IPBIPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Upadek sceny i jej podzialy?!, Przemyslenia poddane dyskusji.
Rollo Tomasi
post 20:04, 12 06 2004
Post #1

Gefreiter
Ikona Grupy

Grupa: ProPlay0r
Nr użytkownika: 409

Tematy "god bless et" by blinkkin oraz temat snoop'iego o serverze pod haslem natchnely mnie do kilku refleksji, ktore chcialem poddac dyskusji smile.gif. Jednoczesnie nie jest to proba reaktywacji zamknietego topica wiec prosze Swiety nie banuj mnie wink.gif

Po pierwsze uwazam, ze tej scenie do mogily jeszcze bardzo daleko. Patrzac ogolnie na aktywnosc tego forum, na ilosc idlerow #wolfpl oraz na ilosc graczy i poziom polskiego ffa.

1) Ilosc graczy na FFA. Wystarczy spojrzec na ilosc serverow - oszalamiajaca. Kilkadziesiat pod haslem czy tez bez. W rtcw zawsze bylo ich kilka, zawsze byl problem z pozyczeniem servera do cw. Tutaj ten problem nie istnieje. Dodatkowo na toadie byl zawsze pelen tylko 1 serwer. W ET pelnych polskich serwerow jest zawsze kilka, o permanentnie pelnym 10czicie nie wspomne smile.gif Co do poziomu to jest pewnie taki sam jak w calej europie. Wiecej o tym ponizej dry.gif

2) Aktywnosc tego forum chyba nie podlega dyskusji, wystarczy rzucic jakis temat a odrazu odpowiada kilkadziesiat osob. Z tym nie moze sie rownac oslawione forum hive.pl na ktorym moim zdaniem w szczytowym okresie rozwoju sceny aktywnych bylo znacznie mniej nickow. (jesli jest inaczej to niech ktos majacy tu status moderatora wyprowadzi mnie z bledu smile.gif )

3) Ruch na ircu - to chyba najslabszy wskaznik, ale czy ktos z was policzyl ile jest kanalow nalezacych do polskich et klanow, ktore maja stale rzesze idlerow ?

W rtcw (to bylo chyba na hive.pl) kiedys swiety napisal obszerny artykul szacujacy ilosc aktywnych polskich rtcw graczy wraz z ich kilkoma do kilkunastoma fejkami. Oszacowana liczba wynosila okolo 250 osob, lacznie z tymi ktorzy graja raz na 3 tygodnie. Przydalyby sie podobne szacunki dla sceny ET, to moze zamkneloby usta wszystkim mowiacym o upadku, regresie i takie tam mad.gif

Upadki klanow, zakladanie nowych, wzmacnianie sie juz istniejacych, to wszystko juz bylo. Zawsze jest spory ruch na scenie i to tylko moim zdaniem dobrze o niej swiadczy. Zawsze czesc ludzi sie wycofuje, a na ich miejsce przychodza nowi (Jesli oba czynniki sie rownowaza scena jest stabilna). Oznacza to jedynie, ze scena wciaz ewoluuje, ze aktualny stan nie jest ostatecznym. Pod koniec rtcw wszystko bylo stale i niezmienne. Istnialy stale teamy o niezmiennych skladach. Wialo stagnacja i nuda. Cos wisialo w powietrzu. Czy gdyby wszystkim dobrze bylo na scenie rtcw z taka checia rzucilibysmy sie na cos nowego nieznanego ? Nowe ma zawsze tyle samo plusow co minusow, musial istniec dodatkowy czynnik.

Po drugie denerwuja mnie wszelkie teksty o podziale na lepszych i gorszych, albo na tych z lepszych klanow i gorszych. Podzialy to cos calkowicie naturalnego. Nie biora sie one stad, ze istnieja rowne i rowniejsze teamy. Wynika to raczej z roznic miedzy graczami.

Zazwyczaj gracze klanow z dolnej polki graja raz do 2 razy w tygodniu FFA i raz w tygodniu klanowke. W tych calkiem na dole gra sie jeszcze mniej klanowo. Klany ze sredniej polki graja 2-3 razy w tygodniu, a ogolnie gracze codziennie lub co 2gi dzien FFA. Te zas z czolowki graja codziennie sparingi, a czasem nawet kilka jesli znajdzie sie przeciwnik i wciaz maja ochote grac.

Jak mozna porownywac graczy grajacych tyle klanowek, ze nie znajduja juz czasu na ffa z ludzmi ktorzy spotykaja sie na CW raz w tygodniu, a ffa graja czasem. Nie ma wspolnych tematow, nie ma tych samych umiejetnosci, nie bedzie tez tego samego poziomu klanowego. Jesli uwazacie, ze ci lepsi czy jak niektorzy w topicu o serku snoopa pisali "pro", zabardzo sie od was odgradzaja, napinaja itp. Spytajcie ktoregos z nich ile gra dziennie ile gral kiedys dziennie i ile musial tej grze poswiecic. Poziom gracza to jego umiejetnosci, ktore wciaz doskonali i nad nimi pracuje, tak jak w kazdej dziedzinie. Choc wolf jest gra amatorska, to jednak rzadzi sie podobnymi prawami jak kazda gra druzynowa np pilka nozna. I tak samo druzyna z ligi amatorskiej bez problemu pokona druzyne zebrana z podworka. Wszelkie rozmowy o rownosci wszystkich graczy sa moim zdaniem niewiele warte, bo tez poziom prezentowany przez graczy jest rozny.

Dobrym jak mysle obrazem przekroju sceny jest gra na losowo wybranym FFA. Zawsze glowna mase stanowia sredni gracze, okolo 60% graczy na serwerze, po 20% to ludzie o dosc wysokim skillu oraz ci ktorzy niemalze ucza sie mapy (rozklad Gaussa). Po roku istnienia ET trzeba powiedziec, ze sredni poziom tych 60% jest znacznie wyzszy niz na poczatku. Z przyczyn oczywistych gracze nie osiagneli jeszcze tego poziomu co w rtcw. Post buliego (w topiku snoopa) mowiacy, iz to niesamowita przyjemnosc grac gdzies gdzie ludzie wiedza o co chodzi, odnosi sie z rozrzewnieniem do koncowego okresu rtcw kiedy tak wlasnie gralo sie w te gra na FFA. ET po prostu jeszcze sporo brakuje i z dnia na dzien sie tego nie zmieni, potrzeba czasu i to wiecej niz rok, zeby nowe sredniaki dogonily rtcw sredniakow. Moim zdaniem to byl jeden z czynnikow upadku sceny rtcw, ze sredni gracze chcieli wreszcie byc najlepsi, a w et bylo to wtedy proste.

Dodatkowo w rtcw zachodzila filtracja graczy. Wychodzily kolejna nakladki i mody. Najnizszy poziom w retail rtcw panuje teraz na serwerach wersji 1.0. Posredni na serverach typu shrub, a najwyzszy na serverach z OSP. W ET ten czynnik nie istnieje bo wszelkie nakladki i ulepszenia sciagaja sie same. blink.gif

W tym kontekscie podzial wydaje sie byc czyms bardzo naturalnym i az dziwne, ze przez rok taki nie nastapil. Z pewnoscia serwer snoopa wspomoglby ten proces. Nie wiem czy to dobre czy zle, ale tak bardzo naturalne, ze ciezko byloby(bedzie) to powstrzymac.

Calosc nie jest raczej jedna jasno wyrazona mysla, a raczej zbiorem mysli, lecz uwazam ze to dobry punkt wyjscia do typowej dla tego forum dyskusji cool.gif
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Kapral_Dud
post 16:49, 16 06 2004
Post #2

Leutnant
Ikona Grupy

Grupa: ProPlay0r
Nr użytkownika: 436

QUOTE (Swiety @ 6:09, 15 06 2004)
warzywa ET > warzywa RTCW biggrin.gif - Pamięta może ktoś że ludzie nawet nie potrafili dać ready i jak ktoś nie wpisał readyteam to biegali przez godzine na warmupie ? biggrin.gif

Swiety: nie tylko sie pamieta ale mam nawet to na codzien ze tak powiem - wywodze sie i mieszkam w malej miejscowosci (bialystok to przykrywka). dostep do stalego lacza od dluzszego czasu ma tu niewiele osob (m.in.: ja) pewnie dzieki temu nie jestem "białkiem". Jest takze kafejka internetowa gdzie spotykaja sie czasem moi znajomi ze starej szkoly zeby sobie popykac w wolfa (w et nie graja - ciekawe czemu? ohmy.gif )... jeszcze z rok temu czy nawet mniej to caly czas pykali na warmupie bo nie wiedzieli po prostu ze trzeba dac ready :/

et wydaje mi sie latwiejsze w obsludze niz rtcw. Pamietam poczatki et jakie byly kombinacje zeby przekonwertowac cfg z rtcw zeby radar byl na dole na srodku zeby wywalic zbedne (słowo na p)y biggrin.gif
Go to the top of the page

+Quote Post

Posty w temacie
Rollo Tomasi   Upadek sceny i jej podzialy?!   20:04, 12 06 2004
buzka   QUOTE napisz w jednym zdaniu bo sie czytac nie chc...   20:51, 12 06 2004
Prosper   QUOTE (Rollo Tomasi @ 18:04, 12 06 2004) uwazam ze...   20:57, 12 06 2004
blacktyger   imo pr0 - pr0fesjonalista, ale na boardzie i nie ...   21:04, 12 06 2004
Bobin   Jak czytam: "niedługo będziemy pro" albo już pr...   23:21, 12 06 2004
blinkkin   good shit w wykonaniu tomasiego (lepiej na samym p...   0:00, 13 06 2004
nGc.pl   Co do podziałów - na każdej scenie istniał/ist...   17:38, 13 06 2004
dNkN!   ^^ kimkolwiek jesteś - dobrze gadasz... piona ni...   7:44, 14 06 2004
LoLeQ   OMG ludzie sie tak podniecaja Blackmanem ,a i tak ...   12:07, 14 06 2004
Bobin   QUOTE OMG ludzie sie tak podniecaja Blackmanem ,a ...   14:00, 14 06 2004
Swiety   QUOTE (Rollo Tomasi @ 18:04, 12 06 2004) Tematy "g...   6:09, 15 06 2004
Swiety   QUOTE (Rollo Tomasi @ 18:04, 12 06 2004) Po pierws...   17:04, 15 06 2004
tranx-san   imo to jest jeden z ciekawszych topicow z jakim si...   17:58, 15 06 2004
Rollo Tomasi   QUOTE I tu Rollo jesteś w dużym błędzie. Tak c...   23:33, 15 06 2004
Kapral_Dud   QUOTE (Swiety @ 6:09, 15 06 2004) warzywa ET > war...   16:49, 16 06 2004
ptOk   Z góry zaznaczam, że w RTCW nie grałem (nawet w...   10:19, 17 06 2004
spanzik   o powstalo nowe rozgraniczenie graczy , gracz z du...   19:17, 23 06 2004
smoke   Tak. Podzial byl i bedzie ale nie ze wzgledu na kl...   4:35, 12 08 2004
Swiety   CYTAT (smoke @ 2:35, 12 08 2004) NIE MA CZEGOS TAK...   5:11, 12 08 2004
falubaz   CYTAT No a jak wszyscy ludzie w klanie są z dupy ...   21:44, 12 08 2004
smoke   Powiedz mi czy widziales kiedys klan "z dupy...   23:12, 12 08 2004
Swiety   Myślę że większość tak zwanych klanów z dup...   1:11, 13 08 2004
blacktyger   Klanowym Skrytozerca mówimy zdecydowane raczej NI...   9:45, 13 08 2004
sparrow88   CYTAT klan w którym 50% proplay0row jest z dupy, ...   10:02, 13 08 2004
Ulyssess   Stwierdzenie ze scena upada jest nie na miejscu. N...   17:48, 13 08 2004
sparrow88   i tu sie zgadzam Teksty o upadku sceny to raczej g...   21:15, 13 08 2004
KATSU   moze i ja swoje 5 groszy wcisne jaki upadek ? o cz...   16:51, 12 09 2004

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi