IPBIPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

9 Stron V  « < 5 6 7 8 9 >  
Reply to this topicStart new topic
> Co ulepszyc? I za jaka cene??, co kupic zeby komputer lepiej chodzil...
Switch
post 1:17, 31 07 2004
Post #121

Leutnant
Ikona Grupy

Grupa: Half ProPlay0r
Nr użytkownika: 737

imo lepiej wziąść gf fx 5900XT możliwa przeróbka na 5950 Ultra
co do proca zdecydowanie bartka 2500+, po to jest o/c żeby zaoszczędzić smile.gif
co najbardziej mi sie nie podoba w zestawie dizla to płyta główna, zdecydoawnie zmnieniłbym ją na abita NF7 lub Dfi LAN PARTY NF2 ULTRA B
co do zasilacza to jeśli komp nie bedzie kręcony to na początek moze wystarczy, jednak na dłuższą mete wypadało by kupić jakiegoś chiefteca 360 Wat, można dostać za ok 170zł

Pamieci - rozumiem ze 2x256 aby wykorzystać DualChannel ?

NIE! Dual channel daje wzrost wydajności 1-3% (może w niektórych przypadka wiecej np. w testach syntetycznych biggrin.gif) wiec nie warto, potem przy rozbudowie zestawu nie bedzie mial miejsca na kolejne kosci i bedzie trzeba sprzedawac te 256...
Go to the top of the page

+Quote Post
Trakos
post 12:24, 21 02 2005
Post #122

Oberschutze
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 2587

Witam... ponieważ sporo się zmieniło od ostatnich postów (wszak komputery dośyć szybko się rozwijają...) pozwoliłem sobie zadać bardzo podobno pytanie jak na początku smile.gif Mam starego kompa, którego konfirguracja wygląda mniej więcej tak:

Geforce 2 GTS 64 mb
Płyta główna to jakiś P4ITA na dysku ze sterownikami mam tylko "mainboard" unsure.gif
256 ram (nie wiem jaki nawet ph34r.gif )
P4 1,5 ghz

I, jak się domyślacie chodzi o to, czy dałoby się coś z tym zabytkiem zrobić (ulepszyć), żeby ET nie pokazywało mi zdjęć rolleyes.gif tzn. te 50 fps na stałe wyciągało... bo póki co potrafi przy 15 oscylować. Tylko tak, żeby to było na rozdzielczości 800x600 bo na tej najniższej to wygląda już przesadnie źle sad.gif

EDIT: chodzi mi oczywiście o wymianę komponentów, no i na jaką kartę grafiki bo to na pewno trzeba. Tylko żeby to były takie rzeczy, które są jeszcze do kupienia dry.gif

+Quote Post
D!z3l
post 14:01, 21 02 2005
Post #123

Hauptmann
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 1539

CYTAT
Karta główna to jakiś P4ITA

Chyba raczej płyta główna lol ohmy.gif

CYTAT
chodzi mi oczywiście o wymianę komponentów, no i na jaką kartę grafiki bo to na pewno trzeba. Tylko żeby to były takie rzeczy, które są jeszcze do kupienia

Nie napisałeś jakie masz fundusze na zmodernizowanie kompa więc nie będe sugerował jakichś konkretnych podzespołów a jedynie poradze ci wymiane karty graficznej na mocniejszą

+Quote Post
Trakos
post 17:55, 22 02 2005
Post #124

Oberschutze
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 2587

Jasne, że płyta... tongue.gif

Ale ile musiałbym wybulić i na co, żeby mieć te fpsy rzędu 50? Bo że kartę graficzną to chyba oczywiste, więc nie musiałeś tego w ogóle zauważać cool.gif Chodzi mi o szczegóły, i właśnie jakie fundusze muszę przeznaczyć to ja się pytam biggrin.gif Żeby wiedzieć czy jest sens wink.gif

+Quote Post
ReiL
post 9:41, 1 03 2005
Post #125

Gefreiter
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 3284

Trakos ja mam sprzet taki:
Celeron 1.7
Plyta glowna- ECS P4S5A/DX+
Pamieci 256 ddr Kingstone
Karte graficzna - nvidia Geforce 2 GTS

I bez problemu mam 90-100 fps...niewiem czemu ty nie masz jest to dla mnie conajmniej dziwne...na takim sprzecie jak moj bez problemu chodzi unreal 2k4
Jedyne co masz wolniejsze w kompie to procek(i to tylko teoretycznie bo wydajnosciowo pewnie tez jest lepszy od mojego jak to zazwyczaj w konfrontacji celeron pentium bywa) Jesli natomiast chcesz sprawdzic co naprawde masz w kompie to polecam program EVEREST home Edition.

A ja mam pytanie czy ktos probowal juz krecic GF2 GTSa i z jakim skutkiem??Takowania tej karty sa 200rdzen i 400 pamieci....pamieci sa 5 sekundowe wiec chcialbym sie zapytac do ilu moge ta karte spokojnie podkrecic??na pamieciach mam zalozone radiatorki....

+Quote Post
Swiety
post 21:20, 1 03 2005
Post #126

General
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 306

Trakos:

- 15 fps w ET przy PIV 1,5 Ghz i GF2 to nie jest normalne.
Sam do niedawna miałem Athlona 1,4, GF2Ti (oczywiście wszystko podkecone i ztuningowane w biosie, najlepsze sterowniki, czysty system itd) i średnio miałem te stałe 75 fps. Oczywiście na radar czy przy większej ilości ludzi, wybuchów itd fpsy spadały ale to normalne.

Zrób coś z configiem, sterownikami, systemem operacyjnym, biosem, może ci laguje z powodu neta itd, może jakiś wirus, trojan, może za dużo programów chodzi w tle - przyczyn można podawać dziesiątki - bo na tym sprzęcie powinieneś mieć więcej fps.
Podejrzewam że masz coś nie tak ustawione w biosie (może wyłączone AGP ? albo brak zainstalowanych sterowników do płyty głównej, stare sterowniki do grafiki lub coś w nich namieszane)

No i podaj dokładne dane o swoim sprzęcie a przede wszystkim o swojej płycie głównej bo bez tego nie powiemy ci co możesz zmodernizować.

Reil:

A skąd my mamy wiedzieć ?
Najlepiej sam spróbuj np programem PowerStrip czy RivaTuner lub odblokuj w sterownikach zmianę częstotliwości.
Zwiększaja stopniowo częstotliwość (co 5-10 Mhz) i obserwuj, testuj.
Jak podkręcisz nie będzie ci się zawieszać ani nie pojawią się jakieś artefakty (śmieci) podczas wyświetlania grafiki to OK.
Przy pamięciach o czasie dostępu 5 ns (jakiej firmy to pamięci ? ) realne jest uzyskanie zegara ok 450 Mhz. Na mniej firmowych kartach często są montowane kiepskie pamięci i na takich można jeszcze mniej uzyskać. Ale zawsze coś.
W przypadku pamięci 5 ns radiatory są troche na wyrost ale zawsze lepiej je mieć niż nie mieć i można dzięki nim parę Mhz więcej uzyskać.

Co do samego procesora to raczej nie uzyskasz więcej niż 250 Mhz (jak w Ultrze).
GTS był wykonywany w technologi 0.18 mikrometra, co oznacza że trochęsię grzeje (GF2Ti był już w 0,15). Ponieważ tak jak powiedziałem sama GTS Ultra była taktowana 250 Mhz to raczej na zwykłym GTS-ie trudno bedzie uzyskać tyle, chyba że zastosuje się jakieś lepsze chłodzenie ale w przypadku karty którą można kupić już poniżej 100 zł to raczej nei ma sensu. Zresztą w przypadku GF2 podkręcanie zegara mało dawało, węższym gardłem była pamięć.

Programy do sprawdzania co siedzi w kompie:

CPU-Z: http://www.cpuid.com/cpuz.php - identyfikacja procka i innych rzeczy

SiSoft Sandra: http://www.sisoftware.demon.co.uk/sandra - identyfikacja różnych podzespołów i benchmarki

3DMark2XXX: http://www.futuremark.com - Program znany chyba każdemu kto interesował się wydajnością komputerów w 3D. Wersje 2001SE, 2003 i 2005 mają identyfikację podzespołów

Riva Tuner: http://download.guru3d.com/rivatuner/ - Rozpoznawanie kart grafiki i ich podkręcanie. Przy okazji z www.guru3d.com można ściągnąć masę innych progsów do tuningu i i identyfikacji.

+Quote Post
ReiL
post 23:39, 1 03 2005
Post #127

Gefreiter
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 3284

no wlasnie ostatnio probowalem podkrecac ja riva tunerem i efekt tego taki ze jak robilem test w riva to test przeprowadzal sie pozytywnie i na tym koniec bo po jakiejs chwili komputer sie restartowal,myslalem ze to wina karty ze sie grzeje wiec zakupilem radiatorki i wyczyscilem wentyl najlepiej jak sie dalo,po czym znowu sprobowalem i znow to samo wiec nastpenym razem sprawdzalem czy karta jest ciepla ale co sie okazuje byla conajmniej chlodna!winny najprawdopodobniej jest zasilacz(COdegen 300w:/) ktory to ostatnio doswiadcza mnie swoimi niespodziankami w stylu blue screen i wogole napiecia na +5v mu skacza(jak to w codegenie)i stad kolejne pytanie...co myslicie o zasilaczu Modecome(ale nie feel)350w??warto czy nie warto go kupic ??kosztuje 115 zl ale ponoc jest glosny mial go juz ktos moze??

+Quote Post
tranx-san
post 4:14, 2 03 2005
Post #128

Major
Ikona Grupy

Grupa: ProPlay0r
Nr użytkownika: 551

ja ostatnio dokupilem sobie 512 MB pamieci RAm firmy kingston i musze powiedziec, iz wydajnosc w et mi wzrosla :C

Zawsze mialem problemy ze sprzetowymi lagami - tkz trawa na lagometrze plus skoki fpsow... myslalem zawsze ze jest to spowodowane duzym fluxem na serwerze, lecz po wlozeniu pamieci problem zniknal..
Na kazdej mapie mam teraz te stale 76 fpsow (nawet na radarze) a lagometr na wiekszosci serwerow pokazuje mi jedynie zielony pasek.

Diabel twki w szczegolach.. na et wcale nie potrzebna jest uber karta graf + uber procesor, jednak wsio musi byc zoptymalizowane..
kazdemu polecam min 512 ramu, wtedy gra sie o wiele przyjemniej + mapy laduja sie 2-3 sekundy - fajnie jest byc pierwszym na serwerze po zmianie mapy ^^

btw kart graf nie mam uber bo gf fx 5600 a procek athlon 1700+ krecony na 2500+, sporo tez daje dysk twardy na sata 7200 obr/min

+Quote Post
Swiety
post 10:27, 2 03 2005
Post #129

General
Ikona Grupy

Modecom to firma która produkuje zarówno bardzo dobre zasilacze jak i tylko zaledwie dobre. Modecom o który ci chodzi należy do tych "tylko" dobrych.
Jak sam powiedziałeś jest to zasilacz bardzo głośny co potwierdzają opinie wielu użytkowników, a jednocześnie jest zasilaczem dobrym. Więc jeśli nie zalezy ci na ciszy i chcesz zaoszczędzić sporo kasy to kupuj, gdyż ogólnie Modecomy nie są najdroższymi zasilaczami a jednocześnie są w miarę dobre - taki złoty środek.

To że nie możesz podkręcić GF2GTS to raczej nie wina zasilacza a bardziej przeciętnych pamięci na karcie i konkretnego egzemplarza karty i procesora graficznego.

Mimo wszystko jeśli to nawet nie jest wina zasilacza (tak myślę - najlepiej jakbyś sam sprawdził pożyczając od kogoś dobry zasilacz) to warto zmienić Codegena na coś innego bo jak wszystkim wiadomo Codegen to jeden wielki shit.

tranx:

Pamięc RAM sama w sobie nie przyspieszy ci fpsów. Oczywiście mapy ci ładują się szybciej, nie laguje ale do rzeczywistego wzrostu fpsów jest potrzebna dobra karta i przede wszystkim (co typowe dla gier wywodzących się z engine QIII) - dobry procek.

+Quote Post
D!z3l
post 14:36, 2 03 2005
Post #130

Hauptmann
Ikona Grupy

CYTAT
Pamięc RAM sama w sobie nie przyspieszy ci fpsów

Jeżeli ktoś ma na obecna chwile np. pamięci które chodza na 266 mhz i wymieni sobie je na pamieci z szyna 400 mhz to jednak te kilka klatek moze od biedy uzyskac, to samo tyczy sie opóznien pamieci wzgledem procesora, mniejsze opoznienia=kilka klatek wiecej !!

+Quote Post
tranx-san
post 16:14, 2 03 2005
Post #131

Major
Ikona Grupy

Grupa: ProPlay0r
Nr użytkownika: 551

nie chodzilo mi o przyrost fpsow, a o "bardziej stabilne fpsy". Poniewaz majac 256 mb ramu gra mi czesto rwala, dysk mulil dogrywajac kolejne tekstury czy obojetnie co, grajac na radarze miejscami gra stawala mi w miejscu na lagometrze mialem laga a fpsy spadaly do 0.
Teoretycznie sam ram nie dal mi wiekszej ilosci fpsow, ale dolozenie ramu zboostowalo moj komputer, dzieki czemu nie mam zdupy lagow sprzetowych i system pracuje bardziej wydajnie, co wplywa rowniez i na wydajnosc wolfa .

Zgadzam sie ze na lepszym procku gra lepiej chodzi. ostatnio mialem przyjemnosc testowac et na sprzecie:
Athlon 64 3200, 1GB Ramu, GF 6800
i musze przyznac ze gra sie calkowicie przyjemnie.. fajnie bylo miec te stale 333 fpsy na sd2 \o/

edit specjalnie dla estalotha ktory mnie spamowal na ircu ze na takim sprzecie nie da sie uzyskac stalych 333 fpsow \0/
radar zamieniony na sd2 zeby miec czyste sumienie ohmy.gif

+Quote Post
Denver
post 16:25, 2 03 2005
Post #132

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 3029

Ok, to teraz ja spytam, bo całe życie mnie to nurtuje.

Mam Athlona 2200+, GeForce 6600 GT, 512 DDRam w Dual Channelu i mam stale 76, ale czasem spada do stałych 50 w niektorych miejscach... Czy taka ilość FPSów na tym sprzęcie jest max co mógłbym wyciągnąć? Config raczej zoptymalizowany, więc zastanawiam się, czy to już wszystko, co moge uzyskac jesli chodzi o ilosc FPSów...

zdrowko

+Quote Post
D!z3l
post 17:20, 2 03 2005
Post #133

Hauptmann
Ikona Grupy

CYTAT
więc zastanawiam się, czy to już wszystko, co moge uzyskac jesli chodzi o ilosc FPSów

Nie, najprostrzą metodą zwiekszenia ilości fps będzie oczywiście podkręcenie procka !, a więc kierunek BIOS i zabawa z magistralą ^^ (eh jak ja te zabawy lubie **)

+Quote Post
Denver
post 20:18, 2 03 2005
Post #134

Leutnant
Ikona Grupy

Jesli chodzi o podkrecanie wszelakich rzeczy to nie jestem zwolennikiem, byc moze dlatego, ze sie nie znam biggrin.gif Chodzi mi raczej o inne metody zabaw z FPSami :>

+Quote Post
Akhor
post 14:48, 9 03 2005
Post #135

Feldwebel
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 3808

Denver pokombinuj w configu, wyłącz łuski, dynamiczne światłą itp wogule pokombinuj z grafa itp / np. ja na Athlon 1.7 xp,Abit AN7 ,512 mb ram 333 i geforce mx 440 128 mb 128 bit agp x8 mam stałe 76 fpsów na configu LoCk'a
Aha mam zamiar kupić sobie nową karte graf. i się wacham między :
-> http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=15015 , a
-> http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=16491 ,a
-> http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=5111 i
-> http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=15475

Myślę, żę najlepszy byłby ten pierwszy radek, i cena ok i osiągi, ale wy mi pomożcie..

+Quote Post
D!z3l
post 15:01, 9 03 2005
Post #136

Hauptmann
Ikona Grupy

E jak masz wiecej kasy to kup tego radka 9800 albo 9700

+Quote Post
Swiety
post 12:45, 11 03 2005
Post #137

General
Ikona Grupy

Jak masz więcej kasy to kup GF6600 lub coś wyższego z serii 6xxx bo obecnie te karty są królem wydajności.

Dziwie się że chcesz kupić 9550. Ta karta była dobra ... kiedyś.
Szczególnie że dopłacając kilkadziesiąt złotych masz Radka 9700, który ma 8 potoków (9550 ma 4) i do tego 256 bitowy interfejs pamięci (9550 128 bit). Czyli teoretycznie za kilkadziesiąt złotych więcej masz kartę prawie 2 razy szybszą.
9800 będzie niewiele szybsza od 9700 a różnica w cenie już bardziej znaczna.

Co do GF6200 można z niego łatwo zrobić programowo (riva tuner) GF6600 który kosztuje jakieś 100 zł więcej. Ale po co ryzykować, lepiej kupić odrazu pełnego 6600.

Jeśli masz kasę to kupuj 9700 a jeśli masz jeszcze więcej kasy to kupuj GF6600, ewentualnie 9800 ale radzę kupić 6600.
Jeśli nie masz kasy to ... to radzę ci poczekać bo obecnie kupowanie 9550 to wyrzucanie pieniędzy w błoto.

+Quote Post
Akhor
post 13:07, 11 03 2005
Post #138

Feldwebel
Ikona Grupy

Kase na 9700 mam, hmm a 6600 może dozbieram te 150 zł, na święta się wszystko wyjaśni. Narazie jakby co to kupuje 9700, 6600 jeżęli bede miał kase. Ale dzięki za rade smile.gif pomogło mi.

+Quote Post
Denver
post 14:00, 11 03 2005
Post #139

Leutnant
Ikona Grupy

Ja mam GT6600, 512 DDRamu i Athlona 2200+ i FPSy cholernie skaczą... Nie wiem świety czy to jest tak dobra karta na jaką wygląda, u mnie FPSy na dość obciachanym configu skaczą od 50 do 80... Myślisz że to wina czegoś innego?

+Quote Post
Akhor
post 17:40, 11 03 2005
Post #140

Feldwebel
Ikona Grupy

CYTAT (Denver @ 14:00, 11 03 2005)
Ja mam GT6600, 512 DDRamu i Athlona 2200+ i FPSy cholernie skaczą... Nie wiem świety czy to jest tak dobra karta na jaką wygląda, u mnie FPSy na dość obciachanym configu skaczą od 50 do 80... Myślisz że to wina czegoś innego?

Nie możliwe. Może masz coś nie stabilnego np. płyta albo jakieś wirusy Ci się wbiły ? Zrób reinstall win albo ghosta(jeżeli masz backupa). Na dosyć dobrym cfgu powinnenieś mieć stałe 76, a na mniejszej rozdzielce typu 800x600 stałe 125.

+Quote Post

9 Stron V  « < 5 6 7 8 9 >
Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi