IPBIPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> ET nie chce sie wlaczyc, Na linuxie (Mandrake)
Spidi
post 20:38, 19 05 2005
Post #1

Schutze

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 4294

Mam linuxa od niedawna. Zainstalowałem sobie ET i patcha 2.6. Wlaczam gre, a tutaj taki bajer:
gra wcale się nie włancza. wrecz przeciwnie- powieksza obszar robocczy pulpitu tak, ze wychodzi on poza moj monitor i musze sie wylogowac, aby wszystko wrocilo do normy.
Moze wiecie co mam zrobic?
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
parmezan
post 0:07, 21 05 2005
Post #2

Oberschutze
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 1811

Dobra, nie masz sterowników nvidii lub źle je zainstalowałeś. Napisz co po kolei robiłeś aby je zainstalować i co się działo w trakcie. Nie wiem czy ta mandaryna ma XFree86 czy Xorg. No to po kolei.
1. Sprawdź najpierw czy masz moduł do jądra.
Na konsoli jako root:
KOD
modprobe nvidia

Jeśli nic nie wywali to ok, jeśli coś wywali, znaczy nie masz modułu do jądra. Instalować od nowa. Najpierw sprwdź czy masz źródła AKTUALNIE UŻYWANEGO JĄDRA, na konsoli
KOD
uname -r

wyświetli ci wersje używanego jądra,
KOD
rpm -q kernel-sources

wyświetli aktualnie zainstalowane źródła jądra, jeśli wersje się nie zgadzają musisz znaleźć źródła zgodne z używanym jądrem(płytki z mandaryną, ftp mandraka, rpmfind.net). Jeśli to jest ok reszta powinna pójść gładko.

2. Jeśli poprzedni jest w porządku, to pytanie czy zmieniłeś plik XF86Config-4 tak jak jest opisane w linku który ci posłałem, jeśli nie zmieniłeś to edytować.

3. Jeśli plik konfiguracyjny zmieniłeś zgodnie z opisem, to pytanie czy właściwy.
Najławiej sprawdzić tak: czy masz w /etc/X11/ plik xorg.conf, jeśli tak to ten jest właściwy, jeśli nie to sprawdź czy masz tam XF86Config-4 jeśli jest to ten, jeśli nie ma to XF86Config, jeśli i tego nie ma to znaczy że mandrake to nie jest normalny linux wink.gif.

4. Odpalić Xy jeszcze raz. Na konsoli
KOD
glxinfo

w wyniku poszukaś napisu OpenGL vendor string, jeśli jest tam nvidia to ok i można grać, jeśli Mesa3D to coś zwaliłeś po drodze.

To co ci napisałem sam robiłem na wielu różnych dystrybucjach (Slackware 7.0, Slackware 7.1, Slackware 8.0, Slackware 8.1, Slackware 9.0, Slackware 9.1, Slackware 10.0 wink.gif ) i zawsze działało, jeśli ci nie pomogło coś zwaliłeś, albo mandrake to nie linux (bardzo możliwe) i odpowiedzi musisz szukać na forach poświęconych temu wyrobowi linuxopodobnemu.
Go to the top of the page

+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi