Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Trawa na radarze..
Forum Serwisu: Polskie Centrum Enemy Territory > Wolfenstein: Enemy Territory > W:ET Dla początkujących
Sagitarius
No coż ostatnio zauważyłem sąde w tej sprawie,i pomyślałem ze to dobry temat do dyskusji...ja jestem jak najbardziej za jej usunięciem bo mi zawsze tak tnie w niej,że aż szkoda gadać przewaznie tam jestem bezbronny..i potrafie kilka razy wleźć na swoje minki kilak razy..a waszym zdaniem lepiej by było zostawić ten element radaru czy usunąć??
VISTORANTE
Może ja jestem lama ale nie znam nawet komendy na usunięcie trawy :U
blacktyger
Comenda jest (nie pamiętam teraz biggrin.gif) ale to jest cheat Protected i Cię kopnie z serva, myśle że zainwestować w kompa trzeba anie usuwać trawe smile.gif imo fajnie się w niej czai i często jesteśmy atakowani niewiadomo skąd ciekawe ale niestety klatko-chłonne imo powinno to być dostępne w nowym ETPro tak jak i wyłączenie mgły

pzdr
MEDIC
Ja tam "trawke" lubie biggrin.gif więc ją zostawie ale mam pytanko jaka jest komenda na wyłączenie zjawisk atmosferycznych - chodzi mi o deszcz na radarach i o śnieg na railgunie - no chyba że to też czit będzie i mnie kopnie ?? thx
Valkir
Ja jestem za wyłączeniem trawy. Mocno zwalnia grę, a tu nie chodzi o efekty i piękną grafikę...ale czajenie się to jest to biggrin.gif .
blacktyger
QUOTE (MEDIC @ 13:12, 23 02 2004)
Ja tam "trawke" lubie biggrin.gif więc ją zostawie ale mam pytanko jaka jest komenda na wyłączenie zjawisk atmosferycznych - chodzi mi o deszcz na radarach i o śnieg na railgunie - no chyba że to też czit będzie i mnie kopnie ?? thx

Ehh wkółko to samo .. już mam dość sad.gif

seta cg_atmosphericeffects "0"

za wyłaczenie efektów pogodowych nie kopnie Cię nic więc wyłączaj śmiało ..
Patrol
Wywalić trawę!!! Żre fps, aż (nie)miło :-/. Poza tym nie znam nikogo kto by się tam czaił i uważał to za główną strategię na tej mapie. Mało kto się daje przez to zaskoczyć, a na klanówce już na pewno nikt biggrin.gif. CG_GRASS 0!!!

Disclaimer dla niemyślących: powyższą komendę wymyśliłem i proszę o nierozpętywanie burzy pod tytułem "NIE DZIAŁA!!!!"
VISTORANTE
Dajcie spokój z "obniżaniem detali". Jak wam tak bardzo źre klatki to sobie ściągnijcie config gatessa gdzie wszystko jest prawie czarnobiałe i niesamowicie rozmazane. Ale za to bedziecie mieli te swoje pier.dolone klatki!!!
splajn
Na moim kompie trawa nie "żre" fpsów (sprawdzałem). Nie mogę natomiast się doczekać wyłączenia na serwerkach "wolfog" które to daje mi do kilkunastu klatek więcej na mapkach biggrin.gif
MastaBlasta
QUOTE (Sagitarius @ 11:27, 22 02 2004)
i potrafie kilka razy wleźć na swoje minki kilak razy

Hmmm ja żeby nie wejsc na miny nawet własne używam kompasu i mapy. A pozatym nie rozumiem jak na Zielonym tle nie można zobaczyc czerwonej lub zielonej Flagi??

A co do tematu uwążam że trawa powinna zostać włączona bo można sie w niej schować.

PS dzis na serwie widziałem kogos kto niusł radar i chciał sie ukryć w trawie. Nie pomyslał jednak o tym że nad głową "wisi" mu wykrzyknik dry.gif biggrin.gif
j!mmy
Trawka nie służy do tego, aby się w niej chować! Stary, nie wiem co to za przyjemność z gry jak siedzisz/leżysz w trawie i czekasz, aż jakiś porządny koleś będzie szedł po radar i go skosisz:|
Trawka to jest przedewszystkim element ozdobniczy i nie powinien być brany za kryjówkę!
Jestem za usunięciem traFki, bo na słabszych kompach zżera dużo FPS'ów i jest "legowiskiem" dla kamperów

-------------------------------------
It is our nature to kill, kill, kill!
maclin
PRzy strzelaniu z daleka kucajacy przeciwnik moze rozmyć się z trawą i wtedy mozna powiedziec ze sie chowa. Ale faktycznie FPSy zre i lepiej usunac
falubaz
i jest "legowiskiem" dla kamperów

Czyli mozna to przeczytac: i jest miejscem gdzie sie mozna schowac. Aha na klanowkach to sie raczej nie kampi... A jest jedno miejsce gdzie sie mozna dokonale schowac i nikt cie nie zauwazy.
Jest to obok tej drewnianej chatki z lozkami w srodku(resp axis) za tym domkiem obok dwoch glazow jest troszke wyzsza trawa gdzie nawet z przykuca nie zauwaza cie spawnujacy sie wlasnie, a masz dobre pole widoku...
Pozdro
Sagitarius
ja podtrzymoje zdanie...obejdzie sie bez tej trawy...maskowanie?rownie dobrze mozna maskowac sie gdzie indziej jest takich miejsc duzo tylko trzeba poszukac...
majcok
Trawa nie pochlania az tyle fps co ten deszcz, ale denerwujace jest to gdy sie wejdzie na mine kogos z teamu, bo nie bylo jej widac w trawie. Najlepiej aby mozna bylo wylaczyc ja bez obaw o kopniecie itp.

PZdr
VISTORANTE
Powiem jeszcze raz - z konfigiem trzeba znać umiar bo wtedy gra traci sens. patrzcie na takiego LameBoya. Jego konfig jest prawie defaultowy z tego co widziałem a i tak dobrze gra. Zastanówcie sie po co wyłączać trawe? Macie za słaby komp to nie grajcie w et, proste. A wyjaśnienia że trawa bierze wam te 5/10 klatek można potłuc psu o kant du.py.
maclin
Mnie tam trawa nie przeszkadza, ale postawmy się w sytuacji takich co na oasis maja 20 fps a juz na radarkach 10, ja eksperymentalnie zmniejszyłem maxfps do 30 i musze się przyznać ze nie umiałbym tak grać. Ukłon dla tych co potrafią i dla nich niech wyrzucą trawe
Schmidt
dla mnie trawa jest bez znaczenia (no nie kazda smile.gif ) a propos fps to sa inne mozliwosci zeby je podniesc bo gra ma cala mase szczegolow. config to sprawa indywidualna. ja sam gram na cfg spanza tyle ze musze bron widziec i 32 oraz 24 bity miec no i jeszcze kilka szczegolow, ale na jasnym gra mi sie lepiej. jak ktos lubi w trawie kampic to jego sprawa tacy i tak najczesciej gina smile.gif
Bobin
omg blink.gif boze vistorante jakie ty glupoty gadasz. nie wiem czy wiesz ale dla niektorych ludzi plynna gra jest dosyc wazna. skoro ty nie lubisz grac na zmodyfikowanym konfie nie znaczy, ze ludzie tak musza mad.gif zreszta pewnie wiekszosc gra. wiec przytkaj sie i odczep od tych jak ty to ujales : "(słowo na p)o**** klatek" dry.gif poza tym tez na takim cfg mamy jescze lepsza widocznosc.
nemroth
imo vistorante kozaczy bo ma kompa wypasionego i na radarq ma pewnie stale 125 FPS
Bobin
Zastanówcie sie po co wyłączać trawe? Macie za słaby komp to nie grajcie w et, proste. A wyjaśnienia że trawa bierze wam te 5/10 klatek można potłuc psu o kant du.py.

Takie durnoty to komentowac nie bede... Uwazasz ze miedzy 20 a 30 FPS-ami nie ma roznicy?! Kiedys gdy mialem slabszego kompa to wiedzialem co to znaczy grac na niskim fps i dlatego teraz denerwuja mnie twoje "z dupy" posty.

Ps. Gdyby kazdy przestal grac w ET, bo ma za slabego koma to chyba by sie 1/3 sceny rozwalila...
VISTORANTE
QUOTE (Bobin @ 12:46, 25 02 2004)

Takie durnoty to komentowac nie bede... Uwazasz ze miedzy 20 a 30 FPS-ami nie ma roznicy?! Kiedys gdy mialem slabszego kompa to wiedzialem co to znaczy grac na niskim fps i dlatego teraz denerwuja mnie twoje "z dupy" posty.

Ps. Gdyby kazdy przestal grac w ET, bo ma za slabego koma to chyba by sie 1/3 sceny rozwalila...

Tak, bo jak mówiłem można zyskać klatki 120513095 innymi sposobami. Jak wam nie pasuje trawa to nie grajcie na Radarze - albo ją wyłączcie i dostańcie kicka z pozdrowieniami od PB. imo cały ten topic jest z du.py i nic nie wnosi bo i tak trawa będzie cheat-protected. kk thx bye
maclin
Właśniue w nowym Etpro mają tę trawę wyłączyć, no a jak sie ma lepszego kompa to wszystko mozna powiedziec, wyrzuć połowę pamięci z twojego kompa, zapchaj dysk, kup sobie gorszy procek i karte. Zoabczysz jak sie fajnie gra z 30 FPS. Nie podoba się, to nie graj w ET rolleyes.gif
VISTORANTE
QUOTE (maclin @ 20:39, 25 02 2004)
Właśniue w nowym Etpro mają tę trawę wyłączyć, no a jak sie ma lepszego kompa to wszystko mozna powiedziec, wyrzuć połowę pamięci z twojego kompa, zapchaj dysk, kup sobie gorszy procek i karte. Zoabczysz jak sie fajnie gra z 30 FPS. Nie podoba się, to nie graj w ET rolleyes.gif

No dobra sorry, poniosło mnie (kompa mam 1200 więc wcale nie tak dużo) ale są żeczy których sie nie wyłącza - sa granice tweakowania konfigu. Tak samo nie powinniście wyłączać widoku ścian. Gość który ma wyłączoną trawe ma o 50% większe szanse na ownowanie na radarze.

Nadal utrzymuje że jak sie umie to można przeciwnika wprowadzić w błąd przy pomocy trawy.
blinkkin
jak wyglada radar dzieki trawie na ffa? poukrywane pf w trawie, czajacy sie sajper, niewidoczne markery, latajace granaty. zyc nie umierac. ownowanie kolesia z 20 fps to ulubiona czynnosc wszystkich czajacych sie w trawie. bardziej counter strike niz et. oczywiscie mowie o warzywniaku made in poland. nartomiast topic dotyczy zmian w etpro, ktory jest przeznaczony do klanowek. natomiast zdecydowana wiekszosc w tym vis (słowo na p)i o ffa. zycze wszystkich szperaczom w trawie udanej kampy na ludzi ze slabymi sprzetami.
blacktyger
Hmm z tego co się orientuję to w nowym ETPro nie usuwa się trawy tylko mgłe ... a jelsi trawe też to imo bez sens , w końcu usuną ściany podłoge, budynki ? po co przeciez klatki żre ... ehh naprawde lepiej se kupić 256 RAM'u , ja nie kozacze że nie rajecie w ET bo trawa jest ale poprostu usuwanie elemntów krajobrazu jest imo Przestepstwem , tak jakbyście na oasis grali na lodzie bo moze mniej klatek żre ph34r.gif
hawk
Cześć.

Mam pytanie dlaczego wszyscy tak nażekają na trawe na radarze,skoro większy spadek fps jest na rejlgunie?(żeby ktoś nie powiedział że mam super sprzęt dlatego tak mówie[1200 duron gf2mx400 768mb] na radarze mam średnio 30-43fps, na rejlu 20-30,na fuelu 20-30,oasa 25-43,gold 30-43,blokada na 43fps)Niech każdy sprawdzi ile ma na innych mapach a wtedy niech nażeka na trawe.Prosze nie pisać,że o ilości fps jest inny topic,gdyż topic tamten traktuje o średniej jaką wyciągaja gracze na swoich kompach(testem przewarznie jest mapa radar).
eInHeRjER_pL
QUOTE (blinkkin @ 21:04, 25 02 2004)
jak wyglada radar dzieki trawie na ffa? poukrywane pf w trawie, czajacy sie sajper, niewidoczne markery, latajace granaty. zyc nie umierac. ownowanie kolesia z 20 fps to ulubiona czynnosc wszystkich czajacych sie w trawie.

No nie wiem na jakich serverach grasz ale ja nie widzialem jeszcze czegos takiego. Rozumiem ze jakis n00bek se chce skampic to sie ukryje w trawie ale zeby az tylu gosci. A zreszta faktycznie dyskusja jest glupia bo wiadomo ze nikt zdania nie zmieny. topicy rozpoczynajace sie od :CZY......?: zawsze wprowadzaja chaos i niepotrzebne klotnie. Mi to tam w sumie wisi bo i z trawa grac sie da a jak ktos bedzie mnie co chwila zachodzil od tylu ukryty w trawie to juz swiadczy o nim. Bo raz czy dwa rozumiem mozna sie ukryc. Ja sam uzywam trawy jak mam klopoty (nigdy nie zapomne jak przez 5 minut bornilem engiem side entrance majac 12 zycia opdczas gdy reszta teamu ( 4x fops i jeden med) stali przy glownej bramie i bawili sie w rzucanie artoow opd wyjscie z respa alies. Ale ogolnienie ma co dyskusji nie rostrzygniemy bo wiadomo zawsze bedzie jakis ktory ma mocny sprzet i duzo fpsoow a drugi narzeka na trawe jako wielkiegop pozeracza klatek.
dNkN!
dyskusja już trochę trwa więc może ją nieco podsumuje z mojego punktu widzenia.

sprawa pierwsza:
informacja o możliwości (nie konieczności) wywalenia trawy pojawiła się w kontekście ustawień CB na bieżący sezon. nie było najmniejszego sensu żeby na ten temat wypowiadali się ludzie bez klanu, czy też ludzie z klanów, które nie zagrają i nie zamierzają w tym sezonie grać w CB. nawet jeśli, to była o tym specjalna ankieta swego czasu, gdzie gracze mieli wyrazić swoją opinię na ten temat co by admini CB wiedzieli czego chcą ludzie. wiadomo jak się to skończyło - trawa jest, nie ma mgły - wierzcie mi , wychodzi praktycznie na to samo w kontekście fpsów.

druga sprawa:
nawet jeżeli dyskusja była o trawie na FFA, to nie ma tu nic do rzeczy CB. admin publicznego serwera FFA może z nim robić co tylko mu się podoba, jeżeli ma ochotę może wyłączyć trawę, może wyłączyć wszystkim mgłe, zjawiska atmosferyczne tak żeby nie mogli ich włączyć... i może nawet dać forcecvar r_singleshader 1 - co mu się tylko podoba. imo lepszym rozwiązaniem było by napisanie 30 mejli do określonego admina, niż wyżalanie się na temat tego jak wam radar zjada fpsy. nic co ludzkie nie jest mi obce - kontynuujcie dyskusje

trzecia sprawa:
bez problemu można skonfigurować PB po stronie serwera tak żeby tolerował brak trawy jednak pojawia się inny problem. nawet jeśli tzw tolerancja, o której powiedziałem przed chwilą jest i ktoś sobie wyłączy trawę to po chwili grania zostanie kopnięty przez PB pod pretekstem GAME INTEGRITY #20006. z doświaczeń, które przeprowadziłem na lanie wiem problem nie został jeszcze rozwiązany. nie mam żadnych oficjalnych informacji na ten temat więc jak na razie żadnych zmian na serwerach z PB nie będzie.
MPM
Jak dla mnie trawa na radarze powinna być wkońcu autorzy tej mapy po coś ja wstawili - lecz rozumiem graczy ktorzy maja slabsze kompy i na tej mapie nie mowy o plynnej grze z wlaczona trawa. ehh wszytkim się nie da niestety dogodzić taka jest smutna prawda sad.gif
skrzat
imo trawa nie rzre dużo fpsów, ale mgła, ja np. ją wyłączyłem i odrazu 10 klatek w górę smile.gif
Ziele
Siema
Moim zdaniem trawy nie trzeba od razu wywalać, ale kosiara by sie przydała.
Trawka powinna być conajmniej o połowe niższa. Powinny jednak zostać krzaki. Takie jest moje zdanie.
PS Na defaultowym cfg miałem w trawie 70 - 15 fps, a tera mam ranek zamiast nocy i 80 - 35 fps. Różnica jest dla mnie ogromna.
Czekam tylko aż znajde serwa z wylaczona mglą na radarze i wezmę moją ukochaną K43 rolleyes.gif
xyvec
Skosić trawę i usunąć deszcz! Zbyt mi się przez te dwa elementy wszystko tnie sad.gif . A jak ktoś mi powie, że muszę sobie kupić po prostu nowego kompa, to niech da mi na to kasę.
esto
QUOTE (xyvec @ 17:14, 27 03 2004)
Skosić trawę i usunąć deszcz!

przeciez deszcz mozesz wylaczyc sobie juz teraz ohmy.gif
Sagitarius
Surge0---> ten topic jest dla poczatkujących więc w ramach tego mogłbyś dla mnei(zapewne nie tylko mnie sie to przyda)powiedzieć jaką komendą się ten deszczyk wyłącza(...)

Pzdr.
Z gory thx. smile.gif
xyvec
A można wyłączyć dźwięk padającego deszczu? No bo to tak trochę głupio - słyszę deszcz, a pogoda "słoneczna".

Do Sagitariusa - ta komenda to cg_atmosphericEffects 0
dNkN!
nie, nie da się wyłączyć na poziomie konsoli samych tylko dzwięków deszczu.
keNOOBie|PL
hmm.. mi troche brakuje trawki.. bo lubilem w niej chowac miny.. a tym co wpadali na nie i to z teamu to gratuluje.. kompas macie od tego, tylko trzeba sobie powiekszyc pole widzenia.. ale o czym ja mowie skoro polowa nie potrafi nawet przeskoczyc miny i wali komplejny biggrin.gif

powiem tyle moglaby byc taka opcja ze zamiast trafy ziemia (taka brzydka i czysta) moglaby miec np zielonkawa teksturke.. i wszyscy by byli zadowoleni

Pozdrawiam
kr0pa
QUOTE (VISTORANTE @ 16:41, 25 02 2004)
Tak, bo jak mówiłem można zyskać klatki 120513095 innymi sposobami.

Ale pleciesz chłopie.Generowanie trawy zjada ogromnie ilości FPS i nie jesteś w stanie sobie tego odbić wyższym picmip itp.

Dla tych ,którzy nie lubią trawy polecam Bredbandsbolaget ET#1 (EFTERLYST) | 213.115.128.60:27960 imo najlepszy publiczny serwer smile.gif
Cyr4x
Skoszenie trawy na radarze to najgłupszy pomysł jaki może być. To jest przecież cały klimat tej mapy. Jak nie będzie trawy to chyba się będzie można tylko we własnej dupie zczaić. Jak komuś komp nie wydala, to radzę zainwestować, bo ET jakiś kosmicznych wymagań znowu nie ma. (Athlon 2400, GF FX5600, 512 MB RAM - średnio 50 Fps przy full ustawieniach w 800x600).
AdI-O
QUOTE (Cyr4x @ 11:16, 25 05 2004)
Skoszenie trawy na radarze to najgłupszy pomysł jaki może być. To jest przecież cały klimat tej mapy. Jak nie będzie trawy to chyba się będzie można tylko we własnej dupie zczaić. Jak komuś komp nie wydala, to radzę zainwestować, bo ET jakiś kosmicznych wymagań znowu nie ma. (Athlon 2400, GF FX5600, 512 MB RAM - średnio 50 Fps przy full ustawieniach w 800x600).

Jak umiesz sie schować we własnej dupie, to prosze cie bardzo dry.gif
Tak często rozpychasz?? wink.gif . Żartuje...
Ale takie piepszenie o potrzebnej trawie mnie wqórwia. Co lepiej zrobić??
1.Wpisać pewną komende i usunąć trawę żeby zyskać o połowe więcej fps.
2.Mienić kompa powiedzmy z Pentiuma 500 i Geforce 3 na taki sprzęt jak ty mówisz, i wydać grubo ponad 1500zł. blink.gif Poprostu big LOL'ek(i znowu te skróty tongue.gif )
Chyba nie trzeba odpowiadać cool.gif No to czekamy, aż ta komenda nie będzie cheat-protected.
Pzdr
Cyr4x
Weź pod uwagę, że nie tylko ta trawa wymaga dobrego sprzętu. Teraz są takie gry, że ten P3 500 jest jak 386. Jeżeli posiadasz coś takiego, to siłą rzeczy wymagałoby zmodernizowania. Za jakiś rok-dwa i mój komputer będzie przeciętny.
Future
Na co ta trawka. Wywalic! Wcina tylko fps. Co do chowania sie w niej to juz widze jak ktos sie tam bezmyslnie chowa. Schowanie w trawie = smierc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.