No więc, ze względu na to, że wiele osób nie umie, albo nie wie jak zarejestrować się na qnecie napisałem mały poradnik

Mam nadzieję, że się przyda.
Są dwie opcje:
1. Masz "czystego" mIRCa i robisz ręcznie
2. Masz
NoName Script i robisz automatycznie
Tak czy inaczej musisz spełnić kilka warunków:
a) masz nick składający się z samych liter i cyfr oraz myślnika ("-"). Oczywiście możesz mieć nick składający się z samych liter (ktoś się nie domyślił?

)

masz konto e-mail (to chyba każdy posiada

)
A teraz właściwa instrukcja:
Ad 1. Jeśli spełniłeś te 2 warunki wpisz tak jak byś normalnie pisał jakąś wiadomość: /msg Q hello twoj@mail twoj@mail. Powinien przyjść e-mail z wiadomością od qnetu. Teraz musisz aktywować konto. Kliknij w link podany w mailu i wpisz w pole tekstowe te cyfry na obrazku (imo te obrazki często są nieczytelne!). Jeśli wpisałeś poprawnie przeniesie Cię na stronę z informacjami o twoim koncie czyli authname (czy coś takiego

), password (hasło

), oraz co wpisać żeby się zalogować (czyli /msg
[email protected] auth authname password). Zaloguj się. Teraz, pewnie chcesz, żeby Cię logowało automatycznie po połączeniu z serwerem.
Robi się to tak: otwierasz mIRC options i po koleji z drzewka Connect -> Options -> Perform. Zaznacz "Enable perform on connect", a w polu perform commands wpisz komendę której używasz, żeby się zalogować.
Ad 2. Upewnij się, że spełniłeś warunki i w oknie statusu kliknij prawym przyciskiem, z tego menu wybierz po koleji: Q bot -> Register. Wpisz swój e-mail. Postępuj tak jak w przypadku "czystego" mIRCa.
I tutaj jest pewne ułatwienie w sprawie z automatycznym logowaniem: wystarczy wybrać po koleji: NoName Script Setup -> Auth Settings -> Q (QNet) i tam zaznaczyć wszystko. W polach Nickname wpisać swój authname, a w password hasło. Gotowe.
Wiele osób się pyta czemu mimo wszystko nie dostają automatycznie +o. Odpowiedź: bo najpierw trzeba być dodanym do L przez admina kanału!

.
Teraz inne rzeczy:
1. Jak założyć kanał? Odp: wchodzisz na jakiś pusty kanał np. #pustykanal i tam przez 2 godziny musi siedzieć 5 osób
z authami. Potem wchodzisz na stronę www.quakenet.org i tam logujesz się używając authname i hasła. Wchodzisz do działu Services -> L. Tam wpisujesz nazwe kanału i OK. L powinien wejść na kanał.
Ciąg dalszy nastąpi, bo teraz nie mam czasu

.
Ciąg dalszy...
Komendy L (wpisz /msg L komenda)
deopall #kanal - zdejmuje wszystkim +o z kanalu (ale nie usuwa z L). Aby użyć musisz mieć +m na kanale
deopall #kanal - usuwa wszystkie bany na kanale. Aby użyć musisz mieć +ao
adduser #kanal nick_osoby_siedzacej_na kanale - dodaje wskazaną osobę która siedzi na kanale (+ao)
removeuser #kanal authname_osoby_ktora_chcesz_usunac - usuwa wskazaną osobę z L.
chanlev #kanal nick modes - daje wskazany "mode" wskazanej osobie. Modes: owner (najlepiej nie dawać nikomu

), master (może dodawać do L, usuwać, deopall), give (nie mam pojęcia

).
To chyba wszystko związane z eLą

. Dodam jeszcze, że w NoName wszystko jest zautomatyzowane i prawie wszystko masz pod ppm (prawy przycisk myszy) i L bot czy jakoś tak
PS. Jeśli ktoś mimo wszystko nie poradzi sobie mogę go zarejestrować

.
Wypowiadajcie się na temat poradnika

.
PS. Poradnik jest też na mojej stronce. Link macie niżej