15:16, 16 12 2006
|
|
|
Gefreiter Grupa: Użytkownicy Postów: 47 Dołączył: 29-07-2006 Nr użytkownika: 6877 |
Zgrywam demko virtualdub'em. Zajmuje ono np 600mb i co potem, bo ja konwertuje je do avi programem Super. Niby wszystko gra ale obraz jest strasznie ciemny. Prosze o pomoc i przy okazji mozecie napisac jakie sa najlepsze paramerty np: ile bitrate jakie kodeki itp.
|
|
|
|
![]() |
11:38, 20 12 2006
|
|
|
Hauptmann Grupa: Half ProPlay0r Postów: 295 Dołączył: 10-02-2004 Skąd: Lublin Nr użytkownika: 1257 |
I'm fuc.kin' mullered but I'll try:
Nie wiem w jaki sposób 'zgrywasz demko virtualdub'em', a potem konwertujesz do avi. Skoro VirtualDub ma opcje zgrywania klatek bezpośrednio z wolfa (o to ci chodzilo?) to na pewno ma tez opcję zapisania od razu jako avi wiec po co konwersja, nie mozna od razu? Moim zdaniem nie potrafisz sie nawet wysłowić, ale pominę ten temat i przejdę do sedna. 1. Na początku zrób lub ściągnij porządny config. Ustaw najwyższą możliwą rozdzielczość, włącz AA & Anizo. Dema zgrywaj komendami cl_avidemo x (rozpoczęcie, gdzie x to minimum 30 imo) i cl_avidemo 0 (zakończenie). Jeśli zrobiłeś wszystko prawidłowo to powinny Ci sie zgrać przykładowo 90 screenshotów na sekunde w najwyższej rozdzielczości z włączonym AA i Anizo. Screenshoty te znajdziesz w folderze np. etpro/screenshots/ (jeśli zgrywałeś akcję z dema nagranego na etpro). Jak zapewne zauważyłeś, screenshoty te dużo zajmują - nie wpadaj w panikę. 2. Otwórz VirtualDuba, otwórz wszystkie screenshoty jako jedną animację (zaznacz pierwszy, kliknij 'Ok'). Teraz kolejno (kolejność dowolna, tutaj alfabetycznie): Video -> Color Depth... -> Decompression format - Autoselect ¤ Output format ... - 24 bit Video -> Compression... -> Huffyuv/PICVideo, wedle uznania, do ustawienia też nic praktycznie nie ma Video -> Filters... -> Add -> resize -> Podaj taką rozdzielczość, jakie będą do konca (np. 720x480) ¤ Filter mode: Lanczos3 Video -> Frame Rate... -> Change to 90 (90 tak jak na przykładzie wyzej, zamiast 90 wpisz tyle ile użyłeś). File -> Save as AVI Jeśli niczego nie spie.przyłeś to powinno zacząć się renderować Huffyuvem/PICVideo w zależności od tego co wybrałeś. Tak skompresowany plik zajmuje ~60% tego co uncompressed bez widocznej straty jakośći i ma od razu zmienioną rozdzielczość, dzieki czemu przy koncowej kompresji resize nie bedzie konieczne = lepsza jakość. 3. Teraz możesz pracować na pliku, który otrzymałeś w programie typu Vegas czy Premiere Pro. Po dodaniu efektów renderujesz go jeszcze raz Huffyuvem/PICVideo, tym razem ma juz nałożone efekty i dodaną ścieżkę dźwiękową. Pamietaj ze rozdzielczość do konca bedzie bez zmian (wg przykładu 720x480). Musisz zmienić tylko FPSY, niezależnie ile użyłeś w Wolfie, tutaj wpisz 30 (nie napiszę dokładnie gdzie, bo nie wiem w jakim programie pracujesz, ale każdy powinien sie połapać). Dzieki zmianie fpsów film bedzie miał w miarę elegancki motion blur. 4. O ile wszystko zrobiłeś tak jak trzeba, to teraz powinieneś mieć plik avi z dodanymi efektami z np. Vegasa który jest już produktem prawie finalnym. Otwórz go w VirtualDubie: Video -> Frame Rate... -> sprawdź czy na pewno jest 30 FPS [kropka powinna być obok No change: (Current 30.00 FPS)] Video -> Color Depth... -> sprawdź czy na pewno jest Decompression format - Autoselect ¤ Output format ... - 24 bit Video -> Compression... -> xvid/x264 wedle uznania, ustawienia są na necie File -> Save as AVI Właśnie wyrenderowałeś pojedynczą akcję jedną z lepszych jakościowo i objętościowo metod. Oczywiście robiąc cały film musisz przepuscic kazda akcje osobno przez dwa pierwsze punkty, a potem wrzucic je wszystkie naraz do programu typu Vegas czy Premiere Pro, tam je zmontować, dodac efekty, soundtrack (o tym jest mowa w punkcie 3, roznica jest taka ze pracujesz na plikach, a nie na pliku. Jednakze te pliki na koncu i tak staną sie jednym plikiem). Kiedy juz caly film bedzie w jednym pliku otwierasz go i robisz to co jest napisane w punkcie 4. Jesli nic nie spiep.rzyles (w co szczerze watpie) to powinieneś miec film w bardzo ladnej jakosci (o ile uzyles dobrych ustawien do xvida lub x264). Zdaje sobie sprawe ze to tylko kilka zdan na ten temat. Niestety nie mam tyle cpania, zeby miec sile na opisanie .mp4, jak zrobić ladniejszy motion blur poprzez przyspieszenie, wklejanie screenshotów dla wyjątkowo ułomnych czy czego jeszcze nie opisałem PS. Jako iż pytanie w twoim temacie zacięłoby cie w punkcie pierwszym tego malego tutoriala powyzej... Oto kilka porad na temat zbyt ciemnego configu: Na kartach ati występuje czasem problem z resetowaniem gammy. Wciśnięcie klawisza 'windows' podczas odpalonego Wolfa (oprócz pokazania menu start) resetuje gamme - domyślnie na 1. Problem w tym, że to samo dzieje się przy zgrywaniu akcji (robisz to używajac komendy cl_avidemo x/0 o czym już pisałem). Jasność w grze jest taka jaka powinna, ale ssy zgrywają sie z gammą 1 - chociaż tego nie widać. Po blizej nieokreslonej zabawie ze sterownikami (na swoim przykładzie: zainstalowanie Catalystów 6.8 i Control Panel 6.14 & pogrzebanie w nich) problem niemalże zniknął. Przy wcisnieciu klawisza 'windows' gamma co prawda zmienia swoja wartosc na 1, ale po powrocie do gry, jasność automatycznie wraca do poprzedniej wartości. Oczywiście przy zgrywaniu akcji problem ten już nie występuje, więc wszystko jest ok. Zakładam, że nie zgrywasz z trybu okienkowego, tylko z pełnoekranowego. U mnie w trybie okienkowym obraz zawsze jest sporo ciemniejszy. Wyglada jakby r_intensity i r_overbrightbits same zmieniły wartość na czas grania w okienku. Na drugim PC nie ma tego problemu - niezaleznie od trybu gra wyglada tak samo, ale screeny z okienka, sa sporo ciemniejsze. Jak zawsze znajdą sie osoby, które pójda na kompromis zgrywając gównem typu Fraps (u mnie na Frapsie obraz byl taki jak w grze, tylko co z tego skoro to Fraps?), czy pracując na configu z komendą r_ignorehwgamma 1 (u mnie ta komenda załatwiała problem i zgrywane akcje wygladały identycznie jak w grze, a sama komenda bardzo dobrze wyglada jako część filmowego configu o ile sie podrasuje kolorki). PS2. Chu.jowe ustawienia st4rf!sh tak to mozna pograc, a nie ustawiać do filmu. :'O) |
|
|
|
16:31, 20 12 2006
|
|
|
Hauptmann Grupa: Użytkownicy Postów: 262 Dołączył: 4-08-2005 Skąd: stąd Nr użytkownika: 4730 |
QUOTE(Estaloth @ 12:38, 20 12 2006) [snapback]59808[/snapback] PS2. Chu.jowe ustawienia st4rf!sh tak to mozna pograc, a nie ustawiać do filmu. :'O) Na moim gracie to były najlepsze możliwe ustawienia oO |
|
|
|
M4ch3n avi do ??? 15:16, 16 12 2006
kenji link 18:54, 16 12 2006
M4ch3n a tak konkretniej jakbyś mogł? bo tam je... 19:07, 16 12 2006
st4rf!sh QUOTE(M4ch3n @ 20:07, 16 12 2006) 59780
a... 9:24, 17 12 2006
M4ch3n QUOTE(st4rf!sh @ 10:24, 17 12 2006) 5... 16:41, 17 12 2006
st4rf!sh QUOTE(M4ch3n @ 17:41, 17 12 2006) 59797
t... 18:30, 18 12 2006
M4ch3n Co do mojego nieumiejetnego wyslawiania sie to po ... 18:08, 20 12 2006![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi |