11:52, 3 02 2004
|
|
|
Gefreiter Grupa: Użytkownicy Postów: 25 Dołączył: 8-01-2004 Skąd: Lublyn Nr użytkownika: 1064 |
Pewnie wielu czytajac ten temat ze chce mnie ukrzyzowac, ale juz wyjasniam o co mi chodzi.
Nie wiem czy ten problem jest lokalny,znaczy tylko u mnie, ale w 9 przypadkach na 10 forum to chodzi koszmarnie Ciekawi mnie czy inni maja podobne problemy i pytanie bezposrednio do Świetego: Na jakim sprzecie postawione jest to forum? Z wyrazami uszanowania ... |
|
|
|
![]() |
13:43, 3 02 2004
|
|
|
Hauptmann Grupa: Użytkownicy Postów: 405 Dołączył: 15-07-2003 Skąd: Poznan Nr użytkownika: 26 |
UWAGA POST TECHNICZNY
Jak zapewne zuwazyliscie, w ostatnim czasie forum zostalo przeniesione na innego hosta. Obecnie stoi na serwerze poznanskiej firmy Etak.pl. Firma ta korzysta miedzyinnymi z lacz sieci pol34 a co za tym idzie lokalnie z Pozmana. Budowa sieci pol34 zostala rozpoczeta przez Komitet Badan Naukowych jeszcze w czasach poprzedniego systemu. Z zalozenia siec ta miala sluzyc osrodkom naukowym, uczelniom oraz urzedom lokalnych wladz. Owczesny monopolista TPSA na uzytek powstajacej sieci pol34 bezplatnie udostepnil swoje drogi kablowe oraz w niktorych miejscach wlokna swiatlowodowe jak rowniez zapewnil bez zadnych oplat bramke miedzyoperatorska do swojej sieci ( 155 mb ). Nieco pozniej projekt ten przeksztalcil sie w konsorcjum sieci miejskich MAN wraz z udzialem Tel-Energo oraz ICM. Majac do dyspozycji doskonalej jakosci lacza ktos wpadl na pomysl aby udostepniac je do celow komercyjnych co doprowadzilo do niezadowolenia pozostalych operatorow jako ze jej czesc zostala zbudowana za pieniadze panstwowe. Po szerego skarg do wladz wydzielono z sieci pol34 czesc dopuszczona do obrotu komercyjnego ktorego administrowaniem zajela sie firma GTS - dawniej Ineternet Partners. TPSA zostala postawiona w sytuacji w ktorej udostepniala potezna bramke swojemu potencjalnemu konkurentowi bez zadnych oplat. Wystosowano wiec oferte na dalsze korzystanie z zasobow TPSA ktora niestety pol34 odrzucil. W odpowiedzi TPSA obciela drastycznie transfery na styku miedzy operatorskim. WNIOSEK : Na skutek waskiej bramki pomiedzy TPSA i pol34 uzytkownicy TPSA w chwilach duzego natezenia ruchu nie moga wogole dostac sie na nasz portal lub czas polaczenia jest niezwykle dlugi. Dobra wiadomosc : Nasz sponsor firma Etak obecnie testuje lacza popak (Frame Relay) i najprawdopodobniej w najblizszym czasie sytuacja uzytkownikow TPSA ulegnie znaczacej poprawie. OMG - KK THX BYE Pozdro |
|
|
|
Blitztrager Prawde wam powiem - kijowe jest to forum 11:52, 3 02 2004
esto imo temat nie na to forum, ale jesli juz mam napis... 12:34, 3 02 2004
cyp!s Imo chodzi tu o Twoje lacze, w jakiej czesci Polsk... 13:22, 3 02 2004
SpajdaPL Witamm!!
Jestem użytkownikiem sieci akad... 14:38, 3 02 2004
Thoro O dziwo jakis miesiac temu nie moglem w zasadzie k... 17:02, 3 02 2004
Swiety Blitztrager - to forum jest darmowe, stoi dzięki ... 23:36, 3 02 2004
tranx-san mi tam forum przed i po operacji chodzi tak samo s... 4:39, 4 02 2004
gatess No teraz powinniście odczuć wyrażna różnice w... 20:13, 5 02 2004
Blitztrager QUOTE Blitztrager - to forum jest darmowe, stoi d... 15:07, 6 02 2004
cyp!s czasami tepsa wyprawia rozne rzeczy ze swoimi lacz... 15:18, 6 02 2004
maclin Mi dawniej chodzilo dobrze, teraz chodzi dobrze, j... 1:13, 24 02 2004![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi |