Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ping 400! Czy jest na to rada?
Forum Serwisu: Polskie Centrum Enemy Territory > Problemy Techniczne z Enemy Territory > W:ET - Pingi i lagi, Internet, przeglądarki serwerów
Sorex
No wlasnie.Po przeczytaniu paru postow nie znalazlem odpowiedniej odpowiedzi albo porady. Jedyna porada jest: zmien providera. No ale w miejscu w jakim mieszkam to nie jest mozliwe.
Wiec mam jestem podlaczony do sieci mozna powiedziec osiedlowej. Uzytkownikow okolo 140 lacze ok 4 mb. (tak przynajmniej mowia admini).Download ok 20-40 kb/s. W testach internetowych szybkosc lacza ok. 128 - 150 kbit/s. A ja nadal pingi mam na poziomie 500 w dzien i 250 o 3-4 w nocy kiedy NIKOGO na lanie nie ma! Kiedy czytalem inne posty to ludzie pisali glownie ze maja lagi i wyskakuje im ping 999. Ale ja mam caly czas ping 500...

Raz mi spadl ponizej 100 ale tylko na sekundke. Aha. I ping mam strasznie wachliwy.
Mnie duzo do szczescia nie potrzeba (ktos tam pisal ze woli ping 15 niz 50). Jakbym mial ping 70-100 to i tak bym wszystkie glowki ze snajperki sciagal (bo UWIELBIAM byc snajperem - nawyk jeszcze z czasow TeemFortres smile.gif )

Jakby ktos cos wiedzial co mogloby mi pomoc to piszcie. Aha kompa mam w miare (Athlon XP 1700+ 512 ramu GeForce 4 MX dysk S-ATA) a configiem sie juz bawilem - bez rezultatu. Help sad.gif
Slash-PL
Przede wszystkim powiedz skąd masz to łącze.
I teraz małe, ale ważne pytanko: skonfigurowałeś odpowiednio różne max_packets itp? Wzoruj się na troszke słabszych od SDI.
AdI-O
Patrząc na łącze masz jeszcze lepsze niz większość użytkowników forum smile.gif
Jeżeli nie możesz zmienić dostawcy neta to spróbuj pozmieniać cfg w ET.
Poba sie troche z rate, snaps, cl_maxpackets, cl_timenudge, com_maxfps
Ustawienia w Pb które akceptuje to :
- rate może być tylko w przedziale: 5000-25000

- snaps może być tylko w przedziałe: 20-40

- cl_maxpackets może być tylko w przedziale: 30-100

- cl_timenudge może być tylko w przedziale: 0 do -20

- com_maxfps - nie może być ustawione poniżej 41

Najlepiej zadaj to pytanie w tym temacie .
Sorex
Nic nie pomaga zmiana configa sad.gif
Ale tak sobie badajac i patrzac na ten moj piekny ping zauwazylem jedna dziwna ceche
Otoz czasami pojawi mi sie ping ok 56 tak na chiwlke i znowu zmiana na np 430. A to zas czasem na 79 i znowu wskok na 600. I tak caly czas. Pozatym z tego co czytalem na forum zmiana configa nie zmienia w az tak diametralny sposob ping w grze.
Co do wirusow to mam dwa antywirusy (podczas gry nieaktywne - deaktywacja na poziomie rejestru) i skanowalem sobie system HijckThis i Pest Patrolem . Wszyskie Adwery i inne tego podobne smieci usuniete.
I nadal nie wiem w czym moze byc problem... sad.gif
Swiety
4 MB na 140 userów - to mówi wszystko.
Można powiedzieć niczym Pazura w jednych z komedii "a Co k.urwa - okrętu się spodziewałeś ?"
Raczej nie masz prawa mieć dobrego łącza przy 140 userach na 4 MB.
Config nic ci nie pomoże - albo masz łącze z dupy albo dobre.

Dobre transfery nie oznaczają że ma się dobre pingi - to są dwie oddzielne sprawy. Ale ten temat był już nie raz wyjaśniany na forum, także poszukaj w archiwum.

Jesteś pewien że w nocy napewno nikogo innego nie ma na łączu ? To raczej wątpliwe przy takiej ilości użytkowników. Ponieważ 140 osób na 4 MB to dość dużo to podejrzewam że admin zastosował jakieś kolejkowanie pakietów aby ta sieć jakoś działała. Od kogo jest te 4 MB ? co to za łącze ? Czy jesteś pewien że skoki pinga powstają przy wyjściu z twojego Lana czy może gdzieś dalej ?

A najlepiej to skontaktuj się z adminem twojej sieci bo my nie jesteśmy wrózkami, które pomogą ci, bo nic nie wiemy na temat konfiguracji i specyfiki twojego łącza. Twój admin będzie to wiedział najelepiej.
Switch
jesli jednak sie z adminem dogadasz to kosztem transferu mozna polepszyc pingi
Numun
i tak masz gorzej ode mnie mialem 3 mega downloadu (teraz ktos powie "chcialbym miec takie lacze" ale co mi po tym jak 2 kb/s uploadu mowisz ze transfery lepiej zrob test maxspeed (tam sie dowiedzialem calej prawdy) na www.numion.com w tej chwili po wymianie lacz na maxspeedzie mam lacze jak neo tylko 256 kb/s uploadu ale jak cos ciagne albo uploaduje to mam srednio 2 mega
a upload ok 80 kb (w tej chwili 3 mega na 9 osob (oddzielili moj blok) wczesniej mialem nie wiem ile na cale 200 osob :/ pingi mialem w okolicach 150-400 teraz ok 50 a na serverach na laczach GTS Internet Partners (provider dostaje neta od nich) czyli pifpaf i gamesnet na GTS mam pingi od 8 do 40 i place za to 122 zl miesiecznie (ja tam nie narzekam)

PS sorka za brak skladu ale jestem z lekka zmeczony biggrin.gif
Sorex
hm..... no to czeka mnie wizyta u Admina.. a gostek wyglada jak z rosyjskiej Mafii blink.gif Serio. No ale co mam mu powiedziec? "Chce miec lepsze pingi w grze"? Poradzcie jak przedstawic problem aby wyszlo to w miare powaznie smile.gif
keNOOBie|PL
imo.. admini w sieciach osiedlowych, (powinni) rozdzielac transfer na IP. tak wiec pierwsze, czego powinienes sie dowiedziec to jaki masz Upload i Download i czy sa to stale wartosci przez cala dobe, czy np: czasowo jest ograniczany download np p2p lub inne. Jezeli nie ma rozgraniczenia na IP, moze (skoro gosc z mafii ruskiej) zanies mu pollitra dobrej wodki i niech ci ustawi transper U/D na przyzwoitym stalym poziomie.... albo.. popros o przemapowanie portow (np: 27960,27961) i powinno pomoc... z tego co mowil chyba Dankan , albo Sayetan nie potrzebujesz duzego D/U .... jak admin to nie lamus... to sie da dogadac...a jak mlody.. to moze zacznie grac w ET. ale na pocz.. zapytaj o parametry obecne lacza....

Pozdrawiam
Zarjan[PL]
QUOTE (Switch @ 0:00, 1 05 2004)
jesli jednak sie z adminem dogadasz to kosztem transferu mozna polepszyc pingi

Stary, po zigu widzę, również masz łączę radiowe. Więc do ciebie kieruję pytanie: Jakie masz pingi?
Gdzieś na forum znalazłem topic, że z łączem radiowym nie da rady uzyskać pożądnych pingów do bezstresowego grania (od razu sorki że w tamtym topicu nie piszę). Neta mam od ponad roku, w WolfaET gram prawie od samego początku. Kiedy ISP zakładał nam łącza (tak jak wspomniałem - radiowe), przez ponad 2-3 miechy pingi podczas gry były max 100 i wtedy grało się superancko. Potem zaczęło się chrzanić. Teraz jest taka sytuacja, że łączę się z serwem, który Wolf pinguje mi na 60-80ms, gram chwilę i nagle mam ping 999. Trwa to z reguły kilkanaście do kilkudziesięciu sekund i potem wraca do normy i tak w kółko. Kilkanaście sekund z pingiem 50-100, a potem, gdy dzieje się jakaś akcja, ping skacze do 999. Szlag mnie trafia. Dzwoniłem do admina, a on odpowiedział mi na moje skargi stwierdzeniem, że to wina tepsy, gdyż w miejscu gdzie ich sieć (łącza Crowley'a) dochodzą do tepsy, gubione są pakiety UDP. No i co ja mam z tym zrobić? Czy ktoś może mi coś poradzić? Myślałem nad zmianą ISPa na ACN jednak ci z kolei, pomimo że TV kablową mam u nich od samego początku istnienia firmy (1994) cały czas mówią mi to samo: "Internet będzie PRAWDOPODOBNIE dostępny na pana ulicy do końca pierwszej/drugiej (niepotrzebne skreślić) połowy bieżącego roku." Natomiast Neo+ nie chcę sobie zakładać.
greg1230
[B][FONT=Optima][FONT=Optima][SIZE=14]

Hej jakie porty trzeba przemapowac żeby wolf chodził lepiej ??
prosze o odpowiedx tutaj lub na GG 522946

Pozdrawiam tongue.gif
Soker
He He to zalezy od twojego szanownego Pana Administratora sieci, moje łacze to ok. 1,5Mbit download dochodzi do 200KB/s upload zaś też około tego, od dwóch tygodni użeram się z nim o wolfa bo przy zmiania providera na NASK nieustawił prawie zadnych usług, czekam od Piątku najpóźniej do Poniedziałku biggrin.gif

póki co to ssam z neta po 200KB/s a na wolfie 999 ;>
j!mmy
Qoordę ja też mam łącze radiowe.
I sytuacja wygląda podobnie jak u Zarjana- grało się fajnie na początku jakieś 2-3 miechy, później zaczęły się dziać jaja i trwają do tej pory! Wchodzę na serwer o pingu ( w oku) 64, gram jakieś 2 minuty ping 300-400, co jakiś czas 999 dry.gif

I teraz co najlepsze! Idę do admina mówię mu co jest grane, a ten drze się na mnie, że wszystko chodzi bez zarzutu! Ale jak go poprosiłem, by mi powiedział jaki mam Up & download, albo żeby mi powiedział jakie mam aktualne parametry łącza- to on mówi, że nie wie, bo nie ma! Jedynie co mi powie to to, że łącze chodzi bardzo dobrze- nawet ponad normę!

I co teraz zrobić? sad.gif
Zarjan[PL]
QUOTE (jimmy_ @ 21:38, 15 05 2004)
I teraz co najlepsze! Idę do admina mówię mu co jest grane, a ten drze się na mnie, że wszystko chodzi bez zarzutu! Ale jak go poprosiłem, by mi powiedział jaki mam Up & download, albo żeby mi powiedział jakie mam aktualne parametry łącza- to on mówi, że nie wie, bo nie ma! Jedynie co mi powie to to, że łącze chodzi bardzo dobrze- nawet ponad normę!

I co teraz zrobić?  sad.gif

Ja mam takie szczęście, że umowę mam na czas nieokreślony i w razie czego mogę ją zerwać w każdej chwili (z 1 miesiącem czasu na wypowiedzienie). Niedługo będę musiał to zrobić, bo co mi po tym, że z HTTP mam po 64KB/s (512kbps) jak w gierach pingi ogromne? Jedyna gra która jako tako chodzi to America's Army, ale szkopuł w tym, że ona mi nie podchodzi.

PS. Jak to zwykłem mówić: "Złych graczy nie ma. Tylko pingi są duże." wink.gif
j!mmy
QUOTE (Zarjan[PL] @ 22:26, 15 05 2004)
Ja mam takie szczęście, że umowę mam na czas nieokreślony i w razie czego mogę ją zerwać w każdej chwili (z 1 miesiącem czasu na wypowiedzienie).

To jesteś w miarę dobrej sytuacji, bo ja spiepszyłem sprawę już na samym początQ płacąc za cały rok z góry dry.gif
tranx-san
ja np nie rozumiem ludzi ktorzy ida na takie uklady - sieci osiedlowe, jakies lacze 2MB na 100 osob, przeciez to jest paranoja :/
nie wiem moze kszty takiego internetu (30-40) zl, ale jezeli ktos mysli o wygodnym graniu w cokolwiek to powinien zainwestowac i wykupic sobie samemu jakies lacze smile.gif
sa kablowki, jest neo, fakt, kosztuje to wiecej ale czy nie warto zainwestowac?
Zawsze sa problemy z kasa, ale jezeli kogos naprawde (niby) nie stac, to niech zrezygnuje czasem z fajek, browara i kupi sobie "pro" lacze, tylko dla siebie, albo w zaufanym gronie na kilka osob
Myslenie nie boli

Ja np kiedys jechalem z modemu, pare ladnych lat temu gdy nawet nie bylo mowy o neo czy o dialogu itp
Bylem mlody, matka mi kabel od telefonu przecinala, a skonczylo sie na tym, ze zablokowala polaczenia teleinformatyczne
byly ciezkie czasy o dobry net bylo ciezko
Teraz jest inaczej, nasz monopolista tepsa ma ceny nawet nawet i jezeli ktos chce, to moze
Mam neo na 2 osoby i jedyne co mnie wkurza to jak tepsa robi jakies zdupy czynnosci i np w sobote od 1 do 3ciej nie ma netu

Ludzie nie dajcie sie oszukiwac podpisujac umowe, np do 128 kbps za 50 zl miesiecznie... bo w umowie jest napisane "do" czyli moze byc nawet i 32 wink.gif
Dodatkowo patzcie tez na upload smile.gif czasami slysze o pro laczach gdzie sie ma dl 256 a upload 32

Inwestujcie w lepsze lacza, a kazde narzekanie na temat pingow sie skonczy tongue.gif
Numun
Zapomnialem dodac ze do siedziby dostawcy mam radiowke biggrin.gif ale to kilometr cool.gif a anteny wy****e w kosmos laugh.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.