IPBIPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Ktora karta bedzie lepsza, GF 6600 vs Radek 9800pro
shela
post 13:50, 18 07 2005
Post #1

Hauptmann
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 687

po opisie tematu odpowiedz wydawalaby sie prosta .. jednak problem nie jest tak prozaiczny jakby sie moglo wydawac na pierwszy rzut oka.

wiec mam do wyboru 2 karty

GF 6600 firmy gigabyte, agpx8, 256 ram, 128bit
oraz
Radeon 9800pro, agpx8, 128 ram, 256 bit

obie kart sprzetowo wspomagaja DX9 itp itd. .. generalnie jesli chodzi o osiagi to sa porownywalne i stoja na tym samym poziomie (sprawdzilem). jednak chodzi mi o karte na przyszlosc. GF6600 ma wiecej ramu jednak magistrale ma tylko 128bit co moze w pozniejszym czasie spowodowac powstanie waskiego gardla, radek ma mniej ramu, jednak 256bit na magistrali. wiadomo, ram nie zawsze jest potrzebny, a nie ma sensu tworzyc tez waskiego gardla. GF jest konstrukcja wiele nowsza jesli chodzi o zastosowane technologie wiec mam spory dylemat i prosze o konkrety, a nie wypowiedzi w stylu, GF bo jest lepsza, albo radek bo GF posysaja. prosze o sensowne argumenty. nadmienie ze karty cenowo roznia sie jedynie o 30zl wiec to zadna roznica.
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
RazoR
post 16:50, 19 07 2005
Post #2

Feldwebel
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 3303

CYTAT

256 MB Ram na karcie typu GF6600 to tylko wyrzucanie pieniędzy w błoto. Zwykły marketingowy chwyt mający na celu zamydlenie klientom oczu, którzy myślą że więcej pamięci na karcie to większa wydajność (nie mówie że ilość pamięci nie wpływa na wydajność ale wszystko zależy od warunków). 256 Ram to jest dobre dla kart typu GF6800 wgórę, które pozwalają uruchomić grę z dużymi rozdzielczościami i z dokładnymi teksturami.
Lepiej poprostu kupić mocniejszy egzemplarz z 128 MB RAM (GF6600GT).

Raz w jakiejś recenzji spotkałem się nawet z takim czymś, że producenci zwiększali ilość pamięci, ale przy okazji cos kombinowali z magistralą (nie pamiętam co, czytałem o tym w jakiejs recanzji). Powodowało to spadek wydajności, ale chyba robiono to w słabych kartach z dolnej półki. Nie dziwie się sproducentm, bo zawsze jak jakiś mój kolega kupuje kartę graficzną to patrzy tylko(albo najbardziej) na pamieć.

CYTAT

GF6600GT ma właściwie jedynie dużą przewagę w DoomIII w innych grach nie.

Racja, GF6600GT świetnie radzi sobie z Doom'em. U mnie na "ultra" jakości nie spadało poniżej 40 fps (nie bierąc pod uwagę, że po wejściu do jakiegoś innego pomieszczenia, komp mielił dyskiem-jedna kość pamięci 512 to za mało do Doom'a... wink.gif.

Ale Doom ma też silnik, na którym jak w Q3 będzie robine dużo gier co też nie jest bez znaczenia. Chociaż silnik ten zostanie mocno przerobiony i bez różnicy może być fakt posiadania karty robionej pod Doom'a III.

Jeszcze napisze coś na temat główny czyli Radeon9800pro vs GF6600.
Jeśli bym miał wybierać między tymi dwoma to bym wybrał Radeona, bo jest po prostu szybszy w tych trochę starszych grach, a w najnowszych GF6600 i tak nie będzie płynny. Co jest zrozumiałe bo jego rynkowym konkurentem jest raczej GF6600GT(przynajmniej ja wybierałem miedzy tymi dwoma kartami), a wybrałem GF bo jest bardziej "przyszłościowa":) (W ET o ile się nie mylę lepszy jest Radeon, ale jeśli chcemy większej wydajności w ET to lepiej zrobić tak jak gdzieś Święty napisał-kupić/podkrecic procesor/ram).
Go to the top of the page

+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi