No i muszę Cię rozczarować - nic ciekawego zapewne nie napiszę, a na mądrego to już bym całkiem nie liczyła! Pomimo tego napisze - a dlaczego o tym zaraz.
Po pierwsze (już brzmi groźnie co?) przestój jest, nie ma co ściemniać, że nie - to fakt. Pytanie dlaczego? Nie jestem wyrocznią (zazwyczaj

) i pewnej odpowiedzi nie znam. Mogę domniemywać (huh cóż za dziwne słowo), że spowodowane jest to pewnym zmęczeniem tematem (forum), porą roku, oraz zahibernowaniem się paru osób

Nie wpadałabym jednak w panikę, bo takie okresy muszą następować i zazwyczaj kończą się dość szybko. Czasem to dobrze robi. Myślę też, że potrzeba jakiegoś bodźca, który rozruszałby towarzystwo. Kiedy pojawi się takowy - jakiś topik, czy nawet pojedynczy post wszystko wróci mniej więcej do normy (tak myśle) Inna sprawa, iż żeby akurat dany text coś zdziałał (czyli stał się owym bodźcem), również musi zaistnieć szczególna sytuacja - to może wygląda na błędne koło, ale nim wbrew pozorom nie jest. Teraz myślę jest okres wyczekiwania - wyczekiwania aż coś (słowo na p)nie - a wtedy posypią sie i posty i topiki i powróci przynajmniej część osób, których Ci tak brak tyger
Po drugie (tak tak jest i po drugie) - co do braku pomocy dla początkujących - to pomyśl, każde dobre chęci kiedyś się kończą zabite przez niereformowalność większości zadawających pytania. Święty, dNkn! i inni włożyli dużo pracy w stworzenie FAQa, cierpliwie odpowiadali na mnustwo pytań, odsyłali do odpowiednich działow forum, dawali linki itd. I zauważ, że w większości wypadków, gdy nie wykazywali chęci współpracy, dotyczyło to pytań przewałkowanych już setki razy i na które padły już wyczerpujące wyjaśnienia. Myślę, że w wypadku problemu nie opisanego wcześniej, lub nie do końca, znalazłby się ktoś kto postarałby się pomóc. Natomiast inną sprawą jest kozaczenie niektórych noobów, którzy przeczytali coś tam i w ten sposób (poprzez wyśmiewanie się z innych i spamowanie) próbują, nieudolnie zresztą wg mnie, poczuć się wyższymi od tych całkiem początkujących i zagubionych owieczek.
Po trzecie (było po drugie musi być i po trzecie) - co do braku "wpływowych" graczy, czy postaci - hmmm i to jest dobre pytanie. To mógłby być temat na długą dyskusję, mam swoje spostrzeżenia, ale o tym, to nie mam już dziś siły ni ochoty pisać, bo w jednym, czy dwóch zdaniach nie sprecyzuję.
No i po czwarte - i ostatnie już - co do poziomu wypowiedzi nuworyszy. Cóż, prawdopodobnie próbują naśladować starszych " forumowych wyjadaczy" i robią to w sposób najprymitywniejszy i najprostrzy zarazem - próbując być "cool". Inna sprawa, że gdy nie ma żadnych gorących dyskusji, taka droga wydaje się być im najwłaściwsza, możliwe też, że tak odbierają to forum czytając jedynie ostatnie - najnowsze posty, czy topiki. Niestety niewielu zadaje sobie trud przeczytania czegoś starszego niż coś co zostało napisane dwa dni temu. Osobiście sama nie należę do owych "starych wyjadaczy forum", ale nim cokolwiek tu napisałam kilka dni spędziłam na czytaniu forum, i co (tu może zaskoczę wielu) sprawiło mi sporo przyjemności - z jednej strony dużo się dowiedziałam, z drugiej było to czasami dość zabawne.
Durne topiki i posty nie są złe jeśli są przy okazji choć trochę zabawne.
A na koniec ja sie pożalę - a mianowicie czego MI najbardziej brak na Forum?
KĄCIKA Z PLOTAMI I PLOTKAMI!!!!!
Ja chcę wiedzieć, kto kogo nie lubi i za co, kto komu co powiedział i co mu za to zrobili kumple tamtego, dlaczego dany klan się rozpadł i kto za tym stoi, ilu fejków grało w ostatnim meczu klanu "Z" i dlaczego przegrali, czy to prawda, że gracz "Y" jest prawiczkiem, choć ma dziewczynę od dwóch lat i na koniec, czy są tu jacyś HETERO?!!!! Oraz jeszcze mnustwa innych rzeczy

I myślę, że nie jestem w tym osamotniona! Jest ktoś odważny kto takowy założy? Czy są tu jeszcze admini i moderatorzy z jajami?!!!!
Zresztą można pisać do mnie z takimi informacjami na gg