IPBIPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Czy polskiej scenie ET grozi Upadek ??
ZIS
post 3:24, 31 01 2004
Post #1

Oberschutze
Ikona Grupy

Grupa: Half ProPlay0r
Nr użytkownika: 1097

Coraz częściej widzę że polskie klany ET się albo rozpają albo przechadzą w hibernacje. Co się dzieje ? Niemowie tu o klanach które w polskim laddersie zajmują ostatnie pozycje bo te klany z reguły się rozpadaja po kilku dniach. Chodzi mi tu o klany z wyszego szczebla. sad.gif sad.gif sad.gif sad.gif
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Swiety
post 21:57, 31 01 2004
Post #2

General
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 306

QUOTE (blacktyger @ 10:31, 31 01 2004)
Ehh wkółko macieja wciąż to samo ..

Topiców takich jak ten było setki .. czy naprawde tak każdy troszczy się o tą polską scene ET ? to moze najpierw coś dla niej zrobi .. siedzieć z boku i krytykowac każdy potrafi .. jest propozycja wileu konkursów każdy mówi ze fajny pomyśł a jednak .. nikt nic z tym nie robi ?

Wcale nie było takich topiców. Były takie sprawy częściowo poruszane off-topic w kilku innych topicach.
Poza tym ten topic jest konkretnie o upadku sceny i taki topic ma prawo napisać każdy. a to jak walczyć z upadkiem takiej sceny (jesli ona wogóle upada) to już całkiem inna sprawa. To że ktoś siedzi z boku i krytykuje to też cłąkiem inna sprawa.

QUOTE (blacktyger @ 10:31, 31 01 2004)

Co do upadku polskiej sceny co Ty w ogóle bredzisz? jeśli nie pojawi się ET 2  to ta scena będzie istaniała bo do RTCW nikt już nie wraca a takiej gry jak ET na multi nie ma ..zawsze będą jej zwolennicy
Pzdr

hahahaha Blackytyger jaki ty naiwny jesteś. Albo mało się znasz na scenach różnych gier/ nie byłeś na żadnej innej.

Każda giera pada po jakimś czasie. Prawidłowym pytaniem jest nie czy giera padnie tylko kiedy padnie ?
Padnięcie sceny gry nigdy nie oznacza że nikt już nie gra.
Jedne giery tracą popularność bardzo szybko, inne w dłuższym czasie.
Ta szybkosć zależy to od tego jak dobra jest gra (jakość), jak dużo ludzi w nią gra (popularność) i czy nie pojawia się jakiś nowy tytuł na który ludzie przechodzą (konkurencja).
Przy czym nie zawsze duża popularność jest równa dużej jakości.

Jedne gry padają z wielkim hukiem gdzie nagle połowa graczy odchodzi z gry (np scena RTCW w Polsce)
inne sceny gier zmniejszają swoją liczebnosć stopniowo miesiącami a nawet całymi latami (np sceny Kwaka)
I prawie zawsze ten upadek to jest takie koło zamknięte. Zmniejsza się liczba serwerów - zmniejsza się liczba graczy bo mniej serwerów, i tak wkółko. Ludzie mówią że może by i grali dalej ale coraz mniej ludzi/klanów czyli odchodzą powodująć że jeszcze coraz mniej jest ludzi i klanów co powoduje odchodzenie znowu innych itd.

Właściwie jedyną grą której nie grozi upadek jest dość stary CS. Gra w niego tak dużo ludzi (czasami w Cs-a na sieci gra więcje ludzi niż we wszystkie inne gry), że wydaje się niemożliwe aby ta giera padłą w przeciągu kilku kolejnych lat. Złożę się że w szkole czy w pracy macie więcej kolegów którzy grali w Cs-a niż w ET. A jak ktoś słyszy ciągle Cs Cs to też zaczyna się nim interesować :/
Ale nawet w tego Cs-a za 5 czy za 10 lat chyba mało kto będzie grał, bo prędzej czy później wyjdzie jego następca lub konkurenycjna gra dużo lepsza od Cs-a

Tak jak wcześniej powiedziałem, są trzy podstawowe czynniki mające wpływ na żywotność sceny
- jakość gry, popularność gry i konkurencja innych gier.

Wszystkie są powiązane ze sobą mniej lub bardziej. Np komuś się nudzi po miesiącach czy latach ET, spada dla niego atrakycjność (jakość) i w tym czasie jakaś firma wypuszcza nowy (konkurenycjny) produkt - przerzuca się na nową grę.

O ile nic się nie zmieni (nie powstaną nowe ciekawe mapy grane np na klanówkach, jakieś nowe mody lub nowe ich wersje itp) to daję ET jeszcze 2 lata życia.
To jest wystarczająco dużo czasu aby większości znudziło się ET i żeby ktoś wypuścił grę lepszą od ET (lub następcę ET).

Zauważcie że rzadko który gracz gra w jakaś grę dłużej niż rok-dwa. Ci którzy mówią że będą grać w ET do końca świata i o jeden dzień dłużej i że ET nigdy im się nie znudzi to gratuluje doskonałego sampoczucia. Chciałbym ich zobaczyć za 5 lat biggrin.gif

ET ma bardzo ważną cechę, która może mu pomóc przed upadkiem lub ten upadek przełożyć znacznie w czasie - jest darmowy co przekłada się na popularność. ET bardzo często jest drugą co do popularności grą (po CS-ie)
www.gamespy.com/stats - warto co jakiś czas zajrzeć i zobaczyć ile ludzi średnio gra w różne gry.

Jednak można zobaczyć jakieś symptomy jeśli nawet nie upadku sceny to jej starzenia się:
- Coraz częściej zdarza się że w nocy FFA jets puste - wcześniej tak nie było - widocznie ET nudzi się nawet maniakom którzy wcześniej grali całymi nocami.
- Coraz więcej klanowców wogóle nie gra FFA
- Brak jakiejkowliek polskiej ligi ET (jest tylko CB i rtcw.no)
- Kiepska jakość serisów o Wolfie w PL.
- W clan-wars granych jest praktycznie tylko kilka postawowych map i 1 konwersja z RTCW, na FFA podobnie.
- Wydaje mi się że w kolejnych miesiącach coraz mniej jest nowych (ale to raczej normalne dla gry z ponad półrocznym stażem jak ET

Natomiast to co świadczy przeciwko upadkowi albo odroczeniu jego w czasie to:
- Tak jak powiedziałem wcześniej darmowość gry z czym wiąże się popularność (Duża liczba graczy, serwerów, klanów itp)
- Bani pracuje ciężko nad kolejnymi wersjami etpro starajać się ulepszać ET. Z drugiej strony oznacza to że jak strasznie ET jest grą nie dopracowaną i zabugowaną - ciągle coś zmieniane. a to xp a to ilość min itd.
No ale dobrze, że ktokolwiek pracuje nad lepszym ET.
- Coraz więcej ludzi dysponuje coraz lepszymi łączami i sprzętem i może sobie komfortowo pograć w ET (ale to można powiedzieć przy każdej gierce i zawsze)
Go to the top of the page

+Quote Post

Posty w temacie
ZIS   Czy polskiej scenie ET grozi Upadek ??   3:24, 31 01 2004
tranx-san   iMO podobny topic juz byl, ale to sie zobaczy czy ...   4:46, 31 01 2004
DaBi   Ale jednak mówisz o ladderze. Bo skoro mówisz o ...   11:37, 31 01 2004
blacktyger   Ehh wkółko macieja wciąż to samo .. Topiców ...   12:31, 31 01 2004
ZIS   OK sorki niewiedziałem ze były juz takie tematy ...   15:04, 31 01 2004
phant0m   Ja wam tylko tyle napisze - bez paniki. Polskiej s...   17:53, 31 01 2004
Swiety   QUOTE (blacktyger @ 10:31, 31 01 2004) Ehh wkółk...   21:57, 31 01 2004
Phantom   Wiem ze jak klan przechodzi w hibernacje to nie zn...   20:29, 2 02 2004
evil_lord   Z C4 to chyba sprawa jest łatwa: nikt nie chciał...   21:09, 2 02 2004
Thoro   Historia lubi sie powtarzac :/. Imo poison powinno...   22:45, 2 02 2004
kag   no bierzcie sie do roboty bo co to za ladder :X ja...   1:15, 3 02 2004
tranx-san   z C4 sprawa jest prosta, nie mieli z kim grac... z...   5:20, 3 02 2004
Jędras   Upadek będzie to jest pewne - tylko kiedy? ET jes...   17:35, 3 02 2004
Phantom   Ale gdyby w polish ladder bylo wiecej dobrych klan...   18:02, 3 02 2004
evil_lord   Dobrym pomysłem byłoby rozgrywanie meczy w CB sy...   20:01, 3 02 2004
Thoro   QUOTE (Phantom @ 17:02, 3 02 2004) Ale gdyby w pol...   20:38, 3 02 2004
KreciK   SS istnieje - odszedł pierwszy skład ss i powsta...   20:58, 3 02 2004
Phantom   Thoro wlasnie o to mi chodzi ze takie dobre klany ...   17:05, 4 02 2004
EmbeZZlemEnt   Wpadacie w jakas za!@#ana paranoje, zastanawia...   10:18, 5 02 2004
Phantom   Zle mnie zrozumiales mi nie chodzi o europe tylko ...   22:08, 5 02 2004
Cienki Bolek   Nie wiem czy scena jako taka sie rozp... natomiast...   23:36, 5 02 2004
ZIS   Ej no sory ze twoim kolegom sie ten Temat nie podo...   2:48, 6 02 2004
blacktyger   Święty sorki ze ubralem swoją wypowiedź w nie ...   9:41, 6 02 2004
tranx-san   na zakonczenie, podsumuje! - scena et sie nie ...   10:01, 6 02 2004
ZIS   No ale teamt C4 mniej wiec łonczy sie z moim tema...   3:58, 7 02 2004
DaBi   QUOTE NIE GRAJCIE W AA pod zadnym pozorem !...   11:46, 7 02 2004
F.B.I|Koyot   Myślę że polska scena et narazie jest jeszcze w...   16:29, 7 02 2004
Eld   QUOTE (WOLFszLAGIER @ 19:57, 31 01 2004) Złożę ...   11:27, 17 02 2004
sparrow88   hm o ile dobrze pamiętam w którymś z wakacyjnyc...   12:32, 17 02 2004

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi