Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: lagometr
Forum Serwisu: Polskie Centrum Enemy Territory > Problemy Techniczne z Enemy Territory > W:ET - Pingi i lagi, Internet, przeglądarki serwerów
blinkkin
napisalem ten temat, poniewaz dawno nie pojawil sie zaden nowy topic na forum. moze was troche rozweseli, a osoby z neo+, ktore wiecznie narzekaja na pingi, pocket losty etc pokaze co to naprawde gowniane lacze. nie umiescilem tego na forum technicznym, bo mam najlepsze ustawienia na moje lacze, przy innym mam pingi rzedu 400. jest to gif sklejony ze zrzutow lagometra.

user posted image

i co na to powiecie? zgadnijcie jaki mialem wtedy ping, znaczy ten ktory wyswietal przy moim nicku sie po wcisnieciu tabulacji. moze 800, raczej 400? zdziwie was bardzo i musze powiedzec, ze widok takiego lagometra mam ciagle, nawet przy pingu 30. fajna sprawa, wyzszy ping to calkowity zalew czerwieni na logometrze. ustawienia configu w et mam takie jak na modem, czyli najmniejsza ilosc pakietow (chyba 30), a mimo to nadal uciekaja. w godzinach 14.00-21.00 (dni robocze) wogole nie da sie grac. a teraz efekty ktore wysepuja podczas gry na moim super szybkim laczu. zazwyczaj wyglada to jakby przeciwnik warpowal, a nie ja. jak widzcie ucieka 50% pakietow, czyli wzwiazku z tym jesli strzelam w to co widze czesc strzalow jest niecelna. pamietam jak dankan opierniczyl mnie za warping przy pingu 80, wiec teraz wiesz czemu. wiec panowie z neo+ nie gadajcie o zlych warunkac gry w et, poniewaz nie wiecie co to super hiper cool lacze. prosze o komentarze.
evil_lord
Komenatarz może być jeden: WSPÓŁCZUCIA !!! Ale dziwne......przy tak dobrym pingu mieć takie lagi........dziwne....może to wina Twojej konfiguracji sprzętowej? Może napisz jaki masz komp bo nie wiem czy mam dzwonić do "Nie do Wiary"/ blink.gif
Dziwne.....
Edit:
To jest tak dziwne że 3 razy użyłem słowa "dziwne".
blinkkin
chyba mnie zle zrozumiales taki lagometr widze caly czas, nie ma tutaj mowy o lagach. najwyzej jutro pokaze ci jak wyglada prawdziwy lag, czyli brak shader, zawieszenie w czasie i przestrzeni (znaczy zrobie sreeny w okolicach szczytu). nie jest to temat na forum techniczne, a raczej dyskusja o jakosci uslug w polsce. kolega z sieci pingowal ostatnio kikadziesiat serwerow z roznych rejonow europy i gubilo mu 1/3 paczek (jest czym sie chwalic jak cholera). zarazem moze pociesze wszystkich laggerow, ze nie sa samotni i 'jutro bedzie gorzej' wedle slow pana murphiego.
Phantom
Blinkkin pisales ze masz ustawienie configu et tak jak na modem jak mozesz to napisz jak sie takie ustawienia zmienia moze i mi ti pomoze biggrin.gif ja nie mam neo tylko radiowke ale ping mam prawie zawsze ponizej 80 czasem kolo 100 jedyne lagi jakie mam to 999 gdy mi polaczenie traci sad.gif ale to wada kazdego neta droga radiowa. A co do tracenia takietow to nie dziwie sie boto wszystko wina kochanej TPSA ktora nidgy nie daje tyle ile powinna. Ja powinienem miec 1 mega bit a srednio mam od 600-750 kilo bitow blink.gif troche to nie fair ale tylko niech bedzie jakas konkurencja po wejsciu do unii moze wtedy cos sie w TPSA zmieni jak zaczna tracic klientow biggrin.gif
Fistach
to ze warpujesz przy pingu 80 (nei pamietam ile tam napisales - sorka jak sie pomylilem - to normalka. dzisiaj np gosc ping 30 - 50 a warp z jednej strony ekranu na druga:o malo tego ! mialem gubione pakiety (ping 20 - 50) ze raz na 20 sekund zwis na sekunde (999 pinga) ale to pewnie wina moich ustawien - albo to ogc tak warpuje:D
blinkkin
phantom radze przejrzec forum techniczne byl tam taki topic chyba: 'lagi, pingi - ustawienia'. co do tpsa to mam lacze z sieci osiedlowej, a z tego co wiem zmienili tpsa na jakas inna firme jako usugodawce. w kazdym razie polska jest w sredniowieczu jesli chodzi o uslugi telekomunikacyjnie i informatyczne w skali europy.
SpajdaPL
WItamm!!

Blink, współczucia. Możesz spróbować w tle puścić pinga na serwer, na jakim będziesz grał. Może załapie ?
O ustawienia karty sieciowej na "full duplex" nie pytam (bo zakłądam, że masz full). Próbowałeś na innej sieciówce? Podejrzewam problem sprzętowy (ew. sterowniki).

Ja niestety mam inny problem.
W domu (Jaworzno) korzystam z usług wspaniałego providera jakim jest firma ArtCom. Macie styczność z jakością usług tej firmy jak łączycie się z serverem Jawnetu <212.160.201.78:27960>
Konfigi do servera (bo trudno tu mówić o administrowaniu) robi iGs-RadGar znam go, razem próbowaliśmy "naprawić" serwer, lecz łącze wszystko krzaczy (polpak-T).

Jak próbuję się połączyć z jakimkolwiek serwerem (nie wspomne już o tym, że jedynym na jaki się da wbić to Jawnet z pingiem 70-200 po local`u !!!) gram może 2-3 minuty, i widzę najbardziej znienawidzony przez graczy obrazek obrazek Connection interrupted z niebieską wtyczką. to trwa jakieś 20-30 sekund, by po 1-2 minutach znowu się pojawić.

Pech polega na tym, że ten lag jest jednostronny, tzn. strzelam, biegam, rzucam arty, wszystko, po prostu wszystko. Jednak na ekranie mam connection interuppted, i jak lag minie, to zaazwyczaj leżę, i wołąm medyka. Radziłem sobie z tym naciskając spację, więc jak ludzie widzieli skaczącego w miejscu kolesia, to nie zabijali.

Nie znalazłem rozwiązania na ten problem, kombinowałem całe święta, i nic. Pomimo mojej sporej wiedzy jako administrator sieci w akademiku, nie zdołałem usunąć usterki. A telefony do Artcomu kończyły się tym samym: "naprawimy wkrótce"

Co do średniowiecza, to kłóciłbym się. Rozwój naszej teleinformatyki zachacza o czasy życia Chrystusa. A z ciekawostek, to do paźdxiernika 2003 roku Akademia Rolnicza była jako jedyna w Krakowie (nie wiem, czy w polsce i dalej na wschód), która nie miała internetu we własnych akademikach:/

Pozdrawiam laggerów.
VISTORANTE
To jest normalne i tu nie pomoże packetdup 1 . U mnie też tak jest czasami (że mam ping 80 i uciekają pakiety) tyle że u mnie ping niższy niz 100 jest raz na tydzień biggrin.gif. Jak sie domyślam spowodowane jest to tym że TP robi małą "awarie" serverów i całą siec szkielotowa akademicka (na której jest większość serverów ET i naszych DSLów) chodzi 3x wolniej. To minie (mam nadzieje) z czasem. Na razie warto podziękować naszemu super szybkiemu i najtańszemu w polsce (bo w końcu nie ma konkurencji - wszystkie łacza są ich) internetowi z TP.

QUOTE (blinkkin @ 21:25, 24 01 2004)
co do tpsa to mam lacze z sieci osiedlowej, a z tego co wiem zmienili tpsa na jakas inna firme jako usugodawce.

To nie ma znaczenia, linie i łącza nadal są od TPs.a. nawet jeśli masz np. DSL od dialogu. Taka jest polska rzeczywistość, jak ma powstać konkurencja bez kapitału, jak ma powstać kapitał bez własnych lini i światłowodów.
Swiety
ZNowu ludzie mylą dwa pojęcia:
PACKET LOST
DUŻY PING

Przypomnę że ping - to czas przez jaki pakiet jest przesyłany od nas do serwera i spowrotem
Packet lost - oznacza że pakiet wogóle nie dociera do celu (można powiedzieć że pakcet lost to pakiet który dociera po czasie 9999 biggrin.gif )

Najczęsciej jedno idzie w parze z drugim ale nie zawsze.

Można mieć niski ping i duże packet losty. I można mieć duży ping i zero packet lostów. Albo można mieć jedno i drugie.
O ile duży ping powoduje że jest trudno w cokolwiek trafić to mały ping ale duże packet losty pwoduje że jednak czasami coś można trafić. Tylko te duże packet losty są wk#!@iające dla przeciwnika (bo przeskakuje) ale również dla nas (bo nie możemy zmieścić się często np w szerokich wejściach, często nas cofa, mamy duży fluxx czyli nagłe chwilowe skoki pinga o dużą wartość)

Warpy to najczęsciej efekt packet lostów. Koleś z pingiem 100-200 i 0 packet lostów nie będzie warpował.
Koleś z 30 % packet lost i pingiem 50 będzie warpował.
Poza tym engine Q3 ma tą właściwość że pakiety dochodzące po czasie > 400 ms są praktycznie uznawane za zgubione. Czyli nawet koleś z pingiem 400 ale bez packet lostów będzie warpował.

Sam jestem ostatnio (nie)szczęsliwym posiadaczem łącza od providera który funduje mi niskie pingi ale jednocześnie wysokie packet losty. W sumie i tak lepiej bo wcześniej co prawda nie miałem packet lostów ale miałem stały ping 300 co uniemożliwiało mi jakąkolwiek grę na sieci oprócz szachów.

Pingując z windowsowego pinga jakikolwiek serwer mam taki sobie średni ping w normie i od czasu do czasu wystepuje jakiś packet lost ale bardzo rzadko.
Pingując z eye widze bardzo niskie pingi ale i koszmarne packet-losty. A przecież sposób pingowania używany przez eye (przez udp) bardziej odpowiada realiom jakie mamy na serwerze.
W momencie kiedy już wchodze na serwer ping jest trochę wyższy niz ten uzyskany przez widnowsowy ping, znacznie wyższy niż ten uzyskany w eye. Natomiast packet losty są trochę wyższe niż te uzyskane za pomocą pinga i znacznie niższe niż tw widoczne w eye.

Być może mam jakieśproblemy z uploadem. W momencie kiedy jestem na serwerze i rozmawiam przez TS - na serwerze jest wszystko w normie, na TSie słyszę wszystkich (download) ale inni mnie praktycznie nie słyszą (upload) . W momencie kiedy wyjdę z gry działanie Tsa wraca do normy (mniejszy upload)

Dość często samemu nie odczuwam żadnych warpów - Ping w normie, lagometr w normie - ale mówią mi to inni że warpuję. Co dziwne też czasami w środku nocy (kiedy większość ludzi już spi) czasami na niekórych serwerach miałem pingi poniżej < 10 i to przez dłuższą chwilę, nie odczuwając żadnych lagów itp.

I jeszcze jedno - Często ludzie z pingami 800 i 80 % pl którzy czytają o problemach użytkowników lepszych łącz sypią jakieś komentarze z dupy - Ty i tak masz ping 200 to się ciesz - ja mam 400. czy "Jak śmiesz narzekać że masz ping 120"
Skoro ktoś ma ping 400 to niech nie gra w Wolfa. Panowie ani ping 200 ani ping 100 grając z Polski na polskich serwerach to nie jest normalna sytuacja - to świadczy tylko o zacofaniu naszej infrastuktury teleinformatycznej, olewaniu klinetów przez providerów itp.

W normalnych warunkach (czytaj takich warunkach jak w USA czy w Japonii lub Koreii) prawie wszyscy gracze z Polski powinna mieć pingi w okolicach 50 na polskich serwerach.
blinkkin
jesli dobrze rozumuje to sposobem na niskie pingi i duze utraty paczek jest zwiekszenie ilosci wysylanych pakietow. nadal beda uciekac, ale wieksza ilosc bedzie dochodzila do serveru, czyli mniejsza szansa na warping. co prawda wzrosnie troche pinga, ale lepsze to niz duze utraty pakietow. natomaist w przypadku duzych pingow i malej ilosci utraty pakitow, mniejsza ilosc wysylanych pakietow to nizszy ping. wszystkie pakiety beda dochodzily, ale skoro jest ich mniej wiec nie beda obciazaly lacza. jesli sie myle proslbym o naniesienie poprawek. dodam, ze robimy to poleceniem 'cl_maxpackets'. poczatkwo chcialem zeby topic zostal na forum ogolnym, jednak wszyscy zarzucili pytaniami w stylu jak ustawic lacze etc.
dNkN!
nie czytałem wszystkiego bo nigdy mi się nie chce ale powiem wam ... gówno prawda...

święty dobrze powiedział, kilka rzeczy które wpływają na jakość gry przy czym ping i packet losty to dwie różne rzeczy:
- ping
- flux
- packet losts
- fpsy
- lagi po stronie serwera
- zajętość procesora (%)

to rzeczy, które decydują o jakości gry, teraz tak. na polskich serwerach, arenie polskich łączy duplikowanie pakietów wcale i wogóle się nie sprawdza (nie wiem dlaczego - architektura łaczy?) - ja sam ostatnio cierpie i spać po nocach nie mogę przez znaczną ilość packet lostów (na polskich serwerach mam około 40-60%). lagometer bardzo solidnie co sekunde pokazuje mi dwie/trzy czerwone kreski przy cl_packetdup 0 (duplikacji pakietów) ale jak włącze duplikacje tych kresek jest o 50% procent więcej rozłożonych symetrycznie pomiędzy bazowymi lub obok - jak to określiłem - bazowych czyli standardowych czerwonych kresek. zamiast odpalać duplikacje lepiej nieznacznie zwiększyć ilość pakietów (przynajmniej w moim przypadku) - bądź co bądź najlepiej olać wogóle gre bo jest z dupy przy jakich kolwiek pl. współuje ci blinkkin bo mam to samo co ty... możemy się ciepnąć na bombę dla tepsy (bo to tylko i wyłącznie ich wina) - ktoś się dokłada? wink.gif ph34r.gif
R4Gn4k
dobra skoro takie z was mastachy w obsludze lagometru to moez mi ktos pomoze:\............
mianowicie mam taki "maly" problem..........niezaleznie od godziny, dnia czy miesiaca smieszne rzeczy wyskakuja mi na lagometrze. Wiec jak jest gorna linia w lagometrze to co oznacza jak gruba niebieska linia spada w dol? loczy sie to rowniez z jednym pl i podniesieniem z dolnej lini grubej zielonej lini(no ping tez mi rosnie po czym natychmiast spada) i w tym samym momencie nie bardzo wiem co sie dzieje zaczyna mi celownik gdzies leciec i takie jakies cuda:\ i mam pytanie, czy to moze byc spowodowane spszetem czy tylko i wylacznie lonczem (fps mam staly caly czas 76) :\
Plis help:|
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.