Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: autoexec.cfg
Forum Serwisu: Polskie Centrum Enemy Territory > Problemy Techniczne z Enemy Territory > W:ET - Komendy, Configi, Problemy z ET
Apathes
Pytanie jak w temacie.
Prosiłbym, abyście mi powiedzieli, po co to dokładnie jest, co się z tym robi i jak go stworzyć.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam!
blacktyger
heh ponieważ ściągam OSP i wolf_update do rtcw to moge CI powiedzieć, to co mówiłem już 100 razy smile.gif

otwierasz NOTEPAD (notatnik) nastepnie robisz Plik => Zapisz jako i zapisujesz jako autoexec.cfg, zapisujesz go w folderze [DYSK]/enemy_territory/etmain

aby edytować ów plik należy otworzyć go za pomocą notatnika (NOTEPAD smile.gif )

a służy on do dodawania wszelakich bindów, skryptów etc. aby nie trzeba było za każdym wejściem do wolfa pisać ich od nowa. jeśli nie wiesz co to bind, to wyjaśnie innym razem smile.gif i pytaj się raczej na prv kogoś, bo nie lubią zbytnio tutejsi bywalcy forum początkujących (a tym bardziej zawansowanych ohmy.gif!)
to chyba na tyle
AdI-O
Tworzenie configu i wszystko o autoexec biggrin.gif

Jako że wqurwia mnie już taka sytuacja( zresztą prawie jak wszystkich sleep.gif ), dorzuce swoje "większe" trzy grosze. Możę komuś sie przyda, mam to w głębokim poważaniu. Troche sie namęczyłem to prawda, ale nic wielkiego. Tak jakby powtórka z rozrywki:

Spis treści

1.Wstęp
2.Tworzenie configu
3.Komendy
4.Wpisywanie komend

1.Wstęp

Czym jest twój config??

Configiem jest pewien zestaw indywidualnych komend, które wybieramy, ustawiamy oraz wstawiamy według naszych własnych upodobań.
Do configu możemy zaliczyć także bindy o czym powiemy później.

Co może wchodzić w skład configu??

Do configu możemy włączyć:
· Wszystkie komendy odpowiadające za świat gry m.in. za grafikę, panel, ustawienia łącza.
· Bindy, czyli przypisanie odpowiednim klawiszom zdefiniowanych funkcji.

2. Tworzenie configu

Rozpoczynamy od stworzenia pliku w którym będziemy zapisywać wszystkie przydatne nam komendy. Plik ten musi mieć przymusowe rozszerzenie .cfg.
Najłatwiejszym sposobem na pozyskanie takowego pliku jest skopiowanie pliku etconfig lub jakiegokolwiek innego cfg z etmain do innego katalogu. Następnie kasujemy zawartość i zmieniamy nazwę na inną. Przed zmianą nazwy pliku zastanawiamy się czy chcemy aby:

· Plik uruchamiał się automatycznie razem z grą z siebie i miał z góry ustaloną nazwę(autoexec.cfg)
· Plik uruchamiał się automatycznie razem z grą przez inny plik ale miał ustaloną przez nas nazwę.

Po wyborze przechodzimy albo do odpowiedzi pierwszej albo drugiej.

Wybór 1

Wybór 2

Odpowiedz 1

Skopiowanemu lub utworzonemu wcześniej plikowi nadajemy nazwę autoexec i przymusowe rozszerzenie .cfg. Plik kopiujemy do katalogu etmain (ścieżka dostępu :\Program Files\Wolfenstein - Enemy Territory\etmain).
Tak zapisany plik jest automatycznie uruchamiany przez ET.

Odpowiedz 2

Tworzymy dwa pliki .cfg. Jeden o nazwie autoexec z przymusowym rozszerzeniem cfg oraz plik o nazwie którą wcześniej wymyśliliśmy i także z przymusowym rozszerzeniem cfg.
Dodatkowo w pliku autoexec.cfg dopisujemy linijkę:
exec nazwa naszego configu.cfg.
Czyli gdy nasz config ma nazwę grzesiu.cfg to wpisujemy:
exec grzesiu.cfg.

3. Komendy

Et ma pełną gamę komend których zawartość możemy regulować w „prawie” dowolny sposób. Prawie ponieważ niektóre komendy mają charakter cheat protected lub są regulowane przez PB.
Komendy cheat protected są to komendy na które nie mamy żadnego wpływu. Ich zmiana spowodowałaby znaczne uproszczenie gry. Do takich komend zaliczamy między innymi: r_wolffog, r_drawfoliage.
Jedynym sposobem na ominięcie restrykcji PB a co za tym idzie- skorzystanie z tych komend jest dezaktywowanie Punkbustera. Nie polecam ;P

Druga część komend to komendy regulowane przez PB. Są one dostępne do regulowania ale tylko w pewnym zakresie. Są to m.in. cg_bobup, r_mapoverbrightbits, r_gamma.

Trzecia część komend to komendy wolne. Są to ustawienia których manipulowanie nie jest niczym ograniczone... chyba że zdrowym rozsądkiem smile.gif
Zestaw wszystkich komend jest uzależniony od moda na jakim gramy. Podstawowy shrub jest w pewien sposób „ograniczony” gdyż posiada w swojej pamięci mniej komend niż et pro. Grając na serwerze ze shrubem prawdopodobnie niektóre cvary zmienione przez nas nie będą działały.

Aby ukazać w jakie komendy możemy ingerować, wpisujemy w konsoli ET: /cvarlist. Komputer wyświetla nam wszystkie dostępne cvary.
Dla początkującego znalezienie odpowiedniej komendy to szukanie igły w stogu siana. Dlatego najlepiej wejść na stronę forum et i obejrzeć poradnik Dankana. Tam większość komend jest opisana w przejrzysty i prosty sposób.
Znajdziemy go w :

W:ET - Configs, Commands & PB

Teraz przejdźmy do meritum czyli...

4. Wpisywanie komend

Mając już czysty cfg i wybrane komendy które chcemy zmodyfikować, wystarczy je wprowadzić do autoexec lub naszego stworzonego .cfg.
Po prostu otwieramy plik i wpisujemy wszystkie komendy. Najlepiej ustawiać komendy pod sobą, jedna po drugą. Można je też podzielić według ich początkowych liter np.:
cg_drawFPS 99
cg_bobroll 0.0
r_flareFade
r_uiFullScreen

Pokaże tu przykładowy cfg:
cg_noAmmoAutoSwitch 1
cg_marktime 4000
cg_bloodFlash 0
cg_drawFPS 999
cg_bobup 0.0
cg_bobpitch 0.0
cg_ bobroll 0.0
cg_ teamChatTime 5000
r_ logFile 1
r_ mapoverbrightbits 2
r_dynamiclight 0
com_hunkMegs
com_zoneMegs
com_maxfps 43

Daje nam to: automatyczne przełączanie broni na inną gdy zużyje nam się do danej amunicja, przez 4s będą utrzymywały się wszelki efekty po wystrzelonych pociskach, zniknie krew pojawiająca się po strzale w nas, ukaże się licznik FPS’ów, nasza broń nie będzie się kołysała/drgała, wiadomości z chata będą się utrzymywały przez 5s, wszystkie zdarzenia z gry będą zapisywane w pliku log, wszystkie elementy mapy będą jaśniejsze, błysk broni nie będzie oddziaływał na otoczenie, więcej pamięci zostanie przeznaczone na środowisko gry, zostanie ustalona maksymalna wartość Fps na 43

Uwaga!!!
Zwracamy baczną uwagę na wielkość liter w komendach.
Zła wielkość = niedziałająca komenda
Gdy już stworzymy nasz cfg, wgrywamy go do etmain, odpalamy grę i cieszymy się z odmienionej gry:)

Curs3
Najlepszym sposobem na logiczne i szybkie objaśnie kworzenia właśnego configu jest Poradnik Raziela. Link do tej strony. http://www.enemyterritory.pl/index.php?opt...id=448&Itemid=3 Polecam bo jest ładnie i logicznie obiaśnione co i gdzie trzeba zrobić biggrin.gif
jacoq
dodam jeszcze ze czasem sie nie wczytuje plik np w nowo zainstalowanym modzie wtedy wpisujemy
/exec autoexec.cfg i juz biggrin.gif
darknez[PL]
jacoq - Wielkie dzięki, właśnie o to mi chodziło. Wszędzie piszą po sto razy to samo, ale o tym nie wspomną. Jeszcze raz Wielkie Dzięki Ci za to jacoq.
Pozdrawiam
falubaz
CYTAT
wpisujemy
/exe autoexec.cfg

raczej
/exec autoexec.cfg
mala literowka
a najlepiej cfg zapisac pod inna nazwa imo
czyli
/exec NazwaConfigu.cfg
;D
darknez[PL]
falubaz - Jeszcze większe dzięki dla Ciebie.
Wielkie pozdro biggrin.gif
dominik pl
Wszystko ladnie pieknie brzmi wiec wpisuje, robie tak jak pieszecie i radzicie a efekt jest taki ze nie moge zaladowac autoexec.cfg zadna komenda nic sie nie uruchamia a skrypty dzialaja tylko jednorazowo w profilu a nie w etmain jedyne co u mnei dziala to bind na kill. Niech mi ktos powie co robie zle? sad.gif
keNOOBie|PL
1. Przeczytaj poradnik jeszcze kilka razy
2. Poczytaj jeszcze raz dla pewnosci
3. Napisz krok po kroku co dokladnie robisz.....

Pozdrawiam
dominik pl
Witam, uwazam ze rozwiazalem moj problem smile.gif (ale trwalo troche zanim to zrobilem) Mimo tego ze kombinujac gra przestala mi sie nawet uruchamiac ohmy.gif itp itd, ale wyszedlem na prosta. A chodzilo o to zeby nadac majemu configow w profilu atrybut TYLKO DO ODCZYTU !!! No i wszystko chodzi i nic sie nie kasuje smile.gif
Dzieki za pomoc. Pozdro
Okrutny Bob
Jakos w moim przypadku nie pomaga to ze zmienilem ten autoxec na plik tylko do odczytu, natomiast pomoglo gdy wpisalem w konsoli /exec autoexec.cfg
btw wczesniej dzialal mi ten cfg a teraz musze go za kazdym razem odpalac w konsoli :/
tranx-san
CYTAT (dominik pl @ 17:17, 30 11 2004)
Witam, uwazam ze rozwiazalem moj problem smile.gif (ale trwalo troche zanim to zrobilem) Mimo tego ze kombinujac gra przestala mi sie nawet uruchamiac ohmy.gif itp itd, ale wyszedlem na prosta. A chodzilo o to zeby nadac majemu configow w profilu atrybut TYLKO DO ODCZYTU !!! No i wszystko chodzi i nic sie nie kasuje smile.gif
Dzieki za pomoc. Pozdro

a ja olalem takie rozwiazanie z prostej przyczyny, mianowicie gdy nadasz glownemu plikowi cfg vide etconfig.cfg atrybut tylko o ocztytu nie zapamieta on ci zmian ktore wpisujesz w konsoli juz podczas gry, co mnie bardzo draznilo.. przyklad? niektore serki kopia za roznego rodzaju svary np r_gamma, sa to glownie serwery ffa, powiedzmy ze musze zmienic gamme, wiec zmieniam, drugiego dnia ponownie chce zagrac na tym serwerze i gdy mam atrybut tylko do odczytu ponownie musze tego cvara zmieniac... zeby sie ktos nie przy.je.bal, napisze ze czasami lubie bawic sie sensem myszki, zmieniam sobie wedle uznania probujac dopasowac sobie sensa.. i ustawiajac plik cfg tylko do odczytu za kazdym razem gdy wychodze z gry i wchodze musialbym to robic na nowo albo edytowac plik cfg, a po co to robic? :<

Dlatego ja mam swoj niejako glowny cfg, taki suchy gdzie mam bindy/skrypty/glowne ustawienia, plik o nazwie tranx.cfg, a moj cfg gry etconfig.cfg ewoluuje z kazdym dniem... gdy mi potrzeba powrotu do starych ustawien np sprzed 3 miesiecy, biore sobie wpisuje /exec tranx.cfg i po bolu.. autoexec.cfg mam prawie pusty.. zalegaja tam tylko stare cvary r_ati.. pamietacie je jeszcze?

Jednakze niektorzy wola sobie miec cfg na tylko do odczytu... sa to glownie userzy ase, ktorzy wiedza iz ten prog !@#ie konfigi na prawo i na lewo

poradnik adiego dla poczatkujacych powinien byc obowiazkowy, chociaz tyle tu tematow o cfg ze kur.wa kazdy powinien byc mastahem jezeli chodzi o tesprawy

pzdr
falubaz
CYTAT
a ja olalem takie rozwiazanie z prostej przyczyny, mianowicie gdy nadasz glownemu plikowi cfg vide etconfig.cfg atrybut tylko o ocztytu nie zapamieta on ci zmian ktore wpisujesz w konsoli juz podczas gry, co mnie bardzo draznilo.. przyklad? niektore serki kopia za roznego rodzaju svary np r_gamma, sa to glownie serwery ffa, powiedzmy ze musze zmienic gamme, wiec zmieniam, drugiego dnia ponownie chce zagrac na tym serwerze i gdy mam atrybut tylko do odczytu ponownie musze tego cvara zmieniac... zeby sie ktos nie przy.je.bal, napisze ze czasami lubie bawic sie sensem myszki, zmieniam sobie wedle uznania probujac dopasowac sobie sensa.. i ustawiajac plik cfg tylko do odczytu za kazdym razem gdy wychodze z gry i wchodze musialbym to robic na nowo albo edytowac plik cfg, a po co to robic? :<

Dlatego ja mam swoj niejako glowny cfg, taki suchy gdzie mam bindy/skrypty/glowne ustawienia, plik o nazwie tranx.cfg, a moj cfg gry etconfig.cfg ewoluuje z kazdym dniem... gdy mi potrzeba powrotu do starych ustawien np sprzed 3 miesiecy, biore sobie wpisuje /exec tranx.cfg i po bolu.. autoexec.cfg mam prawie pusty.. zalegaja tam tylko stare cvary r_ati.. pamietacie je jeszcze?

dokladnie mam tak samo i jest to doskonale rozwiazanie, szczegolnie ze nigdy nie wiesz co ci najdzie do glowy by cos zmienic w cfg
Okrutny Bob
Mam dziwny problem moze nawet nie powinien znalezc sie w tym temacie ale moze sie do niego odnosic. Porblem polaga na tym ze gdy gram i dochodzi do ladowania kolejnej mapy wszyscy juz dawno graja a ja mam jakies 15 sek opoznienie np. gdy wczytuje mape fueldump to gdy sie pojawiam kolesie juz buduja most. O ile dobrze pamietam to problem ten pojawil sie od momentu gdy wrzucilem swoj wlasny config. moje pytanie polega na tym: czy jest to wina mojego configu i czy ktos sie juz z tym spotkal czy moze jest to wina mojego lacza bo mam tylko 128 kbs ??
conish
Lacza nie. Ramu. Laduje Ci sie dluzej mapa?

Sprawdz komende

com_hunkMegs

Wartosc przy niej to ilosc pamieci ram zarezerwowanej dla gry.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.