymierawy zostaje szary i wyskakuje windowsowskie okienko.

I przypomniała mi się jescze jedna sprawa.

W pierwszych mapach brush z mapcoordmins i mapcoordmaxs byl niewidoczny i mozna bylo przez niego przelatywać.
Teraz sprawa ma się inaczej - brush jest jak ściana, i pokryty jest teksturą bez żadnych napisów. Tekstura ta czarny kwadrat otoczony grubą, pomarańczową linią.
Trochę mi przypomina mapkę z limbo.
Co to jest?

+Quote Post
SzakaL
post 16:56, 19 08 2004
Post #13

Gefreiter
Ikona Grupy

[quote]
Jak otwieram goldrusha to pokazują się rzuty dwuwymiarowe. Rzut trójwymierawy zostaje szary i wyskakuje windowsowskie okienko.
[/quote]
Moze za malo pamieci aby wyswietlic, albo jakies problemy z karta graf? Albo jak wspomniales ta plyta glowna... Bo sam nawet widzisz po logu, ze nie ma bledow, widoki 2d sie laduja...

[quotew]W pierwszych mapach brush z mapcoordmins i mapcoordmaxs byl niewidoczny i mozna bylo przez niego przelatywać.
Teraz sprawa ma się inaczej - brush jest jak ściana, i pokryty jest teksturą bez żadnych napisów. Tekstura ta czarny kwadrat otoczony grubą, pomarańczową linią.
Trochę mi przypomina mapkę z limbo.
Co to jest?[/quote]
Aby wpisac te wartosci maxcoordmins i max nie trzeba tworzyc dodatkowego brusha - jest on tylko w celu ulatwienia wpisania tych wartosci. Rownie dobrze mozesz nie tworzyc brusha - zaznaczyc pierwsza lepsza sciane/sufit/podloge i tam ustawic te komendy.
Po dodaniu tych kluczy blok mozesz usunac.
A ten kwadrat z pomaranczowa linia - brak textury. Po ustawieniu maxcoordmax i maxcoordmin usun to.

+Quote Post
Hulk
post 19:04, 21 08 2004
Post #14

Schutze

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jak można wywalić posta? bo nigdzie takiego cusia do wywalanianie widziałem, a ten post dodałem przez przypadek. Jezeli czegoś takiego nie ma to prosiłbym moderatora o wywalenie posta!

+Quote Post
Hulk
post 19:14, 21 08 2004
Post #15

Schutze

Sprobuje zrobić wszystko tak jak mi napisałeś. A teraz dla pewności opiszę wszystkie rzeczy które robiłem:

- nowa mapka (dajmy -256,256 na 256,-256), duży brush, hollow
- teksturuję brushe powstałe caulkiem, odznaczam, zaznaczam wewnętrzne ściany teksturuję jakimś stone'm
- tworzę mały brusz (znaczy się wcześniej tak robiłem smile.gif) teksturuję caulkiem i wpisuję mapcoordmins (-256 256) i mapcoordmaxs (256 -256)
- odznaczam , PPM team/team redspawn (chyba), Esc, PPM team/team wolf_objective wciskam n, zaznaczam default axis Esc, zaznaczam objective potem spawnpoint , Control-K
- powtarzam (tym razem allies)
- tworzę info/info player_deatchmatch
- tworzę info/info limbo_camera ,N, wpisuję objective 0, tworzę info/info null, linkuję (najpierw zaznaczam kamere potem null)
- konwertuję, otwieram konsole na moich pierwszej mapie pisalo 5 second
elapsed, teraz różnie. Nie wiem czy ma to znaczenie, ale chciałem opisać wszystko.

Raz zrobiłem jescze małą fioletowa skrzynkę (script multiplayer).

+Quote Post
SzakaL
post 20:19, 21 08 2004
Post #16

Gefreiter
Ikona Grupy

CYTAT
Sprobuje zrobić wszystko tak jak mi napisałeś. A teraz dla pewności opiszę wszystkie rzeczy które robiłem:

em... napisalam raczej... To nie literowka..

A to co opisales, jest dobrze...
To z maxcoordmax i min to w key, a to co napisales w nawiasach w value? Jak tak, to dobrze.
Wiec powinno dzialac...

Przelgadalam goldrush, to tam nie ma polaczenia red/blue spawn z objective... Ale na jakiejs innej dekompilowanej mapie - tak bylo, ja tak robilam i zawsze dzialalo.

Moze Ci sie otworzy, sproboj... Proste pomieszczenie z spawnami...
http://members.lycos.co.uk/szakal/texts/pr...dy/etspawnl.map

+Quote Post
Hulk
post 18:07, 22 08 2004
Post #17

Schutze

Zobaczę czy mapka ze strony którą podaŁAŚ (sorry za błąd z poprzedniego postu unsure.gif ) będzie działać. Jeżeli tak to se ją przeanalizuję i dojdę do tego co żle robiłem. THX!

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi