jest wiele programów, które umożliwiają komunikacje głosową, chociaż zwykło się używać zaledwie kilku. różnice między tymi programami są takie, że jeden ma lepszą dzwięku przy "tych samych" ustawieniach, a drugi jest oszczędniejszy bo pożera mniej łącza. na polskie warunki sieciowe preferuje się raczej TeamSpeak'a, którego bez problemu znajdziesz
tutaj.
Zasada działania jest taka:
-wybór serwera
żeby cokolwiek zrobić, żeby z kimkolwiek pogadać musisz znaleźć się na jakimś serwerze. serwery są publiczne i prywatne, z czego te pierwsze zwykle są darmowe, te drugie płatne lub załatwiane po znajomość. rozmawiać możesz tylko z ludźmi z serwera, z którym nazwiązałeś połączenie, uściślając - tylko z ludźmi z kanału na którym się znajdujesz. nie są możliwe rozmowy prowadzone pomiędzy różnymi serwerami TS.
-rozmowa
konfiguracja TS umożliwia ci używanie mikrofonou (w celu rozmawiania) za pomocą klawisza lub aktywakcji głosowej na odpowiednim poziomie. tak więc możesz włączyć "nawijanie" poprzez wcześniej skonfigurowany klawisz (np CAPSLOCK) i mówić, a ludzie będą cie słyszeli. możesz wybrać drugi sposób, gdzie mikrofon aktywuje się zależności od tego jak głośno do niego nawijasz. jakość dzwięku jaką słyszysz / przekazujesz zależy od tego jak skonfigurowany jest kanał - im wyższa częstotliwość kodeka tym lepsza jakość. jakość dzwięku u wszystkich jest identyczna jak na kanale - nie można jej indywidualnie zmieniać.
teraz druga sprawa:
mam wrażenie, że już o tym rozmawialiśmy na forum - tylko ja mam to wrażenie czy inni też? :C