Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Damage broni "ze scopem".
Forum Serwisu: Polskie Centrum Enemy Territory > Wolfenstein: Enemy Territory > W:ET Dla początkujących
Kryan
Chcialbym sie dowiedziec ile damage zadaja wlasnie bronie strzelajac z przycelowaniem w korpus jak i w glowe bez helmu i z helmem. W topicu jak strzelac ktos podal dam. ale wlasnie bez scope'a wiec bylbym wdzieczny jakby ktos tu napisal jak wie. Aha i apropo strzelania z przycelowaniem ze snajperki w czolo czy jest tu instank kill czy tylko zadaje jakas konkretna liczbe obrazen (np. 120 itd.) i gdzie dokladnie celowac (w konkretne miejsce jak czolo, czy ogolnie cala twarz). Z gory dziekuje za pomoc.
Stopa
Jak strzelam z K43/Garanda to celuję w czółko. Nawet jeśli gość ma hełm to go to pozbawi chęci życia. Korzystaj z dodatkowego zbliżenia w celowniku optycznym (standardowo pod kółkiem myszki, a jak ktoś nie ma kółka, to nie wiem ph34r.gif ). A jak strzelasz do ludzi w biegu, to lepiej korpus. Jeśli trochę potrenujesz, będziesz zabijał ludzi w biegu jednym strzałem. Wystarczy kilka lat, po 10 godzin dziennie. Ja ostatnio gram FG42 (szkoda że nie ma tego dodatkowego zbliżenia), i jest całkiem skutecznie. Łatwo się nim zdejmuje ludzi w biegu. Chyba najlepsza taktyka strzelania z FG42 to ciągły ogień, połączony z ciągłym ciągnięciem myszki w dół. W efekcie (KORZYSTAJCIE Z TEGO SPOSOBU TYLKO NA MAŁĄ I ŚREDNIĄ ODLEGŁOŚĆ).
Ghost
Po co w czółko - ja celuję centralnie w gębę albo w krtań, zazwyczaj udaje się nawet dwa strzały oddać jak strzelasz z FG-42. Z K43 już gorzej - głównie przez ten cholerny celownik - niby szkopom podczas wojny pomagał w precyzyjnym celowaniu w podstawy kulistych rzeczy - min. szyję. Ale z tego to trudno sie strzela, panie dziejku, trudno, ale jak dobrze celujesz i strzelasz, to częstotliwość zdejmowanych celów na minutę powinno być ok. pięciu lub więcej - jeśli biegną rzędęm, to FG-42 starczy i strzelamy serią celując w głowę - gwarantowana skuteczność, a dobić licznik możesz i do 20 smile.gif
billy
Meda z pełnym zdrowiem nie ściągniesz nigdy jednym strzałem, zabierasz maks 100.
Instakilla ma jedynie covert z assasinem z noża od tylca.
Szczegółowe statystyki broni są tutaj:
http://www.planetwolfenstein.com/4newbies/...weapontable.jpg
SpajdaPL
Witammm!!!!

Nie ma co gdybać.

Strzał w czoło zabiera 100 HP, ta wartośc wzrasta wraz z odległością.

Strzał w korpus -> 30-50, zależy od lokacji.

Meda, który ma 154 HP zabijesz strzałem w łeb, a potem korpus.

Najskuteczniejszy w biegu jest HS, koleś pada i jedzie na twarzy jeszcze 2m, ale wykonanie go jest dosyć trudne. Ja nie mam już z tym dużych problemów.
Technika: Strzelasz w kark, dajesz mozliwie duże zbliżenie, żebyś cel (głowę) miał na 1/4 celownika. w przypadku ruchu celu, oddalasz, gdy cel stoi, i kampuje, szybkie przybliżenie, i posyłasz kulkę w czoło.

W biegu celujesz przed cel, w zależności jak daleko jest oddalony. oczywiście na wysokości egłowy. Narazie nie ma się co prszejmować wiatrem, bo on nie wpływa na celowanie - kula leci prosto jak w próżni. Jedyną zmienną jest pozycja celu, i twoje zmęczenie (pasek po lewej scopa). Najlepiej leżeć z full staminą.

Myślę, że wszystkie wątpliwości zostały rozwiane (lol). jeżeli jakieś pytania, to na GG:1526512

Pozdrawiam
blinkkin
chyba nie czytales uwaznie, nieadwo dodalem pelna tabelke z obrazeniami do topicu jak strzleac. jakis tydzien temu.
blinkkin
QUOTE (Stopa @ 16:09, 30 12 2003)
Spajda, jeśli potrafisz oddać HS do gościa biegnącego PROSTOPADLE do ciebie, to chyle czoła. Mi się coś takiego udało tylko dwa razy (gram od dwóch miesięcy).

snajperka w et jest kompletnie z!@#ana i kazdy chyba o tym wie. natomiast sowjego czasu mialem sporo roznych filmikow, w ktorym snajper zdejmuje 'w powietrzu' delikwentow. roznego typu zeskoki, speed jumpy plus hs ze snajperki. pieknie to wygladalo.
Prosper
QUOTE (SpajdaPL @ 12:26, 30 12 2003)

Strzał w czoło zabiera 100 HP, ta wartośc wzrasta wraz z odległością.

Strzał w korpus -> 30-50, zależy od lokacji.

Meda, który ma 154 HP zabijesz strzałem w łeb, a potem korpus.

Najskuteczniejszy w biegu jest HS, koleś pada i jedzie na twarzy jeszcze 2m, ale wykonanie go jest dosyć trudne. Ja nie mam już z tym dużych problemów.
Technika: Strzelasz w kark, dajesz mozliwie duże zbliżenie, żebyś cel (głowę) miał na 1/4 celownika. w przypadku ruchu celu, oddalasz, gdy cel stoi, i kampuje, szybkie przybliżenie, i posyłasz kulkę w  czoło.

W biegu celujesz przed cel, w zależności jak daleko jest oddalony. oczywiście na wysokości egłowy. Narazie nie ma się co prszejmować wiatrem, bo on nie wpływa na celowanie - kula leci prosto jak w próżni. Jedyną zmienną jest pozycja celu, i twoje zmęczenie (pasek po lewej scopa). Najlepiej leżeć z full staminą.

Sry koles ale o et to masz chyba pojecia jak ja o kunstrukcji snopowiazalki.
Jak nie masz o czyms pojecia to niewprowadzaj ludzi w blad. Wystarczy przejrzec tabele ktora podal billy. Wiec swoje "teorie" np o wzrastaniu dmg mozesz se wsadzic w...

Prosba do adminow.
Moze potrzebny jest jeszcze jeden board dla skomplikowanych celow ffa?

P.S.
blinkkin ma racje- sniperka w ert to crap totalny nie wart uzywania :>
nkr
ta prospa dobrze powiedzial :DDD
dzieki spajdaPL - smialem sie cale 2min a to dobry wynik biggrin.gif
dzieki ze mnie oswieciles, ze wieksza odleglosc to wiekszy dmg :DDDDD
moze imo ultrarealistyczna gra i na wieksze odleglosci sila tarcia itd i kule hamuja w locie ?biggrin.gif
"Strzał w korpus -> 30-50, zależy od lokacji. " <-- LOL !:D chcesz powiedziec ze na oazie jest doby klimat i spocona skora ( lul ) i kule lepiej wchodza w cialo a np na railu zmarznieci axis dostaja mniejszy dmg bo kule zle im w cialko wchodza ?biggrin.gif
przydalby sie dla was jakis poradnik snajpy - ale nie oszukujcie sie - w et snajpa nie istnieje
jest jedynie potrzebna na battery i fuelu, ale jak wiadomo te mapy nigdy nie zaistnieja na meczach klanowych
inna sprawa - gosc prosil o podanie dmg ze snipy z zoomem i bez - wiec po @#!A piszecie mu o tym, ze potraficie trafic biegnacego goscia ? kogo qrwa obchodzi ze spajda trafia biegnacego ?biggrin.gif LOL - ale to zawsze + dla was, ten board jest jak jeden wielki "Zloty strzal"*
( dla pamietajacych hive.pl biggrin.gif )
DaBi
"Strzał w korpus -> 30-50, zależy od lokacji. " <-- LOL !:D chcesz powiedziec ze na oazie jest doby klimat i spocona skora ( lul ) i kule lepiej wchodza w cialo a np na railu zmarznieci axis dostaja mniejszy dmg bo kule zle im w cialko wchodza ?
przydalby sie dla was jakis poradnik snajpy - ale nie oszukujcie sie - w et snajpa nie istnieje

Chodziło o lokację na ciele prawdopodobnie nie o lokację w sensie mapy wink.gif
Co do Flamera to jejku
Kiedyś w RTCW były i mecze gdzie wystepował i on.
Jakby się uprzeć to i jego da się wykorzystać wink.gif I jak chłopaki wymyślą odpowiednio skuteczne użycie to chwała im i nie nabijajcie się aż tak smile.gif
Co do snajperek to w grach to lepiej jak jest słaba snajperka niż za mocna.
Najlepsza moim zdaniem snajperka byłaby jakby połaczyć cechy z RTCW i ET.
Z RTCW - przy head shocie każdy ginie z ET konieczność oddawania wolniejszych strzałow snajper wali raz a dobrze i zabija jednym pociskiem a nie strzela z prędkościa karabinu maszynowego.
Gram sobie akurat troszkę w CoDa i to jest dobry przykład gry co może zrobić niezbalansowana snajperka.

Kryan
QUOTE (blinkkin @ 14:45, 30 12 2003)
chyba nie czytales uwaznie, nieadwo dodalem pelna tabelke z obrazeniami do topicu jak strzleac. jakis tydzien temu.

Masz racje przeoczylem, aczkolwiek jest pewna niezgodnosc w tej tabeli ktora podales do tej ktora podal tu billy, otoz w twojej czytamy: "FG 42 [Snipermode] 30/30 ", ale wg tej 2-iej hs z przycelowania zadaje 60. To w sumie dosc wazne chyba, bo ostanio duzo osob uzywa FG 42 i nie wiadomo teraz czy wkoncu probowac trafiac w glowe czy nie.
Kryan
Zreszta jest duzo wiecej roznic, z tych istotnych to np. k43 zadajacy ze scopa w glowe 80 podczas gdy garand zadaje 100 itd.
SpajdaPL
Witamm!!!

OMG Pprosperku, czytają to także osoy, które pierwszy raz grają w ET, chciałem im przybliżyć nieco snajpera. Wiem, że te informacje są dla ciebie zupełnie nieistotne, bo snajper ma znikome znaczenie taktyczne, lecz kila osób (czyli jak dla was warzywek) chce sobie pobiegać snajperką. Tak przy okazji damage: weź snajperkę, i kumpla, wejdźcie na pusty serek, i postrzelaj do kumpla, a on niech ci podaje damage. Strzel mu w nogę (stopę), rękę (dłoń) i najważniejsze: w łeb z odległości 20cm, zobaczysz ciekawe rzeczy. Ja to robiłem nieraz, i zaobserwowałem ciekawe rzeczy, z którymi się dzielę na forum. Jeżeli nadal będzie HS=100 zawsze i wszędzie, to prześlij mi demko z tego testu, pooglądam i zwrócę honor tobie, i wszystkim snajperom, i wyedytuje posta zmieniając dane, żeby nie było niejasności. Narazie takie sa moje obserwacje, i napewno osoba (warzywko jak dla was) zainteresowana snajperowaniem będzie miała szersze na to spojrzenie.

Kryan: obydwie bronie zadają 100.
Mam pewne przemyslenia dotyczące różnic między K43 a garadem, ale zapewne zostanę wyśmiany. Nieważne. Zaobserwowałem taką rzecz: Z garada wymagana jest większa precyzja trafienia a z K43 łatwiej trafić w łeb.
NIe wiem czym to jest spowodowane, może Allies mają powiększone obrysy głowy. To jest moje subiektywne odczucie, sprawdzcie sami, i dopiero skomentujcie.

POzdrawiam wszystkich sniperów.
Swiety
QUOTE (SpajdaPL @ 10:55, 31 12 2003)
NIe wiem czym to jest spowodowane, może Allies mają powiększone obrysy głowy.

Ponoć axis wyżej skaczą (bo ponoć mają dłuższe palce u stóp) biggrin.gif

Fakt faktem że dużo tego typu spraw technicznych w ET jest jeszcze nie wyjaśnione, ale niektóre teorie wydają się bardzo śmieszne biggrin.gif

Tak naprawdę jest jedyna 100 % pewna metoda aby przekonać się o tym. Załatwić kod źródłowy ET i wyciagnąć te wszystkie algorytmy odpowiadające za damage.
Inaczej pozostają tylko domysły, często własne błędne spostrzeżenia i odwoływanie się do innych również błędnych i niepewnych źródeł.
Dangerox
Mogę wam powiedzieć że w porównaniu ET do Counter-Strike wypada wiele gorzej jeżeli chodzi o snajperki. Tak wogóle ET to kupa w porównaniu do Countera. Za to ma większe mapy z ciekawymi misjami. Ale strzelanie jest najważniejsze moim zdaniem.
Lobo Kid
a tam nie znacie sie no offence prosper tongue.gif ale gerand w et ownz tongue.gif jak chcesz moge udowodnic tongue.gif hehe nie nazekam a to ze trzeba teraz 2 strzaly w leb zamiast jednego eeh no coz cale zycie pod gorke i tak do zaje...tongue.gif
Ziele
QUOTE (SpajdaPL @ 11:55, 31 12 2003)
Kryan: obydwie bronie zadają 100.
Mam pewne przemyslenia dotyczące różnic między K43 a garadem, ale zapewne zostanę wyśmiany. Nieważne. Zaobserwowałem taką rzecz: Z garada wymagana jest większa precyzja trafienia a z K43 łatwiej trafić w łeb.
NIe wiem czym to jest spowodowane, może Allies mają powiększone obrysy głowy. To jest moje subiektywne odczucie, sprawdzcie sami, i dopiero skomentujcie.

Wiesz, ja też mam takie odczucia. Z garanda musze się namęczyć, a K43 to idzie hs, za hs. blink.gif
SpajdaPL
Witamm!!.
No, więc nie jestem sam z moimi PRYWATNYMI odczuciami. Teraz może się zastanowimy dlaczego tak się dzieje ?
Czy ktoś jeszcze ma wrażenie, że garad wymaga większej precyzji nić K43?
Czy testowaliście strzał w głowę (z lunety i bez) z różnych odległości ?
Już jest dostępny kod źródłowy. Czy ktoś się dokopał do odpowiedzi na te pytania?
Pozdrawiam
F.B.I|Koyot
QUOTE (SpajdaPL @ 1:24, 15 02 2004)
Już jest dostępny kod źródłowy. Czy ktoś się dokopał do odpowiedzi na te pytania?

Hehe... sam się dokop! To nie jest takie proste. Jeśli ktoś się dobierze do źródła to nie będzię się bawić w szukanie damage, tylko w robienie modów i cheatów biggrin.gif Gdyby jednak komuś się chciało to gratuluję samozaparcia i pasji biggrin.gif Co do snajperek to wg mnie to jest bezużyteczny szmelc z którego można zrobić użytek tylko na określonych mapach i w określonych miejscach. Zresztą zaraz jak się snajper rozłoży to po kilku minutach w drużynie przeciwnej ktoś zdesperowany postanowi być antysnajperem i ztruje życie kamperkowi. Bez rozłożenia to snajperą grać się nie da.. jednak jak ktoś mimo wszystko gra i ma niezłe wyniki to gratulacje. Tylko po co przez kilka lat uczyć się strzelać ze snajpery by w końcu uzyskać poziom wyników Thomsona bądź mp40?
MastaBlasta
QUOTE (nkr @ 17:50, 30 12 2003)
<-- LOL !:D chcesz powiedziec ze na oazie jest doby klimat i spocona skora ( lul ) i kule lepiej wchodza w cialo a np na railu zmarznieci axis dostaja mniejszy dmg bo kule zle im w cialko wchodza ?biggrin.gif

Nkr zapomniałes dodac że na radarze , kule ześlizgują sie po przemokniętym od deszczu płaszczu axisów tongue.gif biggrin.gif biggrin.gif tongue.gif
xyvec
Czy to, że nie mogę nikogo zabić ze snajperki, może wynikać z tego, że mam słabego kompa?? No bo niby celuję w głowę przy maksymalnym przybliżeniu i ze stabilnym całkowicie Garandem, strzelam, potem drugi strzał, też chyba celny, i czwarty, i piąty, a GOŚCIU NADAL STOI!! mad.gif

Będę wdzięczny za jakąś radę
SpajdaPL
Witamm!!!
Niewiarygodne 5 kul i koleś stoi?
Poślij demko, to zobaczymy co się działo. Tak na sucho trudno stwierdzić.
1. Jaki miałes ping?
2. Jaki gościu miał ping?
3. Ile miałeś FPSów?
4. Czy przypadkiem gościu nie wisiał na pingu 999 ?
5. Czy to napewno była snajperka ?? smile.gif

POzdrawiam.
xyvec
Dokładnie nie pamiętam tamtej sytuacji, ale często się tak dzieje, że strzelam kolesiowi dwa razy teoretycznie w głowe ze snajperki (max stabilizacja broni i przybliżenie), a on nawet hełmu nie traci. Mam procesor 400 Mhz sad.gif , 196 MB RAM i kartę GeForce 2.

PS. Całę szczęście w tym, że zazwyczaj gram Medykiem/Field Opsem a nie Cover Opsem. cool.gif

PS2. Macie jakieś specjalne sposoby na znaczne zmniejszenie "cięcia się" ET?

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.