IPBIPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

3 Stron V  < 1 2 3  
Closed TopicStart new topic
> Spawnkilling, a bany, Luzny temat dotyczacy technik gry na FFA
Loco
post 15:10, 24 03 2004
Post #41

Gefreiter
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 1483

Ze spawnkillingiem to wszystko zależy od okoliczności... jeżeli ktoś perfidnie pakuje cały czas artylerią lub panzerem PROSTO W SPAWNPOINT, to zabawa zamienia się w niepotrzebną nerwówę. Bo co to za gra, kiedy nie możesz tyłka ruszyć z miejsca, w którym pojawiasz się ZAWSZE po śmierci? Najlepszy przykład to spawn w Old City na Oasis - tam nie ma drugiego wyjścia, jest tylko malutki domek. Jeden strzał z panzera = czystka. Zmiana spawna na pierwszy (grając allies) = bezsens i strata cennego czasu. Kampowanie tuż przy spawnpointach to też lamerstwo straszne. Amerykanie mówią "cheap" albo "cheesy", czyli "tanie". Tanie, bo co za problem zdobywać w ten sposób fragi i opóźniać przeciwnika? Nie potrzeba do tego żadnych umiejętności. W takich sytuacjach jestem jak najbardziej za wykopywaniem delikwentów z serwerów.

Niestety, nie wszyscy są zgodni do tego, co jest spawnkillingiem, a co nie. Stąd te bany z zawiści itd. Bardzo dobrze, że po respawnowaniu się są te 3 sekundy nieśmiertelności, inaczej WSZYSCY byliby zgodni, że spawnkilling powinien być zabroniony.
Go to the top of the page

+Quote Post
dNkN!
post 15:50, 24 03 2004
Post #42

Nr użytkownika: 200

bez komentarza...

teraz już wiemy dlaczego np. q3 nie byłoby tak popularne jak et gdyby było za darmo :C

+Quote Post
[RaIn]S0uL
post 15:59, 24 03 2004
Post #43

Feldwebel
Ikona Grupy

Grupa: Half ProPlay0r
Nr użytkownika: 1562

QUOTE (Swiety @ 3:06, 24 03 2004)

Jak widzę taki opis serwera to oznacza dla mnie :
"nie wchodź tu, warzywniak i lameriada z jeszcze bardziej warzywnym adminem, idź na inny serwer"

Ok, ale w ten sposób można rozprawiać na temat wielu innych aspektów. Nie chcą dać szufli mimo wyraźnie nierównych składów? Warzywniak, idź na inny serek, etc. Cały czas pozostaje wiele innych serków, ale na hipokryzję trzeba zwracać uwagę w celu jej zlikwidowania. Poza tym spawnkilling nie jest wcale taki łatwy do ominięcia w ffa. No, bo Ci da, że sam jeden zmienisz respa? Sam wszystkich nie wykosisz, w sumie możesz odciągnąć uwagę od respa, biorąc się sam za realizację objective, ale i to ma marne szanse powodzenia. Dlatego wg. mnie w ffa przypadki długotrwałego oblegania respa powinny być sygnałem do szufli, aby wszyscy mogli czerpać przyjemność z gry. No, bo to nie jest taka niezwykła frajda stać medem w korytarzu na goldzie i leczyć tych, z których coś jeszcze zostało, czekają jedynie na chwile kiedy Ciebie trafi pf....

+Quote Post
dorbi
post 10:09, 25 03 2004
Post #44

Gefreiter
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 530

Nie wiem, ale mi to nie przeszkadza. Mogę być zduszony w respie. Po pewnym czasie i tak ktoś zaproponuje szufle bo to jest nudne dla strony kampiącej. Nie ma to jak się wydostać z respa w takiej sytuacji np. w oasis (allies). Idziesz potem spokojnie do jednego działa, drugiego i pozamiatane...przeciwnik szybko zauważy, że to nie jest metoda. W ten sposób latwo można się narazić na kontratak. Nie raz widziałem jak na railu Allies kampią Axis i mają radochę, a tu nagle jedzie pociąg i zaczyna się burdel. Niektórzy się kapują i lecą go odbić inni dalej cisną w respa jakby nic nie widzieli. To jest element gry, który może ubarwić rozgrywkę. Battery. Jak Axis mają dobrych fieldów to na plaży jest istny pogrom. Mięso aż się wdycha do płuc. Jeżeli jedna Allies zbudują rampę chociaż na chwilkę i tylko jeden eng prześliźnie się do działa to pozamiatane. W tej sytuacji to nie warto zajmować flagi tylko trzeba leciej przed siebie do działa. Axis odradzają się przy plaży, a ty masz wolną rękę. Rypią te naloty i często nie słyszą, że podłożyłeś dynamit. Kampić respa trzeba umieć, bo często jest to broń od której łatwo jest przegrać mapę.

+Quote Post
Usagi
post 18:51, 25 03 2004
Post #45

Hauptmann
Ikona Grupy

Grupa: ProPlay0r
Nr użytkownika: 210

QUOTE (Rollo Tomasi)
Każdy Etplayer zetknal sie kiedys ze zjawiskiem spawnkillingu, zapewne kiedykolwiek z kazdej ze stron.
Na publicznych serverach jest ono dosc powszechne, przypuszczalnie ze względu na trudności ze zrównoważeniem teamów.
Można nawet zaryzykować stwierdzenie, że siedzenie u przeciwnika w respie jest o wiele powszechniejsze w ET niż w RTCW.

wynika to imo miedzy innymi z wiekszych map, dluzszego czasu rozgrywki czy grania kampanii (wyzszy level - wieksze mozliwosci spawnkillingu). nie bede sie wglebial w szczegoly bo wyjade off-topa :|

QUOTE (Rollo Tomasi)
Na wielu zagranicznych serverach kampienie respawnu przeciwnika karane jest banem.
Czy w kazdym wypadku zabijanie przeciwnego spawna jest zle?
A moze to przeciwny team swoja slaba gra sam dopuszcza do takiej sytuacji.
Istnieje wiele form spawnkillerstwa, oto kilka dosc typowych jego przykladow, które z nich sa waszym zdaniem groźne i powinny byc karane banem?

zaden sk nie powinien byc traktowany banem. jest to najwiekszy przyklad lamerstwa jaki widzialem (ze strony gracza). w taki sam sposob bana powinni dostawac ludzie grajacy mortarem, miotla i Bog wie czym jeszcze. z drugiej strony (admina), wlasciciel serwera ma prawo do wszystkiego i wcale nie musi sie tlumaczyc graczom ze swojego postepowania. wlepil w to hajs, czas czy cokolwiek innego. jak bedzie dobrze zarzadzal serwerem - bedzie mial wielu gosci, gorzej - mniej gosci. normalne...

QUOTE (Rollo Tomasi)
Sytuacja1:
Mapa Goldrush
Allies MG42 rozstawia się naprzeciwko bliższego tankbarier2 wyjscia z drugiego spawnu axis.
Efekt: Praktycznie wszyscy wybiegający przez to przejscie obrywaja serię.
W zasadzie ten sam rodzaj kampy w przypadku allies pfa stojacego na kladce nad mostkiem przy barierze 1 cel ostrzalu ten sam. Przyklad PF'a to dowolna inna mapa.
Dać bana czy nie ?

goldrush... hm moja ulubiona mapa do sk. axis ma dwa wyjscia ze spawna. rzadko kiedy na ffa powinno sie wybiegac wyjsciem blizszym tankbarrier/truckbarrier <- mozna dostac z pf/miotly/arta/wdepnac na mine. tak czy siak da rade doskoczyc do tankbarrier 2 i nie zginac - wystarczy dobry movement i umiejetne wykorzystanie tarczy. jezeli ktos tego nie umie, niech wychodzi od strony banku...
problemem tez jest zamykanie allies w drugim respawnie (go away n00b!) <- ostatnio nawet musielismy tlumaczyc warzywkom (nie wiem jak to inaczej nazwac), jak zmienic respa... blah...
ban mode off

QUOTE (Rollo Tomasi)
Sytuacja2:
Mapa Goldrush
Allies engineer faza 1, zamiast atakowac czolg, rozstawia miny przy wyjsciach z drugiego respawnu axis.
Efekt: Po odbiciu czolgu przypuszczalnie skampi co najmniej 1 respawn.
Ban ? Czy na pewno ?

kozacka sprawa zwiazana z taktyka i umiejetnoscia myslenia. wpada sie na minetki po respawnie, co w cw daje mozliwosc utrzymania pozycji na moscie i przepuszczenia czolgu. ci co wpadaja na miny albo nie mysla, albo sie spiesza (i nie mysla), albo zapomnieli ze jest drugie wyjscie...
ban mode off

QUOTE (Rollo Tomasi)
Sytuacja3:
Battery:
Axis Field-op stawia Artylerie na ckm przy respawnie allies na plaży (tak niektórzy też określaja to spawn killerstwem)
Efekt: Każdy (lub prawie każdy) wybiegający z respa allies zostaje potraktowany artylerią

allies ma dwa do trzech respawnow na plazy /east, west, przy command post/. jezeli nie potrafia myslec, niech gina. przynajmniej axis pocwicza lojta/mortara/pf/snajperke.
ban mode off

QUOTE (Rollo Tomasi)
Sytuacja4:
Mapa Railgun
Wspolpracujacy allies medic i field-op. Bronią switcha. W miarę rozwoju gry przesuwają się bliżej respawnu axis, w efekcie zamykajac ich w respie.
Efekt: Wybiegajacy axis glownie gina od artylerii, a jeśli nie, to zostają szybko dobici z smg wzajemnie leczącej i paczkujacej sie pary.
Ban dla obydwu ? A może tylko dla fielda ?

klopotliwa sytuacja. railgun w kampanii, grany jako 3 i dalej mapa jest niegrywalny. latwo skampic axis, latwo tez utrzymac pozycje allies... z drugiej strony admini powinni zdawac sobie z tego sprawe i albo puszczac raila jako pierwsza (or druga) mape lub stopwatch, albo wywalic raila z serwera wink.gif
ban mode off. jak admin jest zlosliwy, moze przeniesc medyka lub fielda do axis wink.gif

QUOTE (Rollo Tomasi)
Sytuacja5:
Mapa Fueldump
Samotny axis Field-op broni czolgu przy moscie (faza 1 ataku). Po chwili zaczyna stawiac artylerie nie tylko na czolg, ale takze przed punkt respawnu allies.
Efekt: Wybiegający z respawnu allies przynajmniej czesciowo gina, sa ranieni artyleria.
Tu to na pewno ban... a moze jednak to nie spawnkillerstwo ?

sztuczka udaje sie raz, dwa razy, chyba ze allies to prawdziwe lamy. tak czy siak jest mozliwe i jest praktykowane zamykanie allies w respie na fd. imo... nawet jezeli 3-4 zlapie sie na naloty, kolejnych 6 wybiegnie (mowimy o ffa) -> powinni poradzic sobie z fieldem, nawet jezeli ow field ma obstawe.
ban mode off. jezeli admin jest zlosliwy, moze przeniesc fo do allies i dac axis lock wink.gif

QUOTE (Rollo Tomasi)
Zapewne możecie znaleźć w swojej pamieci o wiele wiecej przejawow i przykladow spawnkillingu. Powyższe sytuacje stanowią jedynie przyklady.

nizej wspomniany radar, gdzie sa dwa (jak nie trzy) punty respawnu axis, do tego z jednego sa dwa wyjscia (kolo west), z drugiego 3 (kolo east). wystarczy nauczyc sie myslec.
wiadome jest ze na sk mozna poleciec raz czy dwa razy. jednak czlowiek myslacy cos takiego powinien odebrac to jako nauczke i wiecej nie dac sie nabrac na ten trick. jezeli nic z tego... hmm moze wyjsciem bedzie pojsc na gorszy serwer i samemu pokampic wink.gif
ban mode off na kazdy sk...
btw rollo na jakich ty serwerkach grasz? ;>

+Quote Post
Go��_keNOOBie|PL
post 21:14, 25 03 2004
Post #46

Goście

hmmm nie mialem czas przeczytac wzystkich postow , wiec dodam tylko swoja opinie..

dla mnie spawnkilling.. jest wtedy, kiedy jedyna droga, ktora mozesz isc jest ostrzeliwana... tzn.. jezeli masz 2 spawny to zawsze mzesz uzyc 2.. jezeli ze spawna masz 2 drogi zawsze mozesz uzyc tej drugiej.. ale jezeli wszystkie drogi ze spawna razem ze spawnem sa ostrzeliwane.... no to lipton.. i gra jest do bani..

Pozdrawiam

+Quote Post
esto
post 11:56, 26 03 2004
Post #47

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 889

spawnkilling jest elementem tej gry, co wiecej, jest najlepsza taktyka eliminowania przeciwnika, a kto tego nie rozumie widocznie jest za glupi ze grac w ET

+Quote Post
Loco
post 13:11, 26 03 2004
Post #48

Gefreiter
Ikona Grupy

QUOTE (599c @ 10:56, 26 03 2004)
spawnkilling jest elementem tej gry, co wiecej, jest najlepsza taktyka eliminowania przeciwnika, a kto tego nie rozumie widocznie jest za glupi ze grac w ET

Ty chyba dalej nie rozumiesz, o co chodzi. Ta "taktyka" jest ŁATWA. Nie wymaga prawie żadnych umiejętności. Taktyki, które nie wymagają umiejętności są uważane za niesportowe. A za głupi żeby grać w ET są IMO ci, którzy nie chcą fragować w uczciwy sposób.

+Quote Post
KreciK
post 13:24, 26 03 2004
Post #49

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 696

OMG

A co za różnica czy axis będą kampić 50 "metrów" dalej czy przy respie?

+Quote Post
djiNn
post 13:38, 26 03 2004
Post #50

Oberschutze
Ikona Grupy

Grupa: Half ProPlay0r
Nr użytkownika: 1030

@ Loco

Na meczach ( nie ffa) nie ma czegos takiego jak fragowanie w uczciwy sposob, kazdy frag jest dobry, a jesli przeciwnik pada pod zorganizowanym obstrzalem axisow kampiacych respa allies to tym lepiej. Nie wiem naprawde czym tu sie podniecac, to jest element gry, ci co umieja dobrze grac, badz mysla (czyli praktycznie jedno wynika z drugiego smile.gif ), nigdy nie narzekaja na spawnkilling. Sam sobie odpowiedz dlaczego :S

A jesli chodzi o ffa to spawn killing nie jest nieetyczny w zadnej mierze (czy tam nieuczciwy jak ty to nazwales), o ile w MOTD serwera nie prosi o nie kampienie spawnow.

+Quote Post
Loco
post 17:21, 26 03 2004
Post #51

Gefreiter
Ikona Grupy

Ja gram tylko na FFA, bo moje łącze nie pozwala mi na grę w jakimkolwiek klanie (transfer zbyt często jest za niski) i na szczęście na spawnkilling trafiam rzadko. Ale potrafię sobie wyobrazić, że wielu osobom psuje to zabawę.

+Quote Post
Usagi
post 18:43, 26 03 2004
Post #52

Hauptmann
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 210

QUOTE (Loco @ 12:11, 26 03 2004)
Ty chyba dalej nie rozumiesz, o co chodzi. Ta "taktyka" jest ŁATWA. Nie wymaga prawie żadnych umiejętności. Taktyki, które nie wymagają umiejętności są uważane za niesportowe. A za głupi żeby grać w ET są IMO ci, którzy nie chcą fragować w uczciwy sposób.

nie moglem sobie odpuscic przyjemnosci odpowiedzi.
ta "taktyka" jest trudna, bo wymaga dobrego ukrywania sie, wyczucia sytuacji, umiejetnosci korzystania z mapy, timera i czesto glupoty przecwinika. wymaga dobrego skilla, by sciagnac jak najwieksza ilosc wrogow, rozeznania, by nie zostac zabitym/znalezionym itd.
nie lubie spawnkillerow, bo tez czasem uda mi sie od nich zginac. ale, jakby na to nie patrzec, jest to jeden ze sposobow gry. calkowicie legalny, czy sie to komus podoba, czy nie.

+Quote Post
xyvec
post 19:21, 5 04 2004
Post #53

Gefreiter
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 1599

Swoją drogą gdyby autorzy ET nie chcieli za wszelką cenę dopuścić do spawnkillingu to zastosowaliby jakieś środki zaradcze typu "pole siłowe" biggrin.gif . Tak więc spawnkilling to element tej gry. Równie dobrze możemy się wkurzać na blokowanie czołgu na fueldumpie przez 2 ukrytych w głównej bazie field opsów. Ale po co?

PS. Dwa zrównoważone teamy nigdy nie pozamykają się w spawnpointach

+Quote Post
shela
post 2:12, 6 04 2004
Post #54

Hauptmann
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 687

QUOTE (Loco @ 13:10, 24 03 2004)
Najlepszy przykład to spawn w Old City na Oasis - tam nie ma drugiego wyjścia, jest tylko malutki domek. Jeden strzał z panzera = czystka. Zmiana spawna na pierwszy (grając allies) = bezsens i strata cennego czasu.

no coz moge powiedziec.. ja tam zawsze widzialem 2 wyjscia...czy tak trudno jest wyjsc tylem i poswiecic te 4s na to zeby wybic tego goscia zanim zaladuje pf'a? nie sadze.... jestem za SK i wszystko...lubie sobie ganiac po mapie z pf i strzelac do wszystkiego co nie w mojej druzynie...jak przy okazji uda mi sie z teamem zamknac spawna to luzik...jak mnie bija to nie mam pretensji, bo o co....bija_mnie_w_spawnie=lamie...
mowi sie trudno...na klanowkach nie ma zmiluj...

co nie jest zabronione to jest dozwolone, a nie widzialem nigdy w zyciu zeby SK byl zabroniony (wiem powtarzam sie)...mi to sprawia przyjemnosc a na FFA gra sie 4fun...czyli dla wlasniej przyjemnosci....a nie dla przyjemnosci innych (to tez juz bylo-respect dankan)...jak gram na ffa to wale staty, exp (to zawsze wale) itp...liczy sie przyjemnosc...a jak chce porzadnej gry to ide na jakis dobry serwer (nie jakis warzywniak, tylko taki na ktorym siedzi porzadna ekipa znajaca sie na rzeczy)...i co wtedy?? gra wyglada podobnie z ta roznica ze jest lepiej zorganizowana bo ludzie sie znaja na rzeczy i nie ma jeczenia ze znow jakis LoL robi sobie SK pf'em ...

dolaczam sie do ruchu "Ban dla tych, ktorzy daja bany za SK"....

to tyle.

+Quote Post
Eld
post 9:00, 6 04 2004
Post #55

Feldwebel
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 754

QUOTE (xyvec @ 17:21, 5 04 2004)
Swoją drogą gdyby autorzy ET nie chcieli za wszelką cenę dopuścić do spawnkillingu to zastosowaliby jakieś środki zaradcze typu "pole siłowe"  biggrin.gif .

przeciez tarcza nad lbem to nic jak taki srodek zapobiegawczy. zagrajcie w battlefield vietnam, to poznacie co to znaczy kampa... durnie z electronic arts nie zrobili tarczy. budzisz sie w respie i dostajesz od razu na twarz z bazooki biggrin.gif

+Quote Post
SoH|Apollo13
post 23:15, 6 04 2004
Post #56

Gefreiter
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 1649

Mnie osobiscie spawn killerstwo nie irytuje, czasami samemu sobie lubie narobic kilku fragow smile.gif. BTW... na ffa spawnkiller nie powinien miec bana, nigdzie nie jest zapisane, ze to zabronione. Zazwyczaj konczy sie na kilku bluzgach smile.gif. Pozdro ph34r.gif

+Quote Post
HawK_
post 12:29, 7 04 2004
Post #57

Feldwebel
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 751

Moim zdaniem ban to jest za duza kara. Czy nalezy karac kogos banem za umiejetnosci przewyszajace innych graczy. To ze ktos jest lepszy lub potrafi dziala w parach (med i leut). W takiej sytuacji admin powinien dac "suffa" i powinno jest ok a jesli nie ma admina no coz "suffa" nie bedzie no i bana raczej tez nikt nie zalozy. A wszyscy czepiaja sie pf :/ przeciez to jest bron taktyczna (np. powstrzymanie respa) wiec koncze posta do dzwonek w szkolce dzwoni......

+Quote Post

3 Stron V  < 1 2 3
Closed TopicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi