Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: IRC - irc.quakenet.org
Forum Serwisu: Polskie Centrum Enemy Territory > Problemy techniczne z sprzętem, sterownikami, systemami operacyjnymi > Hardware & other Software
blinkkin
na et.pl znalazl sie poradnik ircowania, jednak bardzo ogolnikowy i dosyc ubogi. podstawowe sprawy dotyczace quakenet opisano na www.quakenet.prv.pl. osoby zainteresowane dodatkowymi botami np. od statystyk znajda je na: www.nordicbots.com, www.j0hn.de i botservice.dayhost.net. sa to boty darmowe i mozna umieszczac je na kanalach quakenetu nie lamiac regulaminu. jednak jesli siedzicie kilka dni w srodowisku irc to odpuscie sobie, poniewaz zle skonfigurowany guard bot, moze narobic wiele szkod. oczywiscie istnieje mozliwosc napisania swojego botka, ale najpierw trzeba miec tego cholernego shela (bez lagow oczywiscie). jesli znacie jakies darmowe dobre shelle i namiary na strony z darmowymi botami to prosze o podanie namiarow. postaram sie takze odpowiedziec na wszystkie pytania.
Slash-PL
No więc, ze względu na to, że wiele osób nie umie, albo nie wie jak zarejestrować się na qnecie napisałem mały poradnik ph34r.gif Mam nadzieję, że się przyda.

Są dwie opcje:
1. Masz "czystego" mIRCa i robisz ręcznie
2. Masz NoName Script i robisz automatycznie smile.gif

Tak czy inaczej musisz spełnić kilka warunków:
a) masz nick składający się z samych liter i cyfr oraz myślnika ("-"). Oczywiście możesz mieć nick składający się z samych liter (ktoś się nie domyślił? blink.gif)
cool.gif masz konto e-mail (to chyba każdy posiada ph34r.gif)

A teraz właściwa instrukcja:
Ad 1. Jeśli spełniłeś te 2 warunki wpisz tak jak byś normalnie pisał jakąś wiadomość: /msg Q hello twoj@mail twoj@mail. Powinien przyjść e-mail z wiadomością od qnetu. Teraz musisz aktywować konto. Kliknij w link podany w mailu i wpisz w pole tekstowe te cyfry na obrazku (imo te obrazki często są nieczytelne!). Jeśli wpisałeś poprawnie przeniesie Cię na stronę z informacjami o twoim koncie czyli authname (czy coś takiego blink.gif), password (hasło tongue.gif), oraz co wpisać żeby się zalogować (czyli /msg [email protected] auth authname password). Zaloguj się. Teraz, pewnie chcesz, żeby Cię logowało automatycznie po połączeniu z serwerem.
Robi się to tak: otwierasz mIRC options i po koleji z drzewka Connect -> Options -> Perform. Zaznacz "Enable perform on connect", a w polu perform commands wpisz komendę której używasz, żeby się zalogować.

Ad 2. Upewnij się, że spełniłeś warunki i w oknie statusu kliknij prawym przyciskiem, z tego menu wybierz po koleji: Q bot -> Register. Wpisz swój e-mail. Postępuj tak jak w przypadku "czystego" mIRCa.
I tutaj jest pewne ułatwienie w sprawie z automatycznym logowaniem: wystarczy wybrać po koleji: NoName Script Setup -> Auth Settings -> Q (QNet) i tam zaznaczyć wszystko. W polach Nickname wpisać swój authname, a w password hasło. Gotowe.

Wiele osób się pyta czemu mimo wszystko nie dostają automatycznie +o. Odpowiedź: bo najpierw trzeba być dodanym do L przez admina kanału! ph34r.gif.

Teraz inne rzeczy:
1. Jak założyć kanał? Odp: wchodzisz na jakiś pusty kanał np. #pustykanal i tam przez 2 godziny musi siedzieć 5 osób z authami. Potem wchodzisz na stronę www.quakenet.org i tam logujesz się używając authname i hasła. Wchodzisz do działu Services -> L. Tam wpisujesz nazwe kanału i OK. L powinien wejść na kanał.
Ciąg dalszy nastąpi, bo teraz nie mam czasu sad.gif.

Ciąg dalszy...
Komendy L (wpisz /msg L komenda)
deopall #kanal - zdejmuje wszystkim +o z kanalu (ale nie usuwa z L). Aby użyć musisz mieć +m na kanale
deopall #kanal - usuwa wszystkie bany na kanale. Aby użyć musisz mieć +ao
adduser #kanal nick_osoby_siedzacej_na kanale - dodaje wskazaną osobę która siedzi na kanale (+ao)
removeuser #kanal authname_osoby_ktora_chcesz_usunac - usuwa wskazaną osobę z L.
chanlev #kanal nick modes - daje wskazany "mode" wskazanej osobie. Modes: owner (najlepiej nie dawać nikomu ph34r.gif), master (może dodawać do L, usuwać, deopall), give (nie mam pojęcia blink.gif).
To chyba wszystko związane z eLą smile.gif. Dodam jeszcze, że w NoName wszystko jest zautomatyzowane i prawie wszystko masz pod ppm (prawy przycisk myszy) i L bot czy jakoś tak cool.gif
PS. Jeśli ktoś mimo wszystko nie poradzi sobie mogę go zarejestrować ph34r.gif.

Wypowiadajcie się na temat poradnika ph34r.gif.

PS. Poradnik jest też na mojej stronce. Link macie niżej ph34r.gif
evil_lord
Wydaje mi się że podobny poradnik jest na et.pl.....ale dobrze że ktoś chce pomóc innym, i robi to z własnej woli wink.gif
Riociq
Witam, chcialbym zaprosic wszystkich userow Linuxa na polskiej scenie ET oraz RTCW na kanal #linux-help.et (@ quakenet.org) ktory istnieje juz kilka miesiecy. Zostal on stworzony jako miejsce dla graczy posiadajacych linuxa aby mogli pomagac sobie nawzajem oraz wymieniac sie doswiadczeniami. Kanal ten zostal stworzony ok 2 miesiecy temu wspolnymi silami Dadu i Riota777 oraz kilku bylych czlonkow klanu Mad-House.

Pozdrawiam i goraco zapraszam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.