Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Enemy Terriotry a historia
Forum Serwisu: Polskie Centrum Enemy Territory > Z zupełnie innej beczki > Hyde Park
Maczo
Witajcie!

Ostatnio grając w ET przyszła mi do głowy pewna myśl.

Ta gra traktuje o II wojnie światowej, są tu te same bronie, co w czasie tego największego konfliktu zbrojnego były narzędziem m@!du wielu, często niewinnych ludzi. sad.gif Nasi pradziadkowie pewnie przewracali by się w grobie, gdyby widzieli, że ten koszmar teraz jest dla nas rozrywką.

Od tego dnia gram w ET z czcią dla poległych w tym czasie ludzi.

Na tym forum nie ma topica o II wojnie światowej i jej realiach. Dlatego go tutaj umieściłem. Niech będzie on ku chwale Polaków i aliantów poległych na frontach II wś, ku pamięci niewinnych ofiar tej wojny oraz ku pamięci nazistów, którzy często nie chcieli, ale musieli walczyć dla fuhrera. sad.gif
Ryś
Też o tym często myśle. Walczyli i ginęli. Niewinni ludzie. Chwała tym którzy walczyli o naszą wolność.
Mengele
Idz sie leczyc Maczo biggrin.gif
Khain
MAsz racje maczo wiec sluchaj oszczedzajac szczatki twoich dziadkuff zeby sie zabardzo podczas przewracania w grobie nie poobijaly przestan w ET grac i wogole wywal PC to szatanski wynalazek a NET to narzedzie spaczenia ohmy.gif
IC|Daxx
QUOTE (Maczo @ 21:52, 12 12 2003)

ku pamięci niewinnych ofiar tej wojny oraz ku pamięci nazistów, którzy często nie chcieli, ale musieli walczyć dla fuhrera. sad.gif

sad.gif nie osmieszaj sie takimi postami. A wystarczylo zobaczyc kto to nazista lub co to narodowy socjalizm np w encyklopedii.

dla Twojej wiadomosci:
nazizm (niem. Nazismus) polit. ideologia i doktryna Narodowo-Socjalistycznej Niemieckiej Partii Pracy (NSDAP, Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei) – hitlerowskiej partii, która głosiła hasła nacjonalistyczne, rasistowskie i socjalistyczne, m.in. dotyczące nadrzędności rasy aryjskiej oraz całkowitej likwidacji Żydów; hitleryzm, socjalizm narodowy.
Maczo
Dla ciebie IC|Daxx zmienię nazistów na hitlerowców lub faszystów, nie wiem jeszcze kogo. Nie łap mnie za słowa, bo dobrze wiesz o co chodziło. mad.gif
Słyszałeś może o czymś takim jak propaganda, wcielanie siłą do armii niemieckiej, Hitlerjugend. Co? Nie chciało się zajrzeć do podręcznika od historii.
Za czasów Hitlera Niemcy od najmłodszych lat byli kształceni na "nazistów".
Ty myślisz, że oni zabijali tak dla przyjemności, prawda były takie jednostki, ale byli też tacy, co nie chcieli tej wojny i tym trzeba współczuć.
Maczo
Na razie tylko Ryś zrozumiał moją intencję. sad.gif Szkoda
IC|Daxx
nie robisz tego dla mnie, poprostu zwrocilem Ci uwage na bledy merytoryczne w wypowiedzi. Nie rozumiem dlaczego przyczepiles sie do mojej odpowiedzi. Nie mieszaj tu indoktrynacji i nie oceniaj znajomosci historii przez mnie. Ci ktorzy nie chcieli byc nazistami "ladowali" w obozach ale to juz
inny temat a ci ktorzy sila zostali wcieleni do armii niemieckiej wcale nie musieli byc nazistami. Ksiażke od historii studiowalem byc moze dluzej od Ciebie wiec nie uciekaj sie do tak "prostych" txt-ow.

Ps. Nie wysilaj sie z kolejna wypowiedzia pod moim adresem bo poprostu nie bede na boardzie prowadzil z Toba polemiki.

Pozdrawiam

Ps. W mojej opinii board gry, jaka jest ET , nie jest miejscem do tego typu patriotycznych uniesien.
Bo wychodzi sie na hipokryte jak to zauwazyl Khain.
Maczo
Ale warto chociaż coś wspomnieć o tych milionach ludzi, które zginęły w latach 1939-1945.
Szczególnie na forum o grze w realiach II wojny światowej.
Myślę, że ten topic ma sens.
blinkkin
moze przez szacunek dla tych osob wykasujesz ten topic. podczas ii wojny swiatowej zginelo okolo 20 milionow ludzi, nikt nie wie jaka czesc stanowili cywile. porownanie tragedii cywilizacji ludzkiej do gry to wielki blad. mozesz mowic o realiach 2ws, ale odczep sie od ofiar. nie chce, zeby ktos reflektowal na temat gry mowiac o ofiarach wojny hitlera i odwrotnie. po prostu zostaw przodkow w spokoju. gdybys mial troche rozumku, a dokladniej poczucie odpowiedzialosci to inaczej okraslil bys zdarzenia sprzed ponad 60 lat. widze, ze nie zaglebiales sie w ten temat, jesli chcesz prozmawiac na ten tamat to prosze bardzo , ale nie mieszaj w to gry i ofiar.
Maczo
czy ja mieszam w to grę? mówię tylko, że grając w ET przyszła mi do głowy ta myśl. Nie przyrównuje tragedii do gry, skąd ci się to wzięło? Nikogo nie chciałem obrazić! Chyba źle mnie zrozumiałeś. Przepraszam wszystkich, których w jakikolwiek sposób uraził ten topic.! Widzę, że nie warto go ciągnąć! Trzeba go zamknąć!
Maczo
Jeszcze raz przepraszam! sad.gif
Zrozumiałem! To miało znaleźć się na jakiejś stronie o holokauście, a nie tu.

Proszę też o zamknięcie albo najlepiej usunięcie całego topica. sad.gif sad.gif sad.gif
spanzik
QUOTE (Maczo @ 22:44, 12 12 2003)

Słyszałeś może o czymś takim jak propaganda, wcielanie siłą do armii niemieckiej, Hitlerjugend. Co? Nie chciało się zajrzeć do podręcznika od historii.

Bzdury gadasz, poogladaj troche Discovery channel program "Dzieci Hitlera" kazdy z czlonkow Hitlerjugend byl dumny z tego w tamtych czasach , teraz to zrozumieli. Hitler byl mistrzem manipulacji i ludzie lgneli do niego jak muchy kochali go, byli gotowi za niego umrzec w tym tkwi "fenomen" jego osoby w negatywnynm tego slowa znaczeniu oczywiscie. Szkoda tylko ze wyznawal ideologie faszystowska. Wcielenia na sile byly ale wiekszosc ludzi wstepowala bo chciala umierac za hitlera , ci co nie chcieli uciekli z niemiec.
[=||=]HanZz
Co do jednego zgodze sie z autorem tego topicu - TO nie jest miejsce na takie rzeczy.
Mysle, ze kazdy Polak wie czym byla II WS i jej konsekwencje. Mysle rowniez, ze wiekszosc co roku (np 1 wrzesnia) przezywa to na swoj sposob...
Ale stary... Tylko ze Liga Polskich Rodzin wywiera na tobie taki wplyw, a slowa Giertycha manipuluja Toba jak slowa Adolfa wspomniane wyzej dzieci, nie jest to powodem zeby TU poruszac takie tematy.
Mylisz sie ze taki topic moglby sie znalezc na stronie o holokauscie... i tu wychodzi TWOJ brak znajomosci historii i znaczenia poszczegolnych slow (wiec zwracanie uwagi Daxxowi, ktory nota bene jest od Ciebie duzo starszy, jest nie namiejscu - to Ty musisz postudiowac ksiazki i slowniki).

Macho: "Na tym forum nie ma topica o II wojnie światowej i jej realiach."
Racja bo to nie to forum (powtorze po raz drugi).

Tylko, ze akurat grasz w ET a w szkole ucza Cie histori ubieglego wieku, to nie powod zeby traktowac Board jako blog, "bo akurat mi sie skojazylo"...

Blinkkin: "moze przez szacunek dla tych osob wykasujesz ten topic."
Oto sa slowa madrosci.

Spanz: "Wcielenia na sile byly ale wiekszosc ludzi wstepowala bo chciala umierac za hitlera , ci co nie chcieli uciekli z niemiec."
Albo skonczyli tragicznie w obozach zaglady...

ps. na przyszlosc zastanow sie 3 razy zanim poruszysz taki temat (dosc drazliwy dla wielu Polakow, ktorzy na przyklad stracili swoich bliskich na tejze wojnie), bo moze obrazasz czyjes uczucia umieszczajac tak szczegolny i powazny temat na takim forum i przyrownujac ich smierc do glupiej gry...

"Myslenie jest kluczem do mądrości" - Ptolomeusz

ZAMKNAC TOPIC
falubaz
Powiem wam tak gralem raz sobie w chacie wieczorkiem i byl u mnie dziadek(bo cos tam). I wpadl do mnie do pokoju i jak zobaczyl na ekranie karabin krew zabitych ludzi to jakos cicho sie zrobilo i bylo mi po prostu glupio. grandpa walczyl na wojnie i chyba mu przypomnialem mu przez przypadek te cierpienie. I mi wjechal na morale sad.gif to nie jest tak hop siub bo starsi ludzie inaczje patrza na wehrmachtowcow biegajacych z mp40 po ekranie gdy moze kiedys zostali skrzywdzeni przez nich a to juz inna sprawa. napisalem ale nie bede wam nakladal pokuty.pisze tak dla waszej swiadomosci :/ a moze wogole nie powinienem pisac hmm. sad.gif aha niech che tez nic sugerowac w obozach hitlera zginelo 6 milionow ludzi a w lagrach kolchozach i na syberii u stalina 60 milionow:/ i nienawidze LPR giertycha i samoobrony tongue.gif
Ryś
QUOTE (spanzik @ 0:49, 13 12 2003)
QUOTE (Maczo @ 22:44, 12 12 2003)

Bzdury gadasz, poogladaj troche Discovery channel program "Dzieci Hitlera" kazdy z czlonkow Hitlerjugend byl dumny z tego w tamtych czasach , teraz to zrozumieli. Hitler byl mistrzem manipulacji i ludzie lgneli do niego jak muchy kochali go, byli gotowi za niego umrzec w tym tkwi "fenomen" jego osoby w negatywnynm tego slowa znaczeniu oczywiscie. Szkoda tylko ze wyznawal ideologie faszystowska. Wcielenia na sile byly ale wiekszosc ludzi wstepowala bo chciala umierac za hitlera , ci co nie chcieli uciekli z niemiec.

Discovery Civilization , tak konkretnie;] No wiesz , ciekawe co wplynelo tak na mozg tych malych istotek z hitlerjugend ze zabijali z przyjemnoscia?
P R O P A G A N D A
O B O W I A Z K O W A S L U Z B A W O J S K O W A
Dla tych co nie kumaja co mial na mysli maczo , tzn hanzz , polecam animal planet laugh.gif
Ryś
QUOTE (falubaz @ 2:04, 13 12 2003)
Powiem wam tak gralem raz sobie w chacie wieczorkiem i byl u mnie dziadek(bo cos tam). I wpadl do mnie do pokoju i jak zobaczyl na ekranie karabin krew zabitych ludzi to jakos cicho sie zrobilo i bylo mi po prostu glupio. grandpa walczyl na wojnie i chyba mu przypomnialem mu przez przypadek te cierpienie. I mi wjechal na morale sad.gif to nie jest tak hop siub bo starsi ludzie inaczje patrza na wehrmachtowcow biegajacych z mp40 po ekranie gdy moze kiedys zostali skrzywdzeni przez nich a to juz inna sprawa. napisalem ale nie bede wam nakladal pokuty.pisze tak dla waszej swiadomosci :/ a moze wogole nie powinienem pisac hmm. sad.gif aha niech che tez nic sugerowac w obozach hitlera zginelo 6 milionow ludzi a w lagrach kolchozach i na syberii u stalina 60 milionow:/ i nienawidze LPR giertycha i samoobrony tongue.gif

racja..
moja babcia mowi ze stalin byl gorszy od hitlera ;]
TesT.CFG
[QUOTE=spanzik,1:49, 13 12 2003]
[/QUOTE]
Bzdury gadasz, poogladaj troche Discovery channel program "Dzieci Hitlera" kazdy z czlonkow Hitlerjugend byl dumny z tego w tamtych czasach , teraz to zrozumieli. Hitler byl mistrzem manipulacji i ludzie lgneli do niego jak muchy kochali go, byli gotowi za niego umrzec w tym tkwi "fenomen" jego osoby w negatywnynm tego slowa znaczeniu oczywiscie. Szkoda tylko ze wyznawal ideologie faszystowska. Wcielenia na sile byly ale wiekszosc ludzi wstepowala bo chciala umierac za hitlera , ci co nie chcieli uciekli z niemiec. [/QUOTE]
Spanz Adolf Hitler nie był Kaszpirowskim. Na fenomen tego polityka złozyło sie kilka istotnych elementów. Lata 30 w niemczech to czas zacietej walki miedzy komunistami a kapitalistami. Dzieki sprawnie przeprowadzonej kampani wyborczej sponsorowanej za kapitalistyczne pieniądze Hitlerowi udaje sie dojść do władzy. Hitler daje narodowi to czego naród oczekuje a mianowicie dobrobyt. Niestety wszytsko ma swoją cene. Państwo niemieckie od początku zyje na Kredyt. W dalszej perspektywie bez prowadzenia wojny było by zwykłym bankrutem. Z eknomicznego punktu widzenia dzieki śmiałym a jednocześnie ryzykownym posunięciom gospodarczym Hitler zdobywa olbrzmi kredyt zaufania od narodu. Niestety polityka ekonomiczna Rzeszy nie jest stworzona do funkcjonowania w pokojowym świecie. Hitler od początku zdawał sobie sprawe z tego ze wojna bedzie i do tego celu trzeba bedzie wychować sobie naród. Wszytskie te dogmatyczne przemówienia były tylko dodatkiem do polityki socjalnej i ekonomicznej III Rzeszy. Czyli propaganda+ ryzykowna ekonomia dała cos w postaci takiego tworu jakim było państwo narodowo-socjalistyczne. Naród kochal Hitlera bo on spełnial oczekiwania tlumów , ale niestety nic nie ma za darmo. Zeby panstwo dalej mogło kontynuowac polityke ekonoiczną potrzeba byla wojna bo inaczej 3 Rzesza szybko by zbankrutowała.
Historia jedoznacznie oceniła Adolfa HItlera. Mimo to był to jeden z najleprzych polityków 20 wieku.
Ghost
Maczo - takie jest życie, przeżycie na własnej skórze II Wojny Światowej i przetrwanie to nie lada wyzwanie - dlatego mamy gry komputerowe, aby się pobawić i zrobić coś, czego w normalnym życiu nie zrobimy...

A propo, dziadek mojego starszego kuzyna jak chce się rozerwać to sobie Call of Duty odpala - cieszy się, rozwalając kolejnego niemieckiego Tygrysa II z bazooki wink.gif
Dajmos
Maczo nie przesadzajmy , po pierwsze jak by to byłą gra czystko NAZISTOWSKa to twórcy odrazu by przyczynili sie do tego ze flagi były by ze sfastyką , inne mundury , wszędzie sfasty i zdjęcia Adolfa .Wolf zato jest troche odbiegający od tamtej rzeczywistości.Co powiesz o grach typu Call of Duty , Medal of Honor , Battlefield ??? to gry też rozgrywane w czasie II Wojny światowej
Maczo
Te same realia co ET, ale ja nic nie mam do żadnych z tych gier. ohmy.gif Ani do Wolfensteina, Enemy Territory, Medal of Honor i Call of Duty, ani do wszystkich innych! Nikomu nie zakazuje rypać w nie! Sam lubię gry w realiach IIwś ohmy.gif

Człowiek jest istotą, która nie potrafii żyć w pokoju, można to wywnioskować z historii. Zawsze były mniejsze lub większe konflikty zbrojne.
W dzisiejszych czasach wszystko zmierza do kolejnej wojny. ohmy.gif Terroryści. Agresja Ameryki na Irak. Ludzie znowu zaczynają fascynować się wojnami. ohmy.gif

Nie wiem jak wasi, ale moi dziadkowie i pradziadkowie odnoszą się z niechęcią do tych gier. sad.gif

Jak chcecie bluzgać to zapraszam:
http://www.board.enemyterritory.pl//index....f=7&t=935&st=40
TesT.CFG
No ja sie troche maczo pogubiłem . Hhehe proponuje odstawic prochy, bo ci niezle porypały czaszke. Co ma board ET do Iraku?biggrin.gif hehe no Oasis jest podobne klimatycznie. Maczo napisz cos konkretnego:) bo z 2 wojny przeskoczyleś na terroryzm. Wnoiskuje ze pierwszy raz obejżaleś dziennik telewizyjny i dostaleś szoku:) No tak moze pani na WOS zadala ci jakis interesujący temat;> i swiecisz pseudowiedzą.
Maczo
Nie dostałem żadnego tematu. Miałem na myśli, że szykuje się III wojna światowa. Ty tego nie widzisz, nie widzisz, że nawet małe dzieci mówią do mamy:

- Kup mi ten fajoski karabin z kiosku!! smile.gif

Człowiek tworzy coraz doskonalsze bronie. Państwa sie zbroją. A po co one to robią, bo tworzą dla młodych ludzi park rozrywki (poligon), by mogli sobie postrzelać dla zabawy. Dają jeszcze dziwne samochody z lufą, byśmy mogli się szybciej poruszać. A to wszystko za darmo! smile.gif

Nie przypomina ci to czegoś? Tak było przed Iwś. Mężczyźni traktowali to jako wielką przygodę, a trafili do okopów, a wokół nich śmierć nie tylko z ręki wroga, ale też przez trudne warunki życia. sad.gif
falubaz
Najbradziej ET to chyba tobie przerezała mózg. Po co ten temat wogole. Jak chcesz porozmawiac o wojnach na świecie to idź powpisuj opiine na onet.pl lub wp.pl bo chyba rozmowa oddalila sie od ET pare postow wczesniej. Aha jezeli dzieci mowia zeby kupiuc im karabin to napewno nie przez ET. A to co masz na mysli kazdy wie a jak nie wie to niech sobie obejrzy Szeregowca R yana. Peace
[=||=]HanZz
QUOTE (Maczo @ 11:43, 13 12 2003)
Nie dostałem żadnego tematu. Miałem na myśli, że szykuje się III wojna światowa. Ty tego nie widzisz, nie widzisz, że nawet małe dzieci mówią do mamy:

- Kup mi ten fajoski karabin z kiosku!! smile.gif

Człowiek tworzy coraz doskonalsze bronie. Państwa sie zbroją. A po co one to robią, bo tworzą dla młodych ludzi park rozrywki (poligon), by mogli sobie postrzelać dla zabawy. Dają jeszcze dziwne samochody z lufą, byśmy mogli się szybciej poruszać. A to wszystko za darmo! smile.gif

Nie przypomina ci to czegoś? Tak było przed Iwś. Mężczyźni traktowali to jako wielką przygodę, a trafili do okopów, a wokół nich śmierć nie tylko z ręki wroga, ale też przez trudne warunki życia. sad.gif

Z Toba jest naprawde nie za dobrze... jesli chcesz o tym porozmawiac to idz do psychoanalityka... Twoj ton wypowiedzi staje sie powolutku strasznie placzliwy...

Nie rob z boarda jakiegos po(słowo na p)onego miejsca gdzie kazdy bedzie mogl sie wyplakac i wyzalic, bo cos mu akurat nie gra w zyciu... TU NIE JEST NA TO MIEJSCE!!!

k#!@a mac... to ja otworze topic w sprawie ulotek ktore codziennie mi przysyla Pizza Hut, Geant, i inne scierwa i jako analogie przywolam TEGO Boarda, bo tesh spamu duzo tu sie przysyla...
Co wy tu k#!@a robicie??? Kacik psychologiczny??

Skoro tak...

LECZENIE dla Macho wskazane!!!

Ghost
HanZz - Święta racja...

Maczo - powstają nowe rodzaje broni bo powoli terroryści robią się coraz odważniejsi i trzeba się bronić.

A to, że mężczyźni ochoczo szli do wojska, to wina PROPAGANDY. Jak sądzisz, co ich skusiło żeby tam poszli? Hasełka typu "Wstąp do wojska, zostaniesz bohaterem na górze złota!".

P.S.
Mam adresy kilku świetnych psychiatrów - pomogą Ci cofnąć się do dzieciństwa i znaleźć przyczynę twoich problemów mózgowych. Podać?
blinkkin
powiem tylko jedno, wiekszosc osob pisze calkowite glupoty o ii wojnie swiatowej i hitlerze. widze ze wasza wiedza ogranicza sie do spotow z dicovery. wyjmujecie fakty z calego kontekstu historycznego. po pierwsze hitler stal sie zebrakiem po iws. panstwo niemiecki wpadlo w kryzys, musialo zaplacic kontrybucje francji, wysokie bezrobocie (jesli pamietam to 60%), hiperinflacja (1000%, ceny np. posilkow potrafily sie zmieniac kilka razy na dzien, tygodniowa pensje przynoszono w torbach, a kilogram chleba kosztowal kilogram papierow). adolf hitler znalazl w bardzo krotkim czasi spora grupe zwolennikow, na poczatku nie byli znaczaca sila, jednak obywatele niemiec odsuneli sie od demokracji i zostal im albo komunizm albo nazistowso-faszystowskie poglady nsdap. nie palali miloscia do bolszewikow, wiec wybrali hitlera. co do gospodarki to wszyscy historycy uwazaja hitlera za gospodarczego geniusza (odnosze to tylko do gospodarki, pomijamy zlo, ktore wyrzadzil calemu swiatu). w przeciagu kilku lat wyprowadzil panstwo niemiecki z zapasci gospodarczej, w sumie to wczesniej gospodarka nie istniala. dzieki programom budowy drog (zreszta wiekscosc zachowala sie do dzis), przemyslowi zbrojnemu (konwencje wczesniej podpisane zabranialy im tego, wiec fabryki produkujace np. wozki dla dzieci, naprade robily bron palna). ktos wspominla o pieniadzach kapitalistow? nie wiem, ale ktos pomylil to z historia powojenna, a dokladniej rfn i nrd. w czasach hitlera wszystkie panstwa mialy problemy gospodarcze. dopiero po wojnie usa stalo sie potega (wojna to pieniadz). co do ludzi walczacych pod flaga swastyki to zabardzo im sie nie dziwie. hitler zapewnil ludziom chleb, pieniadze, prace. ludnosc niemiecka czula sie pokrzywdzona przez kraje europy, dokladniej chodzilo o iws. do tego swietny aparat propagandy, najlepiej mowia o tym slowa gebelsa 'klamstwo powtorzony tysiac razy staje sie prawda'. najpierw postudiujcie lepiej historie zanim zaczniecie wypisywac 'nowa' historie iiws.
przejde teraz to obecnego czasu. czemu istnije terroryzm? nie dziwie sie czeczenom, ktorzy walcza o niepodleglosc. pilsudski tez stosowal metody terrorystyczne (nie bede o nich dokladniej pisal, lepiej poszukajcie w ksiazkach), a teraz nazywa sie go bohaterem. co do azji to usa traktowane jest tam jako bandyta, ktory chce polozyc swoje lapska na ropie i innych interesach. i to jest prawda, nie wiem czemu polska lezie w dupe bushowi. niczego nie zawdziedzamy usa, popatrzcie na niemcow, w ich panstwo wladowano ogormne sumy, miliardy dolarow z kieszeni kapitalistow, a mimo to odwrocili sie od usa. jasno i wyraznie powiem, ze jestem 'antiamericono' i przeciwko jakim kolweik wojna.
co do rozwoju militarystyki to najlepiej obejrzec sobie film 'zabawy z bronia'. wojne zaczynaja toczyc nawet uczniowie (tragedia w columbine). jak powiedzial einstein: 'trzecia wojna swiatowa bedzie na kamienie'.

koncze juz ten post, poniewaz moglbym napisac o tym niezly referacik (kiedys takowy pisalem o genialnej polityce wewnetrzej, gospodarczej hitlera). mam szeroka wiedze na ten temat i nadal ja rzowijam np. poprzez swietne materialy woloszanskiego, poniewaz na discovery nie sa one zbyt obiektywne (robione przez ludzi, ktorzy ukazuja swoj stosunek do danego wydarzenia). warto obejrzec jakis reportarz, pozniewaz sam dokumeny, ktory pokazuje wszystko biale na czarnym to tendencja glupiejacego spoleczenstwa.
Cezar
przepraszam za tak krótkiego posta:

temat był niestosowny a dyskusja jest do dupy! zaraz zaczniecie gadać filozofii i metafizyce OMG

Maczo jaka agresja na irak mad.gif ??? pomyśl zanim napiszesz

blinkkin:
-niemcy nie spłaciły tej kontrybucji po Iwś.
-nie masz wrażenia że formuła :"pieniądze kapitalistów" zalatuje ostro marxem i spółką???
-Wołoszański (gwoli ścisłości) nie juest historykiem tylko dziennikarzem piszącym o historii (subtelna, ale zawsze różnica)

pzdr
Maczo
Amerykanie zaatakowali Irak, gdyż pragną jego ropy! Zagrożenie ze strony Iraku, to według mnie była wymówka. Wojna to jest biznes. Ale Amerykanie się przeliczyli i tracą na tym kapuchę.

Dajcie mi kontakty do psychoanalityków, może pomogą, ale może to być dla nich trudne.

Ghost skąd znasz na nich namiary? Czyżbyś miał podobne dolegliwości co ja?

P.S. "dziennikarz" się piszę smile.gif
qBa3oo3
Owszem, wywąchali biznes i tylko im pogratulować! Niestety wojsko Amerykańskie KOMPLETNIE nie było przygotowane do wojny w takich warunkach, widac zreszta ze sobie nie radza. Dlatego szybko poprosili o pomoc innych, a sami sie wycofuja wink.gif Polacy oczywiscie zaraz polecieli Bushowi wylizac dupsko, bo licza na jakies okruchy z tortu zwanego Irakiem. Prawdopodobnie dostaną najwyzej talerzem po tym ciachu po głowie (od UE), ale tak to juz w naszej szarej rzeczywistosci jest ..... ph34r.gif
blinkkin
QUOTE (Cezar @ 15:28, 13 12 2003)
-nie masz wrażenia że formuła :"pieniądze kapitalistów" zalatuje ostro marxem i spółką???
-Wołoszański (gwoli ścisłości) nie juest historykiem tylko dziennikarzem piszącym o historii (subtelna, ale zawsze różnica)

po piersze kontrybuja nie zostala splacona, z tym sie zgodze, ale wogle nic o tym nie wspominalem. postawilem zdanie w formie gdybania: panstwo niemiecki wpadlo w kryzys, musialo zaplacic kontrybucje francji. teraz widze, ze zle sformulowalem. powinno byc niemcom wyznaczono kotrybuje do zaplacenia. sorry moj blad. co do kapitalistow to czepiasz sie slow, wyjmujesz je z kontekstu. i tak dokladnie kazdy wie o co chodzi, gdybym napisal 'pieniazki ukochanych, wspanialych amerykanow' to pewnie bys sie nie przyczepil. zreszta historia rfn jest smieszna. niemcy dostaja pieniadze zarobione przez amerykanow na wojnie wywolaniej przez niemcow. takie koleczko, a zreszta to widze, ze swietnie dziala na ciebie propaganda telewizyjna. obecnie smieszy mnie lisek z tvn ktory zachwycal sie rozpoczeciem wojny iracko-usa+panstwa feudlane. sadam to zly czlowiek, a kochani, wspaniali, madrzy amerykanie to obalili. tak to pokazuja w telewizji. przyjrzyj sie czlowiekowi, ktory rzadzi obecnie usa, jego sentencje staly sie juz kultowe: 'rodzina jst tam gdzie marzenia dostaja skrzydla'. co do woloszanskiego to jest on reporterem, do tego swietnym. historie 'xx wieku' tworzy w oparciu o wiedze najwiekszych polskich i nietylko zagranicznych historykow. to moze dlatego, ze jest reporterem czyni jego merialy bardzo obiektywnymi (glowna cecha reportarzu to brak stosunku autora do danego tematu).

Amerykanie zaatakowali Irak, gdyż pragną jego ropy! Zagrożenie ze strony Iraku, to według mnie była wymówka. Wojna to jest biznes. Ale Amerykanie się przeliczyli i tracą na tym kapuchę.

od dawna wiadomo, ze wojna to pieniadz, a usa specalizuje sie w handlu chodliwym towarem. swiadczy o tym ich historia.

p.s. ten topic nalezy usunac, bo niedlugo zaczne pisac do niego referaciki, zeby wyjasnic, oswiecic niektorym osobom temat ii wojny swiatowej.

btw. maczo moglbys edytowac swoje posty, zamiast dawac kilka pod rzad. taka mala uwaga na przyszlosc.
Runos
Z pierwshym postem maczo sie zgadzam. Moj pradziadek umarl na 2 wojnie swiatowej. Wiec mysle ze jakby moj pradziadek zobaczyl mnie grajac w tamtych czasach w taka gre to by mnie z rodziny wywalil...

Racja jest w tym ze dzieci sa coraz bardziej sklaniane do agresji. Nie mowie o grze Wolfenstein ale o Americans Army. Gra zostala stworzona przez rzad USA. gra ma na celu sklaniac mlodziez do wstepywania do Wojska. Na stronie tej gry jush mozna nawet przez internet sie zglosic do armi amerykanskiej.

A iraq to zupelnie inna bajka. Widomo ze Usa kce ropy naftowej. Wiec po co ta dyskusja o iraq??:/
qBa3oo3
Poczekajcie az tu WOLFszLAGIER zajrzy tongue.gif Zaraz to wyląduje w hydeparku, i właściwie tam jest na to miejce!
Cezar
QUOTE (blinkkin @ 15:20, 13 12 2003)
QUOTE (Cezar @ 15:28, 13 12 2003)

po piersze kontrybuja nie zostala splacona, z tym sie zgodze, ale wogle nic o tym nie wspominalem. postawilem zdanie w formie gdybania: panstwo niemiecki wpadlo w kryzys, musialo zaplacic kontrybucje francji. teraz widze, ze zle sformulowalem. powinno byc niemcom wyznaczono kotrybuje do zaplacenia. sorry moj blad. co do kapitalistow to czepiasz sie slow, wyjmujesz je z kontekstu. i tak dokladnie kazdy wie o co chodzi, gdybym napisal 'pieniazki ukochanych, wspanialych amerykanow' to pewnie bys sie nie przyczepil. zreszta historia rfn jest smieszna. niemcy dostaja pieniadze zarobione przez amerykanow na wojnie wywolaniej przez niemcow. takie koleczko, a zreszta to widze, ze swietnie dziala na ciebie propaganda telewizyjna. obecnie smieszy mnie lisek z tvn ktory zachwycal sie rozpoczeciem wojny iracko-usa+panstwa feudlane. sadam to zly czlowiek, a kochani, wspaniali, madrzy amerykanie to obalili. tak to pokazuja w telewizji. przyjrzyj sie czlowiekowi, ktory rzadzi obecnie usa, jego sentencje staly sie juz kultowe: 'rodzina jst tam gdzie marzenia dostaja skrzydla'. co do woloszanskiego to jest on reporterem, do tego swietnym. historie 'xx wieku' tworzy w oparciu o wiedze najwiekszych polskich i nietylko zagranicznych historykow. to moze dlatego, ze jest reporterem czyni jego merialy bardzo obiektywnymi (glowna cecha reportarzu to brak stosunku autora do danego tematu).

od dawna wiadomo, ze wojna to pieniadz, a usa specalizuje sie w handlu chodliwym towarem. swiadczy o tym ich historia.

p.s. ten topic nalezy usunac, bo niedlugo zaczne pisac do niego referaciki, zeby wyjasnic, oswiecic niektorym osobom temat ii wojny swiatowej.

btw. maczo moglbys edytowac swoje posty, zamiast dawac kilka pod rzad. taka mala uwaga na przyszlosc.

A Ty pod wpływem czyjej propagandy jesteś??? "NIE", "TRYBUNY" a może "NASZEGO DZIENNIKA" lub "GOŚCIA NIEDZIELNEGO"???

czemu wyciągasz busha czy ja coś o nim pisałem, to kretyn i ok, ale jest głową jedynego supermocarstwa czy ci się to podoba czy nie.

nie jesteś specjalnie odkrywczy: od dawna wiadomo że najlepszym interesem jest wojna, ale na niej zarabiają wszyscy, rozumiesz WSZYSCY.

Runos, może się mylę, ale AA to gra która powstała by szkolić amerykańskich wojaków a nie jako zabawka, niestety nie znam historii tej gry...

pzdr
hjuby
sorry ze się wtrącam ale to chyba miał być topic o zgodności ET z historią a teraz to przeszło na temat cierpień ludności w czasach wojny opanujcie się .Gra to gra a teraz stwierdzamy czy jest ona w jakimś stopniu związana z drugą wojną światową !!!!!!!!!!!!!!!11
dry.gif
[=||=]HanZz
QUOTE (Maczo @ 14:52, 13 12 2003)
P.S. "dziennikarz" się piszę smile.gif

Jak zaczynasz poprawiac to moze sam sie bedziesz stosowal... ?? Ale to tak off topic...

Skoro jush "się piszesz" w tym watku to po c@#! mieszasz w to teraz Irak?? Moze zaraz zaczniemy pisac o tym co sie dzialo w Chinach?? A moze, skoro dzis 13 grudnia, to sierozpiszemy o czasach sprzed dwudziestu paru lat??
Skoncz to piepshenie... Jak mash wyrzuty to przestan grac, a nie zaraz jakas ideologie dopisujesz...
Gra jest gra, a historia historia...
Byla kiedys taka gra "Diger", moze pamietasz?? Pietnujmy granie w nia bo przeciez tylu gornikow ginie w kopalniach na calym swiecie... kolejny przyklad?? Saper spod windozy... no k#!@a przeciez to taki odpowiedzialny zawod, a tu nagle kazdy moze byc saperem, nawet alkoholik, ktoremu rece lataja jakby gral na banjo...

LECZ SIE!!! Powiedz ksiedzu na religii, ze sie starales, moze da ci rozgrzeszenie. Albo zadzwon do Radio co ma Ryja moze tam znajdziesz ludzi, ktorzy beda sie z Toba w 100% sie zgadzac...

Blinkkin... po co cytujesz nam tu historie?? Mysle ze kazdy kto bierze udzial w TEJ dyskusji wie o co biega... chcesz zablysnac?? Czy nabic kolejnego posta??

Poza tym zobaczcie na jaki temat schodzi ta rozmowa... Czy to naprawde jest miejsce (na tym forum) na takie dysputy??

Chcecie sie spelnic spolecznie?? Pozamiatajcie podworko, wyniescie smieci, przeprowadzcie staruszke przez jezdnie, itp.

ps.Swiety (albo inny mod) zamknac TOPIK!!!
Ghost
QUOTE (Maczo @ 14:52, 13 12 2003)

Cool - a te rakiety ziemia-powietrze czy miny anty-pancerne to się skąd wzięły, Mikołaj dał Saddamowi w prezencie?
ronin
1. istnieje cos takiego jak edycja postow wiec maczo nie pisz 2 po sobie

2. nie widze powodu by sie czepiac et (czy innych gier o II wś) jesli tak to moze od razu bedziemy miec cos do "czterech pancernych" "szeregowa ryana" itp. wiesz mysle ze ten board to nie miejsce na tego typu sprawy
blinkkin
nie wyrabiam po prostu. co wy pieprzycie o saperach, digerach i innych rzeczach. o zolnierzach z et mozecie gadac do woli. ale porownanie et do iiws to juz.... brakuje mi slow. podczas wojny poleglo miliony ofiar, czesc osob na ta wojne sie nie pisala. a tu czytam ze saper jest obraza itp. saperom, gornikom itp placi sie za ryzyko, taka jest ich praca. co innego cywile podczas wojny. czy oni cos dostaja? traca bliskich, majatek, dom, a nawet zycie? wiec skonczcie (słowo na p)ic bzdury. zastanowcie sie co mowiecie. mozna rozmawiac o realiach wojakach, ale nie o zbrodniach. a taki jest ten topic, wmieszal w to historie tych ludzi (popatrzcie na tytul). moge zaczac gadac, ze steny zacinaly sie jak cholera, mg42 byl zancznie celniejszy, bardziej szybkostrzelny itp. ale to tyczy sie tematu militarystyka i realia iiws, a nie historia wojny. sa to dwa zupelnie rozne pojecia. taki byl temat wiec pisalem o historii. czy wy umiecie czytac ze zrozumieniem, czy tez mam doczynienie z alfabetami funkcjonalnymi.

CZYTAJCIE TEKST I DWA RAZY PRZEMYSLCIE ZANIM COS NAPISZECIE. takie jes moj wnoisek koncowy. usunac topic, bo zaraz posypia sie zolte kartki, takze dla mnie.
ronin
mam wrazenie ze zaraz posypia sie ciezkie bluzgi, proponuje wiec usunac ten teamt bo bo
1. nie wnosi on nic nowego
2. jak juz mowilem w poprzednim poscie TEN BOARD TO NIE MIEJSCE NA TAKIE TOPICI!
hjuby
właśnie najlepiej skończyć ten temat bo w końcu skończymy na talibach lub qufa czymś jeszcze bardziej poje......nym
Runos
Cezar to wlasnie o to chodzilo co powiedzialem. Moj kolega gra w AA i bardzo sie wszytkim interesuje z tym zwiazane. I zna dokladnie historie tej gry.

A tan nawiazujac do tematy to: Zamknac ten topic raz na zawshe.
Cezar
po prywatnych konsultacjach z Blinkiem uznaliśmy że nie ma co dalej się kłucić.
wychodzę z topica
pzdr
Maczo
Zrobiła się jatka! ohmy.gif

A tak przy okazji: Ghost, gdzie masz te numery, co?
[=||=]HanZz
QUOTE (blinkkin @ 19:25, 13 12 2003)
nie wyrabiam po prostu. co wy pieprzycie o saperach, digerach i innych rzeczach. o zolnierzach z et mozecie gadac do woli. ale porownanie et do iiws to juz.... brakuje mi slow. podczas wojny poleglo miliony ofiar, czesc osob na ta wojne sie nie pisala. a tu czytam ze saper jest obraza itp. saperom, gornikom itp placi sie za ryzyko, taka jest ich praca. co innego cywile podczas wojny. czy oni cos dostaja? traca bliskich, majatek, dom, a nawet zycie? wiec skonczcie (słowo na p)ic bzdury. zastanowcie sie co mowiecie. mozna rozmawiac o realiach wojakach, ale nie o zbrodniach. a taki jest ten topic, wmieszal w to historie tych ludzi (popatrzcie na tytul). moge zaczac gadac, ze steny zacinaly sie jak cholera, mg42 byl zancznie celniejszy, bardziej szybkostrzelny itp. ale to tyczy sie tematu militarystyka i realia iiws, a nie historia wojny. sa to dwa zupelnie rozne pojecia. taki byl temat wiec pisalem o historii. czy wy umiecie czytac ze zrozumieniem, czy tez mam doczynienie z alfabetami funkcjonalnymi.

CZYTAJCIE TEKST I DWA RAZY PRZEMYSLCIE ZANIM COS NAPISZECIE. takie jes moj wnoisek koncowy. usunac topic, bo zaraz posypia sie zolte kartki, takze dla mnie.

Tobie tesh sie na glowe rzucilo??? ohmy.gif
Najpierw (słowo na p)isz trzy po trzy, wklejasz fragmenty swojej ksiazki od historii, a tera mowisze ze rozmowa jest nie na temat?? "Skad Ty mieszkasz???"
I nie zaczynaj teraz odwracac kota ogonem (w nastepnych postach) tylko dlatego ze masz za malo postow na koncie...
Btw. Jak nie wiesz co to ironia... to sprawdz w slowniku, zanim zaczniesz gadac od rzeczy... podejmujesz kolejny temat (bez sensu) nie rozumiejac kontekstu i przeslania... no ale to jush kwestia ilorazu...

"CZYTAJCIE TEKST I DWA RAZY PRZEMYSLCIE ZANIM COS NAPISZECIE" - Ciebie ta regula nie obowiazuje?? ohmy.gif

LOL

ps.wiecej pomyślunku panowie...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.