IPBIPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Upgrade kompa + nowe (stare?) problemy
st4rf!sh
post 10:19, 23 02 2007
Post #1

Hauptmann
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 4730

Witam. Spróbuję po kolei opisać mój problem i jego historię, gdyż jest z deczka zawiły :D Otóż do środy, gdy miałem jeszcze starego procka, płytę i ram, wszystko było mniej więcej ok. Mniej więcej dlatego, że kiedyś zmieniłem se picmip z 1 na 3, grając tak nie było problemów. Jednakże po pewnym czasie, gdy chciałem grać na picmip 0 (tylko taka zmiana w cfg) automatycznie podczas gry pokazywała mi się krew (dużo krwi :) ), a ekran trzęsł się w górę / w dół za każdym razem, gdy ktoś we mnie strzelał (i trafiał). Nie wiedziałem jak zniwelować ten efekt, więc z powrotem ustawiłem w cfg picmip 3, po czym wszystkie (krew i trzęsienie ekranu) problemy ustąpiły. W środę, po doprowadzeniu systemu do stanu używalności, uruchomiłem et i zauważyłem pewną dziwną rzecz. Otóż mam config 'read only' (gdyż mam tam skrypty, które nie wiem czemu znikają po pierwszej grze, gdy cfg nie jest tylko do odczytu), który to uruchamiając się zmienił ustawienie r_picmip z 3 na 1 :c Patrzyłem, w cfg nadal mam seta r_picmip 3, jednakże po uruchomieniu konsoli jest picmip 1. I w tym momencie powracają stare problemy: krew (już wyłączona) i te nieszczęsne trzęsienie się ekranu :/ Czy może ktoś wie jaka komenda za to (wyłączenie tego efektu) odpowiada? Próbowałem kilku, ale żadna nie okazała się słuszna... Albo dlaczego nie mogę z poziomu cfg ustawić r_picmip 3? W czasie gry da się tak zmienić, jednakże po vid_restart problemy nie znikają... Być może wina leży poniekąd po stronie karty grafiki, gdyż wcześniej miałem płytę główną z AGP x4, a teraz mam x8, więc może coś się zmieniło w ustawieniach karty i nie pozwala na rozmytą grafę? Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże :)
Pozdrawiam
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Swiety
post 0:33, 24 02 2007
Post #2

General
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 306

Znikające skrypty i wątpliwe panaceum w postaci read only:

Zniaknie skryptów jest spowodowane tzw zawijaniem wierszy w pliku tekstowym. Rozbudowanej komendy skryptu, takiej ciągnącej sie na kilkadziesiąt słów nie da się dzielic na linię. Trzeba ją umieścić w jednej linii tekstu.
Problem nie występuje jeśli piszemy np skrypt w notatniku windowsym z wyłączoną funkcją zawijania wierszy.
Z włączoną funkcją zawijania wierszy skrypty mogą przestać działać. Również gdy używamy do edycji innych edytorów (np Word) moga być problemy po wyeksportowaniu do pliku tekstowego bo mimo wszystko zostają np jakieś specjalne znaki nowej linii albo nie ma ich wcale. Najlepiej configi pisać w notatniku od podstaw.

Ewentualnie problemem może być zbyt wielka objętość pojedyńczego configu (rozbić na kilka mniejszych) ale i tak Wolf powinien wcześniej z odpowiednim komunikatem wywalić się, albo za duża ilość zmiennych (cvarów) - wywalić część niepotrzebnych (i tak większość shitowych komend ma wartości domyśllne i domyślnych się używa wiec nie ma sensu trzymania ich w configu chyba żę używamy innych configów i po użyciu ich pozostają nam jakieś śmieci. Wywalić cżęśc nniepotrzebnych skryptów, skrócić je, przerobić komendy skryptów na mniejsze.

A tak wogóle nie widzę żadnego związku nie działania skryptów z read only na config. Read only ma znaczenia jak ktoś nie ma swojego oddzielnego pliku configu i wszystkie ustawienia trzyma w etconfig.cfg. Bez read only Wolf robi w tym pliku burdel (np zawija wiersze), co najczęściej objawia się nie działaniem skryptów.

Wygląda to na to jakby mimo że wczytałeś swój config jego ustawienia były przez coś innego nadpisywane (etconfig.cfg ? przecież swój własny config wczytuje się po etconfig.cfg bo etconfig.cfg zawsze wczytuje się pierwszy - nie licząć autoexec.cfg) .

Trzeba pamiętać że w Wolfie jest i etconfig.cfg i autoexec i często swój własny confgi do tego w katalogach z profilami, katalogu etmain, do tego jeszcze oddzielnie dla etpro/modów - jednym słowem burdel w którym często nie można się połapać co gdzie kiedy i wogóle. Jak jeszcze w którymś z plikó jest komenda /exec inny_conf to już wogóle.

W sumie to wygląda mi na to że twoim configiem jest właśnie plik etconfig.cfg i nie masz odrębnego pliku configa odpaanego komedną /exec mój_config.cfg w co trudno mi uwierzyć - ja normalnie nie mogę wytłumaczyć sytuacji jak read only może mieć wpływ na plik w oddzielnym configu.

Moze jeszcze mieć znaczenie czy komendy w configu są poprzedzane słówkiem set, seta, setv, wartości znakami " " ale ... nie to też bez znaczenia

PS AGPx4 x8 nie ma na 99% żadnego związku z rozmytą grafą i krwią biggrin.gif

Go to the top of the page

+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi