![]() ![]() |
15:26, 19 05 2005
|
|
|
Gefreiter Grupa: Użytkownicy Postów: 43 Dołączył: 23-11-2004 Nr użytkownika: 3284 |
witam mam pytanie jak podkrecic celerona 1.7 wiem ze sie da http://www.benchmark.pl/artykuly/testy/cel...eron_17ghz.html tylko jak to zrobic zeby podkrecic szyne fsb do 118 i Vcore do 18,9V??Mysle ze duzo by mi to dalo ostatnio zmodowalem karte radka 9550 na 9600pro(zmiana biosu) ale procka nigdy jeszcze nie podkrecalem do tego celeronki ponoc ciezko sie kreci(w amd kumpel przelozyl zworke i z 2,5 zrobil mu sie 3,2:/)dlatego bardzo bym byl wdzieczny za jakis krtki opis i kilka rad...aha i jakie chlodzenie mam zastosowac jak juz podkrece(przy waszej pomocy:))
|
|
|
|
16:32, 19 05 2005
|
|
|
General Grupa: Użytkownicy Postów: 6661367 Dołączył: 26-09-2003 Skąd: z dupy Nr użytkownika: 306 |
Zacznijmy od tego jaką masz płytę główną a dopiero później pogadajmy o tym jak podkręcić, nawet jeśli w biosie płyty się da to na jakieś shitowej płycie noname nie zawsze się da. Dobra, stabilna płyta głowna z dużą ilością mozliwości to podstawa overclockingu.
Generalnie każdy procek da się podkręcić - jedne mniej drugie więcej. Największy potencjał overclockingu mają procki najwolniejsze w danej grupie, te najszybsze najbardziej wyżyłowane raczej dużo nie da się. Kolejnym ważnyn parametrem jest proces technologiczny wykonania procesora - czym niższy tym dany procek wydziela mniej ciepła, może pracować z wyższymi czestotliwościami. Pozostaje jeszcze kwestia dobrej pamięci bo z reguły zwiększenie fsb wiążę się równocześnie ze zwiększeniem częstotliwości działania pamięci. Więc jeśli mamy jakąś shitową pamięć (goodram czy inny shit noname) to nawet jeśli procek ma zapas mocy to pamięć nam to uniemożliwi Parametry procesora (szyna fsb, napięcia) ustawia się w biosie (o ile płyta główna ma taką możliwość - większość markowych płyt głownych ma). Większość procków ma zablokowany mnożnik, dlatego pozostaje wyłącznie podkręcanie przez zwiększenie szybkości szyny fsb (szyna fsb x mnożnik = częstotliwość procka) Chłodzenie ? jak najlepsze - najlepiej markowe producentów takich jak Zalman, Pentagram czy Gigabyte - najlepiej miedziane duże radiatory z dużymi wiatrakami Podkręca się stopniowo małymi kroczkami ze standardowych ustawień. Obserwuje się w aplikacjach (gry 3D) czy system pracuje stabilnie czy nie ma zwisów, wychodzenia do systemu, czy temperatura utrzymuje się w rozsądnych granicach. Najlepiej wykonać kilkugodzinne testy na wielu grach a najlepiej w benchmarkach (np 3dmark) Jeśli jest wszystko ok to podkręcamy dalej aż do wystąpienia powyższych objawów i wracamy do ostatnich dobrych ustawień. Z podkręcaniem wiąże się też napięcie zasilające procesor. Bez zmiany napięcia nie podkręcimy procka zbyt dużo. Zwiększająć napiecie mozemy wykrzesać więcej mocy. Tylko że wzrost napięcie powoduje wzrost wydzielanego ciepła do kwadratu (2 razy większe napięcie to 4x więcej ciepła) a zbyt gorący procek jest największym wrogiem overclockingu. Więc zmiana napięcia tak ale tylko z wydajnym chłodzeniem. Ze zmianą napięcia należy uważać - nie przesadzać góra to max kilkanaście procent - łatwio spalić procka, zresztą płyty głowne i tak z reguły nie umożliwiają zmiany napięcia o dowolną ilość. Nie widze przeciwksazań aby podkręcić tego procka o około 20% z nieznacznie zwiększonym napięciem i tym smaym w Wolfie uzyskać nawet kilkunastoprocentowy przyrost fps. Warunek dobra płyta, dobre chłodzenie. |
|
|
|
17:02, 19 05 2005
|
|
|
Gefreiter Grupa: Użytkownicy Postów: 43 Dołączył: 23-11-2004 Nr użytkownika: 3284 |
przedewszystkim wielkie dzieki Świety za odpowiedz:) teraz wracajac do problemu to plyte glowna mam gowniana wprawdzie nie noname ale za to ECS P4S5A/DX+
pamieci mam elixira wiec chyba nie sa takie zle....ale niewiem czy na ecs bedzie mozliwe bo raczej na tych plytach polegac nie mozna:/ |
|
|
|
18:41, 22 05 2005
|
|
|
Oberst Grupa: Half ProPlay0r Postów: 1087 Dołączył: 3-10-2003 Skąd: jelito grube Nr użytkownika: 367 |
1,7 celerona mam teraz i podkrecilem go sobie na 1,989ghz. ale mam mega z!@#ana polska plyte glowna i dalej nie idzie. mimo to komp dziala dosc stabilnie i fpsow to tak o conajmniej 10% wiecej mysle ze jest.
celerony sa ogolnie dobre do podkrecania, a widzialem na tweakpc.pl ze nawet do 2,2-2,3 daja rade ale to juz raczej woda do chlodzenia ;] |
|
|
|
14:47, 24 05 2005
|
|
|
Falubaz a powiedz mi masz standardowe chlodzenie czy juz jakies lepsze?
|
|
|
|
18:57, 24 05 2005
|
|
|
Oberst Grupa: Half ProPlay0r Postów: 1087 Dołączył: 3-10-2003 Skąd: jelito grube Nr użytkownika: 367 |
2 wentylatory 120x120 mm na obudowe(jakies 30-40 pln za nie dalem chyba) i jakis tani z media markt, nowy na procesor-ale tego musialem wymienic bo sie lozysko z!@#alo w starym, od razu radiator tez wymienilem. troche komp jest glosny ale mnie to nie przeszkadza i nie obchodzi :] 1 wentyl na obudowe powinien wystarczyc w 100% sadze, tymbardziej ze masz jakas lepsza plyte glowna :/
przed kreceniem lepiej przeczysc porzadnie calego kompa. i sprezonym powietrzem wszystko oczysc, nawet sloty pamieci :] dobrze tez naniesc nowa paste termoprzewodzaca na procesor. no i zapomnialem dodac ze mam 400W zasilacz. |
|
|
|
19:11, 24 05 2005
|
|
|
heh czyli jednak musze zakupic dodatkowe chlodzenie:P a jesli chodzi o plyte glowna to raczej ECS to nie jest dobra firma okreslilbym ja raczej srednio -slaba,a twoj zasilacz nawet jesli ma 400W a jest codegenem albo co gorsza megabajtem(ewentualnie colorisit) to gleboko ci wspolczuje i nie podkrecalbym wtedy nic:D
|
|
|
|
22:53, 24 05 2005
|
|
|
nie no mialem megabajta 300W ale go wy!@#alem w p!#@u teraz mam jakis uber dla pentiumow 4 (ciezki walek propagandowy
|
|
|
|
16:33, 3 06 2005
|
|
|
Leutnant Grupa: Half ProPlay0r Postów: 114 Dołączył: 14-11-2003 Nr użytkownika: 737 |
No właśnie, świety zapomniał w swojej wypowiedzi o kwestii zasilacza. Tolerancja 5%
Pozatym Goodramy są dobre jak sie trafi na dobrą serie, ostatnio czytałem wypowiedzi ludzie chwalących sobie te pamięci za taką cene. Jednak cala filozofia to trafic na dobrą serie |
|
|
|
23:27, 3 06 2005
|
|
|
Leutnant Grupa: Użytkownicy Postów: 136 Dołączył: 8-12-2003 Skąd: Żyrardów, wiesz mi nie chcesz tu przyjechać Nr użytkownika: 869 |
Ale brednie piszecie
Wszystko da sie podkrecic na kazdym sprzecie.Przyklad moj atlonik 1,77ghz na 1,793 mhz Co do chlodzenia.Mam wiatrak na cpu jakiegos coolermastera To samo z zasilaczem.Mam jakiegos no name czy megabajta,nawet nie wiem ile wat bo napis ten gosci od "2-giej" strony obudowy ktorej sie nie odkreca.Napiecia mam raczej slabe,wrecz niebiezpieczne. Wartości napięć Napięcie rdzenia procesora 1.52 V +3.3 V 2.88 V +5 V 4.62 V +12 V 11.49 V -12 V 0.72 V -5 V 1.79 V +5 V podczas wstrzymania pracy 4.58 V VBAT baterii CMOS 2.08 V Z tego co mi wiadomo to nie sa zbyt dobre notowania. Moze mi ktos powiedziec ktore jest od czego? Co do celerownow....Jedne serie kreca sie lepiej drugie gorzej.Amd ma jakis "standard" krecenia.One kreca sie bardzo ladnie bez duzego wysilku.Intele no coz...Za duzo sie wypowiadac nie moge bo nigdy nie bylem "szczesliwym" posiadaczem takiego proca ale z tego co slyszalem wychodzi im to slabo. |
|
|
|
16:12, 4 06 2005
|
|||
|
stfu zduneq, brednie to ty masz w glowie. to ze k#!@a u ciebie tak fajnie jest to twoja sprawa ZABLOKOWANE? podkreslone na dodatek? o joj. poczytaj o blokowaniu mnoznika przez producentow...
jak nie wiesz, to k#!@a nie pisz w temacie poswieconym celeronowi... wez pierwszy lepszy art. o kreceniu celeronow na tweakpc czy tym podobne i nie (słowo na p) o tym ze ktos pisze brednie. i przeczytaj jeszcze raz swoj post, bo fragmenty twojej wypowiedzi nie kleja sie zbytnio... zduneq ignored k#!@a poczytaj o blokowaniu mnoznika przez producentow i nie (słowo na p). |
||
|
|
|||
18:58, 4 06 2005
|
|
|
Leutnant Grupa: Użytkownicy Postów: 136 Dołączył: 8-12-2003 Skąd: Żyrardów, wiesz mi nie chcesz tu przyjechać Nr użytkownika: 869 |
Hmmmm.I ktos tu nie umie czytac!!!Napisalem przeciez ze krecilem SZYNA nie mnoznikiem bo jest ZABLOKOWANY a szyne fsb moge sobie zmieniac do woli:P Wiec nie wciskaj mi tu sciemy ze nie da rady.Jakbys choc troszke grzebal i czytal te twoje tweakpcl to bys wiedzial ze mozna na 3 sposoby krecic proca:szyna fsb,mnoznik(tu mozna jeszcze mixowac szyne z mnoznikiem) i napieciem.A nie przepraszam jest kolejny sposob na podkrecenie proca z nizszej polki.Jak ktos ma szczescie to trafi takiego ktorego niewielka ingerencja mozna przerobic na P czy A z C lub D(odblokowac pamiec tak na marginesie,tylko z tego co mi wiadomo to z C. jest ciezko bo Intel nie zostawia potencjalu).Nie krece proca napieciem bo nie zarabiam a starzy nie byli skorzy kupowac mi co kilka miesiecy cpu.Nie krece tez mnoznikiem z tej samej przyczyny,ale moj braciak umie odblokwac i gdyby tego durona dalo sie odblokowac to byly athlon.Zostaje wiec mi SZYNA FSB ktora moge regulowac,wiec krece ile sie tylko da.
Podaj mi prosze jak sie nie znam na overlockingu genialne przyklady?Wiem ze da sie krecic mocno PIV.Moj braciak przekrecil go ok.1ghz |
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi |