IPBIPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Prawde wam powiem - kijowe jest to forum
Blitztrager
post 11:52, 3 02 2004
Post #1

Gefreiter
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 1064

Pewnie wielu czytajac ten temat ze chce mnie ukrzyzowac, ale juz wyjasniam o co mi chodzi.

Nie wiem czy ten problem jest lokalny,znaczy tylko u mnie, ale w 9 przypadkach na 10 forum to

chodzi koszmarnie dry.gif . Nie zalezy to akurat od dostepnego mi transferu bo mam DSL 512 i problem ten ma miejsce bez wzgledu na pore dnia.

Ciekawi mnie czy inni maja podobne problemy i pytanie bezposrednio do Świetego:

Na jakim sprzecie postawione jest to forum?

Z wyrazami uszanowania ...
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
KiD
post 13:43, 3 02 2004
Post #2

Hauptmann
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 26

UWAGA POST TECHNICZNY smile.gif

Jak zapewne zuwazyliscie, w ostatnim czasie forum zostalo przeniesione na innego hosta. Obecnie stoi na serwerze poznanskiej firmy Etak.pl. Firma ta korzysta miedzyinnymi z lacz sieci pol34 a co za tym idzie lokalnie z Pozmana. Budowa sieci pol34 zostala rozpoczeta przez Komitet Badan Naukowych jeszcze w czasach poprzedniego systemu. Z zalozenia siec ta miala sluzyc osrodkom naukowym, uczelniom oraz urzedom lokalnych wladz. Owczesny monopolista TPSA na uzytek powstajacej sieci pol34 bezplatnie udostepnil swoje drogi kablowe oraz w niktorych miejscach wlokna swiatlowodowe jak rowniez zapewnil bez zadnych oplat bramke miedzyoperatorska do swojej sieci ( 155 mb ). Nieco pozniej projekt ten przeksztalcil sie w konsorcjum sieci miejskich MAN wraz z udzialem Tel-Energo oraz ICM. Majac do dyspozycji doskonalej jakosci lacza ktos wpadl na pomysl aby udostepniac je do celow komercyjnych co doprowadzilo do niezadowolenia pozostalych operatorow jako ze jej czesc zostala zbudowana za pieniadze panstwowe. Po szerego skarg do wladz wydzielono z sieci pol34 czesc dopuszczona do obrotu komercyjnego ktorego administrowaniem zajela sie firma GTS - dawniej Ineternet Partners. TPSA zostala postawiona w sytuacji w ktorej udostepniala potezna bramke swojemu potencjalnemu konkurentowi bez zadnych oplat. Wystosowano wiec oferte na dalsze korzystanie z zasobow TPSA ktora niestety pol34 odrzucil. W odpowiedzi TPSA obciela drastycznie transfery na styku miedzy operatorskim.

WNIOSEK : Na skutek waskiej bramki pomiedzy TPSA i pol34 uzytkownicy TPSA w chwilach duzego natezenia ruchu nie moga wogole dostac sie na nasz portal lub czas polaczenia jest niezwykle dlugi.

Dobra wiadomosc : Nasz sponsor firma Etak obecnie testuje lacza popak (Frame Relay) i najprawdopodobniej w najblizszym czasie sytuacja uzytkownikow TPSA ulegnie znaczacej poprawie.

OMG - KK THX BYE

Pozdro
Go to the top of the page

+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi