22:56, 22 07 2005
|
|
|
Gefreiter Grupa: Użytkownicy Postów: 20 Dołączył: 22-07-2005 Skąd: Nisko \ woj. podkarpackie Nr użytkownika: 4650 |
Na początku chciałbym wszystkich przywitać. Jak widać, jestem nowym użytkownikiem tego forum, a także nowym graczem w Enemy Territory (gram dopiero kilkanaście dni), ale mimo to mam nadzieję, że potraktujecie ten temat poważnie
1) Jakiej broni najczęściej używacie grając Covert Opsem ?? Mówię tu o trzech głównych czyli Stenie, FG42 i M1 Garandzie. Jak wiadomo każda z nich ma swoje wady (Sten się przegrzewa, FG42 ma mały magazynek i średnie obrażenia, M1 Garand nie nadaje się raczej do dueli w korytarzach przy niezbyt wysokiej liczbie FPSów, tak jak u mnie :/) oraz zalety (Sten jest bardzo celny i nie podrzuca celownikiem przy strzelaniu, FG42 jest uniwersalnym połączeniem karabinu i snajperki, M1 Garand ma bardzo dobre obrażenia), ale chyba macię tą ulubioną ?? Mnie ten problem nurtuje od początku gry 2) Drugie pytanie nieco wiąże się z pierwszym, gdyż ciekawi mnie taktyka jaką obieracie Covertem 3) Kolejne pytanie dotyczy waszych ulubionych miejsc do walki na 6 podstawowych mapach. Np. strzelając w trybie snajperskim lubicie siedzieć gdzieś wysoko, ale w miejsach widocznych (np. wieża na stacji przeładunkowej w Rail Gunie) czy też bardziej w krzczkach (np. obok drzewa w pobliżu Footed Bridge na Fuel Dumpie) ?? Czy też jako żołnierz 1 linii przebrany we wrogi mundur macie ulubione kąty gdzie chwytacie nic nie spodziewające się ofiary ?? 4) Następna sprawa, jeżeli przebierzecie się we wrogi mundur, a żaden przeciwnik tego nie widział, to jak się zachowujecie ?? Tzn. jak tylko zobaczycie wroga to zacznacie strzelać, czy też staracie się go mijać w bezpiecznej odległości (tak aby przebranie nie znikło przy zbyt bliskim zbliżeniu) a następnie zabijacie strzałem w plecy ?? A może macie swoje, jeszcze inne strategie ?? 5) I wreszcie ostatnie (narazie Z góry ogromne dzięki za wszystkie treściwe odpowiedzi !!:) Szczególnie, że takiego eseja nie każdemu chce się czytać. Ale jeżeli dotarłeś//dotarłaś ^^ aż do tego miejsca i masz jakieś doświadczenie w tej klasie, to będę bardzo wdzięczny za podzielenie się odrobiną wiedzy To chyba narazie tyle, pozdrawiam |
|
|
|
![]() |
7:01, 23 07 2005
|
|
|
Generalmajor Grupa: Half ProPlay0r Postów: 2750 Dołączył: 27-09-2003 Skąd: tychy Nr użytkownika: 318 |
Niestety zdanie a temat Covert Opsa jets nienajlepsze (lagodnie powiedziane), wiec bez wypowiadania sie co mysle na jego temat odpowiem na Twoje pytania, gdyz gre rowniez zaczynalem coverem.
1. Powiem to tutaj i bedzie sie to tyczylo wiekszosci Twoich pytan. TO ZALEZY OD MAPY. nietstey z 6 podstawowych gram na zaledwie 3 i tylko o nich moge tu powiedzie. Oasis - only garand / k43 poniewaz z bliska zadaje duze obrazenia i wbrew temu co powiedziales, jesli ktos ma dobrego aima (dobrze celuje) moze pokonac tym nie jednego meda. Wystarczy ze na wejsciu strzelisz heda (80/90hp nie pamietam Gold - zazwyczaj sten, poniewaz praktycznie nie posiada rozrzutu, a na goldzie jest dosc duzo walki z dlaszych odleglosci, dlatego 3hs i gotowe. Battery - garand / k43 - u aliantow oczywiscie w cely przyczajenia sie za kamieniem na wodzie i snajpieniu, u axisow bronie na tylach rozwalajac CP / walczac w duelach badz snajpiac jesli nikogo nie ma blisko. 2. Patrz wyzej. 3. - || - 4. Podchodze na tyle blisko, aby walnac 100% heda, a nawet 2 :> oczywiscie jesli jestem z tylu, lub przeciwnik mnie nie zauwaza wyciagam noz i w plecy max fun ^^. 5. Jest kilka mozliwosci. Po pierwsze nie ma Cie na radarze zaznaczonego, jako przyjaciel :> Po drugie masz wciaz bron przeciwnej druzyny :> Po trzecie moze to byc ktos, za kogo wlasnie sie przebrales i widzi swoj nick mad czyjas glowa. Po czwarte jesli zbaijasz medyka i przebierasz sie za niego, to masz jego mundur, a bron snajperska ;> Powiem tak to czy ktos Cie zauwazy i jak szybko zalezy od jego doswiadczenia. Po okolo 2 miesiacach gry, nabieranie sie na przebranych covertow jest w ramach bledu statystycznego (2-3%). Zalezy to tez od tego gdzie chodzisz, jesli jest to miejsce podejzane - wiadomo. Poza tym jesli caly spawn axis ciesnie na polnoc i nagle jakis inny idzie na przeciw nich - rowniez wiadomo :] Wazne jest tez aby niszczyc ciala za ktore sie przebieramy, bo jesli ktos zauwazy nagiego kolege wzmaza czujnosc :> I tak predziej czy pozniej przekonasz sie, ze granie ta klasa to strata czasu, ale ja nie jestem od tego by Ci to wyjasniac :> |
|
|
|
11:24, 23 07 2005
|
|
|
Gefreiter Grupa: Użytkownicy Postów: 20 Dołączył: 22-07-2005 Skąd: Nisko \ woj. podkarpackie Nr użytkownika: 4650 |
Wiesz, to że większość ludzi nie lubi Covert Opsa (z różnych przyczyn, bo ich ciągle killują szpiedzy, albo się przebierają za nich, albo mają śmieszną czapkę etc...) akurat mi nie przeszkadza, bo tak samo np. ja (i nie tylko:P) nie przepadam za PF, ale nie bluzgam jak koleś pare razy mnie zastrzeli w ten sposób ;P.
Co do Garanda z bliska, to może, ale na moim sprzęcie raczej marnie to wypada Raczej przy Covert Opsie zostanę, bo po prostu najbardziej mi otopowiada ten styl gry i nie uważam się tylko za "zajmującego slota" w grze Ja kilka dni testowałem różne rozwiązania i mam pewne wnioski (ale nie jestem doświadczonym graczem, więc zaczekam na opinie innych, bo mogę się mylić Dziękuję bardzo za odpowiedź i czekam na kolejne |
|
|
|
18:26, 23 07 2005
|
|||||
|
Generalmajor Grupa: Half ProPlay0r Postów: 2750 Dołączył: 27-09-2003 Skąd: tychy Nr użytkownika: 318 |
Nie, nie i jeszcze raz nie
Na ffa nie ma takiego pojecia, chyba ze dotyczny niegrajacego gracza :> |
||||
|
|
|||||
18:40, 23 07 2005
|
|
|
Heh, trochę mnie śmieszy takie stwierdzenie, że jest zupełnie nieprzydatny, ponieważ jest wielu Covert Opsów świetnie radzących sobie w grze (nie mówię tu o klanówkach, bo zupełnie nie mam doświadczenia w tej dziedzinie, póki co jedynie tak jak powiedziałeś - only FFA
Dzięki za kolejną odpowiedź blacktyger Pozdrawiam. |
|
|
|
19:58, 23 07 2005
|
|
|
Schutze Grupa: Użytkownicy Postów: 2 Dołączył: 23-07-2005 Nr użytkownika: 4658 |
Ja myślę, że covert ops jest przydatny ponieważ:
1.Dzięki ładunkom radiodetonacyjnym może niszczyć konstrukcje wzniesione przez przeciwnika, co jest bardzo przydatne szczególnie w przypadku command posta (opóźniamy spawna przeciwnikom). 2.Dobry zarówno w obronie (snajperki) jak i w ataku (możliwość wykrywania min). 3.W przebraniu może doprowadzić do szybszego wygrania map takich jak : Fuel Dump, Siwa Oasis, Seawall Battery, Wurzburg Radar (w pewnym stopniu). 4.No i ma FG 42!!! No i to już koniec moich wywodów (w końcu!:)) |
|
|
|
20:58, 23 07 2005
|
|
|
Widzę, że bardzo ciężko rozkręcić tą dyskusję :/ Widocznie mastahowi Covert Opsi nie łażą po boardzie "Dla początkujących"
Będę "odpisywał" na swoje pytania z 1 postu w tym topicu. A więc : Ad.1 - Osobiście grając Cover Opsem używam Stena i Garanda. Testowałem wszystkie 3 bronie i Stena używam do walki na średnim i bliskim dystansie (np. na Gold Rushu), natomiast Garanda do snajperzenia (np. Battery i Fuel Dump). Dlaczego nie FG42 ?? Dlatego, że ma mały magazynek i bardzo szybko sie go pozbywa... Ponad to ma mniejsze obrażenia jako bron do dueli niż Sten (Sten 14 korpus/40 head , FG42 15 korpus/30 head), oraz jest gorszy od Garanda jako snajperka, zarówno z braku regulacji zooma, jak i dużo słabszego dmgu. Ad. 2 - Jak już mówiłem, jeżeli chodzi o taktykę, to lubię być uniwersalny Ad. 3 - Ulubione miejsca - a jest ich sporo, snajperząc z reguły wolę siedzieć gdzieś w krzakach, ew. w oknach budynków. Nie przepadam strzelać z miejsc łatwo rzucających się w oczy przeciwnikowi (najczęściej znajduję się one wysoko, np. wieża w bazie Axis na Fuel Dump), bo niezależnie od odległości potrafi mnie ściągnąć MP40/Thompsonem (co jest swego rodzaju porażką jak dla mnie, bo jak można z karabinu snajperskiego i maszynowego strzelać z tej samej odległości z niemalże taką samą precyzją ??:/). Ad. 4 - Zazwyczaj jak się przebieram za hitlerowca (gram only Allies Ad. 5 nie będzie, bo nie było to pytanie wymagające zbytniej polemiki i dyskusji Ciągle czekam na odpowiedzi i z góry za nie dziękuję |
|
|
|
2:16, 24 07 2005
|
|
|
Hauptmann Grupa: ProPlay0r Postów: 385 Dołączył: 8-07-2004 Skąd: Toruń - tak, jestem Krzyżakiem! Nr użytkownika: 2258 |
Nie ma zainteresowanie tym tematem z tej przyczyny, że nie ma "typowych coverów" To klasa, którą dla rozrywki gra się czasem na ffa, ale na klanówkach, jeżeli już to na chwilę by coś rozwalić, albo wpuścić swoich, po czym wraca dany gracz do poprzedniej profesjii. Jeżeli więc chciałbyś opinie doświadczonych coverów, to jej nie otrzymasz bo takowych nie ma. Choć są oczywiście tacy co troszkę tą klasą pograli.
|
|
|
|
4:03, 24 07 2005
|
|
|
Major Grupa: ProPlay0r Postów: 852 Dołączył: 24-10-2003 Skąd: Płock Nr użytkownika: 551 |
wtf? jak to nie ma zawodowych covertow? a ja ? :[
uwielbiam grac covertem na klanowkach! czasami jak gramy wieczorkiem to czesto szukamy warzyw, wtedy mozna pograc sbie covertem.. ulubiona bron.. to oczywiscie snajperka.. szkoda ze z!@#ana,ale trudno... medyka nie upolujesz.. alena engow czy lojtow to za!@#ista bron... czesto wpadamy na jakies ffa w szesciu pakujemy sie do jednego teamu i urzadzamy sobiekonkurs na najwiecej stabow, bijemy tylko nozem i przebieramy sie... to jest dopiero fun. ostatnio na goldzie grajac jakas klanowke wymyslelismy nowa taktyke na 6ciu covertow, rozrzucamy satchele niedaleko czolgu, chowamy sie i czekamy! JEDNYM ZDANIEM? WE NEED MORE COVERT OPS! |
|
|
|
10:06, 24 07 2005
|
|||
|
Noo, wreszcie powiew optymizmu w tym temacie |
||
|
|
|||
19:54, 24 07 2005
|
|
|
Hauptmann Grupa: ProPlay0r Postów: 385 Dołączył: 8-07-2004 Skąd: Toruń - tak, jestem Krzyżakiem! Nr użytkownika: 2258 |
Ty nie wierz tranxowi - to lama a satchela odkrył miesiąc temu i w takim był szoku jaka to fajna zabawka, że sam widzisz, takte zmienił :DDD Warzyw też szuka, od dawna, ale większych od siebie jeszcze nie znalazł, więc wszyscy trzymamy kciuki, żebu mu się to kiedyś udało, bo żal na chłopaka patrzeć jak się męczy ^^ No i pewnie że gra snajperką, bo nie umi zmienić na inną broń :< A tak poza tym fakt zawodowy z niego cover - zwłaszcza w zdejmowaniu spadni kolegom - niekoniecznie podczas gry ^^
|
|
|
|
20:32, 24 07 2005
|
|||
|
Hehe, dobre, dobre |
||
|
|
|||
16:15, 26 07 2005
|
|
|
Widzę, że naprawdę nikogo nie ciągnie do wywodów w tym temacie... No trudno...
Ja dzisiaj miałem rozmowę (ok. 30 minut) nt ET z doświadczonym graczem (1,5 roku ponoć gra). Powiedział mi, że Covert Ops na początku każdemu się podoba, ale na dłuższą metę to różnie bywa... Nie wiem, zmieniłem narazie klasę na Field Opsa, który jest bardziej postacią drużynową (a to się chyba najbardziej liczy w ET). Narazie gra mi się podoba, ale trzeba jeszcze więcej testów zrobić Pozdrawiam. |
|
|
|
21:49, 27 07 2005
|
|
|
Tak jak obiecałem, napiszę tu coś jeszcze i piszę, ale to prawdopodobnie ostatni post narazie w tym topicu. Jak już mówiłem zaczałem grać Field Opsem. Gra się naprawdę znakomicie
|
|
|
|
20:14, 29 07 2005
|
|
|
Major Grupa: ProPlay0r Postów: 852 Dołączył: 24-10-2003 Skąd: Płock Nr użytkownika: 551 |
hi kids do you like violence?
ja ostatnio nie gram szpiegiem na efefa... znudzilo mi sie burzenie komand posta i wykrywanie min! Poniewaz jestem juz pro graczem postanowilem utrudnic sobie gre, gram soldzerem z empeczterdziesci... mam sporo granatuw i duzio ammo i mogem szczelac! a to sie liczy.. noi nikt nie narzeka ze go nie podnioslem i nie dalem mu ammo! soldaty z empeczterdziesci calego swiata lonczcie sie! ps thompson sux :[ |
|
|
|
9:28, 3 08 2005
|
|
|
Oberschutze Grupa: Użytkownicy Postów: 11 Dołączył: 30-07-2005 Nr użytkownika: 4699 |
Mimo że I am newbie... Nie zgodzę się że FG42 jest gorszy od stena... sten zanim się przegrzeje wystrzeli mniej kulek niż FG42 (około 15) a czas na schłodzenie wystarczy żeby w czasie duela wróg nas posłał do piachu; nieco mniejsze obrażenia FG42 się rekompensują przy różnicy kul... ale z całą pewnością jest cienką snajperką
|
|
|
|
9:43, 3 08 2005
|
|
|
W sumie to samo ostatnio zauważyłem ku mojemu zdziwieniu... miałem mało czasu na ET ( mój priorytet to już od dawien dawna Diablo 2 : Lord of Destruction, a że wyszedł nowy patch 1.11 ...
|
|
|
|
15:01, 3 08 2005
|
|||
|
Leutnant Grupa: Użytkownicy Postów: 135 Dołączył: 28-03-2004 Skąd: Z Domanic Nr użytkownika: 1621 |
To zależy jak strzelasz. Kilka kul wystrzelonych i trafionych ze Stena zrobi więcej szkody niż magazynek, a nawet dwa FG42 w ścianę czy niebo. "Trafiajcie (nie ważne z czego) a frag będzie wam dany" głosi pismo |
||
|
|
|||
18:11, 3 08 2005
|
|
|
Oberst Grupa: Moderatorzy Postów: 1267 Dołączył: 9-08-2003 Nr użytkownika: 79 |
Tutaj tez beka czy powazne studium o co ?
|
|
|
|
20:33, 13 08 2005
|
|
|
Gefreiter Grupa: Użytkownicy pbm Postów: 34 Dołączył: 13-08-2005 Nr użytkownika: 4770 |
Wydaje mi się żeby grać snajperem trzeba mieć nielada wprawe .
|
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi |