IPBIPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Problemy z myszką, Nie jestem pewien czy umieścić to tu, w razie czego to sorry, prosze
Unnamed
post 21:40, 6 03 2007
Post #1

Schutze

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 7504

Mam pewien problem z myszką (Logitech MX510) a mianowicie - nie działa mi podczas gry w ET. Działa tylko LPM. Nie przesuwa celownika ani nic. Uruchamianie ponownie kompa, ET, czy podłączanie myszki ponownie - nic nie dają. Jedyne co działa to reinstalka ET - ale po 1, góra 2 mapach wszystko spowrotem sie rozwala. Przez większość czasu mi to nie przeszkadza (w ET gram dorywczo, gram głównie w WoWa) chociaż przy cotygodniowym server maintenance jedyne co mogę robić to siedzieć, nudzić się, gadać z kimś na GG... Nic do roboty. Gdybym miał, umówiłbym się z dziewczyną, ale jeszcze rok czy 2 wole zaczekać z takimi sprawami. Ludzie pomóżcie, nie mam ochoty na reinstalowanie ET co 2 mapy! Może i to jest moment, ale ciągłe wchodzenie na serwer, wychodzenie po godzinie, wczodzenie spowrotem jest irytujące. Po zagraniu 9 mapowej kampanii w ten sposób, stwierdziłem, że straciłem masę czasu na reinstalowaniu ET. Jeśli nikt nie wie - trudno, postaram się samemu doszukać rozwiązania
Pozdro, Whatever

PS: jeśli to było już omawiane, to też sorry, nie znalazłem przy użyciu opcji "Szukaj"
PS 2: jeśli ktoś uważa, że to problem z moim configiem to mogę podesłać mailem/załączyć na forum - kontakt na GG: 7942161
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Swiety
post 21:42, 12 03 2007
Post #2

General
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 306

Nie działa TYLKO PODCZAS GRY W ET ????

Bardzo dziwny problem. Pierwszy raz z czymś takim się spotykam. Dlatego moje niektóre rady też będą trochę dziwne

Po pierwsze - ściągamy ze strony Logitecha i instalujemy mouseware 9.80 (do mx510) - jesli nie mieliśmy wczesniej takich sterów zaisntalowanych - to i tak raczej nie ma związku z tym problemem ale robimy to.

2) Problemy ze sprzętem - może szwankuje ci myszka, może szwankuje ci USB na płycie - podłącz inną mysz i zobacz czy jest dobrze. Jeśli jest dobrze to znaczy że jest coś nie tak z samą myszą. Może przełącza ci się DPI podczas gry - nie wiem

3) Może cos nie tak z podkładką ? Na niektórych podkładkach optyki potrafią szaleć (ale tylko chwilowo a nie całkowicie się wyłączać)

4) Wolf często bez naszej wiedzy i zgody miesza czasami w plikach konfiguracyjnych (teoretycznie tylko my przez wpisywanie komend i ustawianie w menu możemy to zmieniać ale w życiu bywa różnie). Tylko że to raczej nie dotyczy włączania/wyłączania myszy !

Możemy zrobić coś takiego - odnajduemy WSZYSTKIE pliki z rozszerzeniem .cfg mieszczące się w katalogu i wszystkich podkatalogach Wolfa - W SZCZEGÓLNOŚCI etconfig.cfg. Świeżo po instalacji i ustawieniu wszystkiego jak trzeba - gdy mysz jeszcze działa - USTAWIAMY TYM PLIKOM ATRYBUT READ-ONLY (TYLKO DO ODCZYTU). Ochroni nas to przed mieszaniem się Wolfa czy jakiś innych programów w nasze configi.

Jesli to nadal nie przynosi skutku A NADAL SKUTEK PRZYNOSI REINSTALL (co jest rzeczą bardzo dziwną ze reinstall ET powoduje że mysz spowrotem działa) to zamiast tracenia czasu na reinstall ET robimy kopię zapasową katalogu ET albo kopię zapasową samych plików konfiguracyjcnych (plików z rozszerzeniem .cfg). Skopiowanie samych configów zajmuje dużo mniej czasu niż cały reinstall.

Jesli to nadal nie pomaga - TO ZNACZY ŻE NIE JEST WINNY SAM WOLF tylko nie wiem .. trojan, wirus, zły sterownik, zły sprzęt, jakiś inny program, program do tuningu etc.

PS Fragment mojego configu
Wszystkie komendy do myszy w ET:

seta sensitivity "1.50" // czułość myszy w Wolfie
seta cl_mouseAccel "0" // akceleracja myszy 0 - wyłączona
seta in_mouse "1" // 1 - włączona myszka 0 - wyłączona myszka
seta m_filter "0" // 1 - gdy mamy kiepską myszkę
seta m_side "0.25"
seta m_forward "0.25"
seta m_yaw "0.022" // horizontal sensitivity
seta m_pitch "0.022" // vertical sensitivity

bind mouse1 "+attack"
bind mosue2 "+jump"

Jeśli ponownie zdarzy nam sie że ET zgubi mysz to otwieramy konsolę (~) i sprawdzamy wartoci komend w szczególności czy in_mouse jest 1 czy sensitivity nie jest 0 (jesli tak to zmieniamy)
i czy są zbindowane klawisze
/bind mosue1
/bind mosue2
- wyświetli nam warości tych bindów - jesli będa puste trzeba je ponownie wpisać.

Jeśli to nie pomoże to znaczy że wina nie leży po stronie ET

A i jeszcze można sprawdzić na standardowych sterownikach Windowsowych i sterownikach Logitecha jak sie zachowuje mysz.
Go to the top of the page

+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi