Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: GLW_StartOpenGL() - could not load OpenGL subsyste
Forum Serwisu: Polskie Centrum Enemy Territory > Problemy Techniczne z Enemy Territory > W:ET - Komunikaty błędów z ET
Szmajchel
Mam wielki porblem z ET. Zainsatlowalem gierke i jak ja odpalam wlacza mi sie ET Console, potem pojawia sie czarny ekran i znowu pojawia mi sie ET Console i wyskakuje mi taki bład
Initializing OpenGL driver
...getting DC: succeeded
...GLW_ChoosePFD( 16, 16, 0 )
...35 PFDs found
...GLW_ChoosePFD failed
...GLW_ChoosePFD( 16, 16, 0 )
...35 PFDs found
...GLW_ChoosePFD failed
...failed to find an appropriate PIXELFORMAT
...restoring display settings
...WARNING: could not set the given mode (3)
...shutting down QGL
...unloading OpenGL DLL
...assuming '3dfxvgl' is a standalone driver
...initializing QGL
...WARNING: missing Glide installation, assuming no 3Dfx available
...shutting down QGL
----- CL_Shutdown -----
RE_Shutdown( 1 )
-----------------------
GLW_StartOpenGL() - could not load OpenGL subsystem

mam karte graficzna GeForce 2 MX 32MB, 700MHZ, Directx 9.0!

Prosze o pomoc!!!!
MareCzek.
tez cos takiego mialem, musisz sciagnac detonator i zainstalowac detonator happy.gif i to na tyle biggrin.gif
Estaloth
Ech MareCzek... dry.gif Jak gość nie wie, co należy w takiej sytuacji zrobić to znaczy, że jest początkujacy. Skoro jest początkujacy to trzeba pomóc a nie napisac "detonator".

Tak więc, Szmajchel, powinienes sciągnać Sterowniki do swojej karty graficznej. Czy najnowsze? Nie koniecznie, wzrost wymagań sprzętowych w nowszych sterownikach, nie poprawił wydajności przynajmniej na tyle by to odczuć. Ok koniec (słowo na p)enia:

Windows 95/98/ME:
nVidia Detonators 30.82 - przez wielu uważane najlepsze do GeForcow 2.
nVidia Detonators 43.45 - te polecane przeze mnie, moim zdaniem najlepsze do GF2.
nVidia Detonators 61.76 - najnowsze na dzień dzisiejszy, czy najlepsze? Oceń sam.

Jednakże pewnie masz Windows XP. Czemu tak przypuszczam? Bo skoro, nie instalowales sterownikow, to zapewne nie czułeś potrzeby (nie miałeś 16 kolorow). Skoro nie instalowałeś to masz zapewne defaultowe z Windowsa XP, które nie maja Open GL'a. Tak więc:

Windows XP/2000:
nVidia Detonators 30.82 - przez wielu uważane najlepsze do GeForcow 2.
nVidia Detonators 43.45 - te polecane przeze mnie, moim zdaniem najlepsze do GF2.
nVidia Detonators 61.77 - najnowsze na dzień dzisiejszy, czy najlepsze? Oceń sam.

Edit: Cóż Swiety to dla mnie po c@#!u taka robota, 10 minut szukałem linków, żeby pomóc gościowi, usłyszeć kolejne dzięki, a okazuje sie ze tylko czas stracilem i posta nabilem. :x
falubaz
Nie zawsze reinstalka driverow pomaga...
Jak nie poskutkowalo to najbanalniejszym sposobem jest:

1.Nacisniecie prawym przyciskiem myszy na pulpicie i nakierowanie kursora na

Właściwosci.

2.Wybranie zakładki Ustawienia a nastepnie pola o nazwie Zaawansowane.

3.I tutaj mamy do wyboru 2 lub nawet 3 sposoby. Najprostszy:

a)Wybieramy zakladke Rozwiazywanie problemów i na osi Przyspieszenie sprzetowe wybieramy Pełne..

Na każdym innym nie wchodzi OpenGL, przynajmniej nie powinno.

b)karty ATI:
w zakladkach OpenGL i Direct3d Ustawienia główne ustawiamy na Zrównoważone(sam środek), lub Optymalna wydajność. Każda inna ingerencja może mieć in plus lub in minus wpływ na to.

c)nVidia - nie wiem :X ale podobnie jak w ATI.

A najlepiej w punkty b i c nie ingerowac jezeli nie wiemy co robimy.

Pozdro.

Moze ktos przyklei to o OpenGL?
JaHu
Mam ten sam problem ale mam inną karte graficzną GeForce4 MX 440 to coś zmienia ??
Dante#
To jest poprostu błąd jak nie moze załadować bibliotek OpenGL zainstalowanie nowych sterowników zawsze pomaga nie zależnie od typu karty graficznej. Windowsowe standardowe stery nie mają bibliotek OpenGL.
luki_1505
Mam taki problem: jak włanczam instalator sterownika do karty graficznej NVIDIA GeForce2 MX/MX 400 to pojawia sie takie ostrzeżenie:
Kontynuowanie instalacji tego oprogramowania może zakłócić lub zdestabilizować poprawne działanie systemu teraz lub w przyszłości.Firma Microsoft zaleca zatrzymanie teraz tej instalacji i skontaktowanie się z dostawcą sprzętu w celu uzyskania oprogramowania, które pomyślnie przeszło testy zgodności z systemem umożliwiające uzyskanie logo Windows..............

i Można dać zatrzymaj instalacje albo mimo to kontynuuj..Ja daje zatrzymaj instalacje bo jescze mi sie system sp.... mad.gif

PoMóŻcIe!!!!!!! sad.gif ohmy.gif co mam zrobić???
Swiety
To znaczy że te sterowniki nie są certyfikowane przez Microsoft co w sumie gówno znaczy i możesz bez problemu je instalować. A jak coś się będzie !@#ać to zawsze możesz je odinstalować i zainstalować inne starsze (np certyfikowane biggrin.gif)
antek_szprycha
mam ten sam problem co szmajchel! tez mi wyskakuje can' load OpenGL o to samo mam :/ moja karta graficzna to : NVIDIA RIVA TNT 2 Model 64 nie moge zainstalowac sterowników z mojego cd bo windows xp(taki mam) sam instaluje, przy instalacji systemu! moze pomogly by detonatory czy coś w tym stylu smile.gif prosze o pomoc! : smile.gif
antek_szprycha
i jeszcze prosiłbym o linki do tych detonatorów, i szybką odpowiedz i jeszcze w odniesieniu do mojego ostatniego popsta : winXP,direckt 9.0,700mhz,
conish
Na poczatku pomyslalem ze nie piszesz powaznie...

Potem mi sie zal zrobilo...

http://www.nvidia.com/object/winxp_2k_71.89.html
conish
http://www.nvidia.com/object/riva_drivers

sprawdz jeszcze to...

re:down

nie ma o czym mowic.
xanatos
Ja mam Karte GeForce2 MX MX 400 i próbowałem juz wszystkiego a dalej nie działa i detonatorów i jakś sterwoników błagam niech mi ktoś pomoże. sad.gif sad.gif sad.gif sad.gif sad.gif sad.gif sad.gif sad.gif sad.gif sad.gif sad.gif sad.gif sad.gif sad.gif sad.gif [font=Arial Black][size=3][size=2]
evil_lord
sciagnijcie NAJNOWSZE sterowniki ze strony producenta. Powinno pomóc
falubaz
niekoniecznie pomaga. wywalcie(usuncie) wszystkie configi jakie macie, takze te z profili(koniecznie wszsytkie). pomaga.

edit:omg tranx gej. ja nie moglem zrobic kupy do srodka laptopa, a instalowanie sterow nic nie pomoglo, tylko usuniecie configow biggrin.gif do przyklejenia :DDDDD
tranx-san
panowie nie sluchajcie sie moich przedmowcow.. zadne detonatory czy sterownii dna pod ati wam nie pomoga, potrzeba wam srubokreta i mlotka.. jezeli mieszkacie w wiekszym miescie to w sumie nic wam nie potrzebne.

Po pierwsze musicie zaczac od rozkrecenia obudow - do tego potrzebny jest srubokret. Po drugie lokalizujecie gdzie jest procesor (takie cos na czym jest taki wiatraczek i sie kreci - taki wiekszy wiatraczek bo moze byc mniejszy ale to juz jest karta graficzna), kolejnym krokiem po zlokalizowaniu procesora jest wziecie do reki mlotka przymierzenie i oddanie ok 10 dosyc mocnych uderzen w centrum procesora, sprawi to iz wiatraczek przestanie sie krecic. teraz zostaje nam juz poprzegryzanie kabli i postawienie soczystego stol.ca w samym srodku obudowy.

Jezeli mieszkacie w wiekszym miescie to nie potrzeba wam nic... wystarczy zlokalizowac jakis 10 pietrowy blok wejsc na ostatnie pietro otworzyc okno i wyrzucic komputer przez nie, przy okazji mozemy spojrzec jak nasz wspanialy komputer porusza sie w strone asfaltu ruchem jednostajnie przyspieszonym - przy okazji dowiemy sie w praktyce glownych zasad fizyki panujacych w naszym swiecie.

Na dobranoc przyda nam sie jeszcze mlotek.. mozemy sobie porzadnie raz a mocno przy(słowo na p)ic w czolo, spowoduje to najprawdopodobniej zamroczenie na jakis czas... od tej pory bedziemy wiedziec do czego sluzy opcja "szukaj" na tym forum.

EDIT: Szmajchel napisal "mam karte graficzna GeForce 2 MX 32MB, 700MHZ, Directx 9.0!" - jak masz taka karte graficzna i chcesz w spokoju sobie pograc w et... to lepiej odrazu sie powies albo skocz z jakiegos mostu ;[
conish
Jest jeszcze jeden sposob, o ktorym gdzies czytalem. Jednak wymagany jest do tego jako taki ekosystem. Poradnik dla ludzi rozrozniajacych hdd od konserwy!

Potrzebujemy odrobine pieprzu, marchewke i czysty las. Wykrecamy dysk i zabieramy go do lasu. Wykopujemy maly dolek i wsadzamy do niego nasz dysk. Posypujemy go pieprzem a na wszystko kladziemy marchewke. Teraz oddalamy sie o paredziesiat metrow, koniecznie na zawietrznej. Czekamy az pojawi sie zajaczek skuszony zapachem marchewki. Gdy ja powacha pieprz dostanie sie do jego nosa i podrazni go. Kichniecie spowoduje wymach glowy w strone naszego dysku i zniszczenie go. Mamy wiec trzy plusy. Po pierwsze mamy naturalnie uszkodzony dysk i dostaniemy nowy na gwarancji. Po drugie mozemy w serwisie poprosic by nam za fri zainstalowali na nim os. No i po trzecie zajaczka na pyszny rosolek. Chodz czytajac problemy niekotrych obawiam sie, ze bedzie potrzeba nie zajaczka tylko losia...
Smoq
ja tez mam problem z tym GLW_StartOpenGL() - could not load OpenGL subsystem
mam karte graficzna nvidia GeForce FX 5200
prosze o pomoc.

Ja mam kartę graficzną nvidia GeForce FX 5200 i też mam ten problem
Swiety
To już chyba naprawdę analfabetyzm (wtórny ?)
Kutaplex
Próbuje włączyć ET i pojawia mi się komunikat w konsoli:
...WARNING: missing Glide installation, assuming no 3Dfx available
...shutting down QGL
----- CL_Shutdown -----
RE_Shutdown( 1 )
-----------------------
GLW_StartOpenGL() - could not load OpenGL subsystem

kaurz
NIESPOTYKANY BŁĄD! :O
SZOK, COŻ TO SIE MOGŁO STAĆ??????????????????

http://board.enemyterritory.pl/index.php?a...penGL+subsystem
r!der
to raczej napewno chodzi o stery do katry graficznej ja tez malem kiedys taki blat ze sterami i pisalo cos tam o 3dfx i sciagnolem stery z http://www.partner.optimus.pl/sterowniki/S...arty_graficzne/ wiec sprobuj sciagnac jakies nowe dla swojego kompa i powinnno dzialac
SPIDIvonMARDER
Sterowniki można tez naleźć na płycie od własnej karty graficznej.
r!der
mozna ale u mnie nie bylo wszystkich potrzebnych do grania w et wiec musialem sciagnac:)
Olej
Hej jestem tu nowy!!

Piszę tu bo miałem ten sam problem i zainstalowałem ten sterownik.
Za to po tym wystąpił mi drugi błąd "Q_strncpyz: NULL src".
Nie wiem co robić! Pomocy!

A zależy mi na odpowiedzi bo już 2 dni się męczę z tym a chce w końcu zagrać.
Proszę o odpowiedź!

Z góry dzęki !!

Pozdro,
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.