3:37, 1 11 2003
|
|
|
Feldwebel Grupa: Użytkownicy Postów: 52 Dołączył: 5-10-2003 Nr użytkownika: 390 |
Witam jak zwykle bardzo serdecznie^^
Wlasnie wracam z nadzwyczaj emocjonujacej rozgrywki ET, po ktorej mam ochote zwrocic. Chcialem sie z Wami, drodzy forumowicze, podzielic niezwykle waznymi w moim mniemaniu przemysleniami dotyczacymi multiplayerowych serwerow growych, do ktorych dostep ma dzis doslownie kazdy. Wraz z coraz bardziej upowszechniajacym sie dostepem do internetu, czy to w domach, czy to w tzw. kafejkach internetowych (dzieki ktorym do sieci czesto dostaje sie najmniej pozadany element), rosnie w zastraszajacym tempie liczba osob wykorzystujacych na wszelkie mozliwe sposoby dobrodziejstwa internetu, w tym graczy. Na pierwszy rzut oka wydaje sie to byc bardzo pozytywnym zjawiskiem, bo przeciez panstwo sie informatyzuje, ludzie zyskuja dostep do informacji i kontakt z calym swiatem; gracze natomiast ozywiaja male polskie scenki growe, ktorym z pozoru lekkie przybranie na wadze nie powinno zaszkodzic. Jednak po dokladniejszym przyjrzeniu sie sytuacji panujacej na wielu forach i serwerach do gier wiekszosc z nas dochodzi do slusznego wniosku, ze bez tych nowych internautow moglibysmy sie obyc i ze bez nich, kiedys, bylo jednak lepiej. Odnosze wrazenie, iz nowi internauci sa nowi glownie z trzech powodow: 1. Wczesniej nie bylo ''kanterrr strrrajka'' i komputery nie byly popularne. A teraz sa i przeciez ''za...iscie'' jest komputer miec, a najlepiej taki z super marketu, nawet jesli nie ma sie zielonego pojecia o jego obsludze, nie mowiac juz o bardziej skomplikowanych sprawach. 2. Wczesniej nie bylo ich jeszcze na tym swiecie, albo po prostu zajmowali sie bardziej przyziemnymi rzeczami, jak slinienie dywanow i brudzenie pieluch. 3. Wczesniej nie bylo SDI/Neostrady, ktorych koszty utrzymania moga podzielic po rowno na 10 osob i w ten dac sobie rade z oplatami, z ktorymi wczesniej rady by sobie nie dali z prozaicznego powodu - braku pieniedzy, ktorych nie mieli, a jesli nawet mieli to i tak woleli spozytkowac je w inny sposob, np. siedzac pod budka z piwem/winem w towarzystwie kolegow cechujacych sie wzmozonym pociagiem do wszystkiego, co zawiera w sobie alkohol. Coz z tego wynika? Do internetu trafiaja ludzie, ktorzy powinni jeszcze bawic sie klockami lego, albo dalej stac w bramie/pod blokiem. Szerzy sie wtorny analfabetyzm, chamstwo i glupota. Potwierdzeniem moich slow niech beda np. fora onetu, najpopularniejszego w Polsce portalu, gdzie wypowiada sie bardzo duza liczba osob, ktorych kultura osobista, wiedza i umiejetnosc poslugiwania sie jezykiem ojczystym pozostawiaja bardzo wiele do zyczenia. Na serwerach do gier jest w zasadzie to samo, tyle ze nie czyta sie tylu bzdur, bo nikt nie ma czasu ich tyle podczas gry naplodzic. Gry typu FPS sa fajne, ale (co stwierdzam ze smutkiem) dzialaja jak lep na debili, dzieci oraz czesto ludzi doroslych, ktorzy z nieopisanym zapalem przescigaja sie z dwoma pozostalymi grupami w osiaganiu coraz to glebszych nizin intelektualnych. U nas nie jest jeszcze tak zle, spoleczenstwo jest biedne i nie wszyscy moga sobie pozwolic na staly dostep do internetu i na stale uprzykrzanie zycia osobom potrafiacym sie zachowac i wyslowic, ktore zdaja sie byc wymierajacym gatunkiem, ale zobaczycie co sie bedzie za pare lat - dokladnie to samo co za nasza zachodnia granica. Jak z tym walczyc? Nie da sie. Chyba zeby zalozyc zahaslowana, odrebna czesc internetu, do ktorej wstep mozna byloby uzyskac rozwiazujac serie losowo generowanych testow IQ. Jezeli sie ze mna nie zgadasz, to widocznie jestes jednym z ''nich''. Co sprowokowalo mnie do napisania tego posta? Wiele rzeczy, zbieralo sie to od dluzszego czasu... Jak juz mowilem, z biegiem czasu internet napelnia sie smieciem i zdarzaja sie dosc ciekawe sytuacje, przytocze moze kilka z nich: - Kilka miesiecy na jednym z serwerow AvP2 DM, jeden z adminow mowi do mnie cos w stylu: stop killing me. On wciaz mnie atakuje, ale z wiekszosci pojedynkow to ja wychodze calo. Po kilku minutach na moim ekranie pojawia sie okienko z informacja dla mnie, ze zostalem wyrzucony i zbanowany. - Kilka miesiecy na jednym z serwerow AvP2 DM, grajacy tam ludzie (wlacznie z adminem) zaczynaja sie oburzac, bo wygrywam i szybko dochodza do wnioski, ze bez cheatow bym tego nie osiagnal, po czym dostaje kicka i bana. Trzeba przy tym wspomniec, ze granie alienem szlo mi zawsze nadzwyczaj dobrze... Nie chwalac sie (tylko stwierdzajac fakt), praktycznie zawsze zajmowalem pierwsze miejsca i skaczac po mapach z wdziekiem oraz gracja baletnicy roznosilem wszystkich. - Kilka tygodni temu (ze dwa, nie wiecej, moja kariera w ET nie jest az tak dluga) na serwerze klanu [NF] postrzelilem niechcaco medyka z naszej druzyny (to byl takze ktos z [NF]), ale praktycznie nic mu sie nie stalo, wiec jak zawsze przeprosilem i wyrzucilem pare apteczek, zeby je sobie zjadl... po czym on mnie z wielkim trudem zabil (bo robilem uniki, ale nie atakowalem) i cos powiedzial. Zapytalem go, czy mu przypadkiem nie odbilo i juz pare sekund pozniej moglem patrzec na okienko z informacja, ze dostalem kicka i bana. Mam rade dla tego kolegi, jesli przypadkiem mnie teraz czyta: w przyszlosci zebrane apteczki proponuje przykladac do glowy, a nie do ran. W ten sposob ocalisz siebie i innych - Dzisiaj znowu ET, serwer Dialogu i sytuacja taka sama jak wszedzie - naduzywanie wladzy, zachowanie na poziomie wczesnych klas szkoly podstawowej: bieglem sobie na railgun i zobaczylem alianta stojacego sobie kolo sciany (jakby kampowal, czy cos) - nie namyslajac sie wiele wypalilem serie, ktora trafila go prosto w czolo. Delikwent upadl, ale ku mojemu zaskoczeniu, glos wydal z siebie dopiero pare sekund po zdarzeniu. Powiedzial: pisalem cioto. Na co ja odpowiedzialem mu: to nie pisz to nie chat, dodajac z ironia: ''cioto''. Najwyrazniej koledze (misz@pl(Wr0) - pozdrawiam) ton mojej wypowiedzi sie nie spodobal, czego efektem bylo pojawienie sie na moim magicznego okienka, ktore poinformowalo mnie o tym, ze dostalem kicka i bana. Dziekuje za uwage, to by bylo na tyle. Zycze milego weekendu i goraco pozdrawiam^^, r33tosław |
|
|
|
![]() |
5:56, 1 11 2003
|
|
|
Feldwebel Grupa: ProPlay0r Postów: 96 Dołączył: 30-09-2003 Nr użytkownika: 343 |
Jak widać, admina / rcona / refa na serwerach też mają nie bardzo odpowiednie osoby... no cóż, tak to jest, jak się propaguje akcje 'i ty możesz być adminem'
|
|
|
|
11:30, 1 11 2003
|
|
|
Grupa: Half ProPlay0r Postów: -1936 Dołączył: 22-10-2003 Skąd: Białystok Nr użytkownika: 547 |
pierlem rzyglem i wyszlem bo chamstwa nie zniese ....
to jest juz oklepany temat, troche zmiksowany - najgorzy server, co mnie wqrwia i innych topicow, wiec nie ma sie co wypowiadac w sumie. wiekszosc twoich wnioskow popieram, oprocz tego ze kultura osobista i znajomosc na kompach swiadczy o wysokosci iq, takiego czy innego osobnika. przynajmniej ja tak to odczytalem. i jeszcze jedno czy ty od poczatku dobrze znales sie na komputerach itp. ja swietnie pamietam czasy (to bylo dawno i to nieprawda) jak chyba z 3 dni meczylem sie z formatem dysku - szukalem w faqach itp. |
|
|
|
12:21, 1 11 2003
|
|
|
Hauptmann Grupa: ProPlay0r Postów: 253 Dołączył: 5-09-2003 Nr użytkownika: 188 |
Nic dodac nic ujac. Zal tylko znowu bierze ze zniknely 2 serwery na toadim.. gdzie adminami byli powazni w sumie ludzie, i gdzie byl trzymany wysoki poziom nie tylko zachowania ale takze grania..
|
|
|
|
15:47, 1 11 2003
|
|
|
Feldwebel Grupa: ProPlay0r Postów: 99 Dołączył: 20-09-2003 Skąd: z Nienacka! Nr użytkownika: 262 |
kiedys wdawalem sie w utarczki slowne z zasady, ze mam prawo sie bronic. Od pewnego (raczej dlugiego) czasu poprostu ignoruje takie wypowiedzi. na ffa polecam wylaczenie globalchatu.
|
|
|
|
16:05, 1 11 2003
|
|
|
Gefreiter Grupa: ProPlay0r Postów: 21 Dołączył: 11-10-2003 Nr użytkownika: 433 |
Nie rozsmieszaj mnie prosper , nie raz byłem świadkiem sytuacjii kiedy to z ust adminów padaly słowa typu : " osoby z pingiem ponad 150 dostaną kicka " czy też " wypierdalaj z mojego servera " , ten pierwszy cytat to pochodzi o ile pamiętam z Twoich ust , a ten drugi to od jakiegoś fejka .
|
|
|
|
16:28, 1 11 2003
|
|
|
Feldwebel Grupa: ProPlay0r Postów: 80 Dołączył: 26-09-2003 Nr użytkownika: 310 |
Hmm nie możecie mniećpretęsji do refoow że prosza o opuszczenie serwera ludzi z pingiem pow 150: przeciez oni tylko zajmuja sloty nie przedstawiaja zadnej wartosci w grze...
a co do chamstwa tego sie nie wypleni ale jest na to sposob ignorowac ignorowac ignorowac!!znudzi sie prostakowi wreszcie;]{zawsze mozna dac vota} |
|
|
|
17:33, 1 11 2003
|
|
|
Hauptmann Grupa: Użytkownicy Postów: 227 Dołączył: 15-08-2003 Skąd: z miasta (co nie widac? hmm przynajmniej nie czuc... ;)) Nr użytkownika: 96 |
"Jezeli sie ze mna nie zgadasz, to widocznie jestes jednym z ''nich'' " . - i ty mowisz o kulturze??!! bardzo smieszne... moze jeszcze o tolerancji
a jesli o ciebe chodzi to do idealu wiele ci brakuje np. gralem kiedys z toba na fueldump. gra byla dosc nudna wiec postanowilem pocwiczyc trick jump'y skakalem tak moze 2 min. a ty zdjales mnie seria i chciales dac mi kicka, z calym szacunkiem ale ty mowisz o "niesprawiedliwym" kickowaniu?? - ciekawe kolejna sprawa: co do komputerow i internetu czy myslisz ,ze je jestes wypra... sorry wybramy i tylko ty i ty twoje haslo to "smierc lamerom "?? wielki mastah sie znalazl... rozumiem i nie neguje tego ze trafiaja sie osoby chamskie w sieci, grach, forach, ale na ulicy, w szkole, pracy moze im tez zabronisz egzystowac... ech hipokryzja sie szerzy... |
|
|
|
17:45, 1 11 2003
|
|||
|
Hauptmann Grupa: Half ProPlay0r Postów: 239 Dołączył: 10-08-2003 Skąd: Szydłowiec Nr użytkownika: 81 |
-Popieram. Ja tez nie zwracam uwagi na takie teksty. Zresztą gdy toczy sie walka nie mam czasu na czytanie wypocin lamy, tak L-A-M-Y bo tylko one rzucają błotem i flodują. Gdy jednak gość jest w stanie dotrzeć do mnie (z wypocinami słownymi) mówię mu delikatnie by spadał na drzewo banany prostować. gdy to nie pomaga daje vota, przeważnie przechodzi, gdyż taki gość już w międzyczasie nabluździł prawie wszystkim i mają go dość. -Gorsza sprawa jest wtedy, gdy gość nie jest lamą a adminem (choć ja osobiście nie spotkałem się z taką sytuacją). -Jeszcze jedna sprawa. Ping=150 wcale nie jest jeszcze pingiem wykluczającym z gry, osobiście wiele razy grałem przy takim i nie było wcale tragicznie (z wynikami) -A jeszcze o IQ czego my wymagamy od ludzi?Każdy z nas zna ludzi bądź widział gości, których IQ mieści sie w zakresie 0-50, a wiadomo jeżeli takiemu dać komputer i klawiaturę to da nam do zrozumienia, że ma mniej o przynajmniej 49 punktów |
||
|
|
|||
19:01, 1 11 2003
|
|
|
Feldwebel Grupa: Użytkownicy Postów: 52 Dołączył: 5-10-2003 Nr użytkownika: 390 |
przynajmniej ja tak to odczytalem. i jeszcze jedno czy ty od poczatku dobrze znales sie na komputerach itp. ja swietnie pamietam czasy (to bylo dawno i to nieprawda) jak chyba z 3 dni meczylem sie z formatem dysku - szukalem w faqach itp.
Ja sie bawilem w formatowanie pierwszych dyskow, instalowanie systemow itp. za czasow ktoregos DOSa, a wtedy dostepu do internetu jeszcze nie mialem, takze ciezko byloby z FAQami i ich wyszukiwaniem. moze jeszcze o tolerancji Jestem bardzo tolerancyjny. Jest jednak ogromna roznica pomiedzy tolerowaniem innych swiatopogladow, subkultur, religii, a tolerowaniem bezdennej glupoty (chociaz to sie czasem laczy w rozne kombinacje). a jesli o ciebe chodzi to do idealu wiele ci brakuje np. gralem kiedys z toba na fueldump. gra byla dosc nudna (...) Wiesz, moge sie mylic, bo w gry FPS przez internet gram dopiero od 7 lat, a w te z nastawieniem na gre w druzynie dopiero 4, ale WYDAJE mi sie, ze na serwery gier takich jak ET wchodzi sie po to, zeby grac w druzynie, z grupa innych ludzi i przynajmniej starac sie wspolpracowac, a nie odstawiac jakies piruety za domkiem ignorujac prosby o pomoc i blokujac serwer osobom, ktore swoje zadanie wykonalyby znacznie lepiej od ciebie. Prosilem cie pare razy o pomoc - bez skutku. Trick jumpy mozna sobie samemu cwiczyc na przez siebie uruchomionym serwerze - nikt by ci wtedy nie przeszkadzal, nikt by cie nie chcial kicknac. twoje haslo to "smierc lamerom "?? wielki mastah sie znalazl... Uderz w stol, nozyce sie odezwa... Skad ci to przyszlo do glowy? Ja tym ''lamerom'' bardzo czesto z checia pomagam, do normalnych ludzi jestem z reguly bardzo przyjaznie nastawiony. |
|
|
|
19:16, 1 11 2003
|
|||
|
Hauptmann Grupa: ProPlay0r Postów: 253 Dołączył: 5-09-2003 Nr użytkownika: 188 |
Jasne. Po pierwsze nie ukrywam- lagmeni, warperzy i rosliny byly kopane i admini zawsze to mowili- dlatego to byly jedyne serwery w pl gdzie mozna czasem bylo pograc ffa o naprawde wysokim poziomie. Bo sry ale gosc z pingiem 400 psuje zabawe 15 innym osobom. Po drugie nigdy nie uzylem slow "wypierdalaj z mojego serwera" i nigdy nie powiem, bo nie jestem taka osoba wiec nie obrazaj mnie. A nieodpowiedzialne uzywanie refa przez niektorych graczy poison spowodowalo zmiane tego refa - ale ty oczywiscie nie mozesz tego wiedziec. I nie mam zamiaru zaczynac dyskusji na temat czy posiadacze serwera maja prawo kopac innych ludzi- tych tematow bylo multum. I nadal bede twierdzic ze to byly najlepsze serwery w pl - pod wzgledem poziomu ffa, kultury, tolerowania czitow jak i pilnowania ich przez posiadaczy refa/rcona. |
||
|
|
|||
20:18, 1 11 2003
|
|
|
Grupa: Half ProPlay0r Postów: -1936 Dołączył: 22-10-2003 Skąd: Białystok Nr użytkownika: 547 |
co to faqow, to neta mam dopiero niecale 2 miesiace, a kompa od 7 lat. szukalem informacji w windowsowskich readme po angielsku. jeszcze jedna rzecz co do pingow - sytuacja tu opisana jest pokroju polityki rasistowskiej. ja mam non stop pingi 150 - 250 - jak jest 100 to ciesze sie jak cholera. a mimo to czesto wyciagam 1000 - 1500 xp po kampani 6 mapowej. co do iq to bull shit. jakie iq moze miec 5 letni dzieciak co? 60-80 punktow, a mimo to znam kilka takich osob w bardzo mlodym wieku, ze zadziwiaja znajomoscia komputerow. zaraz ktos powie, ze sa osoby po 30 i nie znaja sie wogle. tak, ale nie kazdy jest w tym dobry, moze sie wykazac czyms innym. obejrzycie sobie programy dokumentalne - jeden z przykladow. koles ma prawie 50 lat, nie skonczyl zadnej szkoly, do kompow sie nie dotyka, a ma iq 200. dokladniej potrafi wyciagac pierwiastki szescienne z liczb powyzej miliona. dlatego musze powiedziec, ze nawet najwiekszy debil moze byc super obcykany z komputerkami i zarazem najwiekszy geniusz moze byc lolem w tych sprawach.
|
|
|
|
21:05, 1 11 2003
|
|
|
Gefreiter Grupa: Użytkownicy Postów: 28 Dołączył: 6-10-2003 Nr użytkownika: 392 |
USAGI - z niecierpliwością czekam na twój komentarz. Nie wierze że jeszcze nic nie napisałeś... Proszę - napisz coś... (sic!) Zdisuj gościa - przeciez to umiesz najlepiej - disować gości na free
|
|
|
|
21:49, 1 11 2003
|
|
|
Hauptmann Grupa: ProPlay0r Postów: 207 Dołączył: 13-08-2003 Nr użytkownika: 92 |
Heh nie czytalem posta r33tosława ... bo i temat mam w dupie i czensc dyskutantow nigdy w zyciu nic sensownego nie powiedziala ... ale nasuwa mi sie pewna mysl ... rosnie nam drugi Swiety (dlugość postoff etc) .... SWIETY beweare r33tosław is around ....
narazie jest imo: Swiety > r33tosław > All > Vegeta ale moze byc niedlugo: r33tosław > Swiety > All > Vegeta PS. Niestety (a moze na szczescie) na tym forum nie jest aktywny Bel ..... PSS. Lektas ... Usagi moze i robi wrazenie swoimi wypowiedziami na takich jak ty ... ale to all ..... PSSS. Bynajmniej nie mam nic do r33toslawa i wrecz imponuja mi ludzie ktorym kce sie tyle pisac .. keep up good work a moze bedziesz poster No.1 ! |
|
|
|
22:00, 1 11 2003
|
|
|
Od razu widac, ze nie doszedles do najwazniejszej czesci mojego posta
|
|
|
|
22:05, 1 11 2003
|
|||
|
Hauptmann Grupa: ProPlay0r Postów: 207 Dołączył: 13-08-2003 Nr użytkownika: 92 |
Nawet nie zaczelem go czytac .... temat po prostu oklepany etc ... nie interesuje mnie ..... |
||
|
|
|||
0:54, 2 11 2003
|
|
|
Feldwebel Grupa: Half ProPlay0r Postów: 67 Dołączył: 27-10-2003 Nr użytkownika: 584 |
|
|
|
|
1:04, 2 11 2003
|
|
|
Gefreiter Grupa: Użytkownicy Postów: 28 Dołączył: 6-10-2003 Nr użytkownika: 392 |
Kurde jestem załamany. Usagi jeszcze nic nie odpisał - np. w stylu - "znam tych gości Lorges - są spox. Na pewno to ty ich wyzywałeś a te ziomki są ode mnie i nie mogą być lamusami".
Usagi!!!! Żyjesz? No napisz pare złotych myśli w tym topicu! Pleeease , I beg you on my knees!!!! |
|
|
|
1:25, 2 11 2003
|
|
|
Feldwebel Grupa: ProPlay0r Postów: 60 Dołączył: 19-10-2003 Skąd: z dupy Nr użytkownika: 524 |
Usagi nic ne napisał, za to ja mam kilka pytań do Ciebie. Czy Ty nie jesteś czasem niedorozwinięty? Próbujesz jakiś flame war rozpocząc w tym topicu? Jest to głęboko niepokojące, że 90% sceny ET (nie licząc osób, które przeszły z RTCW bo to w znacznej większości ludzie bardzo fajni) jest kompletnymi idiotami. W sumie gdyby nie ten board to prawdopodobnie te proporcje wyglądałyby inaczej dla mnie (nie gram zbyt często w ET). Ale skoro dużo ludzi pisze tu zakładając różne różniste topici moja ocena jest taka a nie inna...
Prawdopodobnie coś tam mi odpowiesz LETKAS, ale po mnie to spłynie, więc nie przemęczaj się niepotrzebnie. |
|
|
|
1:33, 2 11 2003
|
|||
|
Niedorozwinięty? Nie narzekam. Wojny nie zaczynam. Pokazuję tylko ewidentną niekonsekwencję "kolegi" U. That`s all. A jeśli nazywasz mnie idiotą - chociaz nie jesteś w temacie - ja cię nazwę jedynie ignorantem. Bo mam dzisiaj za...isty humor przyjacielu mr. U |
||
|
|
|||
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi |