Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sposoby na naszych kochanych providerow
Forum Serwisu: Polskie Centrum Enemy Territory > Z zupełnie innej beczki > Hyde Park
Thoro
Moze poradzicie mi co zrobic, zeby provider wywiazywal sie ze swoich obowiazkow??

Mam net w pewnej "wspanialej" lodzkiej firmie i od lutego nie moge sobie spokojnie pograc w ET. W styczniu zmienili mi lacze na 256kb/s i naprawde mialem wszedzie pingi dobre, zeby nie powiedziec bardzo dobre - jak dla mnie przynajmniej biggrin.gif (w granicach 40-60). Po czym przyszedl luty i wszystko sie z!@#alo :/ Pingi mam gorsze niz przy 128kb/s (zazwyczaj w granicach 400-700). Wiecej chyba wydam na telefony do nich niz za sam net, bo w sumie codziennie dzwonie. Przyjmowali juz trzykrotnie usterke i naprawiali. Chodzilo calkiem niezle zawsze przez jakies 3h po naprawie, a pozniej znow z!@#ka. W sumie od 00:00 juz pingi mam w granicach normy, ale wtedy juz tak nie potrzebuje ich :/. Umowe mam podpisana na rok, wiec nie moge postawic ultimatum, ze zrezygnuje z ich uslug (zreszta i tak by pewnie nic nie dalo, poza tym, ze moglbym zmienic providera). Po prostu czuje sie bezradny i nie wiem jak mam z tymi ludzmi rozmawiac (wczoraj chcial mi koles udowodnic, ze net dziala bardzo dobrze - oczywiscie nie byl u mnie). Aha przypomnialo mi sie jeszcze jedno. Po pierwszej usterce przyslali do mnie "technikow", ktorzy weszli wpisali 2 komendy weszli na wp i onet, po czym jeden powiedzial - "Rzeczywiscie chodzi jak krew z nosa" i dodali, ze kto inny sie tym musi zajac, po czym poszli. Po prostu masakra. Dodam jeszcze, ze mam lacze radiowe.

Mam jeszcze jeden juz troche mniejszy problem zwiazany z providerem. Otoz od grudnia mi irc nie dziala

CODE
[14:21:01] -irc.quakenet.eu.org- *** Looking up your hostname
[14:21:02] -irc.quakenet.eu.org- *** Checking Ident
[14:21:04] -irc.quakenet.eu.org- *** Couldn't look up your hostname

Przez poltorej miesiaca nikt mi nie potrafil odpowiedziec o co chodzi (nawet oni) po czym wreszcie sie dowiedzialem. Po prostu jakis debil z mojego IP dostal bana na calego irca. Pytam sie, wiec co mam zrobic w takiej sytuacji, na co uzyskuje odpowiedz "Ze moge sobie wykupic stale IP tylko dla siebie". No looz mam bulic wiecej tylko dlatego, ze jakis debil dostal bana na irca?? blink.gif Co to jest odpowiedzialnosc zbiorowa?? Jakbym placil z kims na spole to bym zrozumial, ale w wypadku jak sam za to bule cos ciezko mi jest to zrozumiec.

Plz jesli macie jakies rady to piszcie. Licze na esej Swietego, z ktorego moze uda mi sie cos wylowic smile.gif (niestety na forum jestem jedyna osoba, korzystajaca z uslug tego providera sad.gif )
blinkkin
powaznie mowiac radzilbym kupic dobra flache i porozmawiac z adminem. stary polski zwyczaj rozwiazuje wiekszosc problemow. jednak sprawdza sie tylko w przypadku dosyc nieduzych sieci osiedlowych (tak do 1000 osob). innych rad nie ma. oczywiscie mozna isc do ochrony praw konsumenta, ale kazfy wie jak to jest. mozesz takze porozmawiac z innym osoabami korzystajacymi z uslug tego providera i regularnie chodzic do biura, poniewaz takich spraw nie zalatwia sie na telefon. oczywiscie mozesz zerwac umowe, poniewaz provider nie wywiazuje sie ze swoich zoobowiazan, poziom uslug jest niewystarczajacy. wina zaprzestania korzystania z uslug providera w tym przypadku lezy po jego stronie, wiec nie musisz ponosic kosztow (chyba ze umowa mowi inaczej).
Thoro
Nie jest to mala osiedlowa siec. Nadaja na cala Łódź, wiec flacha nie pomoze chyba tongue.gif
dNkN!
oj.... może pomóc smile.gif
ronin
QUOTE (dankan @ 20:28, 2 03 2004)
oj.... może pomóc smile.gif

taa tylko ze zamiast z flacha bedzie musial przyjechac cysterna... huh.gif
Swiety
1) Thoro wklej tu jakieś pingi z eye, logi z traceroute, visualroute, pingi z eye i dopiero pogadamy czy twój net chodzi dobrze.

2) Jak wygląda twoja umowa ? Pewnie tylko pisze w niej że provider zapewnia ci transfer 256 do jego punktu dostępowego (czyli norma). Znając życie w umowach nie ma nic o pingach, lagach itp, czyli z taką umową nic nie zwojujesz (np podanie providera do sądu w związku z niewywiązywaniem się z warunków umowy)

3) 128 Kbit i 256 Kbit - Nie powinno mieć zasadniczego znaczenia jeśli chodzi o pingi. Przestańcie myśleć że jak będziecie mieć 155 Mbit to bedziecie mieć pingi 0. Co innego przepustowość łącza a co innego fizyczny ping (o tym już nie raz pisałem)
Powyżej 128 kbit nie ma znaczenia dla pingu podczas gry w Wolfa, ile tych kbit będziecie mieć.

4) Dzwonić i pisać non-stop do adminów, biura obsługi klienta (jeśli jest), serwisu itp.
Gadać że net chodzi źle, wklejać w mailach logi z pingów itp. W zależności od sytuacji być grzecznym, prosić o poprawę albo bluzgać, grozić zerwaniem umowy, sądem (to ostatnie raczej nei pomoże w przypadku monopolistów typu TPSA)

IRC

Skąd jesteś pewien że masz bana ?
To co podałeś
CODE

[14:21:01] -irc.quakenet.eu.org- *** Looking up your hostname
[14:21:02] -irc.quakenet.eu.org- *** Checking Ident
[14:21:04] -irc.quakenet.eu.org- *** Couldn't look up your hostname

To wcale nie musi oznacza że masz bana

Jak masz bana to wyświetla ci się informacja o k-line lub g-line (tak określa się bany na ircu).
Jeśli jednak masz bana na ircu przez jakiegoś debila z którym dzielisz ip to musze cie zmartwić - będziesz musiał się zainteresować nowym własnym ip.
Czy ci się to podoba czy nie w takich sytuacjach jest odpowiedzialność zbiorowa. Dyskusja z ircoperatorem (adminem irca) jest bezcelowa i nie możesz zbyt dużo wymagać bo za korzystanie z irca nie płacisz.
To tak jakby ktoś z twoim dowodem osobistym wziął kredyt w banku czy twoim samochodem popełnił wypadek zabijając kogoś i uciekł z miejsca wypadku pozwalając innym zanotować numer rejestracyjny samochodu.
Ircoperator banuje wtedy takie ip bez względu na to przez ile osób jest dzielone, po to żeby bronić kilkaset tysięcy ludzi korzystających codziennie z irca przed jednym debilem a poszkodowana jest tylko mała grupka osób dzielących ip z tym debilem.
Proste - Gangrena wdała się w rękę to amptujemy rękę aby chronić resztę organizmu (chociaż niektóre palce w ręcę mogą być zdrowe)
W takich sytuacjach najlepiej wyprowadzić się z pod jednego dachu od debila (czytaj: mieć inne ip niż ten debil)

Jeśli nie możesz sobie załatwić innego ip na łączu to polecam zainteresowanie się tematem BNC, psyBNC i kontami shellowymi dzieki czemu możesz uzyskać inne ip na ircu. To z reguły też kosztuje chociaż dużo mniej niż nowe łącze ale jak się dobrze zakręcisz to możesz mieć to za darmo lub prawie za darmo. Np Gates chciał mi kiedyś dać jakieś bnc na et.pl . Ja nie miałem potrzeby ale może tobie da biggrin.gif
Thoro
QUOTE (WOLFszLAGIER @ 23:31, 2 03 2004)
1) Thoro wklej tu jakieś pingi z eye, logi z traceroute, visualroute, pingi z eye i dopiero pogadamy czy twój net chodzi dobrze.

Teraz nie wkleje, bo od 2 dni poki co chodzi "dobrze" (pingi od 80-150, nie sa moim marzeniem, ale lepszy rydz niz nic), ale chyba mi nie powiesz, ze nawet przy laczu 128 pingi na polskich serwerach we wskazaniach ase w granicach 500-700, pasuja do dobrze dzialajacego neta smile.gif.

Powyżej 128 kbit nie ma znaczenia dla pingu podczas gry w Wolfa, ile tych kbit będziecie mieć.

Czyli jak zmienie lacze u tego providera na 512 nie bede mial lepszych pingow (powiedzmy w graanicach 40-80)??

Skąd jesteś pewien że masz bana ?

Pewnosci nie mam, ale skoro admin tak powiedzial to chyba mi pozostaje tylko w to uwierzyc ;/
blinkkin
Czyli jak zmienie lacze u tego providera na 512 nie bede mial lepszych pingow (powiedzmy w graanicach 40-80)??

na polskich liniach nie ma to wiekszego znaczenia. wszystko opiera sie niestety na laczach analogowych. wieksza przepustowosc wplywa tylko na zmiejszenie ustraty pakietow. polski internet znajduje sie w latach 80 rozwoju japoni. pozotaje czekac na poprawe (ach te zludzenia). jeszcze jedna rzecz z tego co wiem na radiowce nigdy nie wyciagniesz super pingow. najlepiej zapuscic pingi na bramke, wtedy dowiesz sie jakim laczem dysponujesz.
Thoro
No teraz juz wogole przegiecie. W piatek pinguje onet i pingi ok w granicach 70. No to zadowolony pinguje serwery w ase i zaliczylem zdz!#@e (jakby to powiedzial rover) - pingi 800 blink.gif . No spoko dzwonie do nich, a admin mowi, ze poprawiaja i bedzie lepiej. Rzeczywiscie nawet w godzinach szczytu 19-23, pingi na onecie byly ponizej 100. Do tej pory pingi na onecie byly adekwatne do tych w ET, a teraz caly czas strony sie wczytuja dobrze, a w grach 800-1000 blink.gif . Moge grac jedynie od drugiej w nocy do mniej wiecej osmej rano blink.gif . Dzwonie znowu dzis do nich i uslyszalem odpowiedz, ze oni wiedza, ze tak jest i ze w najblizszym czasie nie bedzie lepiej, bo gry wysylaja mnostwo malych pakietow i zapychaja lacze, przez co u innych uzytkownikow strony sie wolniej otwieraja blink.gif wtf?? Co to mnie k#!@a obchodzi?? Czy ja z kims place na spole?? Przeciez jakbym chcial miec neta tylko do otwierania stron, to moglbym zalatwic sobie 2 razy tanszego providera, albo chocby na modemie polookac blink.gif . No imo przegiecie. Place 70zl miesiecznie za to, ze moge ogladac strony i na ircu posiedziec i to tez z niezlym pingiem, ale tam sie tego tak nie odczuwa blink.gif .
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.