Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Era mortal kombat kaput
Forum Serwisu: Polskie Centrum Enemy Territory > Z zupełnie innej beczki > Hyde Park
AdI-O
Witam
Odkąd zakończyła sie era mortal kombat, na pc nie wychodzą żadne nowe bijatyki.
To był jeden z najlepszych typów gier jakie wychodziły.
A tu nagle pstryk... i nic już nie wychodzi.
Nie wiem, czy twórcy nie mają już pomysłów na nowe postacie czy nie ma już popytu na takie gry.
Jeżeli ktoś zna nowe gry tego typu, lub chce sie wypowiedzieć niech pisze.
Pozdro
blacktyger
i bardzo dobrze, to są gorsze gry od Quake czy UT (IMO)
KiD
Faktycznie na PC nie pojawiaja sie ostatnio bijatyki aczkolwiek trudno mowic ze ten gatunek umarl. Zyje i ma sie dobrze z tym ze na innych platformach. Na samo ps2 masz : Tekken, MK, DoA, VF itp tak wiec jezeli jestes fanem polecam.

Pozdro
falubaz
ph34r.gif bo wychodza na psx-y na xboxy i inne klocki tam prawie same takie ;| tekkeny virtua fighery etc takie gry uposledzaja calkiem mocno mozg unsure.gif a poza tym MK byla gra wzieta z amig itp tam to takie gry dopiero roxowaly, pamietam jeszcze jak na 16 rekim gorze lamalem joysticki ;] pamieta ktos te czasy? ;o amiga 500 :C

EDIT: ehh KiD napisal to samo prawie ;/ ale ten sam czas pisania :] nie oskarzac o plagiat ;D
blacktyger
nie wychodza na PC bo na klawiaturze ciężko jest nacisnąć 10 przycisków naraz (o to chodzi w tych grach?) a na padzie jak najbardziej, coprawda są kupowane pady do kompa, ale produceńci wolą PS2 i X-BOX
RyFeK
dlaczego nie wychodzą takie gry ??? Otóż powód jest prosty - ludzie wolą ET smile.gif
Patrol
Panowie, jak czytam niektóre wasze wypowiedzi to mi się słabo robi... Jako wielki fan wszelakich m@!dobić (bijatyk, beat'em up - jak kto woli), chętnie wypowiem się na ten temat, ale najpierw zjadę parę osób biggrin.gif.

Falubaz - jeśli uważasz, że takie gry upośledzają umysł to znaczy że sam jesteś upośledzony i nie wiesz co mówisz, nawet tego nie uzasadniłeś. Z m@!dobić wyniosłem refleks, umiejętność przewidywania ruchów przeciwnika oraz sporą dawkę angielskiego, bo wbrew temu co twierdzą laicy takie gry też mają fabułę, bohaterów itd. i mimo faktu, że najczęściej jest to pretekst do rozwałki to można się sporo języka poduczyć. A mortal kombat wcale nie był wzięty z amig bo pierwowzór jest automatowy i stąd była konwersja. Konwersja na amigę była wcześniej i stąd ten mit.

Blacktyger - nie, NIE o to chodzi, żeby nacisnąc 10 klawiszy naraz.... ale poniekąd masz rację, nawet nie zdając sobie z tego sprawy smile.gif. Klawiatura nie jest w stanie przyjąć niektórych komend, a to naprawdę działa na nerwy i o ile laika za bardzo to nie martwi (no chyba, że nie jest TOTALNIE w stanie nic zrobić bo mu się "blokuje"), to osoba, która opanowała jakiegoś ultra-trudnego combosa, który nie wychodzi przez sprzęt, a nie brak skilla jest tym wielce podirytowana.

Jak zauważyliście w światku konsol, ten temat kwitnie, a na PC nie. Dlaczego? Uważam, że kluczowa jest tu funkcja takich gier. m@!dobicia, były jednym z pierwszych gatunków, w których mieliśmy tryb "multiplayer". Z braku usieciowienia polegał on oczywiście na tym że zwalało się kilku chłopa do kumpla i rozgrywało po kolei ze sobą meczyki (co jakiś czas robiąc "TURNIEJ" biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif). Wraz z nastaniem doby internetu i gier sieciowych te gry straciły na uroku na korzyść FPP, RTS, itd. Przegrały niestety w wyścigu możliwości graficznych itd. Oczywiście ktoś może powiedzieć "dlaczego m@!dobicia nie dostały opcji sieciowej?". Otóż dostały. Ale kto tego nie próbował nigdy nie zrozumie co to NAPRAWDĘ znaczą lagi... W m@!dobiciach kluczowe nie są sekundy, tylko ich UŁAMKI. Frustracja jaką przeżywacie grając na lagach w ET jest niczym w porównaniu z tą z m@!dobić. Z przyczyn przeze mnie wymienionych m@!dobicia na PC upadły... Sam topic sugeruje kolejny powód: dla większości pecetowych m@!dobić (wtedy także dla mnie) synonimem "m@!dobicia" był "Mortal Kombat". Śledziłem tą serię od początku i wszyscy zgodnie orzekli, że część czwarta była wielce nieudana sad.gif. I to był gwóźdź do trumny.

Nie wszystko jednak stracone. Śledzę serwisy z gramy (w miarę możliwości i umiejętności ofcoz) i patrzę, czy coś się dzieje w tej sprawie. Ostatnio epic megagames (to ci od Unreal Tournament) wydał grę "One must fall: Battlegrounds", będącej sequelem gierki z 1993 roku "One must fall: 2097" (łezka się w oku kręci jak sobie przypomnę rolleyes.gif ). Gra ta zdobyła wtedy BARDZO wysokie noty i szczerze mówię - to był jak dla mnie kamień milowy jeśli chodzi o m@!dobicia na PC. Niestety przeszła niezauważona w cieniu "Rise of the Robots", który okazał się TOTALNĄ porażką i poza grafiką nie reprezentował sobą nic... W każdym razie "OMG: BG", to pierwsza od dłuższego czasu gra tego typu napisana specjalnie dla PC i (UWAGA!) nastawiona na grę sieciową!!! Najlepiej ściągnijcie demko z oficjalnej strony (www.omf.com), bo długo by opisywać - to jest gatunek gier, którego jeszcze nie było! Niestety kampania reklamowa jest bardzo słaba i wątpię czy gra się przyjmie, ale mam taką cichą nadzieję. Czekam z niecierpliwością na polskiego dystrybutora smile.gif.
AdI-O
Widze że wreszcie znalazł się jeden z wielu fanatyków tych gier.
W dawnych latach, wszystkie serie gier tego typu były wprost szalenie popularne.
Na platforme PC wyszło wtedy mało typów gier które mogłyby konkurać z tzw. m@!dobiciami.
Ile to osób siedziało godzinami na automatach, wydając ostatnie złotówki na kolejne walki. smile.gif
I nie mówie tu tylko o mortal kombat. Street fighter, virtua figter to tytuły których sie nie zapomina.
I zgadzam sie z tobą Patrol że czwarta część była nieudana.
Większość graczy którzy grali w serie mortal kombat od lat przystosowali się do widoku 2D.
Dlatego gdy zobaczyli śmigającą wokół nich kamere, która latała niezależnie od miejsca postaci, odrazu stracili chęć grania sad.gif
Mam nadzije że wyjdą jakieś nowe gry tego typu.
Jakby co to powiadom mnie patrol.
Pozdro

Patrol
Master Flamaster jeśli masz jakieś pytania to napisz na GG (2289653), a chętnie pomogę i udzielę informacji. W m@!dobicia gram cały czas i cały czas je zdobywam, ale nie są to konwersje pecetowe, a gry emulowane z innych systemów. Niestety w m@!dobiciach na PC jest zastój i nie sądzę, żeby to się zmieniło (przynajmniej do czasu jakiejś rewolucji tongue.gif).

Pytanie za 10 punktów: co to za koleś co go mam w avatarze i z jakiej jest gry?
AdI-O
Chłopaki z jednej paki łączcie sie.
No pewnie że ken ze street figter.A co do street figterów.
Czy ktoś wie czym odpalić street fighetera 2 turbo w winxp.
Próbowałem już dos boxem i VDMS ale nic nie daje.
Taki hicior biggrin.gif
falubaz
Falubaz - jeśli uważasz, że takie gry upośledzają umysł to znaczy że sam jesteś upośledzony i nie wiesz co mówisz, nawet tego nie uzasadniłeś. Z m@!dobić wyniosłem refleks, umiejętność przewidywania ruchów przeciwnika oraz sporą dawkę angielskiego, bo wbrew temu co twierdzą laicy takie gry też mają fabułę, bohaterów itd. i mimo faktu, że najczęściej jest to pretekst do rozwałki to można się sporo języka poduczyć. A mortal kombat wcale nie był wzięty z amig bo pierwowzór jest automatowy i stąd była konwersja. Konwersja na amigę była wcześniej i stąd ten mit.

unsure.gif
;p hehe ;] stwierdzam jednak ze wszystkie gry uposledzaja :] a tak powaznie mowie ze bijatyki uposledzaja bo gram w nie jedynie kiedy jestem mozno porobiony alkiem albo :Q i to zazwyczja na play`u u kuzyna, wtedy roznie bywa, niesmaczne emocje itd. a tak to nie widze niczego w takich grach (obecnie, kiedys tylko MK,SF itd.) wink.gif. Dla mnie, oczywiscie. To z mk real true sad.gif .
A jezykow w grach to najbardziej mozna sie pouczyc w rpg`ach imo wink.gif
Milych m@!dobic ;] Pozdro
blinkkin
jesli chodzi o bijatyki to tylko konsole, do tego typowy joy od automatow. nocne granie przy piwnku jest niezapomniane. czesto typowe granie na 'kasetowcach' w sf czy tez na dreamcascie w soul calibur konczylo sie zlamaniem pada lub tez zoorientowaniem sie, ze jest juz ranek. m@!dobicia dostarczaja znacznie wiecej emocji niz jakakolwiek gra. szczegolnie milo wspominam swojego psx'a i tekkena 3....
Patrol
Geez, co wy robicie, że te pady łamiecie tongue.gif tongue.gif tongue.gif? Jak ktoś ma jakąś anegdotkę to niech powie! Master Flamaster, a nie chodzi ci o "Super street fighter 2 turbo"? Ta gra ukazała się na PC, ale "Street Fighter 2 Turbo" nie. Wiem, że się czepiam, ale obie te gry istnieją i są zupełnie różne, więc chcę to wyjaśnić tongue.gif.
Slash-PL
O ile pamiętam ostatnią bijatyką jaka wyszła na PC był Guility Gear X.
Nawet w jakimś CDA była recenzja rolleyes.gif
blinkkin
QUOTE (Patrol @ 17:06, 23 04 2004)
Geez, co wy robicie, że te pady łamiecie tongue.gif tongue.gif tongue.gif?

swojego czasu kolega mial worek (i to nie maly) padow od popularnego pegasusa (czyli znes) po przejsciach. typowe zniszczenia to: przelamane kable, wyduszone przyciski, peknietny plastik, spalone uklady (ladnie pala sie tez tansze myszki a4-tech). nie potrzeba sily zeby rozwalic tanszego pada szczegolnie w euforze walki. moze odchadze od tematu, ale byla kiedys taka gierka na pc, mianowicie winter. kazdy kto w nia gral wiedzal co to jest wypadniecie entera. przy okazji moge wpomniec, ze mimo braku psx posiadam tekkena 3 w wersji platynowej (drivera i gran turismo tez). moim zdaniem najlepsza bijatyka to soul calibur na dreamcasta.
RyFeK
rozwalone pady to nic, a co powiesz na przepalone zasilacze (kostki) ?? Mi się udało spalić 3 i niech nikt nie myśli że w ognisku itp., po prostu za długo grałem - od wczesnego rana do późnego rana biggrin.gif w między czasie z kumplami w dzień - i wtedy to nawet bezpieczniki nie pomagały, wszystko sie paliło.
AdI-O
To jeszcze małe miki.
Kolega opowiadał mi że kiedyś jego brat grał na snesie w Street Figtera.
Gdy walczył z ostatnim przeciwnikiem przegrał i..... wyrzucił pegasusa przez okno. blink.gif
Z ósmego piętra laugh.gif .Naszczęscie nie szła tam żadna bacia smile.gif
Ale jedyne co mogli zebrać to przyciski od pada.
To sie nazywają negatywne emocje ph34r.gif
Patrol
SF na snes'a jest w dechę! Mam zamiar kupić jedno i drugie w niedalekiej przyszłości smile.gif. A jeżeli chodzi o moje ulubione m@!dobicie, to nieznacznie z innymi wygrywa "Street Fighter Alpha 3" (nieznacznie, bo lubię praktycznie wszystkie smile.gif). A ostatnio W KOŃCU dałem się przekonać do "Tekkena" (bo byłem jego zagorzałym przeciwnikiem).
Loco
Czy słowo "mor.da" jest ocenzurowane? Nie pomyliło wam się coś, szanowni moderatorzy? Nie jesteśmy w przedszkolu.
Patrol
W sumie racja. Czy "gęba" też jest ocenzurowane tongue.gif? Ja napisałem jakie jest moje ulubione m@!dobicie i chciałbym poznać wasze typy, więc mówcie co i dlaczego lubicie biggrin.gif.
RyFeK
kurna na kompie nieedawno grałęm w taką fajną nawalanke i niepamiętam jaksie nazywa sad.gif że chodziło się takim koksikiem i sie nawalało w jakichś ludków, a to z beczek, a to sie strzelało. Na pegasusie kiedyś też w jakąś nawalanke grałem i niestety też niepamietam tytułu. Pamietam ze było 3 gości do wyboru i jeden taki przypakowany był no to z sąsiadem nazwaliśmy go pan Rysiek bo mamy takiego innego sąsiada Ryśka (całkiem podobny do tego z gry). W większość nawalanek to grałem na pegasusie a było ich sporo, jedne z fajniejszych były także Turtlesy biggrin.gif
Loco
QUOTE (RyFeK @ 15:50, 24 04 2004)
kurna na kompie nieedawno grałęm w taką fajną nawalanke i niepamiętam jaksie nazywa sad.gif że chodziło się takim koksikiem i sie nawalało w jakichś ludków, a to z beczek, a to sie strzelało. Na pegasusie kiedyś też w jakąś nawalanke grałem i niestety też niepamietam tytułu. Pamietam ze było 3 gości do wyboru i jeden taki przypakowany był no to z sąsiadem nazwaliśmy go pan Rysiek bo mamy takiego innego sąsiada Ryśka (całkiem podobny do tego z gry). W większość nawalanek to grałem na pegasusie a było ich sporo, jedne z fajniejszych były także Turtlesy biggrin.gif

Final Fight II?
Patrol
Co do chodzonej nawalanki na PC to jestem na jakieś 90% pewien, że chodzi o "Fighting Force", co do pegasusa zaś to dużo było takich gierek, ale faktycznie może chodzić o któregoś "Final Fight", albo "Double Dragon".
RyFeK
nie nie napewno nie double dragon - w to to grałem na pegasusie i teraz na kompie tesh w to łupie biggrin.gif a tamta gierka to całkiem mozliwe że to "final fight" albo "fighting force".
DaBi
Imo jak na Pegasusie to bylo to jest to Final Fight 3 wink.gif
Jeśli jest 3 typków i jeden ma czerwone kimono z czarnym pasem i czarne wlosy drugi.. jest mieśniakiem w spodniach z szelkami a trzeci to blondasek w białym t shircie to to na bank to jest smile.gif

Chyba najlepsza łazona nawalanka na Pegaza.

A pamietacie taką nawalnakę z Pegasuza co się nazywała Battletoads ? Łaziło się takimi zmutowanymi żabami tongue.gif
Patrol
Ja pamiętam! Była to jedna z gier z serii "Double Dragon" właśnie, bo oprócz żab mieliśmy znanych i lubianych Billiego i Jimiego biggrin.gif. Jeśli chodzi o moją ulubioną chodzoną nawalankę, to bezapelacyjnie wygrywa "Cadillacs and Dinosaurs" (z automatów). Grał ktoś?
KiD
Szczerze mowiac nie jestem fanem gatunku ale ,ze wroga trzeba znac smile.gif popelnilem sobie 3 m@!dobicia na ps2 : Tekken4, DoA2 i Virtua Fighter4. Jako ,ze niegdy nie chcialo mi sie wkuwac na pamiec dlugich kombosow couterow itp moja gra polegala na poczatku na wciskaniu przpadkowych przyciskow na padzie smile.gif i obserwowaniu co sie dzieje z zawodnikiem. Najbardziej przyjazny i chyba moim zdaniem najefektowniejszy okazal sie Tekken4 (Christie Montiero smile.gif) Kiedy juz opanowalem jakies 2 kopniecia i jedno kombo poczulem ze roxuje postanowilem sprawdzic skilla smile.gif na dziewczynie. Jakiez bylo moje rozczarowanie gdy osoba ktora pierwszy raz widziala wogole ta gra na oczy , wciskajac przypadkowe przyciski rozmazala mnie na scianie i to jeszcze niemal perfekcyjnie. Tak wiec jak widac odnosze na tym polu sukces za sukcesem czego i Wam zycze smile.gif

Pozdro
VISTORANTE
QUOTE (Patrol @ 12:46, 26 04 2004)
Ja pamiętam! Była to jedna z gier z serii "Double Dragon" właśnie, bo oprócz żab mieliśmy znanych i lubianych Billiego i Jimiego biggrin.gif. Jeśli chodzi o moją ulubioną chodzoną nawalankę, to bezapelacyjnie wygrywa "Cadillacs and Dinosaurs" (z automatów). Grał ktoś?

Oczywiście, np. ja. biggrin.gif Z tego co pamietam to był tam taki wielki osiłek, jakaś babka i gościu. Fajne to było tylko że teksty niezbyt ambitne, np. "I'm a bad mamba jamba!" Qltowy text :}
AdI-O
Wreszcie to co tygrysy lubią najbardziej laugh.gif
Miałem tez o to zachaczyć w tpicu ale zapomniałem.
Oczywiście że pamiętamy caddilas and dinosaurs.Trzech pakerów, jedna babka i miloino ton mięsa do chlastania.A wszystko to wychodziło na callusa w systemie cps1 i cps 2.
Przez pierwsze kilka miesięcy jak miałem neta nie ściągałem nic innego jak romy na callusa.
Final fight, Punisher(ziom smile.gif ),Street Figter,Carrier Air Wings.
Do tego dochodzą romy na Neo Geo.I kto tu rządzi?? Tak jest:Metal Slug cool.gif I love it wub.gif
Wszystkie części przeszedłem z 4 razy nie licząc 5 która nie chciała mi sie odpalić(wie ktoś jak uruchomić??)
Pierwsza i druga część to zwykła strzelanka z dopracowanymi mapami.Ale od trzeciej(X) dopiero zaczęło się jaranie klawiatury.Nawet nie wiedziałem które przyciski naciskać bo nie mogłem oderwać oczu od akcji.
W czwartej doszły nowe pojazdy które znacznie ułatwiły gre.
A co było nowego w piątej??No właśnie.Dajcie na jakiś emu do MS 5.Winkawaks nie chodzi.
Pozdro
RyFeK
Co do emulatorów to niech mi powie ktoś jaki jest najlepszy do pegasusa. Gram se w "żaby" (Battle Toads) i jest taka zryta akcja że sobie ide i nagle robi sie czarno, widać żabe ale wszystko sie zawiesza (komp chodzi normalnie) - najbardziej irytująca akcja ostatnich dni.
AdI-O
Znalazłem bardzo dobrze rozbudowaną strone z grami do NES'a i emulatorami.
Masz tutaj adres Wyjechana strona o NES
Powodzenia smile.gif
DaBi
Z automatów to tłukłem mocno w Cadilaki i Dinozaury jak dla mnie jedna z najlepszych tego typu. smile.gif
Dalej to byłby chyba Punisher i jakieś żółwie ninja tongue.gif
Z nie łażonych to mam jednego faworyta na którego wydałem chyba najwiecej pieniedzy swego czasu -> Samurai Shodown 2 ^^

Po odkryciu emulatorów odkurzyłem stare hity a także pogrywać zaczałem w inne wink.gif

Aktualnie moimi faworytami są romki z Neo geo jesli miałbym wymieniać kolejno najlepsze bijatyki na tą konsolkę to będzie
1> Samurai Shodown 4
2> Garou 2
3> Samurai Shodown 2
4> Last Blade 2

A i jeszcze jedna jest gierka o której nie wspomnieć to grzech
Grał ktoś w serie Battle Arena Toshiden ? biggrin.gif
Patrol
Panowie jestem w GŁĘBOKIM szoku!!! Widzę, że jednak wiecie coś niecoś o emulacji! Zapraszam na kanał #emulation (na quakenecie) gdzie ja, oraz kilku innych poparańców siedzimy i chętnie udzielamy info na temat emulacji (w miarę wiedzy ofcoz). Tam też znajdziecie (w topicu) adres forum z ciekawostkami itd. Co do toshindena to miałem styczność z grami z tej serii, ale jakoś nie przypadł mi do gustu na dłużej. Niemniej z kumplami fajnie się grało smile.gif.

Dabi - co to jest "Garou 2"? Ja znam tylko pierwszą część "Garou" ("Garou: Mark of the Wolves"). Widzę że masz zacięcie do 2D (tak jak ja tongue.gif).
DaBi
Dabi - co to jest "Garou 2"? Ja znam tylko pierwszą część "Garou" ("Garou: Mark of the Wolves").

Mój błąd plik sie nazywał Garou Pack of the wolves - mark 2. A ja to wziałem na szybko za 2 cześć ph34r.gif

A co do 2D to pewnie że mam zaciecie jak dorwę jakieś fajne bijatyki na 3 d to też pogram z miłą checią tylko z tym to już gorzej znaleźć takie w necie tongue.gif
Patrol
Dla chcącego nic trudnego smile.gif. Ja mam Tekkena (1 i 2) na PC, oraz kilka gier z serii Street Fighter EX, a także Rival Schools biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif.
RyFeK
patrol, a masz gdzies może linki do tekkenów i innych nawalanek ?????
Patrol
Wszystko mam, ale powtórzę ponownie - albo kontakt prywatny (GG: 2289653), albo wchodzicie na #emulation (na quakenecie), tam w topicu lookacie adres forum i tam znajdziecie linki do różnych cudeniek. Na forum et.pl wolę nie podawać linków, bo zależy mi na rozpropagowaniu popularności tamtego forum biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif. Drobna uwaga: na tamtym kanale możecie gadać o grach i emulacji i na 99% wam odpowiedzą i podpowiedzą na różne zagadnienia, ale NIE proście o romy/gry. To jest równoznaczne z banem na kanał (za dużo osób wchodzi tam, jęczy żeby im podać linka do gry, po czym wychodzi z kanału, a my chcielibyśmy zamienić z 2 słówka z ludźmi. Poza tym dawanie linków na kanałach quakenetu do tego typu rzeczy jest nielegalne i oni tego pilnują, a na kanale nam zależy).
sparrow88
pierwsze gierki w jakie grałem, były to właśnie bijatyki na konsolach w salonie gier , czyli mortal kombat i street fighter. później był pc i virtua fighter, a potem znudziły mi się bijatyki cool.gif
AdI-O
Ostatnio ściągałem pliki do n64, ale nie moge znależć dobrego emulatora.
Pościągałem już trochce romów w tym : mario kart 64, golden eye, banjo kazookie.
Ale przydałaby sie tez jakaś stronka z romami, bo na DC++ nie ma zbyt duzo.
No chyba że ktoś zna huba o emulacji rolleyes.gif
Ale nie sądze żeby ktoś używał DC. Tylko kazza i kazza. unsure.gif
Patrol
Polecam Bittorrenta. Podałbym stronkę, ale nie wiem czy stronki z nielegalnymi plikami (bo jakby nie patrzeć ROMy są nielegalne...) mogą być postowane.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.