IPBIPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> 64bit i punkbuster SATA i ET?
DKL
post 14:20, 18 09 2007
Post #1

Schutze

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 8822

Witam
Zmieniłem kompa na
Płyta ECS Ge Force 6100 SM-M
Athlon 3000 64 bit
DDR 2 512 533MHz

Dyski
1 ST380023A (seagate) ata 100
2 HD040 GJ (samsung) sata 2 (ustawiony na 1)

Problem
Na dysku nr 1 system win xp 32 sp2 ET uruchamia się ale serwery ładuja się po kilka minut (zalezy od kraju) i po 3 minutach gry jest zwiecha na około 30 sekund później (jeżeli dysk nie zacznie czytać) chodzi w miare ok
Na dysku nr 2 system win xp 32 SP2 ET uruchamia się szybko bez zwiech ale po około 10 minutach grania zawiesza się obraz potem dzwięk i na końcu BSOD

W czym może byc problem wallbash.gif
Odpadaja stery - zmieniałem w cholere
Przegrzanie grafiki procka też odpada
Zasilacz CODEGEN 400 W
Direct X 9 jest

Już wszędzie szukałem i jedyna wskazówka jaką znalazłem to podobno punkbuster nie ma wsparcia dla 64 bitów
a druga dyski SATA mają problemy z grami ? turned.gif
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 2)
Swiety
post 0:14, 19 09 2007
Post #2

General
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 306

Punkbuster nie ma wsparcia dla 64 bitów. No i co z tego ?
Obydwa systemy masz 32 bitowe. ET i PB to też aplikacje 32 bitowe.
Wszystkie obecnie dostępne na rynku procki do domowych PC to proce 32 bitowe z możliwością wykonywania rozkazów 64 bitowych. 64 bit przy procku typu Athlon oznacza że ma on zestaw dodatkowych instrukcji do wykonywania aplikacji 64 bitowych. Jeśli taki procek obsługuje aplikację 32 bitową (czyli 99% programów na rynku) to poprostu czesc procka odpowiedzialna za 64 bity jest nieużywana i procek działa jako 32 bitowy.

A tak wogóle to ta cała 64 bitowość okazała się jedym wielkim marketingowym oszustwem. Wciskano ludziom że potrzebują 64 bity. Aplikacji 64 bitowych można policzyć na palcach. Zysk z wydajności w granicach błedu pomiarowego. 64 bity nalezy obecnie trakować jako dodatek przy okazji mało potrzebny.
Może to się trochę zmieni jak Vista 64 bit bardziej spowszedniej i standarem będzie 4 GB ramu lub więcej.

Piszesz że masz zasilacz Codegen - to jeden wielki szit. Może twoej problemy wynikają z tego zasilacza (a może nie) pozatym przyczyn takiego stanu mogą być dziesiątki innych.
Płyta ECS-a to też nie jest high-end a do tego kiepska zintegrowana grafika.

Skoro na jednym dysku ci jakoś chodzi a na drugim nie to mimo wszystko obstawiałbym jakieś sterowniki do obsługi chipsetu lub bios lub jego ustawienia. Spróbuj może odpiąć jedne z dysków i zobaczyć jak chodzi to w pojedynkę

+Quote Post
DKL
post 16:24, 19 09 2007
Post #3

Schutze

Nr użytkownika: 8822

Sterowniki od chipsetu zmieniałem i nic, to samo z ustawieniami biosa i systemem smart.
Dyski odpalałem w różnej konfiguracji i nic.
Najbardziej mnie dziwi że tylko z et to się dzieje, Quake wars chodzi normalnie inne gry też,

Trudno trzeba będzie zmieniać dyski żeby pograć w et confused.gif

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi