IPBIPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> Beznadziejnie irytujący błąd ET, , czyli zwiecha z niewiadomych przyczyn!
Guy7
post 16:54, 30 11 2003
Post #1

Leutnant
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 258

W aplikacji wystąpił wyjątek unknown softweare exception (0xc0000090) pod adresem 0x40020675.

Taki oto komunikat wyświetla mi się, gdy nacisnę w ET na jakieś pole tekstowe lub jak wczyta mi się mapa. System się nie zawiesza i mogę do niego powrócić po naciśnięciu OK w okienku z komunikatem.Błąd nie wyskakuje po przeinstalowaniu aplikacji, lecz gdy wyłączę kompa i włączę go ponownie wyskakuje mi ten komunikat. sad.gif Później muszę przeinstalować ET, aby pograć, do czsu, aż wyłączę kompa (nie występuje jeśli wyłączę ET i póżniej znowu go uruchomię). Nie wiem co na to poradzić. Wcześniej miałem Win98 i tam nie było żadnych problemów, teraz mam WinXP, używam tych samych sterów co wcześniej, detonatory 45.23.

Jeśli wam to bardziej pomoże podam konf mojego sprzęciora biggrin.gif :
- Duron 850 Mhz,
- MSI K7T (Via KT 133),
- GeForce 2 MX 400 64 MB,
- 256 Mb SDRAM,
- SB Live,
- Segate Baracuda IV 40 BG,
- no i WinXP z najnowszymi updatami,
- żadnych firewalli działających w tle,

Choć nie wiem, czy będzie to potrzebne, wszystkie inne programy wykorzystujące OpenGL, które posiadam, chodzą normalnie. Programy na DirectX też. Innych zwiechów i problemów z kompem nie mam.

Błagam o litość, bo codzienne reinstalki wkur..... mnie!
Go to the top of the page

+Quote Post
Swiety
post 17:14, 2 12 2003
Post #2

General
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 306

Pytanie: A jak kilka razy wchodzisz i wychodzisz z Wolfa (bez wyłączania kompa) to też pojawia ci się ten komunikat ?

Bardzo dziwna sprawa. Skoro chodzi ci dobrze zaraz po reinstalu a nie chodzi po wyłączeniu/włączeniu kompa to może coś modyfikuje ci Et.exe ? np jakiś wirus, trojan ??

+Quote Post
Guy7
post 19:40, 2 12 2003
Post #3

Leutnant
Ikona Grupy

Bez wyłączania kompa mogę wchodzić i wychodzić ile razy mi się podoba.

O trojanach i wirusach nie ma mowy. Świeża instalka WinXP po kompletnym formacie. Najnowsze łatki i skanowanie antywirusem. dry.gif sad.gif

+Quote Post
Swiety
post 21:33, 2 12 2003
Post #4

General
Ikona Grupy

Jak wcześniej powiedziałem - dziwna sytuacja, co by tu zaradzić :/

Może przekopiuj (zaraz po instalacji) cały ET do innego katalogu (zrób sobie kopie).
Uruchom ET z domyślengo katalogu
Po włączeniu kompa uruchom et.exe z kopi.

+Quote Post
Guy7
post 22:09, 2 12 2003
Post #5

Leutnant
Ikona Grupy

Na razie poszedłem trochę inną drogą:
1. Przeinstalowałem ET (nie włączałem żadnej mapy i nie łączyłem się z żadnym serwerem).
2. Uruchomiłem ponownie kompa.
3. Włączyłem ET.
4. Narazie było O.K. dry.gif
5. Połączyłem się z serwerem i wczytałem mapkę.
6. Uruchomiłem ponownie kompa.
7. Zwiecha ET. dry.gif sad.gif

Co robić!?
Na razie nie próbowałem twojego pomysłu WOLFszLAGIER. Jutro sprawdzę.

+Quote Post
LOKI 65t
post 1:19, 3 12 2003
Post #6

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 330

Proponuje sciagnac na nowo instalke z ET z jakiegos innego zrodla niz dotychczas. Moze po prostu byla uszkodzona czy cos.

Zpatchowales gierke ? Bo z tego schematu wychodzi jakbys reinstalowal ale nie patchowal.

Czy problem jest identyczny gdy sam zakladasz serva i wchodzisz na obcy server ? Bo moze jest to kwestia uszkodzonych plikow mapek. Moze zastapic je sciagnietymi z innego zrodla ?

+Quote Post
Guy7
post 18:31, 3 12 2003
Post #7

Leutnant
Ikona Grupy

Grę instaluję z tej samej instalki co wcześniej (to zanczy z tej instalki instalowałem ET wcześniej na WIN98 i na WIN XP i wszystko chodziło cacy, a teraz nie dry.gif ). To nie wina instalki ET, bo wszystko chodziło i dopiero od paru dni (ok. 10 dni) dzieje mi się coś takiego, z tego powodu formatowałem dysk i instalowałem Winda kolejny raz.

Przepraszam, że wcześniej nie dodałem. Grę patchuję po każdej instalce (Patch 1.02 ściągałem już z paru źródeł i efekt był ten sam). Przed ukazaniem się patcha gra chodziła normalnie, również po ukazaniu się go na świetle dziennym gra chodziła.

Gra wiesza się już, gdy np:
- wciskam Host Game,
- klikam na pole z nazwą serwera,
- ET wywala błąd. sad.gif

Gdy gram przez sieć ET zawiesza się po wczytaniu mapy, a jeszcze przed przejściem do limbo.

edit: WOLFszLAGIER trik z podmianą ET.exe niestety nie wyszedł sad.gif , to chyba nie błąd wywołany przez ET.exe tylko przez jakąś bibliotekę. Jednak niczego konkretnego narazie nie wiem. sad.gif

+Quote Post
Guy7
post 19:57, 4 12 2003
Post #8

Leutnant
Ikona Grupy

Czy naprawdę nikt nie jest w stanie pomóc mi? sad.gif
Czy ciągle muszę reinstalować ET, czy nie ma bardziej humanitarnego sposobu? sad.gif
Błagam!!!

+Quote Post
Swiety
post 22:57, 4 12 2003
Post #9

General
Ikona Grupy

Może spróbuj jeszcze raz ze zrobieniem kopii całego katalogu Wolfa

I zrób tak - zainstaluj ET w jednym katalogu, odpal grę, wyłącz komputer.

Następnie zainstaluj znowu ET ale w innym katalogu i go odapl z tego nowego katalogu (starego katalogu ET z poprzednią instalacją nie ruszaj)

Teraz porównaj pliki z obydwu katalogów np w Nortonie jest narzędzie do porównywania plików. (file compare)

Porównaj wszystkie ważniejsze pliki ( .exe .dll .pak .cfg cały katalog PB, katalogi profili, plik etkey) zobacz czy nie ma żadnych różnic.
Mogą być w configach - zobaczy które komendy w configach są inne w jednym i drugim katalogu.
Jak będą różnice w plikach w katalogach PB w plikach exe i dll ? jedno jest pewne - nie powinno być ich wogóle !!!
Możesz prównać rejsetr (wszystkie klucze odnoszące się do ET) czy nie ma jakiś dziwnych różnic przed i po wyłączeniu kompa.

To samo możesz zrobić dla całego systemu Windows, dla dll-i exe i rejestru- tylko że to jest robota na kilka dni sad.gif

Spróbuj nadać wszystkim plikom Wolfa atrybut read-only.

Jeśli to nie pomoże .... To naprawdę bardzo ciężki przypadek i jeszcze się z taki czymś nie spotkałem.
Reinstalowałeś XP ? Kombinuj na wszelkie możliwe sposoby, reinstaluj różne sterowniki przeczytaj topic
Zannim napiszesz post na baordzie technicznym - tam dałem trochę wskazówek co robić gdy się coś zawiesza.

Sam podczas pracy w firmie komputerowej i wieloletniego obcowania z komputerem spotykałem się z różnym dziwnymi przypadkami.
Raz miałem dziwny przypadek z zawieszającym się kompem - kombinowałe jak koń pod górkę, reinstalowałem system ,sterowniki różne, programy, wymnienałem proca, pamiec, płyte, zasilacz - a okazało się ze winny był ... głupi napęd dyskietek (flop), chociaż nikt z niego nie korzystał.

Także wszelkie mądre albo głupie pomysły wcielaj w życie, może ci się uda :/

Jeszcze jedno:

W aplikacji wystąpił wyjątek unknown softweare exception (0xc0000090) pod adresem 0x40020675

Oczywiście takie komunkaty przeciętnemu użytkownikowi gówno mówią. Ale tu jest podany konkretny adres w pamięci komputera ? Co się kryje pod tym adresem ? Ch.j wie - zależy to od kompa i systemu. To może być jakis sterownik, jakiś program chodzący w tle itp, to może również się zmieniać po każdym resecie systemu.

W jakiś dużych kompilatorach, środowiskach programistycznych (np MS Visula C++), SDK są różne narzędzia do podglądania pamięci, jakiś debuggery. Poszukaj na jakiś hackerskich stronach edytorów czy viewerów Ram-u, które pozwolą ci się zorientowac co się kryje pod tym adresem pamięci. W sumie to ze mnie programista dobry jak baletnica to ci nie pomoge w tej sprawie - poszukaj jakiesgoś fachowca.

Imo trudno będzie rozwiązać twój problem na odległosć - Najlepiej jakby jakiś fachowiec pofatygował się z narzędziami do ciebie i sprawdził to osobiście.

+Quote Post
Guy7
post 17:17, 6 12 2003
Post #10

Leutnant
Ikona Grupy

Win XP reinstalowałem już chyba z 5 razy. dry.gif
Wszystkie tematy forum przeczytałem (nie mam tyłów).
Co robić, będę próbował i już. sad.gif
Jak ktoś będzie miał jeszcze jakiś pomysł, to niech go napisze.
Z góry dziękuję.

EDIT: Co najdziwniejsze dziś tak jak zawsze dry.gif reinstalka ET, włączam [NF] Clan Server, gram jakieś dwie godzinki, potem wyłączyłem kompa, włączyłem trochę później i ET działą normalnie blink.gif . Czy może mi to ktoś wytłumaczyć!? Nie wiem kompletnie co się dzieje.

+Quote Post
Guy7
post 18:43, 9 12 2003
Post #11

Leutnant
Ikona Grupy

Już nic nie rozumiem. blink.gif
Wczoraj grałem sobie, a tu ten błąd ET blink.gif i papa.

Tak w ogóle to dzięki za tak "liczne odpowiedzi" (tym, którzy odpowiedzieli naprawdę dzięki).

+Quote Post
sparrow88
post 20:40, 10 12 2003
Post #12

Hauptmann
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 328

sciągaj ze wszystkich możlwiych stron różne wersje sterowników.Proponuje z www.guru3d.com duży wybór. ja też miałem podobne problemy i narazie sie uspokoiło, za sprawą właśnie innych detonatorów ja gram narazie na 43.85. Wiesza sie raz na tydzień ale mało fps na medium detalach, podobno 50.70 są dobre i sporo wyciągają. Mam teżwinXP. Jak nie chce ci sie ściągać to poprostu przeinstaluj detonatora bo na XP lubią sie błędy robić. Mnie pomogło. Powodzenia w walce z upierdliwym kompem. Ja sie mordowałem 3 miesiące zanim znalazłem dobry detonator

+Quote Post
Guy7
post 21:13, 12 12 2003
Post #13

Leutnant
Ikona Grupy

Dzięki za odpowiedź. Muszę spróbować tego.

+Quote Post
UBERSOLDAT
post 22:59, 18 12 2003
Post #14

Feldwebel
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 113

Kiedyś miałem podobny (bardzo podobny) z "Battlefieldem 1942" działo mi się to samo i była to wina DirectaX
sćiagnij i zainstaluj directx z innej lokalizacji , i może najpierw sprubuj z Direct 8.1
powino pomuc.
Powodzenia wink.gif

+Quote Post
Guy7
post 14:55, 19 12 2003
Post #15

Leutnant
Ikona Grupy

Zaraz, zaraz mości panie! blink.gif
ET korzysta z OpenGL, a nie z bibliotek DirectX-a dry.gif . Inne gry chodzą normalnie. tongue.gif
Dzięki za odpowiedż!

+Quote Post
Guy7
post 19:29, 24 01 2004
Post #16

Leutnant
Ikona Grupy

Mam! Wreszcie mam!
Zacząłem się zastanawiać, co może wywoływać ten błąd:
W aplikacji wystąpił wyjątek unknown softweare exception (0xc0000090) pod adresem 0x40020675.

Taki sam rodzaj błędu powoduje odwołanie się przez pętlę lub jakąś funkcję programu do np. do nieistniejącego elementu tablicy (odwołanie się do niezarezerwowanego obszaru pamięci).
Trochę dłubania w necie i znalałem rozwiązanie.
Aż wstyd o tym pisać. Jedną z przyczyn był sam net, a mianowicie to co się z niego do mie dostało.
Był to wirusik win32:Parite, który obecnie znajduje się w TOP 10 najpopularniejszych wirusów.
Jego działenie polega na dopisywaniu się do plików .exe i .src (zwiększajęc ich rozmiar o jakieś 142 kB). Jest bardzo zaraźliwy. Raz uruchomiony zarażony program powoduje zarażanie kolejnych uruchomionych po nim. Te właśnie parę kilo powoduje wszystkie te błędy. Zwalczenie tego wirusa jest naprawdę trudne, mnie się udało.
Miejcie się na baczności, bo śmierć dla ukochanego ET może przyjść zewsząd (nawet od dziewczyny/chłopaka tongue.gif ).

P.S.
To tyle, sprawa rozwiązana, topic do zamknięcia.

+Quote Post
Guy7
post 21:09, 24 01 2004
Post #17

Leutnant
Ikona Grupy

QUOTE (Maczo @ 18:46, 24 01 2004)
Miałem go dwa razy i za każdym z nich musiałem formatować dysk, bo antywirus nie mógł usunąć go ze wszystkich programów.

Jakbyś miał porządnego antywirusa i robił bazy odzyskiwania zarażonych plików to nie miałbyś problemów. Tego wirusa można pozbyć się bez formatu dysku. Wykasowywujesz zarażone pliki i uruchamiasz ponowmie komputer, bo wirus przechowuje się w także w RAM-ie (to działa pod warunkiem, że nie masz zarażonego systemu rolleyes.gif ).

+Quote Post
Go��_keNOOBie|PL
post 21:34, 7 03 2004
Post #18

Goście

imo.. po raz kolejny to co oczywiste zostalo odrzucone smile.gif nie to nie moze byc wirus, gdziez tam biggrin.gif

Polecam Nortona Antivirka 2003 (2004 nie znam) jest za*****ty... zaskakuje mnie swoja praca... nawet jezeli na stronie jest poderzany skrypt.. dusi go zanim cokolwiek zrobi... jest qlll i tyle smile.gif polecam a nie tam jakies pandy czy kasperski.. pandy sa na wymarciu, a najwiecej wirusow od ruskich smile.gif lol

Pozdrawiam

+Quote Post
Go��_keNOOBie|PL
post 21:43, 7 03 2004
Post #19

Goście

Ja za to mam czesto problem podczas..... wykonywania banalnego skryptu, gdzie et mi sie wiesza i wyskakuje blad windy XP...

kod skryptu....

bind alt vstr statys
set statssee "+stats; +topshots; set statys vstr statysns"
set statysns "-stats; -topshots; set statys vstr statssee"
seta statys "vstr statssee"

czasem mi dziala... ale czesto mi sie sypie i nie wiem czego to jest powod... ???

Moze ktos z was zna odpowiedz...

Pozdrawiam

+Quote Post
blinkkin
post 22:49, 7 03 2004
Post #20

Grupa: Half ProPlay0r
Nr użytkownika: 547

jesli macie standardowe biny na klawisze [ALT] i [CTRL] to nie wciskajcie ich naraz. sa to odpowiednio twoje statystyki i top shots. zazwyczaj nastepnuje zamarzniecie ekranu gry. et to zbugowany potwor, wiec nie oczekujcie za wiele.

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi