Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ati Radeon 9600
Forum Serwisu: Polskie Centrum Enemy Territory > Problemy techniczne z sprzętem, sterownikami, systemami operacyjnymi > Hardware & other Software
DasieX
Moj kumpel kupil sobie nowy komputer i przy karcie ATi Radeon 9600... nic nie ruszal. Zlozyli mu komp zaczol grac i po kilku minutach 5-10 min zacina sie caly system :/ nic nie mozna zrobic tylko twardy. Przy Csie(counter- strike`u) tak sie nie dzieje. Coś mi sie zdaje ze zwiechy wystepuja pryz grach ktore wykorzystuja open gl, ale pewny nie jestem ... zainstalowalem jakies stery idalej to samo. Moze podajcie jakis konkretny sterownik zainstaluje i powiem czy pomoglo smile.gif Z GÓRY WIELKIE DZIĘKI smile.gif
P.S Confa kompa calego eni znam na dzien dzisiajszy ale jak co to sie dowiem cool.gif
kr0pa
QUOTE (DasieX @ 7:31, 16 04 2004)
Moj kumpel kupil sobie nowy komputer i przy karcie ATi Radeon 9600... nic nie ruszal. Zlozyli mu komp zaczol grac i po kilku minutach 5-10 min zacina sie caly system :/ nic nie mozna zrobic tylko twardy. Przy Csie(counter- strike`u) tak sie nie dzieje.

A w jakich grach mu się konkretnie zacina?Tylko w ET ?
SoH|Apollo13
Mozliwe, ze problem wynika z czegos innego. Byc moze twoj kolega ma zbyt cienkiego kompa pod ta karte. Czasami jest tak, ze w doliniarskim kompie gorsze karty chodza lepiej od tych z wyzszej polki. Napisz dokladnie w jakich grach sie to dzieje, moze cos pomoge.
DasieX
kur** przeciez napisalem ze komp nowy : jezeli to jest zly sprzet to powiedzcie co wy macie mad.gif : athlon 3,2 GHz , 1024 RAMu, plyta glowna ponad 1500zl... wiec poradzcie cos... w grze DESPERADOS i PRAETORIANS tez sie tak dzieje ...
sayetan
ot twoj kolega albo zbyt chytry albo nie ma co z kasiora robic
to pewnei zawisc inych graczy nie pozwala mu grac na takim sprzecie
niech sprzeda i kupi cos gorszego...
DasieX
ohmy.gif mad.gif sad.gif dry.gif zamiast pomoc to takie bzdury piszecie ? sad.gif ...
sayetan
gdybys byl mechanikiem i dostal takie pytanie:
"panie kupilem sobie samochod Renault Clio i wlalem do niej jakies tam palilowo i jakis am olej"
ale samochod po 5-10 minutach staje, czemu?"

probowales inne sterowniki? ina gre 3d wukorzystujaca OpenGL? pewnie jak zwykle przy windowsie pomoze reinstall systemu
taki to prymitywny system
powiem Ci ze ja tez mialem zesputa karte graf, mialem bo juz na niej nie gram a byla taka za!@#ista
na pcozatku co mi poweidzili na forum tweak.pl to zebym przeisntalwaole system
niech kolega tez tak zrobi
ArmaGedoN
Witam,

Reinstal systemu, i przywrócenie domyślnych ustaiweń BIOS-u...

Potem można kombinować dalej...

Pozdrawiam ph34r.gif
green
DasieX nie da sie udzielic zadnej sensownej porady jesli nie podasz:
- modelu plyty glownej, wersji sterow do niej i biosu
- wersji sterownikow do grafy
- oznaczen pamieci ram i trybu jej pracy (single/dual?)
- modelu zasilacza
- wersji systemu operacyjnego
....

Osobiscie stawialbym na zbyt slaby zasilacz, ew. niewyrabiajace ramy (jesli pracuja w dualu).
Mozesz sciagnac MBM i sprawdzic stabilnosc napiec idle/stres i temperatury. Sprawdz czy ramy nie sypia bledami, najlepiej memtestem. Wylacz w biosie/sterach funkcje mogace wywolywac niestabilnosc (sideband adressing, fastwrites). Ostatecznie mozesz underclockowac kompa z 200 ma 166MHz (3200+ na 2500+)

Pozdrawiam
DasieX
to bedzie tak:
Płyta główna: MSI K7N2 Delta chipset: NVIDIA NFORCE2(chyba smile.gif )
stery grafy : tyle tego jest ze nie wiem ktore to wersja w necie tez roznie pisze ... mam taki plik: wxp-w2k-catalyst-7-95-031028m-011774c
Ram: 2 x 512 DDR 400 MHz Dual
zasilasz: CODEGEN 300W
WINXP

ArmaGedoN
Dobra małe pytanie...
Sterowniki do płyty głównej były instalowane?
Chodzi mi o najnowszą wersje 1.08.5...
Zasilacz stanowczo zasłaby... Firma "ok" ale moc o 100W za mała...

Pozdrawiam ph34r.gif

P.S.
Ta płyta kosztuje 350 zł a nie 1500 jak pisałeś rolleyes.gif
kr0pa
QUOTE (DasieX @ 12:49, 26 04 2004)
zasilasz: CODEGEN 300W

A reszta sprzętu ?Bo coś czuję że Codegen wysiada ze swoimi marnymi 300W.
oferma
wejdz sobie doi biosu i sprawdz jak masz ustawiona opcje "AGP FastWrites"
w przypadku karft Ati ma ona byc wylaczona (disabled) kONIECZNIE!
tego typu zonki czesto sie zdarzaja ...
jak nie pomoze, sprawdz czy jest lepiej przy agp x4
moze tez byc ze komp zre za duzo pradu i zasilacz sie nie wyrabia
odpal jakiegos 3dsmarka na dluzsza chwile w loopie (powidzmy 1-2h)
i zobaczy czy chodzi czy sie wywala
to na pewno dziala na d3d, wiec jak tylko ogl sie kashani to powinno dzialac
a wyeliminuje opcje zwalonego/slabego zasilacza i uszkodzenie kompa
jesli 3dmark przezyje znaczy sie ze cos software nawala
inne sterowniki - starsze/nowsze z ati.com
calkiem inne sterowniki - www.omegacorner.com

powodzenia
DasieX
sorry ale napisalem tak bo sie spieszylem na cos musial wydac te 10 000 biggrin.gif, :/ wlasnei mi sie wydaje ze to zasilacz jak zajrzalem pod obudowe i patzre 300 W to lol biggrin.gif unsure.gif A co do dalszego sprzętu to ma JAkis dysk biggrin.gif 120 GB Nagrywarke, CD-rom i FDD biggrin.gif Athlona 3,2 GHz <<(ponoc duzo pradu ciagna, ale pewny nie jestem). Wiec prawie napewno jest to wina zasilacza :/ , nie sadzilem ze tacy "pro" sa w sklepach komputerowych biggrin.gif smile.gif
kr0pa
QUOTE (DasieX @ 20:53, 26 04 2004)
A co do dalszego sprzętu to ma JAkis dysk biggrin.gif 120 GB Nagrywarke, CD-rom i FDD biggrin.gif Athlona 3,2 GHz <<(ponoc duzo pradu ciagna, ale pewny nie jestem). Wiec prawie napewno jest to wina zasilacza :/ , nie sadzilem ze tacy "pro" sa w sklepach komputerowych biggrin.gif smile.gif

Stawiam na zasilacz - Codegenowe 300W dlat XP 3200+,9600,HDD itp. to zdecydowanie za mało.Niech jak najszybciej kupi jakiegoś Chiefteca.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.