16:45, 24 09 2007
|
|
|
Major Grupa: Użytkownicy Postów: 509 Dołączył: 29-09-2006 Skąd: Danzig-Osowa Nr użytkownika: 7078 |
Witam
Dzisiaj miałem przyjemność zobaczyć film Andrzeja Wajdy pt. "Katyń". O czym to jest, to chyba nie muszę przypominać. Od razu powiem, że to prawdziwe arcydzieło. Wszystko jest pokazane niezwykle realistycznie i żywo. Wprost nie ma do czego się przyczepić (jedyne co, to Rosjanie zamiast pistoletów Mauser używają Waltherów P38 lub czego podobnego). Samego Katynia jest niewiele. Scena rozstrzelania jest krótka, a i momentów dziejących sie w obozach mało. Ukazano za to rozlegle dramat rodzin, które w czasie wojny czekały na wieści od mężów i ojców, oraz powojenne szukanie prawdy. Wbrew opiniom, film nie jest szczególnie ciężki, nie bardziej od standardowego dramatu wojennego. Jedynie samo rozstrzelanie jest dość drastyczna i na pewno nie jest to scena dla każdego. Podsumowując, uważam "Katyń" za dzieło wybitne i pełni spełniające wszelkie oczekiwania. Czekam na wasze opinie.
Załączony plik
|
|
|
|
![]() |
17:28, 24 09 2007
|
|
|
Gefreiter Grupa: Użytkownicy Postów: 36 Dołączył: 24-08-2007 Skąd: z dupy Nr użytkownika: 8677 |
Myślałem, że to jakiś badziew i jak się dowiedziałem, że mam na to jechać do kina to się wnerwiłem. Dzięki za recenzję.
|
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi |