Tak więc z takim czymś spotkałem się już dwa razy. Chodzi o to, że oprócz normalnego kolorowego nicka gostek miał jeszcze Trzy barwne plamy czerwoną, białą i niebieską. Kto wie jak takie coś zrobić??
kamilus
21:40, 12 02 2004
napisz cos konkretniej: czy to byly literki, jakies kreski czy bardziej zlozone obrazki??
| QUOTE (kamilus @ 21:40, 12 02 2004) |
| napisz cos konkretniej: czy to byly literki, jakies kreski czy bardziej zlozone obrazki?? |
To był kwadrat(prostokąt) z dwoma zaokrąklonymi rogami po lewej stronie, w srodku był normalny kwadrat(prostokąt) i po prawej kwadrat (prostokąt) z zaokrąglonymi dwoma rogami. Ułozyło się to we flagę Francji o ile dobrze pamiętam. A frugi raz widziałem to że poprostu był prostokąt z zaokrąglonymi wszystkimi rogami.
Oczywiście każdy kwadrat vel. prostokąt miał inną barwę.
czlowiek
5:21, 13 02 2004
chyba chodzi ci o znaki ascii wklepywane z numerycznej np: 7894 - Í 4561 - Đ
wydaje mi sie ze na wiekszosci servow z pb i wlaczona blokada niestandardowych znakow kopie za to
Chronos
10:37, 13 02 2004
Wydaje mi się że znaki w ASCII nie zlewają się w jedną całość. Co najwyżej bedą wyglądały o tak ÍĐ, a to chyba nie jest jedność.
... jak zaczynałem grać w et ściągnąłem z jakiejś storny faq napisany przez jakiegoś 15 latka... który był całkiem wy(słowo na p)ony w kosmos,(nie pamiętam już co to było) ale straciłem go, szukałem go później nie raz jednak bez większego rezultatu. zmierzając do sedna - opisywał on dozwolone znaki ASCII, które PB toleruje, było ich chyba 14. szkoda, że nie mogę go nigdzie znaleźć bo sam bym wrzucił sobie do taga coś fajnego
GenQcide
20:36, 17 02 2004
ale jka dokładnie wpisywać te znaki ASCII!! proszę pomocy!
Znaki ascii wpsiujemy przyciskająć lewy alt i wklepując na klawiaturze numerycznej kod danego znaku ASCII
(przy załączonym num lock)
Kody Ascii znajdziecie w pierwszej lepszej książce o programowaniu
Wszystkie niestandardowe kody Ascii czyli różne krzaczki, ramki, dziwne literki zaczynają się od 128 w górę
128 - Ç
129 - ü
132 - ä
133 - ů
135 - ç
itd itd. aż do 256.
blinkkin
18:02, 20 02 2004
na poczatek pelna tablica kodu ascii
www.asciitable.com. troche interesowalem sie ascii. moge powiedziec, ze wiekszosc znakow sie powtarza, inne odpowiadaja np. enterowi tabulacji etc. tzw. znaki specjalne wystepuja w przedziale 128-255, poniewaz zero tez jest przyporzadkowane.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.