18:03, 10 02 2004
|
|
|
Feldwebel Grupa: Użytkownicy Postów: 87 Dołączył: 11-01-2004 Nr użytkownika: 1081 |
Mam pewien irytujący problem z netem grając w ET. Po jakimś czasie gry na jakimś serwie (czasami po 1 min czasami po 3 godz.) dostaje nagłego laga "999'' ktory zwykle kończy sie wyrzuceniem z serwa.Po wyjściu do windozy mimo ze wolf jest już wyłączony mam jakiś dziwny upload .W tym wypadku pomaga tylko rozłączenie z netem i ponowne połączenie (mam ISDN w Dialogu).Mam 2 modemy więc wątpie żeby to byla wina modemu.Dzieje się tak tylko w Wolfie (czasami pogrywam w Q3 w necie i jest ok) .Może ktoś spotkał się z takim problemem .Z góry dzięki za porady .
|
|
|
|
![]() |
10:53, 23 02 2004
|
|
|
Grupa: Użytkownicy Postów: -999899 Dołączył: 9-09-2003 Skąd: z dupy Nr użytkownika: 200 |
hehe...
słuchajcie, ten problem trzeba rozgraniczyć na 4 konkretne akcje bo inaczej nie dojdziemy do porozumienia. tak więc, problemy z siecią to: 1. Wszędzie mam duże pingi / wszędzie mam duże skaczące pingi to najpoważniejszy problem. konfiguracja et, zmiana sterowników nic, kompletnie nic nie da ponieważ to typowy problem z łączem. nawet jeżeli na jakimś ut, mohaa twoje pingi są mniejsze / rózne względem tych z et to tylko dlatego, że silniki tych gier różnią się diametralnie / detalami. czasami duży flux (tj. skoki pingów) jest efektem działania wirusów, robaków, adware, które nieustannie trzepią cookie i pewne obszary dysku w poszukiwaniu mejli, po czym bez przerwy rozsyłają się nawiązując setki połączeń z serwerami poczty we względnie krótkim czasie, co objawia się w postaci skaczącego pingu, packetlostów. solucja: zmień providera 2. Pingi mam względnie normalne ale gra mi szarpie i przeskakuje (packetlosty) / rozłącza mnie po pewnym czasie pomimo dobrego pingu (packetlosty) oto kolejny z poważniejszych problemów. w dużej mierze przyczyną po raz kolejny jest specyfika twojego łącza. nie da się tu (po raz kolejny) nie wspomnieć, że różne gry mają różne silniki, nawet jeżeli mówi się, że ta i ta gra jest na engine'ie kłejka. na jednej grze możesz mieć 1%PL , na innej 10%PL, z kolei na jeszcze innej 3%PL. także tutaj przeinstalowanie sterów i cfg et niewiele daje. tak jak wspomniałem wyżej - przyczyną pewnej części PL mogą być wirusy, trojany, robakim adware - jeżeli masz kompa wolnego od tego gówna możesz jedynie sprawdzić gdzie tak naprawdę tracisz te pakiety, ale i to jest tylko do własnej świadomości. solucja: zmień providera 3. Mam normalne pingi, zero packetlostów a jednak mnie wywala z serwerów w tym przypadku przyczyn może być naprawdę wiele, zarówno tych bliżej określonych jak i nieokreślonych. nie ma sensu wałkować tego jeszcze raz od początku więc zachęcam do lektury topica poświęconego temu zagadnieniu na forum solucja: milion i zero solucji 4. Mam dobre pingi, zero packetlostów ale po wbiciu do gry po chwili / kilku minutach ping drastycznie rośnie do granicy 500-999 to najłagodniejszy problem. przyczyną tego w 95% nie jest ani łącze, ani wirusy, ani adware, ani tez etcfg - a konfiguracja twojego kompa. - mało wydajny komputer (np. celeron 500, 512ram, riva tnt 2 32mb) komp, który pomimo tego, że jest w stanie udźwignąc cięzar grafy et nie ma siły zarządzać ruchem w sieci. solucja: modernizacja kompa - wirtualna pamięc bardzo często przyczyną jest także zbyt mały obszar wirtualnej pamięci (przypominam! et potrzebuje około 400mb vm) i nawet przy lepszych kompach może występować ten sam problem. solucja: zwiększenie obszaru wirtualnej pamięci. rozsądna alokacja pliku stronnicowania na dysku - początek systemowej partycja, zaraz po mbr, etc. - słaby / dobry komp w roli serwera udostępniającego połączenie nawet jeżeli masz pr0kompa, na którego ojciec wydał więcej niż na cokolwiek w ciągu 40lat swojego życia możesz mieć okazję spotkać się z tym problem jeżeli udostępniasz połączenie za pomocą dowolnego softu pod windows. otóz, w winx nie problem o s(słowo na p)enie routingu jeżeli procek przy okazji dostanie jakiekolwiek bardziej wymagające zajęcie jak np. odpalenie et. solucja: zakup muzealnego kompa z kartą sieciową, instalacja dowolnej dystrybucji linucha, udostępnienie połączenia. to chyba tyle, jeżeli o czymś zapomniałem to sobie przypomnę i dopisze. bye |
|
|
|
Gucio Problem z netem grając w ET!! 18:03, 10 02 2004
ArmaGedoN Próbowaliście zmianę komend dotyczących łącz... 14:38, 11 02 2004
Gucio Wiem że ISDN nie jest za mocne ale na więkrzośc... 22:12, 11 02 2004
blacktyger Hmm a mi każdy mówi ze jestem Warper a moze wiec... 10:32, 12 02 2004
dNkN! najlepszy warper jakiego znam to cc|logres, a... 20:19, 12 02 2004
Gucio Już myślałem że po radzie Dankana problem znik... 19:48, 14 02 2004
keNOOBie|PL hhe.. dupa Dankan... wszystko jest ok u mnie.. i j... 4:58, 16 02 2004
dNkN! pozostaje więc ostatnio opcja - macie łacza z du... 6:46, 16 02 2004
VISTORANTE Hm mi nie warpuje (jak mam dobry ping ofkz) a mia�... 12:07, 16 02 2004
Gucio Łącze jest dupne to fakt .Ale dlaczego mogę god... 17:41, 17 02 2004
keNOOBie|PL DANKAN a jezeli lacze nie jest do posladow, bo mam... 4:02, 21 02 2004
Schmidt http://cdi.dialog.net.pl/
moze sterowniki powinien... 0:56, 23 02 2004
Gucio No widzisz Dankan ja mam tak jak napisałeś w prz... 18:51, 23 02 2004
dNkN! hmm...
kompa masz imho za!@#iści mocnego, o ... 22:52, 27 02 2004
Gucio OK już rozwiązałem problem.A mianowicie przy ka... 15:25, 13 03 2004
Estaloth Jeżeli chodzi o problemy na 18net to chyba mam ro... 9:44, 17 03 2004![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi |