Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jaki porozumiewac sie glosowo ?
Forum Serwisu: Polskie Centrum Enemy Territory > Wolfenstein: Enemy Territory > W:ET Dla początkujących
Vallpurgius
Jestem poczatkujacy i chcialbym abyscie mi podpowiedzieli jak to sprawnie zrobic. Z gory dzieki.
dNkN!
jest wiele programów, które umożliwiają komunikacje głosową, chociaż zwykło się używać zaledwie kilku. różnice między tymi programami są takie, że jeden ma lepszą dzwięku przy "tych samych" ustawieniach, a drugi jest oszczędniejszy bo pożera mniej łącza. na polskie warunki sieciowe preferuje się raczej TeamSpeak'a, którego bez problemu znajdziesz tutaj.

Zasada działania jest taka:
-wybór serwera
żeby cokolwiek zrobić, żeby z kimkolwiek pogadać musisz znaleźć się na jakimś serwerze. serwery są publiczne i prywatne, z czego te pierwsze zwykle są darmowe, te drugie płatne lub załatwiane po znajomość. rozmawiać możesz tylko z ludźmi z serwera, z którym nazwiązałeś połączenie, uściślając - tylko z ludźmi z kanału na którym się znajdujesz. nie są możliwe rozmowy prowadzone pomiędzy różnymi serwerami TS.

-rozmowa
konfiguracja TS umożliwia ci używanie mikrofonou (w celu rozmawiania) za pomocą klawisza lub aktywakcji głosowej na odpowiednim poziomie. tak więc możesz włączyć "nawijanie" poprzez wcześniej skonfigurowany klawisz (np CAPSLOCK) i mówić, a ludzie będą cie słyszeli. możesz wybrać drugi sposób, gdzie mikrofon aktywuje się zależności od tego jak głośno do niego nawijasz. jakość dzwięku jaką słyszysz / przekazujesz zależy od tego jak skonfigurowany jest kanał - im wyższa częstotliwość kodeka tym lepsza jakość. jakość dzwięku u wszystkich jest identyczna jak na kanale - nie można jej indywidualnie zmieniać.

teraz druga sprawa:
mam wrażenie, że już o tym rozmawialiśmy na forum - tylko ja mam to wrażenie czy inni też? :C

Bobin
http://board.enemyterritory.pl//index.php?...t=0&#entry20399
Przeczytaj post (poradnik) Nkr.
Vallpurgius
Dzieki za wyczerpujaca odpowiedz i ciesze sie ze sa ludzie na forum, ktorzy pomagaja poczatkujacym a nie pisza texty w stylu: Ten temat juz byl poszukaj se, oglolne spadaj itp )

PS. sorry jak to juz bylo (ten temat) ale szukalem i nie znalazlem
majcok
Faktycznie TS jest popularny i w sam raz nadaje sie do wieloosobowej rozmowy.
Ciekawy tez jest program o nazwie skype, a ciekawy glownie z powodu uzytej technologi p2p (bezposrednia rozmowa miedzy uzytkownikami), narazie najnowsza wersja jest oznaczona nemerkiem 0.97 i umozliwia rozmowe max. 5 userow na raz (w ostatecznej wersji ma byc mozliwosc do 16!!)
Plusy:
- technologia p2p
- doskonala jakos dzwieku (wedlug mnie lepsza nawet niz przez telefon)
- intuicyjny interfejs oraz latwa konfiguracja
- darmowy
Minusy:
- pod windows 2000/XP
- komfortowa rozmowa dopiero od lacz klasy ISDN
Program mozna zassac ze strony producenta www.skype.com
A i bylbym zapomnial, program jest obecnie dostepny w 17 jezykach w tym polski.

PZdr
Valkir
Polecam jeszcze Roger Wilco - prog banalny w obsłudze, imo nie jest gorszy od TS.
ChoX
www.teamspeak.org
tutaj tesh bez problemu znajdziesz TS...
Chaster
proponuje ts (jak wiekszosc ludzi) jest prosty w obsludze i ma bardzo dobra jakos dzwieku jeszcze nigdy nie mialem z nim problemu tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.