IPBIPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> Jaki directX?, czyli znowu o gównie microsoftu:)
Jędras
post 13:24, 4 11 2003
Post #1

Leutnant
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 305

Właściwie temat mówi sam za siebie. Piszcie która wersja directX'a jest wg was najlepsza. DirectX 8.1b, 9.0, a może nie polecany przez Microsoft (jak oni czegoś nie polecają to zazwyczaj tego co jest najlepsze:D) DirectX 8.2 ???
Proszę o duuuuuuużo odpowiedzi:)
Go to the top of the page

+Quote Post
El_Mariachi
post 16:35, 4 11 2003
Post #2

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 385

Gdzieś czytałem, że DX9 jest głównie dla kompów nowymi kartami graficznymi (tymi powiedzmy od pierwszego kwartału tego roku (no może wcześniej (albo później tongue.gif ))). Dla starszych kart graficznych podobno lepszy jest DX8. Wydajność jest większa na tym starszym dla starszych kart graficznych (tak przynajmniej słyszałem). Ja mam GF2 MX 32Mb i DX8 i nie narzekam.

+Quote Post
Gooral
post 17:07, 4 11 2003
Post #3

Leutnant
Ikona Grupy

Grupa: ProPlay0r
Nr użytkownika: 283

W pewnym sensie masz recje El Mariachi, ale ja mam DX9.0b i karte z 99 roku mad.gif ... szajs jak nie wiem co (już sie sypie tongue.gif) i ET chodzi jak na mydle (czyt. że ma 10 fps smile.gif (wiem - tragiczna ilość, ale na DX 8 chodził z 5 fps-ami...)), więc nie zawsze to sie sprawdza.
Moim zdaniem DirectX 9.0b jest The Best biggrin.gif

+Quote Post
Erkekjetter
post 17:51, 4 11 2003
Post #4

Feldwebel
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy pbm
Nr użytkownika: 193

Hahaha... Ręce mi opadają biggrin.gif Nie było czegoś takiego jak DX 8.2 smile.gif To po pierwsze. Po drugie po zmianie DX'a nie mogłeś w Wolf'ie poczuć różnicy bo... Wolfenstein nie jest na DX'ie, tylko na OpelGL. BIG, BIG lol biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif

+Quote Post
blinkkin
post 19:16, 4 11 2003
Post #5

Grupa: Half ProPlay0r
Nr użytkownika: 547

zgadza sie et chodzi na opengl a nie na directx. a co do wersji to powiem ze 9.0 to shit maksymalny. poszukajcie dobrze w internecie na stronkach dla overlookerow, a zobaczycie o co chodzi. min. z testu (na ogromnej liczbie komputerow) srednia liczba uzyskanych punktow w 3dnow byla mniejsza o 200 na 9.0 w porownaniu z 8.0. przyklady mozna mnozyc bez granic np. w wiekszosci gier osoby korzstajace z 9.0 maja w plecy 10 fps. do tego nalezy wspomniec, ze jeszcze zadna gra nie wykorzystuje mozliwosci 9.0. ktos powie ze niektore gry sie nie odpalaja bez najnowszego directx - znowu pozor. wystarczy sie pobawic z bibliotekami i zmienic numerek kontrolny wersji posiadanego directx i pojdzie.

+Quote Post
Erkekjetter
post 20:12, 4 11 2003
Post #6

Feldwebel
Ikona Grupy

To zależy od sterowników smile.gif Z pierwszymi sterownikami rzeczywiście była kicha i to zarównoo u ATI jak i u Nvidii biggrin.gif Teraz już to nie ma znaczenia wink.gif

BTW 200 ptk w 3D Mark'u przy wyniku 12000 ptk. to niezauważalne wink.gif

+Quote Post
Jędras
post 23:07, 4 11 2003
Post #7

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 305

Hehe, rzeczywiście pospieszyłem się z tym tematem. Jakoś zapomniałem (lol:)), że ET chodzi pod Open GL.
Jednak co do DX 8.2 to taki directX istnieje. Zawiera jakieś ulepszenia do gier sieciowych (głównie chyba chodzi o dźwięk). Zresztą wpisz w wyszukiwarkę DirectX 8.2 jeśli nie wierzysz.
PS. A czy biblioteki directX nie zawierają przypadkiem także openGL? (nie znam się na tym) biggrin.gif

+Quote Post
El_Mariachi
post 23:26, 4 11 2003
Post #8

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 385

QUOTE (blinkkin @ 19:16, 4 11 2003)
w wiekszosci gier osoby korzstajace z 9.0 maja w plecy 10 fps. do tego nalezy wspomniec, ze jeszcze zadna gra nie wykorzystuje mozliwosci 9.0

No bo nie ma jeszcze HL2 i Dooma 3 wink.gif . DX9 wymaga chyba lepszego sprzętu i na nim działa lepiej. Na słabszym opłaca się bardziej chyba DX8.

+Quote Post
Erkekjetter
post 0:43, 5 11 2003
Post #9

Feldwebel
Ikona Grupy

QUOTE (Jędras @ 21:07, 4 11 2003)
Hehe, rzeczywiście pospieszyłem się z tym tematem. Jakoś zapomniałem (lol:)), że ET chodzi pod Open GL.
Jednak co do DX 8.2 to taki directX istnieje. Zawiera jakieś ulepszenia do gier sieciowych (głównie chyba chodzi o dźwięk). Zresztą wpisz w wyszukiwarkę DirectX 8.2 jeśli nie wierzysz.
PS. A czy biblioteki directX nie zawierają przypadkiem także openGL? (nie znam się na tym) biggrin.gif

Te DX 8.2 to DX 8.1b z DirectPlay w wersji 8.2. W dodatku Microsoft nie poleca instalacji DirectPlay 8.2, więc... biggrin.gif To była pomyłka kompletna, wydana w przypadku pojawienia sie problemów z sieciom. Niebawem zresztą pojawił sie DX 9.0...

+Quote Post
Swiety
post 12:32, 20 11 2003
Post #10

General
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 306

QUOTE (Erkekjetter @ 15:51, 4 11 2003)
Hahaha... Ręce mi opadają biggrin.gif Nie było czegoś takiego jak DX 8.2 smile.gif To po pierwsze. Po drugie po zmianie DX'a nie mogłeś w Wolf'ie poczuć różnicy bo... Wolfenstein nie jest na DX'ie, tylko na OpelGL. BIG, BIG lol biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif

Niby BIG LoL ale nie do końca.

DirectX składa się z Direct3D DirectDraw DirectSound DirectInput etc

Gry ID soft na engine Q3 (czyli też Wolf) nie wykorzystują Direct3D ale wykorzystują inne Directy !!. Np DirectSound. Spróbujcie odpalić Wolfa z wywalonym DirectX.

Co nie zmienia faktu że o wydajności Wolfa w 90% decyduje OpenGL, a różne wersje DirectX pewnie mają znikomy wpływ na wydajność.

+Quote Post
KiD
post 13:49, 20 11 2003
Post #11

Hauptmann
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 26

Pomimo tego ,ze faktycznie DX 9 zawiera elementy narazie nie wykorzystywane w grach (czekamy na HL-2 czy Dom 3) polecalbym jego instalacje. Na potwierdzenie tej tezy zapraszam do zapoznania sie z bug fixed list kazdej kolejnej wersji smile.gif

Pozdro

+Quote Post
sin
post 16:10, 20 11 2003
Post #12

Gefreiter
Ikona Grupy

Grupa: Zbanowany
Nr użytkownika: 47

QUOTE (Erkekjetter @ 15:51, 4 11 2003)

gowno prawda smile.gif
kiedys robilem reinstalke windy , poinstalowalem wszystkie drivery itd... wkoncu odpalam gre - a tu szok - na kazdej mapie okolo 10 fps ohmy.gif kurde glowie sie co jest nie tak az wkoncu robie test dx'a smile.gif wshystko spoko, tylko wersja nie ta... chyba 6.1? laugh.gif zmienilem na 9 no i od razu mialem te 70 fpsow ohmy.gif smile.gif

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi