Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Tworzenie filmów - poczatki
Forum Serwisu: Polskie Centrum Enemy Territory > Wolfenstein: Enemy Territory > Fragmovies
Miki
Hej!

Aż wstyd sie przyznać unsure.gif ale nie wiem jak nagrać te powtórki na avi.
Robie sobie powtórke pokazującą klase zapisuje, wychodze z gry i włączam "replays". Odpalam moja genialna powtorke tam mam możliwość nagrania na avi. posługując się efami biggrin.gif wybieram ile ma powtorka fps mieć. No i niby mam teoretycznie na grane ale później gdzie to? Nie ma tego nigdzie szukam szukam i nic? Kto wie co zrobić? Muszę specjalny program mieć aby coś nagrać?
/17/Aluu
"No i niby mam teoretycznie na grane ale później gdzie to?"

jest nagrane u ciebie w katalogu ....ET/etmain/Screenshots

Masz to w postaci plikow *.tga
zeby zrobic z tego *.avi musisz uzyc jakiegos programu do konwersji:

VirtualDub
pjbmp2avi (wlasnie sprawdzalem ladnie i szybko dziala)
MainActor (jakis niemiecki -- sciagam, wiec nie jestem pewien czy dziala)

Pozniej juz tylko obrocic, skleic i jest film
d0kUs
Najlepszym sposobem jest napisanie takiej komendy:

/CL_AVIDEMO xx , gdzie xx to wartosc najlepiej pasowaloby np. 25

wtedy na 1sec. przypada 1 screen w formacie .bmp ktory wazy ok. 25mb, wiec trzeba przyszykowac troche miejsca na dysku smile.gif
MrRychu
Dokuś może się mylę, ale o ile wiem to 25 (standartowy PAL chyba) oznacza ilość klatek na sekundę a więc w ciągu sekundy tworzy się na dysku 25 obrazków o wadze ok 1.4MB (o ile dobrze pamiętam) wink.gif Co do miejsca do racja przyda się go sporo ja robiąc filmik zgrywałem 20 klatek na sek. i 1:40s zajmowało ok. 4.3 GB huh.gif Ale jakoś sobie poradziłem cool.gif

Pozdrawiam
nkr
jak wlaczasz demo to masz okienko w ktorym jak byk pisze F1-F5 avidemo...
ofkz przed rozpoczeciem ustaw odpowiednio cfg no i jazda :C
potem tylko robisz jakims softem tga to avi ( np bmp2avi czy cos ) i masz filmika :[
IC|Daxx
Dla początkujacych zalecam program "fraps" (link gdzieś na tym portalu:)). Wystarczy odpalić go w tle a następnie odtwarzać demo. Jakość może nie jest powalająca ale na początek sądzę , że starczy.
inco
Nie ma sposobu (bez używania programów typu fraps), żeby ET samo z siebie zrobiło AVI z demka (dm_83). Jedyny sposób zrobienia filmiku jest właśnie poprzez łapanie screeshotów w formacie .tga, a później łaczenie ich przy pomocy progamu typu VirtualDub.

Krok po kroku:

1. Nagrywasz demo
2. Robisz miejsce na twardym dysku/partycji gdzie masz zainstalowane ET (pliki .tga zajmują sporo miejsca)
3. Odtwarzasz demko i w wybranym momencie wciskasz klawisz odpowiedzialny za łapanie screenshotów. Defaultowo są to klawisze:
F1 - 0 klatek na sekunde (służy do przerwania "łapania" screenshotów)
F2 - 10 fps
F3 - 15 fps
F4 - 20 fps
F5 - 24 fps
4. Odpalasz program, który potrafi "skleić" sekwencje .tga i przetworzyć na .avi (na przykład pjBmp2Avi albo VirtualDub. Ustawiasz w tym programie opcje (folder ze screenshotami, wybierasz kodek, ustawiasz filtry itd.) i renderujesz. O obsłudze tych programów dowiesz sie więcej z sieci, niezabardzo chce mi sie to opisywać.
5. Delektujesz sie swoim własnym filmem.
t00thy
Mam taki małe pytanie do osób które już stworzyły jakiś film . Czy łączyć [tzn. jakim programem] poszczególne **.avi poniewaz mam pare takich juz zrobionych z tych **.tga . Użyłem do tego programy "pjBmp2Avi" , teraz chcem to posklejac i dodac jakieś efekty ale nie wiem czym , mam program "PowerProducer 2 Gold" ,ale albo w nim nie ma takich funkcji albo jestem za tepy tongue.gif . Czego wy uzywacie ??
m!stake
Mam taki małe pytanie do osób które już stworzyły jakiś film . Czy łączyć [tzn. jakim programem] poszczególne **.avi poniewaz mam pare takich juz zrobionych z tych **.tga . Użyłem do tego programy "pjBmp2Avi" , teraz chcem to posklejac i dodac jakieś efekty ale nie wiem czym , mam program "PowerProducer 2 Gold" ,ale albo w nim nie ma takich funkcji albo jestem za tepy  . Czego wy uzywacie ??

a propos posta tooth'iego zna ktoś może jakiś wmiare prostu programik do "przycinania" filmu dodawania napisow i różnych efektów np jak trzęsienie ekranu (kto oglądał filmik DSky wie o co chodzi) Z góry wielki dzięki pozdrawiam
dNkN!
Sony Vegas Studio 4.0
czlowiek
QUOTE (Sarna @ 21:19, 15 04 2004)
aha i jeszcze jedno pytanie jak mozna skompresowac filmik by mniej zajmowal??

virtual dub najprostszy w obsludze
adobe premiere ale to wyzsza szkola jazdy
Shynshylla
Film [HKC] był robiony a właściwie przerabiany z tga i kompresowany virtualdubem , na koniec wszystko połączyliśmy , dodaliśmy efekty i napisy w programie cyberlink powerdirector 3.0 . Efekt jest jaki jest ale było to nasze pierwsze doświadczenie z robieniem filmów. Osobiście polecam sony vegas 4.0 choć program jest dosyć zakręcony ale oferuje dużo więcej opcji , filmy shaolin productions z quake są nim robione.
Tylko że do quakea są jeszcze edytory kamer , czego do ET brakuje dlatego nie wyjdą wam takie efektowne sekwencje jak w filmach SP.
czlowiek
QUOTE (Shynshylla @ 7:57, 17 04 2004)

Tylko że do quakea są jeszcze edytory kamer , czego do ET brakuje dlatego nie wyjdą wam takie efektowne sekwencje jak w filmach SP.

ale masz granade, mortar, pf cam + freecam i pare innych bajerow
teraz filmy beda jeszcze lepsze
blacktyger
tera ja coś powiem, oststnio bawie się troszke tymi progosami i tak

1.Video Mach - bardzo dobry na początek, łatwy w obsłudze dość intuicyjny, mało jakiś zbędnych dla początkujących opcji, jednym słowem na filmik o trick jumpach bez efektów się nadaje

2.Vegas 5.0 (miałem tylko Trial sad.gif ) - wyższa szkoła, również dość intuicyjny myszka jakoś sama wie gdzie iść, ale znacznie więcej opcji, menu troszke trudne do opanowania, mimo wszystko typowych efektów mało, bogaty zaś jest w efektowne "przejścia" między scenami.

3.Ulead VideoStudio 7.0 - Program w sumie dobry, ale strasznie mizernie (tzn wolno) chodzi (u mnie bynajmniej), również bogaty w efekty "przejść", ale równie ubogi w inne efekty, można go wykorzystać jako "sklejacza" gotowych scen, gdzie wstawimy tylko owe przejścia, reszta w tym programie jest raczej zbędna ;C

4.Animation Shop 3.0 - program polecałbym raczej, do przerabiania .avi na .gif (dość długo pracuje, nie wiem jak inne programy tego typu), kiedy wczytamy tam jakiś film, to mamy każdą klatke w osobnej ramce, ogólnie program dość nie przyjemny dla oka imo

5. Adobe After Effect 6.0 - imo czarna magia ph34r.gif mało z niego kapuje, ma w c@#! opcji, efektów i tym podobnych i co warto zauważyć - większość zachodnich filmików ET'owych jest tworzonych za pomocą tego programu - coś w sobie musi mieć, trzeba go lepiej poznać (właśnie to czynię biggrin.gif )

6. Adobe Premiere - patrz wyżej smile.gif powiem tylko że te dwa programy ze sobą współpracują (w końcu obydwa Adobe) i że jeden kosztuje 1400zł smile.gif

7. SWiSH Max - heh wiem że to program oparty na Flash'u ale istnieje możliwość zapisania gotowych prac jako .avi, osobiście polecam, program czytelny, po około 1h wiesz prawie all o programie, dużo opcji z tekstem (właściwie najwięcej ile widziałem), warto zobaczyć i popróbować.

8. Paint Shop pr0 8.0 (w wersji 8.10 można spolszczyć !) - program do obróbki zdjęć itd, ale można oczywiście wykorzystać go do tworzenia filmów, przerabiania pojędynczych klatek, strony tytuowe i zakończenia, program posiada wiele opcji, ja osobiście korzystam tylko z zakładki "effect" smile.gif

9. Audacity 1.1 - program do obróbki dzwięku, jest po polsku, w sumie nic skomplikowanego, ale jego opcje wystarczą do obróbki soundu to movie np. z ET, polecam początkującym, zaawansowani mogą ściągnąć Fruty Loops (czarna magia imo!:D)

to na tyle smile.gif

pzdr
blacktyger
www.sony.com (czy jakoś tak) to do vegasa (wiesz co to google ?) ofcors trial do adoba nie ma (spróbuj torrenta ?)
muZz
a jak wlaczyc efekty takie jak granade, mortar, pf cam, freecam ??
conish
Te efekty (grande itd) sa dostepne tylko w demkach robionych na etpro (odpalasz demko i majac demo menu dajesz alt).

Co do programow osobiscie polecam adobe premier pro 1.5.
Opanowalem go w stopniu wystarczajacym do robienia prostych filmow (Title,effecty, soundeffecty itd.) w okolo 3 godziny. Wczesniej mialem do czynienia tylko ze swishem (z programow posiadajacych timelabel).

Konwertuje filmiki w divx5.1 i na jakies 45 sek (bez szalenstw na ekranie) mam jakies 50 mb przy low quality.

Do robienia napisow z efektami (a p p 1.5 ma skromny title menager) polecam ulead cool3d. Mozna to potem bez problemow wrzucic do premiera.

co do tekstow KILL... po co to wylaczac? Co chcesz pokazac na filmku ?? Tricki? To i tak Ci nie wyskoczy ten tekst... To ma byc FRAG MOVIE? To chyba lepiej zeby bylo widac ze wlasnie kogos zabiles...

BTW... Seek&Strike frag movie nadchodzi... powoli ... ale nadchodzi... smile.gif
hyhy
to filmikow polecam kodek Divix 6 , bitrate ponad 4000 , rozdzialka góra 800/600 i ustawic w grze fajną grafe jak nagrywasz i bedzie fajnie widac :]
ofc fps 25
*warning
Witam,

Bawilem sie troszke kompresja i montazem audio, wiec i ja podziele sie swoimi doswiadczeniami.

Do robienia filmikow uzywalem w sumie 3 programow: Fraps 2.0, Virtual Dub oraz Ulead Video STudio 8.0., a takze kodekow: xvid (video) oraz Lame mp3 (audio).

Moze sie powtorze w ktoryms miejscu, ale chcialbym opisac powyzsze narzedzia tak jak ja je widze.

1. Fraps - bardzo ulatwiajacy zycie program - bardzo wygodny w obsludze, dziala w tle, pozwala na zgrywanie procesu gry od razu do avika. Poczynajac od wersji 2.0 ma mozliwosc zgrywania obrazu i dzwieku z gry (wczesniejsze wersje tego nie mialy). NIestety zgrywany avik jest kompresowany swoistym kompresorem Fraps Decompressor, przez co wynikowy avi jest gorszej jakosci niz avi sklejony ze screenshotow .tga. Oczywiscie tez duzo mniej wazy, ale i tak trzeba to pozniej skompresowac.

2. Virtual Dub - tak jak wiekszosc ludzi napisala - darmowy, prosty w obsludze. Ja uzywam go do komresji oraz do przycinania klipow - jakos mi sie nim najlatwiej i najszybciej robi.

3. Ulead Video Studio 8.0 - polecam wersje 8.0, gdyz posiada duzo wiecej efektow (przejsc na przyklad) niz poprzednia wersja 7. Mi rowniez ta aplikacja bardzo wolno dziala (tak jak juz ktos na tym forum napisal). Ogolnie uwazam, ze sporod trzech: Premiere, Las Vegas i Ulead jest ona najprostsza i ma najmniejsze mozliwosci, aczkolwiek do zwyklego montazu video, audio, wstawiania roznych przejsc i efektow nadaje sie znakomicie. Natomiast ogromna przewage Ulead jest to, ze mozna pracowac na skompresowanych wczesniej klipach (np. xvidem). Ani Premiere, ani Las Vegas tego nie umozliwiaja - trzeba wszystkie klipy miec w stanie Uncompressed. Jaki ma to wplyw na wymagania co do ilosci wolnego miejsca na dysku nie musze pisac. Jedna tylko uwaga: Ja testowalem Premire Pro, natomiast SLYSZALEM, ze we wczesniejszej wersji (bodajze 6.5) mozna pracowac na plikach skompresowanych.

4. xvid - kodek, ktory uzywam do kompresji. Apropo, czy ktos sprawdzal roznice miedzy divxem a xvidem? Bo mi sie wydaje, ze nie ma zadnej (jesli chodzi o wynik kompresji).

5. lame mp3 - uzywam do kompresji dzwieku w filmach (doinstalowuje sie go do systemu i pozniej jest mozliwy do wybrania w opcjach kompresji dzwieku w Virtual Dubie na przyklad. Niestety, w Ulead tez mozna wybrac kodek dla dzwieku, ale tam nie widac tego Lame mp3 - nie mam pojecia dlaczego).

To tyle na razie. Pzdr.
Bordini
ja mam nastepujacy problem: zgrywanie demka na tga okolo 15 sekund zajmuje mi okolo 7000 ! klatek :/ nagrywam na confie od thora ktoremu zgranie takiego filmu zajmuje z 500 klatek max :/ nie wiem co jes grane, gdyz obrobka to pikus mi sie tylko wala te klatki
Thoro
Czasami (jednak sa to rzadkie przypadki a nie rutynowe jak u ciebie) wystepuje problem, ze gdy naciskamy bind na /cl_avidemo 30, timescale zmniejsza swoja wartosc. Trzeba wtedy nacisnac bind na timescale 1 (w moim cfg jest to strzalka w prawo). Zdarzalo mi sie to jednak raz na 20 zagrywanych akcji, a nie tak jak w twoim przypadku za kazdym razem.
Estaloth
Nie wiem jak u innych, ale u mnie zawsze przed zgrywaniem trzeba wcisnać bind na timescale 1. Po odpaleniu dema timescale zawsze wynosi 0.0 (chociaż szybkość jest normalna, tj. 1.0). W każdym razie każde demo zazwyczaj przewijam do momentu z konkretną akcją, przed którą, bądź co bądź muszę ustawic timescale 1. Rozwiązaniem mógłby być bind "timescale 1; cl_avidemo 30", ew z 1 waitem pomiędzy.
Bordini
dzieki dzieki podzialalo ;***

btw. na AVI zgrywacie w rozdzielce 1024 czy od razu w 640 ?
hyhy
imo w cfg et 1024/800 a potem ewentualnie kompresja na 640/400 i ofc kilku przebiegowa kompresja i deitrance
Bordini
a robiac resize czy tam resolution (chodzi mi o filtr) jaki rodzaj wybiercaje ? tj. lanczos3 czy cos tam ? tongue.gif
Zipper
pjbmp2avi

adobe premiere pro 7.0
adobe after effects 7.0

2 gb tutoriali do nich tongue.gif i jadymy w 2 miechy masz je obkute na blaszke :X tak sczerze umiem tylko premiere a w after effects jeszcze sie ucze no ofc odpowiedni prog zeby zaopatrzyc sie w dodatkowe filtry np dajace efekt ruskiego telewizora ;p
pietszak
Zamierzamy zrobic z kumplem movie we frapsie no i tu problem. Na moim kompie gdy wlacze nagrywanie frapsem jets 8 fps ( ale to rozumiem bo mam slaby komp procek 750 mhz i 256 ram ) Wiec idziemy do kumpla ( jego komp Procek 2.4, 740 ram ) a u niego 5 fps lol. I mam pytanie czemu tak jest i czy da sie w jakims programie to przerobic aby bylo dobrze bo we frapsie mielismy ustawione aby nagrywalo na 30 fps'ach. Prosze o jaka kolwiek pomoc.
pietszak
Chcialbym jeszcze zapytac o nagrywanie avidemo. Czytalem wczensiej w tym temacie o tym i pytam czy jestli pliki tga. przerobi sie w np virtualdub na plik avi ustawi sie filtry itp. to czy trzeba to kleic jeszcze w np. SonyVegas czy mozna to wszystko zrobic w virtualdubie?
Estaloth
@up - Trzeba kleić w progsie typu Vegas czy Premiere Pro
pietszak
Dzieki & Pozdro biggrin.gif
WET-PL
Nazywam się WET-PL i należe do klanu WET !! Chciałbym zrobić o sobie i o klanie frag movie tylko nie wiem jak się za to zabrać smile.gif Mam zrobione demka z gry tylko nie wiem jak je zamienić na avi a puźniej podzielić te demka na poszczególne sceny aby skleić je w całość smile.gif sumując to wszystko nie mam zielonego pojęcia o fragmovie ale mi bardzo zależy aby zrobić smile.gif Propsiłbym o szczegółowe instrukcje i spis programów potrzebnych do zrobienia fragmovie !! Prosiłbym nie pisać tu tego lecz na e-mail [email protected] lub [email protected]

Bardzo dziekuje biggrin.gif

WET-PL
Shade
jak zrobić takie efekty jak w filmach winghavena ??
np. że pokazuje całą mapę z takimi fajnymi efektami kamerki albo jak strzał z pf'a (bo chyba zwykły panzercam nie daje czegoś takiego)
chodzi żeby ta kamera była bardziej dynamiczna
jarpen
bodajże robione w radiancie.
pogadaj z thorem
COOBA`
Takie efekty robi sie w "adobe after effects" co do kamerek to polecam uzywac camtrace3D http://ct3d.twen.name/
manlux
Ładując demka w camtrace 3d wyskakuje mi blad ze nieprawidlowa wersja ET. Mam wersje 2.60b oczywiscie i nie wiem dlaczego ten blad zostaje wyswietlony :(
COOBA`
W ct3d najpierw trzeba podac sciezke do folderu z ET, a pozniej sciezke do modu w naszym wypadku to etpro, nastepnie program sam powinien ci wyswietlic wszystkie demka z folderu etpro/demos no i powinno wszystko dzialac, nie ma znaczenia czy to 2.60 czy 2.6b
up-grade
sory ze to napisz ale jestem slabyw robieniu movie moglby mi ktos powiedziec jak to sie robi w punktach z gory dzieki wallbash.gif pzdr up-grade
COOBA`
CYTAT(up-grade @ 21:41, 30 06 2007) *
sory ze to napisz ale jestem slabyw robieniu movie moglby mi ktos powiedziec jak to sie robi w punktach z gory dzieki wallbash.gif pzdr up-grade

To juz bylo na forum, poszukaj linka do tutorialu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.